10 Beste monumenten in Londen

Londen zit vol geschiedenis en monumenten waarvan de schoonheid niet te vergelijken is. Als je naar Londen gaat, ben je verplicht om er zoveel mogelijk te zien.

Ana Caballero

Ana Caballero

8 minuten lezen

10 Beste monumenten in Londen

Stadslandschap Londen | ©Pixabay

Londen is een stad vol geschiedenis en architectuur. Als je naar Londen gaat, ongeacht het seizoen of de maand, kun je meerdere monumenten met veel kunst en betekenis zien.

Tot de belangrijkste monumenten in Londen behoren de monumenten die je alleen kunt zien: de Big Ben, de Tower Bridge, Trafalgar Square en Piccadilly Circus. En de monumenten die je ook kunt bezoeken zijn: de Houses of Parliament, de Tower of London, St Paul's Cathedral, Buckingham Palace en Westminster Abbey.

Als je een lijst aan het samenstellen bent van wat je moet zien en doen in Londen, zal dit artikel je zeker interesseren.

1. Big Ben

De Big Ben in Londen| ©Oleg Magni
De Big Ben in Londen| ©Oleg Magni

De Big Ben is misschien wel de meest prominente klok ter wereld en het beroemdste symbool van Londen. Als je aan Londen denkt, zul je waarschijnlijk in je verbeelding het beeld oproepen van deze ongelooflijke klokkentoren naast de Houses of Parliament.

De bouw van de Big Ben werd voltooid in 1859 en de beroemde klok met vier gezichten vertelt de tijd al meer dan 150 jaar zo nauwkeurig zonder te stoppen. Vandaag de dag blijft de iconische architectuur niet onopgemerkt, zelfs niet door de plaatselijke bevolking. Dus als er één ding is dat je moet doen in Londen, dan is het zeker deze magische toren zien.

Persoonlijke tip: Het is op elk moment van de dag een prachtig gezicht. Er is echter iets magisch aan om de wijzerplaat 's nachts verlicht te zien! Vooral als je het bekijkt vanaf een cruise op de Theems.

Boek een boottocht bij zonsondergang op de Theems

2. Paleis Kensington

Buitenkant van Kensington Palace| ©Steve Cadman
Buitenkant van Kensington Palace| ©Steve Cadman

Kensington Palace is een van de historische monumenten van Londen, Engeland. De beroemde geschiedenis van het paleis begon toen het voor het eerst werd gebouwd in 1605 door Sir George Coppin.

Het paleis was de geboorteplaats van koningin Victoria en vandaag de dag is het de officiële residentie van de hertog van Londen en de hertogin van Cambridge. Kensington Palace is een weergave van meer dan 400 jaar koninklijke geschiedenis.

Je kunt je rondleiding beginnen met een bezoek aan de Queen's State Apartments. Hoewel veel verhalen hierover niet vrolijk stemmen, valt niet te ontkennen dat ze deel uitmaken van de geschiedenis van Londen.

Je kunt ook de dag doorbrengen met het uitzoeken hoe koningin Victoria haar leven leidde door haar brieven te lezen en haar sieraden en kleding te bekijken.

Boek tickets voor Kensington Palace

3. Huizen van parlementen

Parlementsgebouwen| ©Berit
Parlementsgebouwen| ©Berit

Samen met de Big Ben zijn de Houses of Parliament misschien wel de beroemdste bezienswaardigheid van Londen. Het staat formeel bekend als het Palace of Westminster en is de ontmoetingsplaats van de Britse regering. Vandaar de iconische waarde, want enkele van de belangrijkste beslissingen werden er genomen en historische overeenkomsten werden er ondertekend.

Hoewel het er vele jaren oud uitziet, is het in werkelijkheid ouder dan het is. Dit komt omdat het oorspronkelijke Palace of Westminster in 1834 afbrandde, maar tussen 1840-1870 werd herbouwd in een gotische stijl aan de oever van de Theems. Na de tragische brand is alleen de Great Hall nog intact.

Het Palace of Westminster, Westminster Abbey en St Margaret's Church worden beschouwd als Werelderfgoed. In deze drie beroemde gebouwen hebben door de eeuwen heen veel belangrijke historische gebeurtenissen plaatsgevonden.

Hoewel de meeste mensen tevreden zijn met het bewonderen van de glorieuze architectuur aan de buitenkant, is het op bepaalde tijden ook mogelijk om de Houses of Parliament van binnen te bezoeken. Binnen kun je gedenkplaten ontdekken van vele beroemde personen en de indrukwekkende architectuur van de Grote Zaal. Bekijk de officiële website van de Houses of Parliament voor meer informatie.

