Handige gids voor de Londense metro

Weet je zeker dat je de Londense metro gaat nemen om je door de straten te verplaatsen? Mis dit bericht niet om het beste uit het snelste vervoer van de stad te halen.

Isabel Catalán

Isabel Catalán

11 minuten lezen

Handige gids voor de Londense metro

Londen, Verenigd Koninkrijk | ©Diane Picchiottino

Reizen met de Londense metro kan in het begin een beetje ingewikkeld lijken met zoveel lijnen en haltes, maar als je het eenmaal onder de knie hebt, zul je zien dat het gebruik heel intuïtief is.

Om het gemakkelijker te maken om met de Londense metro te reizen, vertelt deze gids je alles wat je moet weten over hoe het werkt, de dienstregelingen, welke kaartjes beschikbaar zijn, hoe je ze kunt kopen en meer. Je zult zien hoe je uiteindelijk als een Londenaar door de Britse hoofdstad zult reizen!

1. Kaart van de Londense metro

Londense metro kaart| ©CSOdessa
Londense metro kaart| ©CSOdessa

Als een van de grootste ter wereld verbindt de Londense metro de verschillende delen van de Britse hoofdstad zeer goed met elkaar en met de meeste toeristische attracties van Londen.

Ik raad aan een PDF-kaart van de Londense metro te downloaden naar uw mobiele telefoon, zodat u deze altijd in uw zak kunt meenemen en er een blik op kunt werpen wanneer dat nodig is. Zelfs als je geen toegang hebt tot het internet.

Een andere optie die ik voorstel is om de officiële Transport for London app te downloaden (beschikbaar op iOS en Android), waar je naast de metrokaart ook kunt zoeken naar routes en aanwijzingen in de stad om je reizen te plannen, de rustigste tijden om te reizen te zien, live bus- en treintijden te controleren en de laatste updates over het vervoersnetwerk te zien.

Leer de legendes kennen die door de metro zwerven

Als u meer wilt weten over de London Underground, alle ins en outs van de metro, hoe deze is aangelegd en de legendes die erover worden verteld, kunt u de beschikbare rondleidingen door de London Underground bekijken.

2. Hoe werkt de Londense metro en hoeveel kost een kaartje?

London Underground ticket| ©Guo Bobi
London Underground ticket| ©Guo Bobi

De Londense metro is verdeeld in 9 radiale gebieden die beginnen in het historische centrum en bijna de hele stad bestrijken. De meeste van de belangrijkste toeristische attracties van de Britse hoofdstad bevinden zich in de zones 1 en 2, waar u waarschijnlijk voortdurend doorheen reist, tenzij u ver van het centrum verblijft.

De tarieven van de Londense metro variëren afhankelijk van waar u vandaan komt en waar u naartoe reist. Met andere woorden, het tarief voor een reis die begint en eindigt in zone 1 verschilt van een reis die begint in zone 1 en eindigt in zone 3.

De prijs van een metrokaartje is vrij hoog. Zo kost een kaartje van zone 1 naar 3 ongeveer £5,50 of van zone 1 naar 4 ongeveer £6,00, maar om de exacte kosten van de reis te weten te komen voordat u gaat, raad ik u aan de website van Transport for London te bezoeken, waar u alle actuele tarieven vindt.

Vanuit financieel oogpunt is het niet erg raadzaam dit type kaartje te kopen als u meerdere dagen in de stad gaat doorbrengen en van plan bent de metro vaak te gebruiken, omdat u dan veel geld kwijt bent. Het is ook niet erg tijdsefficiënt omdat je bij de kaartjesautomaten moet stoppen om het te kopen telkens als je het wilt gebruiken.

Zijn er abonnementen voor het gebruik van de Londense metro?

Gelukkig zijn er alternatieven voor het enkeltje voor de Londense metro waarmee u geld kunt besparen op uw reizen door de stad: de Oyster Card en de Travelcard.

3. De Oyster Card

Oyster Kaart| ©London Chow
Oyster Kaart| ©London Chow

De Oyster Card is een oplaadbare kaart met een tegoed erop waarmee vervoer goedkoper is dan met een enkel kaartje. Wanneer u de kaart gebruikt om met de London Underground te reizen, wordt het saldo van de kaart afgetrokken.

Tijdens de spitsuren geldt het "piektarief" van maandag tot vrijdag tussen 6.30 en 9.30 uur en tussen 16.00 en 19.00 uur, terwijl het "daluren"-tarief geldt op alle andere tijdstippen, in het weekend en op feestdagen.

