10 Beste musea in Londen

Een van de grote attracties van de Britse hoofdstad is het culturele aanbod. Wat uw smaak ook is, u zult zeker iets vinden dat u interesseert. Een bewijs hiervan is de verscheidenheid aan thema's in de beste musea van Londen.

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

12 minuten lezen

10 Beste musea in Londen

Toegang tot het British Museum | ©Brian Tomlinson

Een bezoek aan de beste musea van Londen moet altijd op je lijstje staan van dingen die je in Londen wilt zien en doen.

Gezien het brede aanbod zal niemand kunnen zeggen dat hij er geen heeft gevonden die hem of haar interesseert, ook degenen die met kinderen reizen niet. De Britse hoofdstad biedt bezoekers alles vanhistorische musea met artefacten uit de hele wereld tot musea gewijd aan fictieve personages zoals de beroemde Sherlock Holmes. Ook degenen die de voorkeur geven aan natuurwetenschappen, oorlogsgeschiedenis of moderne kunst, zullen genieten van musea die aan deze onderwerpen zijn gewijd.

1. Brits Museum

Brits Museum bij nacht| ©Jey han
Brits Museum bij nacht| ©Jey han

Als er één must-see is als u naar Londen reist, dan is het wel het British Museum. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het volgens de statistieken de meest bezochte toeristische attractie van de hele stad is.

Dit museum werd geopend in 1753 en vandaag de dag zijn er meer dan acht miljoen voorwerpen tentoongesteld in 94 verschillende galerijen.

De collectie beslaat de hele geschiedenis van de mensheid en al haar culturen: het oude Egypte en Soedan; het Midden-Oosten; het oude Griekenland en Rome; Groot-Brittannië, Europa en de prehistorie; Azië; Afrika, Oceanië en Amerika en de verzameling prenten en tekeningen. Hoewel men schat dat slechts ongeveer 1% van al het materiaal in de zalen te zien is, zult u bij een bezoek merken dat het praktisch onmogelijk is om alles te zien. Tenzij u meerdere dagen achter elkaar een bezoek wilt brengen, is mijn advies omvan tevoren te selecteren wat u wilt zien, afhankelijk van uw interesses.

Informatie en tips voor het bezoek:

 • Audiogids: om vollediger van het bezoek te genieten, is het essentieel om een audiogids te huren. Hiermee krijgt u in het Spaans informatie over meer dan 260 voorwerpen die zijn ondergebracht in 61 verschillende galerijen.
 • Openingstijden British Museum: het museum opent dagelijks zijn deuren om 10.00 uur en sluit om 17.00 uur. De laatste toegang is om 15.30 uur. Sommige zalen blijven echter op vrijdag open tot 20.30 uur.
 • Toegang tot het British Museum: Het museum vraagt geen toegang aan bezoekers.
 • Adres en routebeschrijving: Het museum ligt aan Great Russell Street. De beste manier om er te komen is de Londense metro, met verschillende haltes (Tottenham Court Road en Holborn) op slechts 50 meter afstand. Als alternatief stoppen de buslijnen 1, 7, 8, 19, 25, 38, 55, 98 en 242 op New Oxford Street, evenals de buslijnen 10, 14, 24, 29, 73 en 390 op Tottenham Court Road.

Privé rondleiding

Een ideale manier om het British Museum grondig te bekijken is te kiezen voor een privérondleiding. Tijdens deze tweeënhalf uur durende rondleiding komt u alles te weten over oude beschavingen, ziet u talloze prehistorische en middeleeuwse antiquiteiten en begrijpt u hoe Egyptische hiërogliefen vertaald konden worden.

Een verzameling van 6000 jaar geschiedenis waarin de Katebet-mummie, de Lewis-schaakstukken en de Steen van Rosetta opvallen. Zonder twijfel de beste en meest complete optie om een van de belangrijkste en meest bezochte musea ter wereld te ontdekken.

Boek een bezoek aan het British Museum

2. De Nationale Galerij

Exterieur van de National Gallery| ©Skaja Lee
Exterieur van de National Gallery| ©Skaja Lee

Als u liever schilderijen ziet, is de National Gallery de beste plek om werken van enkele van de grootste schilders uit de geschiedenis te bekijken. Deze kunstgalerie, gelegen aan het centrale Trafalgar Square, is kleiner dan andere beroemde galeries zoals het Louvre, maar de collectie zal niemand onverschillig laten.

