10 dingen die u niet mag missen in de Tower of Londen

Plan je een bezoek aan de Tower of London? Ontdek wat je allemaal kunt zien tijdens de tour!

Isabel Catalán

Isabel Catalán

7 minuten lezen

10 dingen die u niet mag missen in de Tower of Londen

Tower of London, uitzicht vanaf de Theems | ©Gavin Allanwood

De Tower of London, gelegen aan de oever van de rivier de Theems, is een van de populairste toeristische attracties in de stad vanwege de mengeling van intrige en angst die zijn geschiedenis inspireert.

Het lijdt geen twijfel dat het een van de essentiële plekken is om te zien in Londen tijdens je reis. Het staat ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO sinds 1988. Als je alles wilt weten wat je in de Tower of London kunt zien, raad ik je aan dit bericht te lezen en van tevoren kaartjes te kopen voor de Tower of London, zodat je niet wordt overvallen.

1. De kroonjuwelen

De kroonjuwelen in de Tower of London| ©Christopher Carr
De kroonjuwelen in de Tower of London| ©Christopher Carr

Tijdens je bezoek aan de Tower of London krijg je de kans om de kroonjuwelen van de Britse monarchie te zien, prachtige stukken edelmetaal.

Naast de juwelen die koningin Elizabeth II van Engeland gewoonlijk droeg tijdens haar publieke optredens, kun je ook insignes, kronen, zwaarden, scepters en andere voorwerpen van grote waarde zien die bij verschillende evenementen en ceremoniële handelingen worden gebruikt, zoals:

  • St Edward's kroon: de belangrijkste in de koninklijke collectie en de kroon die gebruikt wordt om vorsten te kronen in Westminster Abbey.
  • De Imperial Crown of State: deze werd gemaakt voor de kroning van koningin Victoria en wordt gebruikt voor de openingsceremonie van het Britse parlement.
  • De scepter van de duif en de scepter van het kruis: deze worden door de vorstin vastgehouden op het moment van haar kroning.
  • Het zwaard met juwelen van het Offer: gemaakt voor de kroning van George IV, het wordt ook gebruikt bij de kroningsceremonie van koningen.

Boek tickets voor de Tower of London

2. De witte toren

Witte toren in de Tower of London| ©longplay
Witte toren in de Tower of London| ©longplay

De White Tower is een iconisch monument in Londen dat al bijna een millennium bestaat. Hij staat in het midden van de Inner Ward en heeft door de jaren heen dienst gedaan als koninklijke residentie, gevangenis en wapenarsenaal. Hij wordt zo genoemd vanwege de witte steen die bij de bouw is gebruikt en die hem zijn prachtige glanzende uiterlijk geeft.

Binnen in de Witte Toren kun je twee zeer interessante plaatsen zien:

  • Koningslijn: een van de vroegste tentoonstellingen ter wereld. Het dateert uit de 17e eeuw en koning Karel II presenteerde deze collectie wapens aan het publiek om zijn pas opgerichte monarchie te promoten na de Engelse Revolutie.
  • St John's Chapel: gelegen op de eerste verdieping van de White Tower. Het werd aan het einde van de 11e eeuw gebouwd voor gebruik door de koninklijke familie toen ze in het fort woonden. Het is een prachtig voorbeeld van Normandische kerkarchitectuur.

Boek tickets voor de Tower + rondleiding door Londen

3. Het fort

Toren van Londen en fort| ©Hilarmont
Toren van Londen en fort| ©Hilarmont

De Tower of London werd in de 10e eeuw gebouwd door koning Willem de Veroveraar om Londen te beschermen en toezicht te houden op het scheepvaartverkeer op de rivier de Theems. Zijn reputatie als fort is onveranderd gebleven, want hij werd verschillende keren belegerd maar nooit ingenomen.

Tijdens je bezoek aan de Tower of London kun je meer te weten komen over de vestingkant, de onneembare verdedigingswerken verkennen en je voorstellen hoe het was om in die tijd soldaat te zijn op een missie om dit belangrijkste bastion te verdedigen.

Wees niet verbaasd als je soldaten ziet die het Queen 's House of Jewel House bewaken. Misschien kom je zelfs de beroemde Beefeaters tegen die deze plek al sinds de Tudorperiode met grote ijver bewaken en die nu rondleidingen geven in de Tower of London.

Boek een rondleiding door de Tower of London

4. Het Middeleeuwse Paleis

Binnen in de appartementen van het middeleeuwse paleis| ©Virtu
Binnen in de appartementen van het middeleeuwse paleis| ©Virtu

Tijdens je bezoek aan de Tower of London kom je in de vertrekken van twee Engelse koningen, Henry III en Edward I, die in de 13e eeuw de verdedigingswerken van het fort uitbreidden en binnenin een luxueus nieuw paleis bouwden.

The Medieval Palace bestaat uit Wakefield Tower, St Thomas' Tower en Lanthorn Tower. Binnen kun je fantastische reconstructies zien van de kamers waar de vorsten tijdens hun bezoeken woonden.

In St Thomas' Tower zie je bijvoorbeeld een recreatie van de slaapkamer van koning Edward I met een kleine kapel. Maar waar ik je adviseer om je ogen wijd open te doen is in de Lanthorn Tower, waar een zeer curieuze verzameling zeldzame voorwerpen uit de middeleeuwen wordt tentoongesteld.

Boek tickets voor de Tower of London

5. De groene toren

De Groene Toren van de Tower of London| ©dhcomet
De Groene Toren van de Tower of London| ©dhcomet

De Tower of London was niet alleen een koninklijke residentie en fort, maar werd ook gebruikt als gevangenis en schavot voor de executie van veroordeelden voor verraad en andere misdaden.