Hoe koop ik een Oyster Card?

U kunt uw Oyster Card kopen bij automaten in elk metrostation in de stad.

Het goede van dit systeem is dat je, als je het Engels niet zo goed beheerst, de taal van de machine in het Engels kunt veranderen en de stappen kunt volgen die het je vertelt te volgen. Zo ontstaat er geen verwarring. U kiest gewoon het bedrag dat u op de kaart wilt zetten, dan de betalingswijze en dat is het!

Hoe gebruik ik het?

Om met een Oyster Card toegang te krijgen tot de Londense metro, moet u deze zowel bij de ingang als bij de uitgang door de gele sensor op het tourniquet halen. Deze laatste stap is essentieel, zelfs als de deuren van het tourniquet open zijn, omdat de Oyster Card het tarief voor de reis berekent wanneer u met uw kaart naar buiten gaat.

Als u dit vergeet, zal de kaart de reis als onvolledig detecteren en uw reis niet kunnen berekenen, zodat u een boete krijgt op uw saldo.

Hoe kan ik mijn Oyster Card opwaarderen?

Het is heel eenvoudig! Het wordt gedaan bij dezelfde automaten waar u uw Oyster Card koopt en kan worden aangevuld met een bankkaart of contant geld. Geen gedoe meer.

Hoe krijg ik het terug?

Tot februari 2020 moest u om een Oyster Card te krijgen £5 als borg storten die op de laatste dag van uw reis samen met het resterende saldo (mits u nog £10 of minder over had) werd terugbetaald bij een van de automaten waar u de kaart kocht wanneer u de kaart niet meer gebruikte.

Daarna wordt de borg van 5 pond automatisch terugbetaald als saldo na één jaar wanneer u een reis met de kaart maakt. Na die tijd kunt u binnen zes maanden een terugbetaling aanvragen, anders komt u niet voor terugbetaling in aanmerking.

Voor de terugbetaling moet de kaart worden gedeactiveerd bij de automaat, die u vervolgens kunt houden als souvenir van uw reis, aangezien het slechts een stuk plastic is.

Als u echter van plan bent om in de nabije toekomst naar Londen terug te keren, hoeft u de kaart niet in te leveren, aangezien deze niet verloopt en u hem altijd later opnieuw kunt gebruiken door hem opnieuw op te laden.

4. De Travelcard

Travelcard| ©Hazel Nicholson
Travelcard| ©Hazel Nicholson

De Travelcard is een ander alternatief voor het enkeltje en de Oyster Card om met de Londense metro te reizen. Het is een kaart waarmee u gedurende een bepaalde periode onbeperkt kunt reizen met het openbaar vervoer in Londen.

Hoewel er maandelijkse en jaarlijkse Travelcards zijn, zijn deze bedoeld voor inwoners van de Britse hoofdstad, terwijl 1-daagse en 7-daagse Travelcards worden verkocht voor toeristen.

Hoe koop ik een Travelcard?

Er zijn veel manieren om een Travelcard te kopen, omdat ze bij verschillende verkooppunten verkrijgbaar zijn. Afhankelijk van de locatie wordt de kaart in een of ander formaat uitgegeven.

 • Treinstations: De kaart wordt aan de balies van de Nationale Spoorwegen uitgegeven in de vorm van een gedrukt kartonnen kaartje. Om hier een 7-daagse Travelcard te kopen moet u een pasfoto overleggen. Dit is een interessante optie omdat u 2 voor 1 korting kunt krijgen bij verschillende attracties zoals St Paul's Cathedral of Madame Tussauds Museum.
 • Metrostations: Hier kunt u een 1-daagse Travelcard kopen. Als u de 7-daagse Travelcard wilt kopen, ontvangt u deze geladen op een Oyster Card. In tegenstelling tot de National Rail Travelcard, wordt deze uitgegeven door London Underground en geeft geen recht op 2 voor 1 kortingen bij toeristische attracties.

Hoe gebruik ik de Travelcard?

Terwijl de Oyster Card van plastic is en door de gele lezer op het tourniquet moet worden gehaald om toegang te krijgen, is de Travelcard van karton en moet zowel bij het binnenkomen als het verlaten van het tourniquet door de gleuven worden gehaald.

5. Welke kaart moet ik kiezen: de Oyster Card of de Travelcard?

Mensen in het metrostation| ©Joël de Vriend
Mensen in het metrostation| ©Joël de Vriend

De miljoen dollar vraag! De keuze tussen een Oyster Card of Travelcard hangt af van de duur van uw verblijf in Londen en hoe vaak u de metro zult gebruiken.

