Wat te doen in Londen in 3 dagen

Londen is een magische plek vol bezienswaardige details. Drie dagen is kort, maar lang genoeg om op te scheppen dat je de stad gezien hebt.

Ana Caballero

Ana Caballero

8 minuten lezen

Wat te doen in Londen in 3 dagen

Uitzicht op Londen vanaf The Shard | ©Jaanus Jagomägi

Veel mensen vinden het leuk om de City Sightseeing-tourbus te nemen om een goed overzicht van een stad te krijgen voordat ze zelf op ontdekkingstocht gaan. Als jij zo bent, raad ik je aan om dit op je eerste dag in Londen te doen om je goed te oriënteren. Ik zal je echter stap voor stap begeleiden om Londen in 3 dagen op de best mogelijke manier te bezoeken. Laten we beginnen!

Dag 1: Ontdek Westminster

Houses of Parliament en Big Bem| ©Berit
Houses of Parliament en Big Bem| ©Berit

Ik raad je aan om je reis naar Londen te beginnen in Westminster, omdat dit het geografische, culturele en politieke centrum van de stad is - Westminster is eigenlijk een eigen stad binnen Londen! Hier vind je enkele van de meest iconische gebouwen van Londen, zoals Buckingham Palace, het Palace of Westminster en Westminster Abbey.

De route van vandaag is te voet af te leggen, maar je kunt je ook verplaatsen met het openbaar vervoer, de taxi of een tourbus.

Het Plein van het Parlement

We beginnen onze route op Parliament Square, een bekend plein in Westminster dat gemakkelijk te bereiken is met het openbaar vervoer en ook een halte is van alle grote Londense sightseeingbussen.

Rondom het plein vind je ook standbeelden van verschillende beroemde mensen zoals Winston Churchill, Abraham Lincoln, Robert Peel en Gandhi.

Dit populaire plein wordt omringd door beroemde gebouwen zoals Westminster Abbey, St Margaret's Church, het Britse Hooggerechtshof en het Palace of Westminster.

Boek een plaats op de City Sightseeing Bus

Westminster Abdij

Westminster Abbey is een van de beroemdste en indrukwekkendste kerken van Engeland. De kerk dateert uit 1245 en is grotendeels in gotische stijl gebouwd.

In de kerk bevinden zich graven en monumenten ter nagedachtenis aan enkele van de meest prominente Britten van de afgelopen 1000 jaar, waaronder koningen, wetenschappers, aristocraten en kunstenaars.

Als je van plan bent Westminster Abbey te bezoeken, zorg er dan voor dat je extra tijd vrijmaakt om alles te zien, want het is een heel bijzondere plek.

Boek tickets voor Westminster Abbey

Churchill Oorlogskamers

De Churchill War Rooms bestaan uit twee met elkaar verbonden musea:

  • The Cabinet War Rooms, waar bezoekers de enorme geheime ondergrondse bunker uit de Tweede Wereldoorlog kunnen verkennen.
  • Het Churchill Museum, een grote zaal gewijd aan het leven van Winston Churchill, van zijn vroege jaren tot zijn dood in 1965, met de nadruk op zijn lange politieke carrière.

Koop de London Explorer Pass

St. James Park

St. James's Park is een van de mooiste parken van Londen en staat bekend om zijn beroemde bewoners: pelikanen.

Er is een café in het park als je even wilt pauzeren voor thee, koffie of een lichte lunch.

Koop de London Pass

Buckingham Paleis

Buitenkant van Buckingham Palace| ©Craige McGonigle
Buitenkant van Buckingham Palace| ©Craige McGonigle

Buckingham Palace is het beroemdste paleis in het Verenigd Koninkrijk. Het dateert uit 1703 en is de belangrijkste Londense residentie van de heerser van het Verenigd Koninkrijk.

Als je Buckingham Palace van binnen wilt zien, kun je tickets boeken om de State Rooms, de Throne Rooms en de Royal Picture Gallery te bekijken.

Boek tickets voor Buckingham Palace

Ceremonie van de wisseling van de wacht

Als je de wisseling van de wachtceremonie wilt zien, houd er dan rekening mee dat deze om 11 uur 's ochtends plaatsvindt, dus je moet het ochtendbezoek aan Westminster Abbey of de Churchill War Rooms overslaan om op tijd in Buckingham Palace te zijn. Aan jou de keuze!

Houd er ook rekening mee dat deze elke dag plaatsvindt in juni en juli, maar alleen op maandag, woensdag, vrijdag en zondag de rest van het jaar en ongeveer 45 minuten duurt.