De oorsprong van dit museum ligt in de aankoop door de Britse regering van een particuliere collectie van slechts 38 schilderijen, waaronder werken van Rembrandt, Titiaan en Rubens.

Na de aankoop, die plaatsvond in 1824, nam de regering het initiatief tot de bouw van een gebouw om ze te huisvesten met de bedoeling het aantal uit te breiden. Het museum werd in 1838 geopend in eenneoklassiek gebouw aan de noordkant van Trafalgar Square.

Vandaag de dag herbergt de National Gallery schilderijen van Europese kunstenaars vanaf 1250.

De permanente collectie omvat meer dan 2.300 schilderijen, waaronder werken van Velázquez, Van Gogh, Titiaan en Rembrand.

Informatie en tips voor uw bezoek:

 • Audiogids: hoewel er voor betaald moet worden, zijn ze een essentieel hulpmiddel om van het museum te genieten.
 • Openingstijden: De National Gallery is geopend van zaterdag tot en met donderdag tussen 10.00 en 18.00 uur. Op vrijdag zijn de openingstijden verlengd tot 21.00 uur.
 • Tickets voor de National Gallery: De toegang tot de permanente tentoonstelling is gratis. Tijdelijke tentoonstellingen zijn betalend, maar hebben elk een andere prijs. Naast de algemene rondleiding zijn er ook exclusieve rondleidingen voor kinderen.
 • Adres en routebeschrijving: Om er te komen kunt u de metrostations Charing Cross, Embankment, Piccadilly Circus en Leicester Square gebruiken, evenals de buslijnen 3, 6, 9, 12, 13, 15, 23, 24, 29, 53, 87, 88, 91, 139, 159, 176 en 453.

Boek een bezoek aan de National Gallery

3. Madame Tussauds

Madame Tussauds in Londen| ©grassrootsgroundswell
Madame Tussauds in Londen| ©grassrootsgroundswell

Als ik eerlijk moet zijn, bieden de meeste wassenbeeldenmusea ter wereld meer teleurstelling dan vreugde.

De uitzondering kan zeker Madame Tussauds in Londen zijn, waar je enkele honderden figuren kunt zien die historische, fictieve of beroemde personages met groot realisme voorstellen, zoals je kunt zien in dit artikel over de belangrijkste wassenbeelden bij Madame Tussauds. Het museum opende zijn deuren in 1835, toen debeeldhouwster Madame Tussauds haar eerste tentoonstelling van wassenbeelden inwijdde.

Destijds was de toegang slechts 6 pence, maar door het succes moest de tentoonstelling een nieuwe locatie vinden en werden de prijzen verhoogd. Tegenwoordig is het museum een van de minst dure in de stad, maar ookeen van de meest bezochte. Omdat dit een must-see is, raad ik u aan uw kaartjes voor Madame Tussaud's ruim van tevoren te kopen en te proberen vroeg in de ochtend of tijdens de lunch aan te komen. Merk op dat er ook combinatietickets zijn voor de London Eye en Madame Tussauds die je geld kunnen besparen op je reis naar de Engelse hoofdstad.

Informatie en tips voor uw bezoek:

 • Openingstijden: dagelijks tussen 9.00-10.00 uur en 16.00-18.00 uur (tijden variëren afhankelijk van de data).
 • Tickets: Toegang voor volwassenen kost ongeveer £35, terwijl kinderen tussen 3 en 15 jaar ongeveer £30 betalen. Voor kinderen onder de 3 jaar is de toegang gratis.
 • Adres en routebeschrijving: Madame Tussauds ligt aan Marylebone Road, op de hoek van Allsop Place. De dichtstbijzijnde metrohalte is Baker Street en u kunt er komen met de Jubilee, Bakerloo, Metropolitan, Hammersmith and City en Circle lijnen.

Kaartjes reserveren voor Madame Tussauds

4. Natuurhistorisch Museum

Exterieur van het Natural History Museum| ©Diliff
Exterieur van het Natural History Museum| ©Diliff

Het Londense Natural History Museum werd in 1880 geopend en was oorspronkelijk bedoeld om skeletten, planten en fossielen te huisvesten die eerder in het British Museum waren ondergebracht. De collectie groeide in de daaropvolgende jaren en in 1986 werd het nabijgelegen Geological Museum geabsorbeerd. Een van de meest spectaculaire musea in Londen is het Natural History Museum.

