11 dingen die u niet mag missen in Westminster Abbey

Westminster Abbey is waarschijnlijk de beroemdste religieuze tempel in Londen. Wil je weten wat je allemaal kunt zien tijdens je bezoek? Lees dan verder!

Isabel Catalán

Isabel Catalán

8 minuten lezen

11 dingen die u niet mag missen in Westminster Abbey

Westminster Abbey | ©Max Kukurudziak

Westminster Abbey is het oudste en belangrijkste religieuze gebouw van Engeland. Een nationaal heiligdom dat door de eeuwen heen getuige is geweest van talrijke koninklijke kroningen en dat de graven herbergt van royalty's en grote Britse persoonlijkheden.

Het is een levend stukje geschiedenis van het land en een gotisch artistiek juweeltje, en herbergt een schat aan kostbare kunstwerken. Kortom, een van de essentiële bezoeken aan Londen, of u nu slechts 2 dagen naar Londen reist of een week in Londen verblijft.

Als uw plannen een bezoek aan dit Engelse icoon omvatten, moedig ik u aan om na het kopen van uw kaartjes voor Westminster Abbey en het controleren van de openingstijden van de Westminster Abbey, dit bericht te lezen waarin u een klein voorproefje vindt van 11 prachtige bezienswaardigheden in Westminster Abbey.

1. De Mariakapel

Wandelen rond de Mariakapel| ©Jim Dyson
Wandelen rond de Mariakapel| ©Jim Dyson

Aan de oostkant van Westminster Abbey ligt The Lady Chapel, een van die kleine artistieke schatten van enorme schoonheid die kerken herbergen en die bezoekers aangenaam kunnen verrassen.

Gewijd aan de Maagd Maria, begon de bouw ervan in de 16e eeuw, tijdens het bewind van Hendrik VII van Tudor, en het is van grote waarde omdat het wordt beschouwd als het laatste meesterwerk van de Engelse middeleeuwse architectuur.

Als u door The Lady Chapel loopt, kunt u uw ogen niet afhouden van het gewelfde plafond waaraan gebeeldhouwde vergulde hangers hangen. Een prachtig voorbeeld van laatmiddeleeuwse architectuur die perfect past bij de rest van de decoratie van de kapel.

De Mariakapel valt ook op door de kleurrijke heraldische vaandels boven de staanders die beide zijden van de kapel sieren en die overeenkomen met de ridders van de Orde van het Bad die hier vanaf de 18e eeuw bijeenkwamen.

De kapel is ook smaakvol versierd met prachtige gebrandschilderde ramen, hoewel deze niet origineel zijn omdat ze tijdens de Restauratieperiode werden vernield. Ze werden geïnstalleerd in de 20e eeuw en tonen insignes van de gevechtssquadrons van de Battle of Britain in 1940 en emblemen in verband met de Maagd Maria.

De meer dan 100 heiligenbeelden rond de kapel en symbolen als de Engelse pion, de roos van de familie Tudor, de fleur-de-lis en de Welshe draak maken deze unieke ruimte compleet.

Boek tickets voor Westminster Abbey

2. De Kroningsstoel

De Kroningsstoel| ©Can Pac Swire
De Kroningsstoel| ©Can Pac Swire

In de St George's Chapel staat een van de beroemdste meubelstukken ter wereld: de Coronation Chair. Een middeleeuwse stoel uit de 14e eeuw (het oudste meubelstuk van het land!) waarop meer dan 26 vorsten zijn gekroond, waaronder de beroemde Hendrik VIII, Elizabeth I en de huidige koningin Elizabeth II van Engeland.

Koning Edward I liet het maken om de Scone Stone (de steen die de Schotten in de Middeleeuwen gebruikten om hun koningen te kronen) vast te houden en die voortaan gebruikt zou worden voor de kroningen van Engelse vorsten.

De waarde van de Scone Stone ligt in het feit dat, volgens de legende van de koninkrijken van Schotland en Engeland, het dezelfde steen was die Jacob gebruikte om zijn hoofd te ondersteunen toen hij droomde van de Ladder van Jacob, een episode die is opgetekend in het boek Genesis.

In 1996 gaf de Britse regering de steen terug aan Schotland en hij is nu te zien in Edinburgh Castle, maar zal bij elke nieuwe kroning aan Londen worden geschonken.