Boek een bezoek aan Westminster en het Parlement

4. Tower Bridge

De beroemde Tower Bridge| ©Ericson Fernandes
De beroemde Tower Bridge| ©Ericson Fernandes

Als een van de bezienswaardigheden van Londen is de Tower Bridge een van mijn favoriete plekken om te bezoeken in Londen. Ondanks het feit dat het een van de beroemdste bruggen ter wereld is, wordt er vaak ten onrechte naar verwezen als London Bridge (wat in feite de volgende brug naar het westen is en iets minder interessant).

De brug werd gebouwd tussen 1886 en 1894 en is uitgegroeid tot een bezienswaardigheid van de stad. Vandaag de dag is de brug nog steeds essentieel om de Theems over te steken. Bovendien steken elke dag meer dan 40.000 mensen Tower Bridge over.

Wat veel mensen niet weten, is dat de brug regelmatig wordt verhoogd om boten te laten passeren! Brugopeningen vinden meestal elke dag plaats en het is een indrukwekkend gezicht. Je kunt de tijden van de vermelde liften vinden op de officiële Tower Bridge website.

Voor wie geïnteresseerd is in fotografie biedt dit indrukwekkende monument talloze fotografische mogelijkheden voor een aantal prachtige opnamen van Londen. Er is zelfs een klein zandstrandje bij de rivier in de buurt van Tower Bridge voor de perfecte foto.

Boek een geheime rondleiding door het centrum van Londen

5. De toren van Londen

Van veraf, de Tower of London| ©Federico Lo Forte
Van veraf, de Tower of London| ©Federico Lo Forte

De Tower of London is een ander UNESCO Werelderfgoed. Hoewel er verschillende prachtige kastelen in de buitenwijken liggen, is dit het enige kasteel dat daadwerkelijk in het centrum van Londen ligt, wat deels de reden is dat kaartjes voor de Tower of London tot de meest gewilde van de Engelse hoofdstad behoren.

Dit historische monument bestaat al meer dan 1000 jaar en heeft vele verschillende doelen gediend: een fort, een gevangenis, een koninklijke munt en zelfs een dierentuin.

Sinds de jaren 1600 is de Tower ook het thuis van de meest waardevolle bezittingen van de koninklijke familie. Vandaag de dag worden de kroonjuwelen van de koningin er nog steeds bewaard en bewaakt door de Beefeaters (ceremoniële bewakers van de Tower of London). Samen met de Beefeaters is de Tower nu echter ook een van de populairste toeristische attracties van Londen. Het wordt zelfs beschouwd als de populairste betaalde attractie in heel Engeland!

Als je alles wilt zien wat er in de Tower of London te zien is, de kroonjuwelen wilt zien en meer wilt leren over de geschiedenis van de Tower of London, beginnen de ticketprijzen voor de Tower of London vanaf £25 (29,73 euro). Als je zin hebt in een bezoek, bekijk dan dit bericht over waar je kunt eten in de buurt van de Tower of London- misschien vind je het wel handig!

Boek een rondleiding door de Tower of London met ticket

6. St Paul's Kathedraal

St Paul's Kathedraal| ©Olga Lioncat
St Paul's Kathedraal| ©Olga Lioncat

St Paul's Cathedral is een architectonisch meesterwerk en een van de meest iconische gebouwen van Londen. Deze prachtige kathedraal is al meer dan 300 jaar een belangrijk onderdeel van de Londense skyline en was het hoogste gebouw in Londen vanaf het moment van voltooiing in 1710 tot 1967.

Het blijft tot op de dag van vandaag een van de belangrijkste religieus belangrijke monumenten in Londen. Tijdens een wandeling rond deze spectaculaire kathedraal kun je de grootsheid en indrukwekkende buitenkant bewonderen. Het is echter ook de moeite waard om een bezoek aan de binnenkant te brengen om de eigenaardigheden van St Paul's te ontdekken.

Eenmaal binnen in dit enorme gebouw kun je de 528 treden naar de top van de koepel beklimmen en genieten van een panoramisch uitzicht over Londen. Je kunt ook de crypte verkennen, waar je de rustplaatsen van verschillende helden en figuren uit Engeland ontdekt, waaronder Christopher Wren, admiraal Nelson en de hertog van Wellington.

Als je een London Pass hebt, een van de beste sightseeingpassen van Londen, is toegangtot St Paul's inbegrepen. Anders kun je de pas online kopen voor ongeveer £17 (20,21 euro).

