Dingen om te doen in Londen in 7 dagen

In zeven dagen kun je veel ontdekken van wat de Britse hoofdstad te bieden heeft en zelfs enkele van de vele interessante plaatsen in de omgeving bezoeken.

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

12 minuten lezen

Dingen om te doen in Londen in 7 dagen

Londen, Verenigd Koninkrijk | ©Yaopey Yong

Een volle week doorbrengen in Londen kan worden beschouwd als een echte luxe voor reisliefhebbers. In zeven dagen kun je de belangrijkste bezienswaardigheden van Londen bezoeken en een aantal van de meest verborgen geheimen van Londen ontdekken.

Een verblijf als dit stelt je in staat om historische monumenten zoals Buckingham Palace, de Tower of London en de Big Ben te bekijken en een aantal van de vele musea te bezoeken. Bovendien kun je de Britse hoofdstad leren kennen zonder je te haasten en er in al haar essentie van genieten.

Dag 1: wandeling van Marble Arch naar Big Ben

De Big Ben van Londen| ©Oleg Magni
De Big Ben van Londen| ©Oleg Magni

Hoewel je vroeg zult moeten opstaan om er het beste van te maken, wordt deze eerste dag een geweldig dagje uit. Je ziet een van de iconische evenementen van de hoofdstad, de wisseling van de wacht, en bezoekt een van de belangrijkste musea ter wereld.

Marmeren boog

Deze tour zou net zo goed in een van de Londense sightseeingbussen kunnen worden gedaan, maar het is geen probleem als je er liever lopend het beste van maakt.

Het begint bij Marble Arch, een triomfboog die ooit bij de ingang van Buckingham Palace stond en nu een van de bekendste bezienswaardigheden van de stad is.

Boek je plaats op de London Sightseeing Bus

Buckingham Palace en de wisseling van de wacht

Op weg naar Buckingham Palace raad ik je aan te stoppen om de Wellington Arch te bewonderen, die werd gebouwd om de overwinning van Engeland op Napoleon te vieren.

Na een wandeling langs een deel van de Diana Memorial Walk bereik je uiteindelijk het paleis, de hoofdresidentie van de Britse vorsten. Als je vroeg opstaat en er rond 10:30 - 11:00 uur bent, kun je getuige zijn van de beroemde wisseling van de wacht bij Buckingham Palace.

Ga naar Westminster Abbey

Om de cultuur en geschiedenis van Londen te bewonderen is er niets beter dan Westminster Abbey binnen te gaan. Verwacht dat het bezoek ongeveer twee uur duurt en houd er rekening mee dat je binnen kunt komen met een London Pass of door je Westminster Abbey tickets van tevoren te kopen, want er zijn vaak lange rijen.

In Westminster Abbey worden nog steeds de kroningen en begrafenissen van de koningen van het land gehouden. Binnen liggen illustere figuren begraven zoals Isaac Newton, Charles Dickens en Charles Darwin, maar ook de koningen van Engeland.

Boek uw bezoek aan Westminster Abbey

Trafalgar Square en de National Gallery

Trafalgarplein| ©a.canvas.of.light
Trafalgarplein| ©a.canvas.of.light

Vanuit Westminster vervolg je je reis naar het beroemdste plein van Londen, Trafalgar Square, waar je wordt begroet door het standbeeld van admiraal Nelson en zijn vier leeuwen. Hier word je begroet door het standbeeld van admiraal Nelson en zijn vier leeuwen.

Naast een wandeling over het plein kun je op het plein ook de National Gallery bezoeken, een must-see museum voor kunstliefhebbers.

De galerie is gratis toegankelijk en bevat een grote collectie schilderijen van Europese kunstenaars van de 13e tot de 20e eeuw. Je kunt er onder andere werken zien van Rembrandt, Titiaan, Velázquez en Van Gogh, om er maar een paar te noemen.

Boek je bezoek aan de National Gallery

Op weg naar de Big Ben via Downing Street

Als je klaar bent met het bewonderen van de werken van deze schilders, ga dan op zoek naar de ingang van Whitehall Street, die naar Parliament Square leidt.