Elk jaar komen er meer dan 5 miljoen bezoekers om alle tentoonstellingen te bekijken, hoewel de belangrijkste attractie zeker de dinosaurusfossielen en opgezette exemplaren zijn van soorten die nu uitgestorven zijn. Reken er op zijn minst op dat het bezoek ongeveer 2 tot 3 uur duurt, maar het kan ook veel langer duren.

Als u met kinderen gaat, bedenk dan dat de meest bezochte zaal voor hen de dinosauruszaal is. In een daarvan staat een indrukwekkende levensgrote reconstructie van een T-Rex met beweging en geluid. Bovendien is de hele rondleiding doorspekt met spelletjes om de kleintjes te laten genieten van het bezoek.

Informatie en tips voor het bezoek:

 • Audiogids: Dit museum heeft geen audiogids.
 • Openingstijden: Dagelijks van 10.00 tot 17.30 uur, behalve van 24 tot 26 december, dan is het museum gesloten.
 • Tickets voor het Natural History Museum: Gratis toegang voor het grote publiek.
 • Adres en routebeschrijving: Het museum ligt aan Cromwell Road in Kensington. U kunt er komen met de metro's District, Circle en Piccadilly, die stoppen bij station South Kensington. Met de bus kunt u kiezen uit 14, 49, 70, 74, 345, 360, 414, 430 en C1.

Boek een bezoek aan het Natural History Museum

5. Victoria en Albert Museum

Een bezoek aan het Victoria en Albert Museum in Londen| ©Diliff
Een bezoek aan het Victoria en Albert Museum in Londen| ©Diliff

Het Victoria and Albert Museum, beter bekend onder de afkorting **V&**A, is perfect voor alle liefhebbers van design en kunst.

De permanente collectie herbergt bijna 2,5 miljoen voorwerpen die in de afgelopen 5000 jaar door mensen zijn gemaakt. Dit grote bewijs van menselijke creativiteit wordt vertegenwoordigd door onder anderemode, textiel, sieraden, beeldhouwkunst, architectuur, meubels, keramiek, glas en boeken.

De collectie is momenteel onderverdeeld in vijf categorieën om het bezoek te vergemakkelijken: Azië, Europa, materialen en technieken, moderne voorwerpen en tentoonstellingen. Alleen al de omvang van dit museum maakt het onmogelijk om het in één dag te bekijken. Daarom raad ik u aaneen plattegrond van het museum te kopen en u te concentreren op de delen die u het meest interesseren.

Informatie en tips voor uw bezoek:

 • Audiogids: Dit museum heeft geen audiogids.
 • Openingstijden: Het museum is dagelijks geopend (met uitzondering van 24, 25 en 26 december) tussen 10:00 en 17:45 uur. Op vrijdag worden de openingstijden verlengd tot 22:00 uur.
 • Entree: Net als andere grote musea in de stad is het V&A gratis, hoewel voor sommige tentoonstellingen moet worden betaald.
 • Adres en routebeschrijving: De V&A ligt aan Cromwell Road in Kensington. De metro's Circle Line, District Line of Piccadilly Line naar South Kensington zijn de gemakkelijkste manier om er te komen.

6. Tate Groot-Brittannië

Buitenkant van Tate Britain| ©Ewan Munro
Buitenkant van Tate Britain| ©Ewan Munro

Hoewel minder bekend dan andere Londense musea, mogen kunstliefhebbers een bezoek aan Tate Britain niet overslaan.

Deze galerie herbergt de grootste collectie Britse kunst en maakt deel uit van het Tate-netwerk in Groot-Brittannië. De zalen, opgericht in 1897, bevatten voorbeelden van meer dan500 jaar Britse kunst. De collectie is verdeeld in drie afdelingen:

 • Historische kunst: er zijn werken te zien uit de periode van 1500 tot 1900. Tot de bekendste werken behoren die van William Blake.
 • Moderne Britse kunst: in deze afdeling zijn werken te zien die tussen 1900 en 1960 zijn gemaakt, waaronder werken van Henry Moore en Stanley Spencer.
 • Hedendaagse Britse kunst: hier zijn werken te zien die vanaf 1960 zijn gemaakt. Enkele van de vertegenwoordigde kunstenaars zijn Francis Bacon, Peter Blake en Damien Hirst.