Koop kaartjes voor St Paul's Cathedral

7. Buckingham Paleis

Exterieur van Buckingham Palace| ©Craige McGonigle
Exterieur van Buckingham Palace| ©Craige McGonigle

Een top 10 lijst van bezienswaardigheden in Londen zou onvolledig zijn zonder de officiële residentie van de koningin, Buckingham Palace, en haar beroemde wisseling van de wacht. De indrukwekkende architectuur is majestueus en weelderig door het ontwerp: ingewikkeld gebeeldhouwde details, met goud versierde poorten en uitvoerig geüniformeerde bewakers.

Voor het geval je het nog niet wist! Het gebouw stond oorspronkelijk bekend als Buckingham House en zou in de 17e eeuw bijna het British Museum worden.

In de loop van de 19e en 20e eeuw is het uitgebreid en vandaag de dag heeft de koninklijke residentie 775 kamers en de grootste privétuin van Londen.

Als je in de zomer in Londen bent, kun je rondleidingen krijgen in een aantal van de luxe staterooms van het paleis. Ik raad je echter aan de website van Buckingham Palace te bezoeken voor meer informatie, tenzij je alleen op zoek bent naar een wandeling met uitzicht op het paleis.

8. Westminster Abdij

Westminster Abdij| ©Zaymuel
Westminster Abdij| ©Zaymuel

Deze koninklijke kerk dateert uit 960 na Christus en is een echt iconisch gebouw. Het is de locatie geweest van vele belangrijke gebeurtenissen in de 1000-jarige geschiedenis.

Sinds 1066 is Westminster Abbey de kroningskerk van Engeland en de begraafplaats van vele voorgaande vorsten. In Westminster Abbey zijn ook 16 koninklijke huwelijken voltrokken, waarvan het meest recente dat van de hertog en hertogin van Cambridge in 2011 was.

Als je niet precies weet wat je moet zien in Westminster Abbey, raad ik je aan om het interieur te bezoeken, omdat de grootsheid van de gotische stijl van binnen veel beter te zien is.

Wie de buitenkant wil bekijken, kan dat gratis doen. Toeristen die echter alle graven, monumenten of het Abbey Museum willen bezoeken, hebben een toegangskaartje nodig, dus ik raad je aan om de openingstijden van Westminster Abbey en de prijzen van Westminster Abbey te bekijken voordat je aan je bezoek begint.

Boek tickets voor Westminster Abbey

9. Trafalgarplein

Een bezoek aan Trafalgar Square| ©Diliff
Een bezoek aan Trafalgar Square| ©Diliff

Trafalgar Square bestaat al sinds de jaren 1200, toen het werd gebruikt als binnenplaats voor de King's Mews (paardenstallen) tijdens het bewind van koning Edward I.

Het duurde echter tot het begin van de jaren 1800 voordat Trafalgar Square werd omgevormd tot het openbare plein dat we vandaag de dag kennen. De naam, die in 1830 werd gegeven, dient als gedenkteken ter herinnering aan de Slag bij Trafalgar in 1805.

Nelson's Column werd in 1843 toegevoegd als eerbetoon aan de admiraal die zijn leven verloor tijdens deze slag. Later, in 1867, werden de vier beroemde bronzen leeuwen gemaakt.

Tegenwoordig wordt Trafalgar Square omringd door enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden van Londen, waaronder de National Gallery. Er vinden het hele jaar door ook veel openbare evenementen plaats, van Chinees Nieuwjaar tot Gay Pride Day in Londen.

Boek een plaats op de grote bus van Londen

10. Prinses Diana gedenkfontein

Herdenkingsfontein van prinses Diana| ©Jason Hawkes
Herdenkingsfontein van prinses Diana| ©Jason Hawkes

De Princess Diana Memorial Fountain in Hyde Park is gemaakt van 545 stukken Cornish graniet, waarbij elk stuk onafhankelijk werd gegoten. De fontein werd gebouwd als gedenkteken voor prinses Diana, zoals de naam al suggereert, en werd onthuld in 2004.

Het ontwerp van de fontein is gemaakt om de levensstijl van prinses Diana te weerspiegelen. Het water stroomt vanaf het hoogste punt van de fontein in twee richtingen terwijl het cascadeert, wervelt en vervolgens borrelt voordat het in het rustige zwembad eronder stroomt . Een visuele traktatie!

Prinses Diana was een uitgaand persoon, dus de fontein geeft een gedetailleerde weergave van haar karakter. Het zien van de fontein geeft de kijker een heel speciaal gevoel. Een bezoek is een echte aanrader!

Boek een fietstocht door de parken en tuinen van Londen