Onderweg kun je een overgebleven deel zien van een paleis dat in 1698 afbrandde en dat nog steeds een plafond heeft dat door Rubens is beschilderd.

Voordat je Parliament Square bereikt, kom je door de bekende Downing Street, waar de officiële residentie van de Britse premier is gevestigd, om precies te zijn op nummer 10.

Eenmaal op het plein vind je verschillende standbeelden die beroemde mensen uit de hele wereld voorstellen, zoals Winston Churchill, Abraham Lincoln en Nelson Mandela.

De belangrijkste attractie van het plein is echter het Palace of Westminster, ook bekend als de Houses of Parliament. Hier staat de toren die bekend staat als de Big Ben, hoewel die naam in werkelijkheid alleen verwijst naar de klok die er hangt.

Londen bij nacht

Het is zeer waarschijnlijk dat de nacht voor de deur staat. Mijn advies is om mee te gaan met een van de nachttours door Londen, zodat je de monumenten van Londen vanuit een ander perspectief kunt bekijken.

Boek je tourbus

Dag 2: British Museum naar St Paul's

Kathedraal van St Paul| ©BigStock
Kathedraal van St Paul| ©BigStock

Net als de vorige dag moet je deze tweede dag vroeg beginnen als je het meeste uit je tijd wilt halen. De route omvat enkele van de belangrijkste musea van de stad en het meest bezochte religieuze gebouw.

Rondleiding met gids

De beste manier om de dag te beginnen is door een van de vele rondleidingen te nemen die in Londen beschikbaar zijn. Hierdoor ontdek je niet alleen een aantal bezienswaardigheden die je nog niet hebt gezien, maar begrijp je ook wat je tot nu toe hebt bezocht en krijg je informatie over wat je de volgende dagen gaat bezoeken.

Het aanbod van tours is echt indrukwekkend. Je kunt kiezen uit wandel-, fiets-, bus- of boottochten met een thema naar keuze.

Boek je rondleiding

Geniet van de geschiedenis in het British Museum

Ga na afloop van de rondleiding naar een van de mooiste musea van Londen, het British Museum, dat gratis toegankelijk is.

Houd er rekening mee dat het bezoek nooit minder dan twee uur duurt, hoewel het meerdere dagen duurt om het hele museum te zien.

De collectie omvat meer dan zeven miljoen voorwerpen van over de hele wereld, waaronder de beroemde Steen van Rosetta.

Om het meeste uit je tijd te halen, kun je het beste van tevoren bestuderen wat je wilt zien, zodat je direct naar de bijbehorende kamers kunt gaan. Het is ook zeer aan te raden om de audiogids te pakken die ze aanbieden, zodat je beter geïnformeerd bent over wat je ziet.

Boek een rondleiding door het British Museum

Meer geschiedenis in St Paul's Cathedral

Hoewel de buitenkant van St. Paul's Cathedral al indrukwekkend is gezien de grootte, alleen de St. Peter's Basilica in Rome, zal de binnenkant niemand teleurstellen.

Zodra je binnenkomt krijg je de indruk dat je op een unieke plek vol geschiedenis bent. Het is ongetwijfeld een van de beste monumenten in Londen, onder andere dankzij de prachtige decoratie.

Tijdens je bezoek moet je speciale aandacht besteden aan de fresco's die de plafonds versieren, en ook de koepel beklimmen en de crypte binnengaan.

Koop je ticket voor St. Paul's Cathedral

Het prachtige uitzicht vanaf The Shard

Het laatste bezoek van de dag is nadat je de Tower Bridge bent overgestoken in de richting van City Hall. Dit is om te genieten van het uitzicht vanaf The Shard, een moderne wolkenkrabber waar je kunt genieten van een indrukwekkend observatiedek.

Er is ook een restaurant in The Shard waar je kunt dineren. Als je liever ergens anders eet, biedt de omgeving een goede variëteit, zoals je kunt zien in dit artikel over waar je kunt eten in de buurt van The Shard.

