Wat te doen in Londen in 4 dagen

Hoewel vier dagen niet genoeg zijn om alle bezienswaardigheden van een stad als Londen te zien, kan het wel genoeg zijn om de belangrijkste te zien. Hiervoor is het belangrijk om je rondleidingen goed te plannen en je tijd optimaal te benutten.

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

10 minuten lezen

Wat te doen in Londen in 4 dagen

Millennium Bridge, Londen | ©Anthony Delanoix

In dit vierdaagse reisschema heb ik de meest opvallende bezienswaardigheden van Londen opgenomen, ook al weet ik dat andere plekken die ook erg interessant zijn, zullen moeten worden weggelaten. Trafalgar Square, Piccadilly Circus, de Big Ben, de Tower of London en St Paul's Cathedral zijn de belangrijkste punten van elk bezoek, hoewel de Britse hoofdstad ook enkele van 's werelds interessantste musea, straatmarkten en straten vol geschiedenis herbergt.

Dag 1: Rondleiding door het centrum van Londen

Londense wacht| ©R Spegel
Londense wacht| ©R Spegel

Voor de eerste rondleiding door Londen heb ik gekozen voor de meest emblematische plekken in het centrum van de stad. Hoewel de afstanden kort lijken, raad ik je aan om bereid te zijn om lang te lopen, vooral als je besluit om een museum te bezoeken. Je kunt ook eerst een sightseeingtour door Londen maken om een idee te krijgen van de locaties en wat eerste bezienswaardigheden te bekijken.

Wisseling van de wacht bij Buckingham Palace

Er is niets typischers om je reis naar Londen mee te beginnen dan de beroemde wisseling van de wacht bij Buckingham Palace. Uiteraard is dit paleis op zichzelf al een must-see, maar als je om 11 uur 's ochtends in de buurt bent, mag je de ceremonie van de wisseling van de wacht niet missen.

Na deze eerste stop kun je door het prachtige St. James's Park naar Whitehall lopen en verder naar Westminster Cathedral.

Boek tickets voor de wisseling van de wacht in Londen

Kathedraal van Westminster

Hoewel minder beroemd dan de nabijgelegen abdij met dezelfde naam, is Westminster Cathedral een korte stop waard. Het is de belangrijkste katholieke kerk in Engeland en Wales en werd gebouwd onder de voorwaarde dat het interieur niet zou lijken op dat van de abdij.

Hier kun je de beroemde St Edward's Tower zien, evenals de Kapel van het Heilig Sacrament. Als je een fan bent, is het misschien interessant om te weten dat het de enige kathedraal ter wereld is met dagelijks gezongen missen.

Westminster Abdij

Westminster Abdij| ©Zaymuel
Westminster Abdij| ©Zaymuel

Een van de bezienswaardigheden in Londen is Westminster Abbey. Reken voor een volledig bezoek op ongeveer twee uur en je kunt naar binnen met de London Pass of door vooraf kaartjes voor Westminster Abbey te kopen.

Westminster Abbey is de oudste kerk in de Britse hoofdstad. Het is een Anglicaanse gotische kerk, hoewel hij even groot is als een kathedraal. Hier vinden de kroningen en begrafenissen van de koningen van het land plaats.

Daarnaast vind je binnen de graftombes van enkele belangrijke figuren uit de Britse geschiedenis, zoals Isaac Newton, Charles Dickens, Charles Darwin en Geoffrey Chaucer. Ook de overblijfselen van de koningen van Engeland liggen hier begraven

Boek tickets voor Westminster Abbey

Big Ben

De volgende bestemming, vlakbij Westminster Abbey, is een van de iconen van de stad: de Big Ben. Hoewel de 14 ton zware klok op de klokkentoren van de Houses of Parliament eigenlijk Big Ben heet, wordt de naam gebruikt om naar de hele toren te verwijzen.

Deze toren heeft een neogotische stijl en de bouw werd voltooid in 1858. De toren is 106 meter hoog, overleefde de Duitse bombardementen van de Tweede Wereldoorlog en is vandaag de dag een van de belangrijkste symbolen van het land.

