10 Geheime plekjes in Londen

Wil je enkele van de geheime plekjes van Londen leren kennen die vaak over het hoofd worden gezien door de meeste toeristen? Houd je camera gereed, want ze zullen je niet onverschillig laten!

Isabel Catalán

Isabel Catalán

8 minuten lezen

10 Geheime plekjes in Londen

De wolkenkrabber Shard, Londen | ©Dimitry Anikin

Als je na het zien van de meest emblematische monumenten van de Britse hoofdstad zin hebt om originele plekjes te ontdekken die meestal niet in de reisgidsen van de stad staan, ben je hier aan het juiste adres, want in dit bericht vind je 10 geheime plekjes in Londen met veel charme die je zullen verrassen.

1. Klein Venetië

Lente in Little Venice| ©Matthias v.d. Elbe
Lente in Little Venice| ©Matthias v.d. Elbe

Little Venice is een van die geheime plekjes in Londen die je tijdens een vakantie niet mag missen. Deze plek ligt in het stadsdeel Maida Vale, dicht bij Camden in Regent's Park, en is een weinig bekende oase van rust waar je (vooral in de lente en zomer in Londen) wat tijd kunt doorbrengen weg van de drukte van de stad als je zin hebt om je los te koppelen.

Little Venice ligt in een prachtige natuurlijke omgeving met met bomen omzoomde geplaveide straten en veel huisjes in Georgiaanse stijl aan de oevers van het kanaal. Dit is altijd een heel bohemienachtige plek geweest waar kunstenaars naartoe vluchtten om inspiratie op te doen.

De beste manier om van de grachten van deze geheime parel van Londen te genieten is te voet. Op de kruising van het Regent's Canal en het Grand Union Canal is een kleine aanlegsteiger met kleurrijke, ongewoon uitziende boten, sommige met cafés waar je kunt genieten van de ontspannen sfeer en andere waar de lokale bevolking woont. Je kunt onderweg prachtige foto's maken.

 • Adres: Maida Ave, Londen W2 1ST, Verenigd Koninkrijk
 • Hoe kom je er: Met de metro, Paddington Station (Bakerloo, Circle, District en Hammersmith & City lijnen) en Warwick Avenue Station (Bakerloo lijn).

Boek een geheime rondleiding door het centrum van Londen

2. Camden Passage

Wandelen door Camden Passage| ©Edward
Wandelen door Camden Passage| ©Edward

Een van de andere geheime plekjes in Londen die je tijdens je verblijf niet mag missen, is Camden Passage in het stadsdeel Islington. In deze 18e-eeuwse autovrije straat vind je veel charmante antiekwinkeltjes en cafés waar ik je aanraad langs te gaan om een bijzonder souvenir te kopen of gewoon om te ontspannen met een kopje thee op zo'n pittoresk plekje.

Maar als je van straatmarkten houdt, moet je op woensdag of zaterdag naar Camden Passage gaan, want sinds 1960 is hier een markt die bekend staat als The Camden Passage Antiques Market. Hier vind je allerlei decoratieve voorwerpen, sieraden, boeken, kleding en vintage meubels.

Camden Passage is een straat die zelden door toeristen wordt bezocht, dus als je op zoek bent naar iets origineels om te doen in Londen, aarzel dan niet om deze straat te bezoeken, want je zult een geweldige tijd hebben op een plek waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan.

 • Adres: 1 Camden Psge, Londen N1 8EA
 • Hoe kom je er: Met de metro, station Angel, Northern line.

Boek een privérondleiding door Londen

3. Leadenhall Markt

Leadenhall Markt| ©Simon Rae
Leadenhall Markt| ©Simon Rae

Niet ver van de Tower of London ligt Leadenhall Market, nog zo'n geheime plek in Londen die je vast wel kent als je fan bent van de Harry Potter-saga, maar als je dat niet bent, staat het misschien nog niet op je radar en is het een prachtige plek die je zeker moet bezoeken tijdens je reis.

Het is een van de oudste markten in de Britse hoofdstad, die dateert uit de 14e eeuw. Het werd volledig verwoest door de grote brand van 1666 en in de 19e eeuw werd er een nieuwe gebouwd en kreeg het een nieuw uiterlijk. Hieruit ontstond deze prachtige markt in Victoriaanse stijl met een structuur van staal en glas, die je vandaag de dag kunt bezoeken.

Het is zelfs het decor geweest voor talloze films zoals 'Lara Croft: Tomb Raider', 'The Imaginarium of Doctor Parnassus' en 'Harry Potter and the Philosopher's Stone'.

Als je door de City of London slentert, raad ik je aan om naar Leadenhall Market te gaan. Er zijn tal van winkels waar je souvenirs kunt kopen en restaurants waar je even kunt pauzeren om van de sfeer te genieten.