Koop je kaartje voor het observatiedek van The Shard

Dag 3: Camden Market naar Soho Londen

Camden| ©J.Ligero & I.Barrios
Camden| ©J.Ligero & I.Barrios

Om de derde dag van onze reis te vieren, heb ik een route voorbereid die je van een van de belangrijkste en meest pittoreske markten van de stad naar de drukste straten brengt. Houd er rekening mee dat je bijna zeker ergens met de metro naartoe moet, dus hier is een kleine gids over het gebruik van de Londense metro.

Camden

De dag begint met een bezoek aan Camden Town, een van de interessantste wijken van Londen. Hoewel het er vaak erg druk is vanwege het grote aantal toeristen, heeft het nog steeds iets van zijn oude essentie behouden, vooral in de markt die er wordt gehouden.

Probeer naast de verschillende kraampjes die je er vindt ook de gevels van de gebouwen te bekijken. Probeer als speciale plek de stallen te bezoeken.

Hoe lang je hier wilt doorbrengen hangt echt af van je interesse. Veel mensen maken zelfs van de gelegenheid gebruik om op de markt te eten, maar je moet er wel rekening mee houden dat hoe meer tijd je hier doorbrengt, hoe minder tijd je overhoudt om andere plekken te bekijken.

Tate Modern

Als je na de markt nog tijd over hebt, is je volgende stop het Tate Modern, een van de meest bezochte musea voor moderne kunst ter wereld.

Echt, een bezoek aan het Tate Modern is een absolute must voor kunstliefhebbers. De locatie zelf, in het voormalige Bankside Power Station, maakt het nog aantrekkelijker.

De toegang tot het Tate Modern is gratis en de collectie bevat werken van onder andere Picasso, Warhol, Salvador Dalí en Monet.

Harry Potter locaties tour

Fans van de Harry Potter saga vinden enkele van de beste Harry Potter toursin Londen, evenals de geweldige Harry Potter tentoonstelling in Warner Studios.

Een van de meest interessante tours is die langs de beroemdste locaties uit de Harry Potter films, van het beroemde perron 9 en ¾ op King's Cross Station tot de Leaky Cauldron (gelegen in Borough Market).

Boek je Harry Potter tour

Ontdek de sfeer van Soho

De beste tijd om deze buurt te bezoeken is na zonsondergang. Dan slenteren duizenden Londenaren en toeristen door de straten. Mijn advies is om doelloos rond te dwalen en onder andere de verschillende theaters en een flink aantal cultbars te bekijken.

De bekendste straat in de buurt is Carnaby. Naast de sfeer staat deze straat bekend om de extravagante kerstversieringen, waardoor het een must is als je met kerst in Londen bent.

Dag 4: Hyde Park, dinosaurussen, een enorm reuzenrad en een angstaanjagende attractie samen met een ontspannende cruise

Buiten het Natural History Museum| ©Diliff
Buiten het Natural History Museum| ©Diliff

Londen biedt bezoekers allerlei soorten attracties. Het is deze verscheidenheid die ervoor zorgt dat de tour voor deze vierde dag uit de meest uiteenlopende plaatsen bestaat.

Hyde Park

Dag vier begint met een ontspannen wandeling door een van de mooiste parken van Londen, Hyde Park. De paden verbergen attracties zoals het Peter Pan-standbeeld, Speaker's Corner en het Serpentine Lake.

Boek een fietstocht door de parken van Londen

Natuurhistorisch museum

Het Natural History Museum is een van de spectaculairste musea in Londen, vooral als je met kinderen reist.

De collectie bestaat uit miljoenen natuurelementen, maar het meest opvallend is ongetwijfeld het gedeelte dat gewijd is aan dinosaurussen, waaronder de indrukwekkende levensgrote reconstructie van een T-Rex met beweging en geluid.

De toegang is gratis en er zijn veel spelletjes en interactieve attracties die het een geweldige plek maken om met kinderen te bezoeken.