Rondleiding door Londen

Na alle bovenstaande bezoeken is het misschien het beste moment om een van de vele rondleidingen in Londen te boeken. Niet alleen zul je zo een aantal attracties kunnen ontdekken die je misschien hebt gemist, maar het zal je ook helpen begrijpen wat je tot nu toe hebt gezien en je informatie geven over wat je de volgende dagen gaat bezoeken.

Het aanbod van tours is echt indrukwekkend. Je kunt kiezen uit wandel-, fiets-, bus- of boottours, overdag of 's nachts en met een thema naar keuze.

Boek een rondleiding door Londen

Trafalgar Square en Piccadilly Circus

De sfeer op Trafalgar Square en Piccadilly Circus is altijd indrukwekkend, maar mogelijk zijn beide plekken 's nachts op hun best.

Begin op Trafalgar Square en bekijk de vier leeuwen en het standbeeld van admiraal Nelson. De rest van de route is een aangename wandeling door Piccadilly Circus, Piccadilly Street (thuisbasis van 's werelds grootste boekhandel en het Ritz Hotel) en Burlinton Arcade, een prachtige galerij van traditionele winkels.

Op zoek naar een manier om snel en comfortabel door het centrum van Londen te reizen? Ik raad je zeker aan om de City Sightseeing Londen sightseeingbus te nemen - je zult het geweldig vinden!

Boek een plaats in de Londense sightseeingbus

Dag 2: Slenter door de parken en winkelstraten

Luchtfoto van Hyde Park| ©Bald Boris
Luchtfoto van Hyde Park| ©Bald Boris

Na een redelijk volle eerste dag is de tour die ik voorstel voor de tweede dag wat rustiger. En een deel ervan vindt plaats in enkele van de meest indrukwekkende parken van Londen, zoals Hyde Park.

Hyde Park

Als je de dag begint met een korte wandeling door Hyde Park tot aan het prachtige meer, zal de rest van de dag meer ontspannen zijn.

Dit park is het oudste van de stad en is het toneel geweest van vele concerten, demonstraties en niet te vergeten dat het een van de plaatsen was waar de oude duellisten ervoor kozen om hun geschillen te beslechten. Naast wandelen langs de paden kun je ook een roeiboot huren om rond de Serpentine, het centrale meer van het park, te varen. Het wordt bewoond door een grote verscheidenheid aan waterdieren.

Als je Londen in de zomer bezoekt, is het een goed idee om te kijken welke evenementen er in het park plaatsvinden, voor het geval je er een wilt bijwonen.

Boek een fietstour door de parken van Londen

Speaker's Corner en Oxford Street

Nog steeds in Hyde Park, op weg naar Marble Arch, kom je langs de bekende Speaker's Corner. Hier kan iedereen een toespraak houden, zonder beperkingen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was dit zelfs de enige plek in de stad waar sommige mensen de Duitsers verdedigden.

Als je eenmaal bij Marble Arch bent aangekomen, kun je langs enkele van de beroemdste winkelstraten van Londen lopen, namelijk Oxford Street en Regent Street.

In Oxford Street kun je een aantal winkels zien die symbolen van de stad zijn geworden:

  • Het historische warenhuis Selfridge's.
  • Marks & Spencer.
  • House of Fraser.
  • St Christopher's Place, een klein plein dat enigszins verborgen ligt en daarom weinig bekend is.

In dit gebied kun je stoppen voor lunch of koffie, want er zijn veel cafés en restaurants om uit te kiezen.

Boek een rondleiding door Londen

Regent Street, Carnaby Street en Soho

Wandelen door Regent Street in Londen| ©aurélien
Wandelen door Regent Street in Londen| ©aurélien

De wandeling gaat verder tot je Oxford Circus bereikt, waar je rechtsaf Regent Street inloopt, een van de beroemdste straten van de stad. Hier vind je bijvoorbeeld de grootste speelgoedwinkel ter wereld, Hamleys.