 • Adres: Gracechurch Street, Londen, EC3V 1LT
 • Hoe kom je er: Met de metro, Bank station, Central, Northern en Waterloo & City Line.

Boek een foodtour door Londen

4. Microbibliotheek Lewisham

Op bezoek in Lewisham Micro Library| ©Seb Handley.
Op bezoek in Lewisham Micro Library| ©Seb Handley.

Sinds iedereen een mobiele telefoon aan zijn hand heeft, zijn telefooncellen op straat een overblijfsel uit het verleden, hoewel ze in steden als Londen de status hebben van culturele iconen zoals de Big Ben of de Tower Bridge.

Om te voorkomen dat ze in verval raken, zijn veel van deze rode hokjes omgebouwd tot defibrillatoren, reclamepanelen en zelfs kiosken. Maar er is er één in het zuidoosten van Londen die is omgetoverd tot de kleinste bibliotheek van de stad.

Deze bibliotheek heet Lewisham Micro Library en bevindt zich op de kruising van Tyrwhitt Road en Lewisham Way. Het is ontstaan uit een boekenruil initiatief tussen buren en tegenwoordig is er zelfs een boekenclub (The Phone Box Book Club) in een nabijgelegen pub.

Als je op zoek bent naar een originele fototocht in de Britse hoofdstad, vergeet dan niet deze geheime Londense plek aan je lijstje toe te voegen.

 • Adres: Lewisham Way, Londen SE8 4DL, Verenigd Koninkrijk.
 • Hoe er te komen: Met de trein, station Brockley.

5. Kyoto-tuin

In de Kyoto-tuin| ©Daniel Cupples
In de Kyoto-tuin| ©Daniel Cupples

Tegenover de beroemdste parken van de Britse hoofdstad, zoals Hyde Park, Regent's Park of St. James's Park, zijn er enkele geheime plekjes in Londen die aan de ogen van toeristen ontsnappen en waar echte schatten te ontdekken zijn.

Dit is het geval met Holland Park, vlakbij Kensington Palace, waarschijnlijk een van de meest onbekende maar ook een van de mooiste vanwege de originele landschapsarchitectuur. Binnen is er een prachtige tuin in Japanse stijl die al je zintuigen zal prikkelen: Kyoto Garden.

Hij werd in de 20e eeuw ontworpen door Japanse tuinarchitecten voor het honderdjarig bestaan van de Japan Society van het Verenigd Koninkrijk en als je door de vegetatie loopt, lijkt het alsof je naar Japan bent geteleporteerd met deze fantastische combinatie van water, stenen lantaarns en verschillende planten en bloemen.

Ik raad aan Kyoto Garden te bezoeken tijdens de herfst in Londen, wanneer het er op zijn mooist uitziet met de explosie van kleur die de natuur in dit seizoen ervaart.

 • Adres: Holland Park Ave, Londen W11 4UA, Verenigd Koninkrijk.
 • Hoe er te komen: Met de metro, station Holland Park, Central line.

Boek een geheime rondleiding door het centrum van Londen

6. Neasden Tempel

Neasden Temple buitenkant| ©Commons
Neasden Temple buitenkant| ©Commons

Als het idee om andere culturen te ervaren zonder Londen te verlaten je aanspreekt, dan is een andere geheime plek in Londen om te bezoeken de Neasden Temple, de eerste hindoetempel in Groot-Brittannië.

De tempel ligt in het noordwesten van Londen, in de buurt van het Wembley Stadium en is niet alleen groot, maar valt ook op omdat hij is gebouwd met traditionele technieken en materialen zoals die in India worden gebruikt.

De Neasden Temple is verdeeld in verschillende gebieden die je kunt bezoeken: het heiligdom, het culturele centrum en de permanente tentoonstelling over hindoeïsme. Voor de laatste moet je betalen, maar de toegang tot de rest van het heiligdom is gratis.

Als je het wilt bezoeken, raad ik je aan om vroeg in de ochtend te gaan, omdat er 's middags een religieuze dienst is. Het is dagelijks geopend van 9 AM tot 6 PM.

 • Adres: Pramukh Swami Rd, Neasden, Londen NW10 8HW, Verenigd Koninkrijk
 • Hoe er te komen: Met de metro, station Neasden, Jubilee-lijn.

7. Neal's Yard

Muren van Neal's Yard| ©Elisa.rolle
Muren van Neal's Yard| ©Elisa.rolle

Vlakbij Covent Garden Square ligt Neal's Yard, een van de meest fotogenieke en charmante geheime plekjes van Londen, versierd met veel bloemen en planten en kleurrijk beschilderde gevels van gebouwen en winkels.