Ontspan op een boot op de Theems

Als je klaar bent met genieten van het buitenleven in het hart van de grote stad, wil je vast naar de rivier de Theems voor een speciale activiteit: een kleine cruise.

Er worden veel van deze riviercruises aangeboden, dus hier is een artikel over de beste riviercruises op de Theems, zodat je er een kunt kiezen die het beste bij je past.

Boek je riviercruise op de Theems

London Dungeon of Sea London Aquarium

Zee Leven Aquarium Haai| ©Domenico Convertini
Zee Leven Aquarium Haai| ©Domenico Convertini

In de buurt van Westminster Bridge vind je de perfecte plek als je een fan bent van horror: de London Dungeon.

Het is een interactieve attractie die de donkerste geschiedenis van de stad vertelt en zelfs de meest angstige af en toe de stuipen op het lijf jaagt.

Als je met kinderen gaat (voor wie de attractie niet wordt aanbevolen) of als je niet zo van gruwelijke verhalen houdt, is het Sea Life London Aquarium niet al te ver weg.

London Eye

Van een attractie die is ontworpen om je bang te maken tot een andere die duizeligheid kan veroorzaken. Dit is de London Eye, een spectaculair reuzenrad van 135 meter hoog.

Om erin te komen, raad ik je aan van tevoren kaartjes te kopen voor de London Eye zodat je kunt genieten van het beste uitzicht over Londen.

Maak je geen zorgen als het donker wordt in Londen, want de London Eye is nog steeds in bedrijf en biedt een panoramisch uitzicht op de verlichting van de stad.

Op weg naar beneden kun je misschien een van de restaurants rond de London Eye opzoeken om een hapje te eten.

Koop je kaartje voor de London Eye

Dag 5: Bezoek Stonehenge en Bath op één dag

Stonehenge in Londen| ©Sung Shin
Stonehenge in Londen| ©Sung Shin

Een van de grote voordelen van een hele week in Londen is dat je het je kunt veroorloven om een georganiseerde tour vanuit Londen te doen.

In de buurt van Londen ligt bijvoorbeeld Stonehenge, een bezoek dat je kunt combineren met mooie steden als Bath. Om beide te zien, moet je beslissen of je het op eigen houtje doet of een georganiseerde tour naar Stonehenge huurt.

Als je liever een auto huurt of het openbaar vervoer gebruikt, denk dan na over wat ik uitleg in mijn artikel over Hoe kom ik bij Stonehenge vanuit Londen. Weeg vervolgens de voor- en nadelen tegen elkaar af om te zien of een georganiseerde tour beter bij je past.

Excursie naar Stonehenge en Bath

Als je tijdens je reis het meeste uit je tijd wilt halen, raad ik je aan om een bezoek aan Stonehenge en de stad Bath in één trip te combineren.

De charme van Stonehenge neemt vooral toe tijdens de zomerzonnewende, een bijzonder aan te raden moment om het te bezoeken.

Wat Bath betreft, deze stad wordt beschouwd als een van de charmantste steden van het land, zowel vanwege de baden die het beroemd maken als vanwege de vele andere attracties die je tijdens dit bezoek kunt ontdekken.

Boek je reis naar Stonehenge

Dag 6: Portobello, Covent Garden en West End

Buiten Madame Tussauds Museum| ©annahasfreckles
Buiten Madame Tussauds Museum| ©annahasfreckles

De voorlaatste dag van je reis begint in een van de kleurrijkste buurten van de stad, Notting Hill, en eindigt met een bezoek aan een van de vele shows in Londen.

Notting Hill en Portobello Road

Hoewel het wereldberoemd werd door de gelijknamige film, stond Notting Hill al bekend om zijn kleur en de carnavals die er plaatsvinden. Dit feest is zonder twijfel een van de beste dingen om te doen als je in augustus in Londen bent.

De bekendste straat is Portobello Road, die de wijk bijna helemaal doorkruist. De beste dag om deze straat te bezoeken is zaterdag, wanneer een van de meest complete vlooienmarkten van de stad wordt gehouden.