Vanuit Regent Street bereik je Carnaby Street, waar het Londense Soho begint. Dit gebied is ongetwijfeld een van de meest trendy gebieden van de hoofdstad en herbergt de belangrijkste theaters, een aantal van de beste winkels en honderden bars en restaurants.

Als je de tijd hebt, is het ook een goed idee om even rond te dwalen in het naburige Chinatown voordat je naar Leicester Square gaat, waar gewoonlijk de filmpremières van de stad plaatsvinden.

Boek een rondleiding door Londen

Covent Garden

Als je de wandeling voortzet, kom je bij een plein dat vol magie is dankzij de oude appelmarkt en straatartiesten: Covent Garden.

Als je met kinderen reist, is dit plein de thuisbasis van een museum waar ze dol op zijn: het London Transport Museum.

Tot slot, als je van musicals houdt, is dit de perfecte buurt om een van de beste musicals van Londen te zien.

Boek uw tickets voor Londense musicals

Dag 3: Bezoek de Tower of London, St Paul's Cathedral en musea in Londen

Toren van Londen| ©BigStock
Toren van Londen| ©BigStock

Wanneer je naar een nieuwe stad reist, heb je meestal een paar dagen nodig om jezelf ermee vertrouwd te maken en dingen te leren zoals de beste manier om de Londense metro te nemen of wat je 's avonds in Londen kunt doen.

Met deze voorkennis is de tour van de derde dag mogelijk de meest uitgebreide van de tours en omvat deze bezoeken zoals de Tower of London en St Paul's Cathedral.

Toren van Londen

Je begint de dag met het oversteken van de Tower of London Bridge, een van de meest gefotografeerde bezienswaardigheden van de stad.

Aan de andere kant van de brug staat de Tower of London, een fort met gruwelijke verhalen. Om te beginnen was deze toren meer dan 900 jaar lang een gevangenis waar iedereen werd opgesloten die werd beschuldigd van belediging van de kroon. Sommigen stierven er als gevolg van marteling of slechte gevangenisomstandigheden, terwijl anderen werden geëxecuteerd, maar niet voordat ze waren gemarteld.

Je kunt kaartjes kopen voor de Tower of London en de kroonjuwelen tentoonstelling bewonderen. Het herbergt ook een kapel, enkele kamers die door de koninklijke familie werden gebruikt en de Witte Toren, de bekendste van het complex.

Koop je ticket voor de Tower of London

St Paul's Kathedraal

St Paul's Cathedral is 110 meter hoog en is met zijn afmetingen de op één na grootste kathedraal ter wereld, alleen overtroffen door de Sint-Pietersbasiliek in Rome. Deze tempel is getuige geweest van talloze historische gebeurtenissen, zoals de begrafenis van Winston Churchill of het huwelijk van Lady Di en Prins Charles.

De kathedraal heeft een kruisvormige plattegrond die opvalt door de prachtige versieringen. Dit valt vooral op in de plafonds, die bedekt zijn met fresco's. Binnen is het de moeite waard om de koepel te beklimmen en de crypte te bezoeken.

Om het meeste uit dit bezoek te halen is het essentieel om een ticket voor St Paul's Cathedral te kopen, waarbij een multimediagids zonder extra kosten is inbegrepen.

Koop je ticket voor St Paul's Cathedral

Tate Modern

Tate Modern Museum in Londen| ©Eric Titcombe
Tate Modern Museum in Londen| ©Eric Titcombe

Aan de ene kant van de brug ligt het Tate Modern, een must voor liefhebbers van hedendaagse kunst. Alleen al het museumgebouw is een bezoek waard, want vroeger was dit de Bankside Power Station.

In het museum, dat gratis toegankelijk is, kun je genieten van werken van bekende kunstenaars als Picasso, Warhol, Salvador Dalí en Monet.

Als je doorloopt naar het Natural History Museum, kun je een kleine omweg maken om het uitzicht vanaf The Shard te bekijken, een prachtige wolkenkrabber met een indrukwekkend observatiedek binnenin. Een bezoek aan het observatiedek van The Shard is ook een must.