De kroningsstoel van koning Edward I wordt nog steeds tentoongesteld in Westminster Abbey en wordt nog steeds gebruikt voor het doel waarvoor hij werd gemaakt.

Boek een rondleiding in Westminster Abbey

3. De Koninklijke Graven

Koningin Elizabeth's graf| ©Jacob Truedson Demitz
Koningin Elizabeth's graf| ©Jacob Truedson Demitz

In Westminster Abbey zijn sinds de 10e eeuw talrijke koningen gekroond en vele van hen zijn begraven.

Wandelend door The Lady Chapel kunt u de graven van vele vorsten aanschouwen, zoals Hendrik VII en Elizabeth van York, koningin Mary I en haar zus Elizabeth I, koningin Mary Stuart, Edward V en Richard Duke of York (de Prinsen in de Tower) en Charles II, naast vele anderen.

Als u een fan bent van historische romans of films, zullen veel van deze namen zeker een belletje doen rinkelen, aangezien hun levens de afgelopen jaren vaak zijn verfilmd.

Boek tickets voor Westminster Abbey

4. Dichtershoek

Dichtershoek in Westminster Abbey| ©Commons
Dichtershoek in Westminster Abbey| ©Commons

Wanneer u de noordkant van Westminster Abbey bereikt, ziet u een van de populairste ruimtes, vooral voor literatuurliefhebbers die hier op bedevaart komen. Het staat bekend als Poets' Corner, waar meer dan honderd literaire figuren begraven liggen of een eerbetoon krijgen.

Een traditie die begon in de 15e eeuw met de begrafenis van de dichter Geoffrey Chaucer (auteur van "The Canterbury Tales") gevolgd door vele andere bekende schrijvers zoals Charles Dickens, Rudyard Kipling, Samuel Johnson en Thomas Hardy.

Andere iconische auteurs van de Engelse literatuur zoals William Shakespeare, C.S. Lewis, Jane Austen of de gezusters Brontë hebben gedenktekens ter ere van hen in Poets' Corner.

Boek een rondleiding in Westminster Abbey

5. Het graf van de Onbekende Soldaat

Het graf van de Onbekende Soldaat| ©Dean and chapter of Westminster
Het graf van de Onbekende Soldaat| ©Dean and chapter of Westminster

Aan de westkant van Westminster Abbey vindt u het graf van de onbekende soldaat, waar een onbekende soldaat ligt die deelnam aan de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) en wiens stoffelijk overschot vanuit Frankrijk naar Engeland werd gebracht om hier te worden begraven, tussen koningen, omdat, zoals de inscriptie zegt: "hij deed goed voor God en zijn huis".

Tijdens de Grote Oorlog kwamen bijna een miljoen Britse soldaten om en velen van hen konden niet worden geïdentificeerd. Deze tombe in Westminster Abbey is een eerbetoon aan hen allen. Het is ongetwijfeld een van de meest ontroerende plaatsen, die u kunt bezoeken tijdens uw bezoek aan de tempel.

6. Pyx kamer

In de Pyx kamer| ©Ada Peters
In de Pyx kamer| ©Ada Peters

Een van de oudste delen van Westminster Abbey is de Pyx Chamber, in de East Cloister van de kerk.

Binnengaan is als een spannende reis terug in de tijd naar de oorsprong van de kerk in de 11e eeuw, toen koning Edward 'de Belijder' de vorige abdij op de plaats wilde herbouwen. Uit die jaren zijn in de Pyx-kamer nog verschillende tegels uit de 11e eeuw en de middeleeuwse tegelvloer bewaard gebleven.

In het verleden gebruikte de Britse kroon deze kamer als schatkamer en werden er niet alleen waardevolle stukken zilver en goud, maar ook zeer belangrijke documenten en verdragen op het gebied van buitenlands beleid in bewaard, aangezien deze kleine kamer in Westminster Abbey destijds als de veiligste van de stad werd beschouwd.

7. Het koor

Binnen in Westminster Abbey| ©Herry Lawford
Binnen in Westminster Abbey| ©Herry Lawford

Tijdens uw rondleiding door Westminster Abbey kunt u ook de koorbanken zien. Het oorspronkelijke exemplaar dateert uit de middeleeuwen en werd in de 18e eeuw vervangen. De huidige is uit de 19e eeuw, maar de zwart-witte marmeren vloer in dit deel van de kerk is origineel uit de 17e eeuw.