Informatie en tips voor uw bezoek:

 • Openingstijden: elke dag van 10:00 tot 18:00 uur (behalve 24, 25 en 26 december).
 • Tickets: hoewel sommige tentoonstellingen betalend zijn, is de algemene toegang gratis.
 • Adres en routebeschrijving: gelegen in Millbank, Westminster SW1P. De aangenaamste manier om er te komen is met de Tate Boat, die van Tate Modern naar Tate Britain vaart en elke 40 minuten vertrekt. U kunt ook de metro nemen naar Pimlico, Vauxhall (Victoria lijn) of Westminster (Jubilee, District en Circle lijnen).

7. Imperiaal Oorlogsmuseum

Indrukwekkend Imperial War Museum| ©commons
Indrukwekkend Imperial War Museum| ©commons

Hoewel het geen typisch kunstmuseum is, is het Imperial War Museum een van de indrukwekkendste bezoeken in Londen voor geschiedenisliefhebbers.

Het gebouw herbergt zo'n 800.000 voorwerpen met betrekking tot de geschiedenis van de moderne oorlogsvoering. Dit militaire museum opende zijn deuren in 1920, na het einde van deEerste Wereldoorlog. Na op twee verschillende locaties te zijn gehuisvest, is het Imperial War Museum nu het grootste museum in Londen. Na op twee verschillende locaties gevestigd te zijn geweest, verhuisde het in 1936 naar zijn huidige locatie in de wijk Southwark.

Ondanks het militaire karakter is het museum gericht op het tonen van de verwoestingen van de oorlog onder de bevolking. Binnen zijn meer dan 15.000 schilderijen, posters en tekeningen te zien, zo'n 30.000 beeldhouwwerken en een groot aantal uniformen, medailles en zelfs een oorlogsschip en een gevechtsvliegtuig. Andere afdelingen van het museum zijn de Holocaust en de Golfoorlog. Er is ook een vluchtsimulator van Operatie Jericho uit de Tweede Wereldoorlog.

Informatie en tips voor uw bezoek:

 • Audiogids: het museum biedt een betaalde audiogids om het bezoek te versterken.
 • Openingstijden: dagelijks 10.00-18.00 uur (laatste toegang 17.30 uur). Gesloten van 24 tot 26 december.
 • Toegang: Hoewel sommige tentoonstellingen betalend zijn, is de algemene toegang gratis.
 • Adres en routebeschrijving: Het Imperial War Museum ligt aan Lambeth Road, dezelfde naam als de dichtstbijzijnde metrohalte. Waterloo en Southwark zijn ook gemakkelijk te bereiken.

8. Tate Modern

Het beroemde Tate Modern| ©Christine Matthews
Het beroemde Tate Modern| ©Christine Matthews

Als u in Londen bent en u houdt van moderne kunst, dan heeft u geluk. De Tate Modern is een absolute must sinds de opening in 2000.

Het bevat niet alleen een indrukwekkende collectie, maar ook het gebouw zelf (de voormalige elektriciteitscentrale Bankside) is een bezoek waard. De permanente collectie wordt beschouwd als een van de meest complete ter wereld in dit soort kunst. De werken omvatten enkele van de belangrijkste kunstenaars van de vorige eeuw, vanAndy Warhol tot Edvard Munch, maar ook Salvador Dalí en Pablo Picasso.

Informatie en tips voor uw bezoek:

 • Audiogids: u kunt tegen betaling een audiogids huren, hoewel deze gratis is als u de London Pass heeft.
 • Openingstijden: zondag tot en met donderdag van 10.00 tot 18.00 uur. Op vrijdag en zaterdag wordt de sluitingstijd uitgesteld tot 22.00 uur.
 • Tickets: Hoewel voor sommige tentoonstellingen moet worden betaald, is de algemene toegang gratis.
 • Adres en routebeschrijving: Het is gelegen op Bankside, vlakbij Shakespeare's Globe Theatre. De dichtstbijzijnde metrohalte is Southwark (Jubilee Line). Tot slot kunt u de Tate Boat nemen, een boot die dit museum om de 40 minuten met de Tate Britain verbindt.

Joaquín's Traveller Tip verlaat het museum niet zonder naar de tiende verdieping te gaan, waar zich een observatiedek bevindt.

Het uitzicht over Londen vanaf daar is werkelijk adembenemend.