Dit is een van de meest angstaanjagende onderdelen van het bezoek, want tijdens de rondleiding kun je in de voetsporen treden van degenen die hier ter dood werden veroordeeld.

De dood in de Groene Toren (gelegen ten westen van de Witte Toren) was een "voorrecht" dat was voorbehouden aan mensen met een hoge rang of mensen die veel steun van het volk hadden en niet voor het oog van de menigte konden worden geëxecuteerd. Enkele van de mensen die hier omkwamen waren:

  • Anne Boleyn
  • Catherine Howard
  • Koningin Jane Grey

6. Het huis van de koningin

Het huis van de koningin in de Tower of London| ©Michael-C
Het huis van de koningin in de Tower of London| ©Michael-C

Aan de ene kant van de Green Tower vind je The Queen's House, een vakwerkhuisje dat vooral bekend staat als de plek waar koningin Anne Boleyn haar laatste dagen voor haar executie doorbracht.

Het zal je echter ook verbazen dat hier het proces tegen Guy Fawkes plaatsvond, een katholieke revolutionair die deelnam aan het Gunpowder Plot van 1605 om koning James I te vermoorden, die weigerde om katholieken in het koninkrijk enige religieuze tolerantie te verlenen.

7. De Bloedige Toren

De Bloedige Toren| ©John Prior
De Bloedige Toren| ©John Prior

De naam geeft je al een hint dat dit een van de minst aanbevolen plekken in de Tower of London was.

Het wordt de Bloody Tower genoemd omdat het in verband wordt gebracht met de verdwijning en vermoedelijke dood van de jonge koning Edward V en zijn jongere broer Richard in 1483. Beiden werden hier opgesloten op bevel van hun oom, de toekomstige koning Richard III, en enige tijd later verdwenen ze op mysterieuze wijze, waardoor hij een duidelijk pad naar de troon achterliet.

Een van de beroemdste gevangenen in de Bloody Tower was Sir Walter Raleigh, de favoriete kaper van koningin Elizabeth I van Engeland om het Spaanse Rijk aan te vallen voor haar val uit de gratie. Je kunt hier zijn cel zien zoals die was tijdens zijn meervoudige gevangenschap voor zijn executie wegens verraad.

Boek tickets voor de Tower + wisseling van de wacht

8. Tentoonstelling over marteling in de Tower of London

Instrumenten van marteling| ©Rudolf Schuba
Instrumenten van marteling| ©Rudolf Schuba

Een van de meest sinistere onderdelen van een bezoek aan de Tower of London, samen met de Bloody Tower of de Green Tower, is de tentoonstelling over marteling in Lower Wakefield Tower.

De periode tussen de 16e en 17e eeuw was een tijd van extreme religieuze en politieke onrust in Engeland, wat resulteerde in een groot aantal executies en martelingen voor de inwoners.

Er is bewijs dat bijna 50 mensen fysieke en mentale martelingen onder gingen in de Tower of London omdat ze katholiek waren, om hen te dwingen daden te bekennen of anderen te verraden voordat ze naar het schavot werden gebracht. In deze tentoonstelling kun je enkele martelelementen zien die in de Tower werden gebruikt

Isabel's Traveler Tip

Deze tentoonstelling zal je haren te berge doen rijzen, dus als je de Tower of London bezoekt met kinderen of als je een gevoelig persoon bent, kun je dit beter vermijden om nachtmerries te voorkomen.

9. De kraaien in de Tower of London

De raaf in de Tower of London| ©Kasturi Roy
De raaf in de Tower of London| ©Kasturi Roy

De beroemdste bewoners van de Tower of London zijn de prachtige zwarte kraaien. Wist je dat er al sinds de tijd van koning Charles II een legende de ronde doet dat als deze kraaien uit de Tower of London zouden verdwijnen, deze zou instorten en het hele koninkrijk mee?

De Engelsen nemen dit bijgeloof heel serieus en zorgen ervoor dat er minstens zeven kraaien op het terrein rondlopen. Dus als je een bezoek brengt aan de Tower of London, zul je ze zeker zien. Ze nemen echter ook wat extra voorzorgsmaatregelen en knippen daarom de vleugels van de vogels zodat ze niet kunnen afdwalen.

Hoe dan ook, de kraaien in de Tower of London worden zeer goed verzorgd en gevoed door een Ravenmaster en de laatste tijd zijn hier zelfs verschillende kraaienkuikens geboren als onderdeel van het fokprogramma in de Tower of London.

Boek een rondleiding door de Tower of London

10. Tower of London Menagerie

Sculpturen in het Beestenhuis| ©ARK
Sculpturen in het Beestenhuis| ©ARK

Wist je dat er vroeger een menagerie in de Tower of London was? Ze waren daar vanaf de 13e eeuw tot de 19e eeuw, toen ze werden verplaatst naar Regent's Park Zoo.

De functie van de menagerie was niet alleen om de koninklijke familie en hun gasten te vermaken met exotische dieren (er was zelfs een ijsbeer!), maar ook om de Tower of London zelf te bewaken. De dieren werden daarom op strategische plaatsen bij de middelste toren en de slotgracht geplaatst.

Vandaag kun je enkele beeldhouwwerken zien die deze wilde dieren (waar de beroemde "Beefeaters" de leiding over hadden) en de ruimtes die ze in beslag namen, uitbeelden.

Boek tickets voor de Tower + rondleiding door Londen