Boek een tour waarbij de wisseling van de wacht is inbegrepen

Piccadilly Circus

Nu raad ik je aan om naar Piccadilly Circus te gaan, een beroemd rond verkeersknooppunt dat bekend staat om zijn neon- en reclameborden.

Hier vind je de legendarische Shaftesbury Memorial Fountain.

Boek een rondleiding door Londen

Trafalgarplein

Trafalgar Square is een van de populairste openbare pleinen van Londen en is de thuisbasis van Nelson's Column (een monument voor admiraal Horatio Nelson) en de beroemde stenen leeuwenstandbeelden van Londen.

Het plein heeft ook straatartiesten en hedendaagse kunst om van te genieten.

Boek een rondleiding door Londen

Whitehall

Nu raad ik je aan om Whitehall af te lopen, de straat die vanaf Trafalgar Square in zuidelijke richting loopt, richting Parliament Square, de plek waar je je dag bent begonnen.

Whitehall Street is vernoemd naar Whitehall Palace, een groot middeleeuws koninklijk paleiscomplex dat hier stond tot het in 1698 door brand werd verwoest.

Trouwens, een herinnering: als je deze tour sneller en comfortabeler wilt doen, kun je een zitplaats in de City Sightseeing bus boeken.

Boek een plaats in de City Sightseeing sightseeing bus

Westminster brug

Nu raad ik je aan om over Parliament Square naar Westminster Bridge te lopen, die dateert uit 1862 en vanwaar je een fantastisch uitzicht hebt op de Houses of Parliament en de Theems.

Je kunt dan een wandeling langs de Theems maken of, nog beter, de dag afsluiten met een Theemscruise met diner en livemuziek.

Boek een Theems Dinner Cruise

Dag 2: Stad Londen

Toren van Londen| ©Ray in Manila
Toren van Londen| ©Ray in Manila

Voor de tweede dag raad ik aan om de City of London te verkennen, de thuisbasis van veel van de financiële en bancaire diensten van de stad, en ook het oudste deel van de stad. Tower of London

Toren van Londen

De Tower of London werd in 1078 gebouwd door Willem de Veroveraar als koninklijk kasteel en verdedigingstoren. Daarna diende het door de eeuwen heen vele doelen, waaronder een fort, een gevangenis en een wapenarsenaal.

Het is zeker een van de populairste attracties in de Britse hoofdstad, dus ik raad aan om er dicht bij openingstijd te zijn en je kaartjes voor de Tower of London van tevoren te kopen.

Als je een Londenpas hebt, hoef je trouwens geen kaartjes te kopen voor de Tower of London, want dan mag je er gratis in.

Koop kaartjes voor de Tower of London

Sky Garden

Als je van mooie uitzichten houdt, raad ik je een stop aan bij Sky Garden, de hoogste openbare tuin van Londen.

Hoewel de Sky Garden technisch gezien een openbare tuin is en gratis kan worden bezocht, raad ik aan om van tevoren een plekje te reserveren, omdat het vaak volgeboekt is en het niet altijd mogelijk is om het beste uitzicht te krijgen zonder afspraak.

Je kunt ook naar St Paul's Cathedral lopen (ongeveer 15 minuten lopen) of de London Underground nemen van halte The Monument naar halte St Paul's Cathedral.

Koop de London Pass

Kathedraal

St Paul's Kathedraal| ©Loco Steve
St Paul's Kathedraal| ©Loco Steve

St Paul's Cathedral dateert uit 1697, nadat de vorige kathedraal zwaar werd verwoest door de grote brand van Londen in 1666.

De koepel van de kathedraal is een herkenbaar kenmerk van de Londense skyline en de kerk is lang gezien als een symbool van de geest van het Britse volk, vooral tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De kerk is open voor bezoekers en een rondleiding is inbegrepen bij je ticket voor St Paul's Cathedral.

Koop tickets voor St Paul's Cathedral

Shakespeare wereldbol

Nu raad ik je aan om de Millennium Bridge over te steken, een stalen hangbrug voor voetgangersom Shakespeare's Globe te bekijken.

De reconstructie van The Globe was het droomproject van de Amerikaanse acteur en regisseur Sam Wanamaker.

Als je het theater van binnen wilt zien, kun je de museumtentoonstelling bezoeken en begrijpen hoe het werd gebouwd.