Koop je kaartje voor het uitkijkplatform The Shard

Natuurhistorisch museum

Voor het laatste bezoek van de dag raad ik je aan om een van de musea te kiezen die je nog niet hebt bezocht. Tot de meest interessante behoren de volgende:

Boek je ticket voor Madame Tussauds Museum

Nachttour Londen

Om de dag af te sluiten en het meeste uit je tijd te halen, is het misschien wel het beste moment om een nachttour door Londen te maken en de verlichte monumenten te zien.

Boek een nachttour door Londen

Dag 4: Verwonder je in de Harry Potter Studio's

Bezoek de Dursley House Tour| ©Bill Bartlett
Bezoek de Dursley House Tour| ©Bill Bartlett

Op de laatste dag van de reis, wanneer de vermoeidheid is ingetreden, is het misschien het beste moment om een paar ontspannende bezoekjes te brengen en te eindigen met een kijkje in het beroemde warenhuis Harrod's.

Harry Potter Studio's

Een van de snelst groeiende activiteiten van de afgelopen jaren heeft te maken met de Harry Potter boeken en films.

Naast rondleidingen door de Harry Potter locaties die in de boeken voorkomen, kunnen velen de verleiding niet weerstaan om een ochtend door te brengen met een bezoek aan het Harry Potter Park

. Hoe je bij de Harry Potter Studios komt, vind je in dit artikel en hoe je aan kaartjes voor de Harry Potter Studios komt vind je in dit artikel. Met al deze informatie kun je nu alleen nog maar de sets en decors uit de films gaan bekijken, evenals de kostuums die de hoofdpersonages droegen en enkele van de magische voorwerpen die in de films voorkwamen. Er zijn ook een paar verrassingen in petto tijdens je bezoek.

Koop je ticket voor Harry Potter Park

Oog in Londen

Nadat je het grootste deel van de dag hebt doorgebracht in de Harry Potter Studios, ga je terug naar Westminster Bridge om naar de London Eye (het Millennium Wheel) te gaan, een spectaculair reuzenrad van 135 meter hoog. Onderweg tussen de twee, raad ik je aan te stoppen op de brug om een foto te nemen van beide Londense iconen.

Mijn advies is om je kaartjes voor de London Eye van tevoren te reserveren, want de wachtrijen zijn eindeloos. De London Eye heeft 32 glazen cabines die elk 10 ton wegen. De capaciteit is 25 personen. Het draaien van het wiel gaat vrij langzaam en duurt ongeveer 30 minuten.

Het maakt niet uit of het 's nachts is, want de London Eye is ook 's nachts open. Op deze tijden is het uitzicht over de stad zo mogelijk nog spectaculairder.

Voor het diner kun je kiezen uit een aantal van de restaurants rond de London Eye of, nog beter, een culinaire rondleiding door Londen nemen om afscheid te nemen van de stad zoals ze verdient.

Koop je ticket voor de London Eye

Gebruik de sightseeingbus om gemakkelijker rond te reizen

Londen sightseeingbus| ©Hellotickets
Londen sightseeingbus| ©Hellotickets

Een van de opties die je hebt bij het bezoeken van veel bezienswaardigheden in Londen is het gebruik van een Londense sightseeingbus. De Britse hoofdstad heeft verschillende types, maar mijn advies is om er een te kiezen waarmee je kunt in- en uitstappen waar je maar wilt en die een kaartje heeft dat lang genoeg geldig is.

Boek een plaats op de Londense sightseeingbus

Overweeg om een London Tourist Card te kopen

Londen Pas| ©ba7raini
Londen Pas| ©ba7raini

Zoals bekend staat Londen niet bepaald bekend als een goedkope stad. Een van de beste manieren om geld te besparen is door een toeristenpas te kopen, waarmee je ook tijd bespaart in de wachtrijen.

Voordat je er een uitkiest, kun je dit artikel over de beste toeristenkaarten voor Londen, hun kenmerken en wat ze inhouden bekijken.

Koop je Londense toeristenkaart