Als u bijvoorbeeld van plan bent twee tot vier keer per dag de metro te nemen voor korte periodes, zoals vier dagen in Londen of vijf dagen in Londen, of als u naar de buitenwijken van Londen wilt reizen, kunt u het beste kiezen voor een Oyster Card met saldo ("Pay as you go"), omdat u dan kunt profiteren van de "daily cap".

Dit is een systeem dat werkt voor een periode van 24 uur waarbij er een maximale bestedingslimiet per dag is, afhankelijk van de zones. Elke keer dat u een reis met de metro maakt, wordt er tegoed van uw Oyster Card afgetrokken totdat u die limiet bereikt en vanaf dat moment zijn uw reizen gratis omdat er geen tegoed meer van uw Oyster Card wordt afgetrokken.

Als u echter van plan bent een week of langer in Londen door te brengen en u gaat voortdurend met de metro door het centrale gebied, dan is de meest kosteneffectieve optie om een 7-daagse Travelcard te kiezen.

Kan ik een Oyster Card of Travelcard delen met een andere persoon op dezelfde reis?

Nee, dat kan niet. Als u met iemand anders naar Londen reist, moet u elk uw eigen Oyster Card of Travelcard hebben, maar als u in de toekomst apart reist, kunt u ze lenen of delen, want als u ze op metrostations koopt, is geen van beide kaarten gekoppeld aan een identiteitskaart of naam.

6. Betalen kinderen voor kaartjes in de Londense metro?

Wachten op het metrostation| ©Christopher Burns
Wachten op het metrostation| ©Christopher Burns

Kinderen onder de 11 jaar kunnen gratis reizen met het London Transport als ze begeleid worden door een volwassene, die met maximaal 4 kinderen mee mag.

Kinderen van 11-15 jaar kunnen gratis reizen met trams en bussen en krijgen korting op al het andere vervoer zoals de Underground, London Overground, TfL Rail en DLR als ze een Zip Oyster 11-15 fotokaart hebben.

Tieners van 16 en 17 jaar kunnen een Zip Oyster +16-kaart kopen voor gratis reizen of kortingen op het openbaar vervoer in Londen. Bijvoorbeeld een korting van 50% op tarieven voor volwassenen "pay as you go" op de metro, bus, TfL Rail, London Overground, DLR en de meeste National Rail diensten in Londen.

7. Wat zijn de dienstregelingen van de Londense metro?

Mensen op de Londense metro| ©Viktor Forgacs
Mensen op de Londense metro| ©Viktor Forgacs

De metro is open van 5 tot 12 uur, wanneer de eerste en laatste trein van elke lijn vertrekt. Dit betekent bijvoorbeeld dat als een trein om 12 uur vertrekt, deze zal rijden tot de laatste halte op de lijn.

In het weekend (vrijdag en zaterdag) zijn de openingstijden van de London Underground op sommige lijnen (Piccadilly, Central, Jubilee of Northern) verlengd en 24 uur per dag geopend.

Het openbaar vervoer in Londen sluit op 25 december. Op de avond van kerstavond wordt de dienst verminderd en zijn er geen nachtbussen. Hij wordt op 26 december ("tweede kerstdag") hervat, maar in beperkte mate. Houd dit in gedachten als u van plan bent om Kerstmis in Londen door te brengen.

Hoe frequent is de Londense metro?

Zeer hoog! Treinen rijden elke 2 tot 3 minuten en er zijn meestal geen vertragingen, dus de Londense metro is een van de beste manieren om door de stad te reizen.

8. Hoeveel lijnen zijn er in de Londense metro?

London Underground ingang| ©Alessio Cesario
London Underground ingang| ©Alessio Cesario

De London Underground bestaat uit 11 lijnen en 274 stations die meer dan 1.500 vierkante meter, bijna de hele stad, bestrijken.

Naast de "officiële" lijnen zijn er nog twee andere lijnen: de DLR (bestuurderloze lightrail-treinen die in het oosten en zuidoosten van de Britse hoofdstad rijden) en de London Overground (een lijn die bovengronds rijdt in het noorden en noordwesten van de stad).