9. Sir John Sonae's Museum

Ingang van het Sir John Sonae's Museum| ©Tony Hisgett
Ingang van het Sir John Sonae's Museum| ©Tony Hisgett

Zoals alle steden zijn er ook in Londen geheime hoekjes waar weinig toeristen van weten. Een daarvan zou wel eens dit museum kunnen zijn, gevestigd in het huis van Sir John Soane, een 19e eeuwse architect.

Het interieur is een ware tijdscapsule met de nalatenschap van een van de belangrijkste verzamelaars van zijn tijd. Soane verzamelde tijdens zijn leven eengroot aantal antiquiteiten van allerlei aard, schilderijen van kunstenaars als Turner en Canaletto, meubels en beeldhouwwerken.

Een van de zalen die u niet mag missen is de indrukwekkende grafkamer met de albasten sarcofaag van de Egyptische farao Seti.

Informatie en tips voor uw bezoek:

 • Audiogids: de Bloomberg Connects app biedt een multimediatour waarmee u informatie heeft over wat u ziet.
 • Openingstijden:Geopend van dinsdag t/m zaterdag van 10 tot 17 uur. Gesloten op zondag, maandag en feestdagen.
 • Tickets: De toegang is gratis.
 • Adres en routebeschrijving: het museum bevindt zich op 13 Lincoln's Inn Fields. U kunt er komen via de Central en Piccadilly Underground lijnen. De dichtstbijzijnde halte is Holborn

10. Sherlock Holmes Museum

Een bezoek aan het Sherlock Holmes Museum| ©Anders Thirsgaard
Een bezoek aan het Sherlock Holmes Museum| ©Anders Thirsgaard

De boeken van Sherlock Holmes, bedacht door Sir Arthur Conan Doyle, zijn volgens kenners de meest verfilmde uit de geschiedenis. Het is geen wonder dat niemand het personage niet kent en dat zijn fans in de miljoenen lopen.

Als u een van hen bent, mag u een bezoek aan het museum gewijd aan de beroemde detective niet missen. Als u enkele van zijn verhalen hebt gelezen, zal het u niet verbazen dat het museum is gevestigd inBaker Street 221B, de plaats waar Conan Doyle tussen 1881 en 1904 het huis van Sherlock Holmes situeerde. In elk van de kamers kunt u zich onderdompelen in de geest van het personage en een goed beeld krijgen van zijn leven en de verhalen waarin hij de hoofdrol speelde. Naast voorwerpen die verband houden met de zaken die de detective oploste, biedt het huis ook een goede tentoonstelling van meubels en andere voorwerpen die typisch zijn voor het Victoriaanse tijdperk.

Bij de deur van dit huis in Georgische stijl wordt u begroet door een Londense Bobby, gekleed in zijn traditionele uniform.

Alle gidsen in elke kamer zijn ook gekleed in kostuums uit de periode waarin de boeken zich afspelen.

Informatie en tips voor het bezoek:

 • Audiogids: er is geen audiogids, maar bij de ingang wordt een kleine, in verschillende talen geschreven gids uitgedeeld.
 • Openingstijden: Dagelijks van 9.30 tot 18.00 uur.
 • Toegangsprijs: Volwassenen betalen ongeveer 15 pond, kinderen ongeveer 10 pond.
 • Richting en routebeschrijving: De beste optie is de Bakerloo, Circle, Jubilee, Metropolitan of Hammersmith & City metrolijnen, die stoppen bij Baker Street zelf. Baker Street ligt ook op de route van sommige toeristische bussen in Londen.

Andere bezoeken die u kunnen interesseren

Hoewel het geen museum als zodanig is, is er een ander kunstcentrum dat u kunt bezoeken en dat echt interessant is voor een cultureel uitje naar Londen. Ik heb het over het Old Royal Naval College in Londen, een architectonisch complex dat beschouwd wordt als werelderfgoed en gelegen is aan de oever van de Theems in Greenwich.

Het is een complex van twee gebouwen met meer dan 500 jaar geschiedenis dat twee grote koepels heeft, het werk van de meesters Sir Christopher Wren en Nicholas Hawkswoor. Binnenin bevindt zich de Painted Hall, een echt artistiek juweeltje en een van de meest bezochte plaatsen door kunstliefhebbers. U kunt tickets boeken voor de Painted Hall in het Old Royal Naval College om te ontdekken wat de "Sixtijnse Kapel van Londen" wordt genoemd.

Het aanbod van Londen is eindeloos, dus ik laat u achter met een post van dingen te zien en te doen in Londen, zodat u uw reis 100% kunt plannen.