Het is een bekend gebied onder Londenaren maar niet zozeer onder toeristen, dus het is een must-visit als je de kant van de stad wilt ontdekken die niet in de typische reisgidsen staat, en je krijgt er geweldige foto's voor je Instagram!

Neal's Yard zit vol met cafés en winkels die gespecialiseerd zijn in gezonde voeding en natuurlijke cosmetica. Een heel originele plek voor een koffiepauze of om jezelf te trakteren op een bijzonder souvenir.

 • Adres: Neal's Yard
 • Hoe kom je er: Met de metro, station Covent Garden, Piccadilly-lijn.

Boek een geheime rondleiding door het centrum van Londen

8. St. Dunstan's Kerk

Exterieur van St. Dunstan's kerk| ©Elisa.rolle
Exterieur van St. Dunstan's kerk| ©Elisa.rolle

St. Dunstan's Church ligt halverwege London Bridge en de Tower of London en is een van de meest charmante geheime plekjes van Londen om te ontdekken tijdens je vakantie.

De kerk heeft meer dan 900 jaar geschiedenis, werd gebouwd in de Saksische tijd en heeft in de loop van haar geschiedenis veel tegenslagen gekend. De grote brand van 1666 verwoestte de kerk en de kerk werd talloze keren herbouwd totdat de nazi-bombardementen de kerk bijna volledig verwoestten en de Anglicaanse kerk besloot om de kerk niet te restaureren, waardoor de kerk in een ruïneuze staat achterbleef.

In de jaren 1960 werd besloten om de overblijfselen van St. Dunstan's Church om te bouwen tot een bucolische openbare tuin waar je prachtige foto's kunt maken.

 • Adres: St Dunstan's Hill, Londen EC3R 5DD, UK
 • Hoe kom je er: Met de metro, stations Tower Hill of Monument, Circle en District Line.

9. De Shard

De Shard bij zonsondergang| ©Fred Moon
De Shard bij zonsondergang| ©Fred Moon

Hoewel het uitzicht vanaf de London Eye waarschijnlijk het populairst is in de stad, is het meest indrukwekkende uitzicht eigenlijk vanaf The Shard, een wolkenkrabber die vaak onopgemerkt blijft voor toeristen en waarvan het observatorium, The View, bijna een van die geheime plekken in Londen is die ons zo fascineren.

Maar wat maakt kaartjes voor The Shard zo aantrekkelijk voor bezoekers aan Londen? Voornamelijk dat het het hoogste gebouw in het Verenigd Koninkrijk is en dat het silhouet de Londense skyline heeft getransformeerd, en niet te vergeten dat je vanaf het observatiedek kunt genieten van een adembenemend 360º panoramisch uitzicht over het stadscentrum.

Van daaruit heb je de mogelijkheid om verschillende Londense attracties te zien, zoals de Tower Bridge, Shakespeare's Globe Theatre, de Big Ben en het Palace of Westminster, de Tower of London of de London Eye, naast vele andere.

 • Adres: 32 London Bridge St, Londen SE1 9SG, Verenigd Koninkrijk
 • Hoe er te komen: Met de metro, London Bridge station, Northern en Jubilee lijnen.

Tickets boeken voor The Shard

10. Sherlock Holmes rondleiding door Londen

Een bezoek aan de Sherlock Holmes Pub| ©Vazbo
Een bezoek aan de Sherlock Holmes Pub| ©Vazbo

Een andere manier om de geheime plekken van Londen te leren kennen is een Sherlock Holmes tour die je meeneemt in de voetsporen van de populaire detective, wiens verhaal verbonden is met dat van de Britse hoofdstad!

Deze tour kun je op eigen houtje doen of door mee te gaan met een rondleiding door de straten van Londen, waarbij je de plekken ziet die de schrijver Arthur Conan Doyle inspireerden, de plekken die voorkomen in de romans en sommige locaties die voorkomen in de verschillende film- en televisiebewerkingen.

Ik raad deze laatste optie, de rondleiding, aan omdat als je met een lokale gids gaat, je altijd een betere context hebt van wat je ziet en ze zullen je ook veel interessante feiten over het personage en de schrijver vertellen die je misschien niet weet.

Ah! En vergeet niet de Sherlock Holmes Pub te bezoeken, een essentiële plek op je route over de detective als je een liefhebber bent van de boeken van Arthur Conan Doyle.

 • Adres: Sherlock Holmes Pub. 10 Northumberland St, Londen WC2N 5DB, UK.
 • Hoe kom je er: Met de metro, Charing Cross station, Bakerloo en Northern lines.

Boek een geheime rondleiding door het centrum van Londen