Boek een plaats op de City Sightseeing Bus

Borough Markt

Borough Market is de bekendste en een van de oudste markten in het Verenigd Koninkrijk en wordt verondersteld al sinds 1014 in bedrijf te zijn!

Vandaag de dag staat de markt vol met verse producten, waaronder vlees en vis, gebakken producten, kazen, bloemen, wijnen, kruiden en andere etenswaren.

Er zijn ook cafés, demonstratiekeukens en restaurants die deel uitmaken van de markt, evenals veel eetkraampjes die kant-en-klaar eten verkopen, waaronder sandwiches en allerlei soorten streetfood.

De markt is meestal dagelijks geopend tot 17.00 of 18.00 uur, hoewel hij op zondag om 14.00 uur sluit.

Boek een rondleiding door Londen

De Shard

De Shard wolkenkrabber huisvest verschillende restaurants, een hotel, kantoren, winkels en een uitkijkgalerij. Het werd voltooid in 2012 en is momenteel het hoogste gebouw in West-Europa met een hoogte van 309 meter en 87 verdiepingen.

Het uitzicht vanaf de Shard is gratis voor mensen met een London Pass, maar je kunt ook online kaartjes kopen voor The Shard, waarmee je tot de 72e verdieping komt.

Een andere manier om van het uitzicht te genieten is naar de GŎNG Bar op de 21e verdieping te gaan, en hoewel het niet zo hoog is als het observatiedek, biedt het nog steeds een panoramisch uitzicht over de stad voor de prijs van een cocktail. Dit is een geweldige plek om te genieten van een drankje voor of na het diner.

Boek tickets voor The Shard

Dag 3: Kensington

Buitenkant van Kensington Paleis| ©Steve Cadman
Buitenkant van Kensington Paleis| ©Steve Cadman

Voor je laatste dag stel ik voor dat je 's ochtends een wijk als Kensington verkent en 's middags naar Windsor Castle gaat.

Paleis Kensington

Kensington Palace is een groot 17e eeuws huis dat voor het eerst als koninklijke residentie werd gebruikt door koning Willem II en koningin Mary II.

Ondanks dat het een koninklijk paleis in werking is, kunnen toeristen het hele jaar door veel van de kamers van het paleis bezoeken. Er is hier veel te zien en je kunt gemakkelijk enkele uren door het doolhof van kamers dwalen.

Ik raad aan het paleis op een doordeweekse dag te bezoeken in plaats van in het weekend en vooraf kaartjes voor Kensington Palace te reserveren om wachtrijen te vermijden.

Boek tickets voor Kensington Palace

Kensington tuinen

Na een bezoek aan het paleis raad ik aan om de omgeving van Kensington Gardens te verkennen. Het is een prachtige groene ruimte en een geweldige plek om rond te wandelen.

Waarschijnlijk het meest opvallende kenmerk van het park is het Albert Memorial, een reusachtig monument voor Prins Albert die in 1861 stierf aan tyfus, zijn vrouw, Koningin Victoria, zwaar getroffen achterlatend.

Boek tickets voor Kensington Palace

Thee in de namiddag bij Kensington

Thee drinken| ©CocinaViajera
Thee drinken| ©CocinaViajera

De traditie van afternoon tea is ontstaan in de aristocratische huizen van Engeland in de 19e eeuw, en er is geen betere plek om afternoon tea te drinken dan in Londen.

Er zijn tal van mogelijkheden in Londen: van informele koffietentjes waar je een kopje thee en een scone kunt krijgen, tot luxe hotels die een geweldige thee-ervaring bieden en zelfs aan boord van een sightseeingbus die door de stad Londen toert.

Boek je plaats op een theebus in Londen

Victoria & Albert Museum

Het Victoria & Albert Museum, vaak bekend als het V&A, is een van 's werelds toonaangevende kunst- en designmusea.

De toegang tot de permanente collectie van het V&A is gratis.

Sommige tijdelijke tentoonstellingen zijn ook gratis, maar voor de belangrijkste tentoonstellingen moet je meestal betalen, tenzij je een London Pass hebt.

Koop de London Pass

Gisteravond in West End

West End is samen met Broadway in New York een van 's werelds bekendste locaties voor professioneel theater.

Het district is de thuisbasis van meer dan 30 theaters met een grote verscheidenheid aan musicals en toneelstukken, van rockconcerten tot opera, films en comedyshows.

Koop kaartjes voor een van de Londense musicals en maak je verblijf in de Britse hoofdstad helemaal af.

Koop tickets voor Londense musicals