De lijnen van de London Underground zijn:

 • Bakerloo, bruine lijn
 • Central, rode lijn
 • Circle, gele lijn
 • District, groene lijn
 • Hammersmith & City, roze lijn
 • Jubilee, grijze lijn
 • Metropolitan, paarse lijn
 • Northern, zwarte lijn
 • Piccadilly, donkerblauwe lijn
 • Victoria, lichtblauwe lijn
 • Waterloo & City, blauwgroene lijn

9. Reizen met de Londense metro met de Visitor Oyster Card

Bezoekers Oyster Kaart| ©Can Pac Swire
Bezoekers Oyster Kaart| ©Can Pac Swire

Een ding om in gedachten te houden als u de Londense metro vaak zult gebruiken om u door de stad te verplaatsen tijdens uw vakantie is dat als u The London Pass + Travel pakket koopt, de elektronische Visitor Oyster Card in rekening wordt gebracht voor de duur van uw London Pass (1 tot 10 dagen), de toeristische kaart van Londen zodat u de top toeristische attracties van Londen kunt bezoeken.

De Visitor Oyster Card is een soortgelijke kaart als de traditionele Oyster Card, maar, in tegenstelling tot de Oyster Card, is deze speciaal ontworpen voor toeristen.

Dit pakket is een geweldige manier om met het openbaar vervoer door de stad te reizen en geeft u toegang tot meer dan 80 toeristische attracties - u zult er veel aan hebben! U kunt het krijgen vanaf 84 pond.

Rekening houdend met de Londense openbaar vervoer tarieven. Het London Pass + Travel-pakket is de goedkoopste manier om door de Britse hoofdstad te reizen, want ongeacht door welke zone u reist, er wordt geen saldo van de kaart afgetrokken wanneer u de daglimiet bereikt.

10. Tips voor reizen met de metro

De Londense metro ingaan| ©Hernán Piñera
De Londense metro ingaan| ©Hernán Piñera
 • Houduw kaartje klaar om snel door de draaihekken te komen, vooral als u de metro tijdens de spits neemt (voor 9.30 uur of rond 18.00 uur) om de stroom pendelaars in en uit het station te vergemakkelijken.
 • Als u kunt, plan dan uw transfers buiten de piekuren van London Underground. Het is er meestal druk met pendelaars die uit alle hoeken van de hoofdstad komen en gaan. Dit geldt vooral tussen 6.30 en 9.30 uur en tussen 17.00 en 19.00 uur. Zo kunt u zich met een gerust hart door de metro bewegen.
 • Controleer de London Underground app of website voordat je reist om te zien of er incidenten zijn op de lijnen die je wilt nemen of dat er stations gesloten zijn voor onderhoud. U krijgt actuele dienstinformatie en zelfs alternatieve routes.
 • Verplaats u over het perron om meer ruimte te vinden. Als je bij het platform komt, ga dan niet bij de ingang staan. Als u ziet dat er veel mensen op een deel van het perron zijn, loop dan door naar waar er minder mensen zijn. Misschien vindt u zelfs een vrije zitplaats als u wilt gaan zitten.
 • Laat u uit de wagon voordat u naar binnen gaat. U kunt gemakkelijker binnenkomen zonder door andere passagiers te worden geduwd.
 • "Mind the gap". Ga voor de veiligheid altijd achter de gele strip op de vloer staan als u op het perron wacht en let op de opening tussen het rijtuig en het perron bij het in- of uitstappen.
 • Letop je spullen in de metro. Kijk uit voor zakkenrollers zoals u dat in elke andere stad zou doen en zorg ervoor dat u uw waardevolle spullen veilig bewaart tijdens uw reis.
 • Als u een station mist of op de verkeerde lijn stapt, hoeft u zich geen zorgen te maken, treinen rijden regelmatig, dus stap gewoon uit bij het volgende station en kijk goed op de kaart om de juiste route te vinden.
 • Londense metro's rijden elke 2-7 minuten, afhankelijk van de lijn, dus stap gewoon uit bij de volgende halte en zoek naar een metrokaart op het perron om u de weg te wijzen.
 • Ga aan de rechterkant van de roltrappen staan en laat de linkerkant vrij voor degenen die sneller naar boven willen lopen.
 • Als u met kinderen of bagage reist, moet u gebruik maken van de daarvoor bestemde toegang in de Londense metro. Op alle stations zijn er draaihekken met een bredere doorgang en deuren die langer dichtgaan om de toegang te vergemakkelijken.
 • Als u vragen hebt, aarzel dan niet om het personeel van London Underground of een andere London Underground gebruiker om hulp te vragen - zij kunnen u zeker helpen als u dat nodig hebt!