Hier zingen de leden van het kerkkoor, een traditie die teruggaat tot de 10e eeuw en nog steeds wordt gevierd. In feite worden in de kerk vaak koordiensten gehouden, die iedereen kan bijwonen.

Als u van sacrale muziek houdt, aarzel dan niet en bekijk het tijdschema van de evenementen die u kunt bijwonen, want het is een heel bijzondere gelegenheid om te genieten van de ware majesteit en spiritualiteit van Westminster Abbey buiten de meer toeristische kant ervan.

8. De kloosters

Kloosters van Westminster Abbey| ©grassrootsgroundswell
Kloosters van Westminster Abbey| ©grassrootsgroundswell

Het klooster is een van de mooiste delen van de Westminster Abbey tour. Ze geven een groot gevoel van vrede en sereniteit. Wandelend door de kloostergangen heb je het gevoel dat de tijd even heeft stilgestaan.

Ze dateren uit de 13e en 14e eeuw en de monniken van de benedictijnenorde gebruikten ze voor gebed, meditatie, oefening of rust en ook om zich te verplaatsen tussen de verschillende kloostergebouwen die samen Westminster Abbey vormden, want de kloosters dienden als verbinding tussen deze gebouwen.

Vreemd genoeg werden de eerste twaalf monniken die naar Westminster kwamen in de 9e eeuw naar Westminster gebracht door St. Dunstan (toen bisschop van Londen) en bleven hier tot koning Hendrik VIII het klooster in de 16e eeuw ophief.

9. De Kapittelzaal

In de kapittelzaal| ©Guillermo Relaño
In de kapittelzaal| ©Guillermo Relaño

Deze prachtige ruimte, gelegen in de oostelijke kruisgang, diende als ontmoetingsplaats voor de monniken en de abt, wanneer zij onder meer de zaken van de dag wilden bespreken, de 'Regel van Sint-Benedictus' wilden lezen of wilden bidden.

Het Chapter House was ook de plaats waar de Grote Raad van de koning in de 13e eeuw bijeenkwam, waarmee het Engelse parlementarisme in dit deel van Westminster Abbey begon. En later, in de 14e eeuw, kwam ook het Lagerhuis hier verschillende keren bijeen, voordat het de refter van de abdij gebruikte

Als u van kunst houdt, zult u in dit deel van het bezoek veel plezier beleven aan het bekijken van de achthoekige architectuur van de kapittelzaal, waar een pilaar oprijst naar het gewelfde plafond en uitwaaiert. Let ook op de muurschilderingen met scènes uit de Apocalyps en de gebrandschilderde ramen, die een wonder zijn.

Vergeet voor u vertrekt niet de houten deur van de kapittelzaal te bekijken, die vermoedelijk de oudste van Groot-Brittannië is. Verbazingwekkend!

10. De galerijen van het diamanten jubileum van de koningin

De galerijen van het diamanten jubileum van de koningin| ©Westminster Abbey
De galerijen van het diamanten jubileum van de koningin| ©Westminster Abbey

Tijdens uw bezoek aan Westminster Abbey mag u The Queen's Diamond Jubilee Galleries niet missen, een ruimte in het middeleeuwse triforium boven het schip van de kerk die al meer dan 7 eeuwen verborgen is voor bezoekers.

Het is een prachtig museum met prachtig uitzicht op het interieur van de kerk en het Palace of Westminster, dat de duizendjarige geschiedenis van Westminster Abbey vertelt vanaf de oorsprong en aan de hand van honderden voorwerpen van grote historische waarde.

Om de The Queen's Diamond Jubilee Galleries te betreden moet u dat op specifieke tijden doen. In het bericht Openingstijden Westminster Abbey vindt u er meer informatie over.

11. Collage Tuin

Rondleiding door Collage Garden| ©Flaming Ferrari
Rondleiding door Collage Garden| ©Flaming Ferrari

De College Garden in Westminster Abbey was de plaats waar de Benedictijnse monniken hun tuinen aanlegden.

Het is ongeveer een millennium oud en daarmee het oudste park van Engeland. Zo'n plek is zeker een bezoek waard, vooral als het weer in Londen milder is en de tuinen van College Garden op hun bloemrijkst en mooist zijn.

De beste tijd om dit park te bezoeken is in het voorjaar van Londen (tussen maart en mei), hoewel de zomer in Londen ook een goede tijd is. Een van mijn favoriete plekken in Westminster Abbey!

Boek een rondleiding in Westminster Abbey