Madame Tussauds

Het Madame Tussauds museum presenteert zonder twijfel de beste wassenbeelden uit de hele wereld.

In dit museum zie je realistische wassenbeelden van duizenden beroemde mensen uit de hele wereld, van sporters tot grote hoofdrolspelers uit de geschiedenis, van acteurs tot wetenschappers.

Koop je kaartje voor het Madame Tussauds Museum

Covent Garden

s Middags is het een goed moment om rond te dwalen in de wijk Covent Garden en de speciale sfeer op te snuiven die deze wijk kenmerkt. Vroeger was hier een bloemenmarkt en tegenwoordig vind je hier talloze straatartiesten, restaurants, pubs en eetkraampjes.

Als je met kinderen reist, vind je op dit plein een museum waar ze dol op zijn: het London Transport Museum.

West End

Deze dagtour eindigt in West End, een van de levendigste wijken van de stad.

Hier vind je talloze eetgelegenheden en het is ook de plek waar de meeste theaters van Londen zich bevinden. Ik raad je aan om de dag af te sluiten met een van de musicals die in West End worden opgevoerd.

Koop tickets voor Londense musicals

Dag 7: Sherlock Holmes, Oorlogsmuseum en Primrose Hill

Een bezoek aan het Sherlock Holmes Museum| ©Anders Thirsgaard
Een bezoek aan het Sherlock Holmes Museum| ©Anders Thirsgaard

Normaal gesproken komen we allemaal nogal moe aan op de laatste dag van een reis en bovendien met een vreemd gevoel van verdriet aan het einde van de ervaring. Dit mag je er echter niet van weerhouden om van elk laatste moment te genieten.

Volg de route van Sherlock Holmes door Baker Street

Londen was ook de plaats waar Sir Arthur Conan Doyle de verhalen opnam van de beroemdste privédetective uit de geschiedenis: Sherlock Holmes.

Het is dan ook geen verrassing dat de stad een museum heeft gewijd aan het personage, waarvan de locatie voor geen enkele fan een verrassing zal zijn: 221B Baker Street, precies op het adres waar Holmes in de romans woonde.

Primrose Hill

Na het verlaten van Baker Street is er geen betere plek om naartoe te gaan dan Primrose Hill. Dit park ligt op een heuvel en biedt bezoekers een prachtig uitzicht over de stad.

De sfeer in het park is erg aangenaam en het is zeker een geweldige plek om te picknicken of te eten in een van de restaurants in de omgeving.

Keizerlijk Oorlogsmuseum

Na een ontspannen lunch is het tijd om een van de meest interessante en tegelijkertijd verontrustende musea van de stad te bezoeken.

Dit is het Imperial War Museum, dat, zoals de naam al doet vermoeden, gewijd is aan oorlog. Het werd geopend in 1920 en had als eerste doel om de gevolgen van de Eerste Wereldoorlog op de samenleving te laten zien. Na verloop van tijd werd de collectie uitgebreid met voorwerpen, documenten, wapens en getuigenissen van slachtoffers van andere conflicten, zoals de Tweede Wereldoorlog.

Laatste wandeling door Piccadilly Circus en Oxford Street

Londenaren en toeristen beschouwen Piccadilly Circus als het beroemdste kruispunt van Londen.

Sommigen beschouwen het als het Londense equivalent van Times Square in New York. Het 's avonds zien voordat je door een van de populairste winkelstraten van de stad slentert, is de perfecte manier om een reis af te ronden.

Proef de sfeer in Oxford Street

Deze winkelstraat wordt beschouwd als de drukste van Europa. De bijna tweeënhalve kilometer zijn bezaaid met allerlei winkels, restaurants en andere gelegenheden die een groot aantal Londenaren en bezoekers aantrekken.

Als je door deze straat loopt, kun je een aantal van de beroemdste warenhuizen van de stad zien. Sommige, zoals Selfridges, zijn gevestigd in gebouwen van grote architectonische waarde.

Als je het geluk hebt om in de kersttijd in Londen te zijn, is deze straat een must vanwege de kerstverlichting.