Stonehenge tijdens de zomerzonnewende: alles wat u moet weten

De zomerzonnewende is de grote dag van Stonehenge. Duizenden mensen trekken naar het megalithische monument om een evenement bij te wonen dat feest en spiritualiteit combineert.

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

10 minuten lezen

Stonehenge tijdens de zomerzonnewende: alles wat u moet weten

Stonehenge onder de wolken | ©Pixabay

Als je het geluk hebt om in de zomer in Londen te zijn, in de derde week van juni, mag je de viering van de zomerzonnewende bij het nabijgelegen megalithische monument Stonehenge niet missen. Tussen de 20e en 21e van die maand komen grote aantallen Britten en bezoekers uit andere landen bijeen voor een magische dag.

Op deze dag krijgt Stonehenge een andere dimensie, waarbij feestelijkheid wordt gecombineerd met een poging om oude heidense ceremonies op te roepen. Bezoekers kunnen het complex gratis betreden en profiteren van de mogelijkheid om tussen de stenen te lopen, wat de rest van het jaar niet is toegestaan.

Bekijk de zonsopgang bij Stonehenge op 21 juni

Zonsopgang Stonehenge| ©Pete Stanton
Zonsopgang Stonehenge| ©Pete Stanton

Het woord zonnewende komt van het Latijnse woord solstitium, dat vertaald kan worden als "stilstaande zon". Een van deze dagen, de zomerzonnewende (tussen 20 en 21 juni), vindt plaats op het hoogtepunt van de dag en is de beste tijd om een reis naar Stonehenge te boeken. Deze dagen hebben altijd een speciale betekenis gehad, omdat ze de wisseling van de seizoenen markeren, zo belangrijk voor oude landbouwculturen.

Een van de vele theorieën over de oorsprong van Stonehenge houdt verband met juist deze vieringen. Hoewel het doel waarvoor het werd gebouwd nog niet is ontdekt, is het wel zeker dat tijdens de zomerzonnewende de zon links van de Heel Stone opkomt en dwars door de centrale as van het rotscomplex gaat.

Het mysterie van de oorsprong en de manier waarop de zonsopgang in de constructies past, heeft Stonehenge tot een bedevaartsoord gemaakt. Duizenden mensen, waaronder veel aanhangers van new age filosofieën of het Druïdisme, komen naar het monument en brengen de nacht door om een sfeer te creëren die zijn weerga niet kent. Als je besluit om naar de zonsopgang te gaan kijken, moet je heel vroeg arriveren. Het complex opent zijn deuren bij het eerste licht en de parkeerplaats kan het aantal voertuigen dat arriveert niet aan.

Boek uw reis naar Stonehenge

Proef de sfeer

Tijdens de zomerzonnewende| ©Lukas Large
Tijdens de zomerzonnewende| ©Lukas Large

De eerste reactie van iedereen die op midzomerdag vanuit Londen naar Stonehenge reist, is er waarschijnlijk een van ontzag. Het complex en de omgeving zijn gevuld met een sfeer die feestelijkheid en mystiek perfect combineert. s Avonds kunnen bezoekers genieten van de muziek die de aanwezigen ten gehore brengen en van allerlei soorten dans.

Een van de attracties van Midzomerdag in Stonehenge zijn de mensen die komen. Zelfs in de beste musicals in de hoofdstad vind je niet zoveel kostuums. Naast de nimfen vallen vooral de druïdenkostuums op. Velen beschouwen het druïdisme zelfs als een echte religie. Ze zijn gemakkelijk te herkennen aan hun kleding: gewaden in Keltische stijl, mantels, staf en sieraden. De vrouwen dragen vaak kronen gemaakt van bloemen en bladeren, terwijl de mannen hun baarden en haar lang laten groeien.

Deze kleurrijke sfeer neemt toe naarmate je dichter bij de steencirkel komt. Deze, de bekendste van Stonehenge's attracties, is gevuld met mensen die mediteren en zelfs in een soort trance raken.

Joaquin's Traveller Tip

Het is raadzaam om op de officiële website van English Heritage's Stonehenge de data en tijden van de activiteiten van de dag te controleren, evenals de exacte tijd van zonsopgang (meestal rond 5 uur 's ochtends).

Bekijk de rituelen

Enkele van de kostuums die deel uitmaken van de Zonnewende-rituelen| ©Ann Wuyts
Enkele van de kostuums die deel uitmaken van de Zonnewende-rituelen| ©Ann Wuyts

Tijdens je reis naar Stonehenge moet je onder andere letten op de rituelen die er plaatsvinden. Om ze te begrijpen, is het noodzakelijk om een van de vele theorieën te kennen, meer esoterisch dan wetenschappelijk, over de oorsprong van het monument. Zo beweerde een arts genaamd William Stukeley in de 18e eeuw dat Stonehenge door de Druïden was gebouwd om als tempel voor hen te dienen.

Het maakte weinig uit dat de data niet klopten en het monument werd een magneet voor aanhangers van het Druïdische geloof, dat nauw verwant is aan heidendom.

De zomerzonnewende is een van de magische momenten in dit geloof en Stonehenge is de ideale plek om dit te vieren. Daarom richten veel mensen echte altaren in met kaarsen en natuurlijke elementen. Vaak zingen deze volgelingen van de druïden in de cirkel zelf en voeren ze een heidense ceremonie uit. Ongeacht je geloof is het de moeite waard om deze rituelen in een prachtige omgeving als Stonehenge bij te wonen.

Boek uw Stonehenge tour

Geniet van de zonsondergang

Zonsondergang bij Stonehenge| ©Stonehenge Stone Circle
Zonsondergang bij Stonehenge| ©Stonehenge Stone Circle

Hoewel het kijken naar de zonsopgang op de 21e bij Stonehenge het beroemdste deel is, zul je zien dat als je een dag eerder van Londen naar Stonehenge kunt komen, er al veel mensen staan te wachten om de zonsondergang op de 20e te zien.

De aanwezigen nemen afscheid van onze ster op het ritme van trommels die het grootste deel van de nacht blijven spelen. De zon verstopt zich uiteindelijk tussen de perfect uitgelijnde stenen van het monument, alsof ze een pad volgt dat meer dan 4500 jaar geleden is uitgezet.

Boek uw Stonehenge tour

Feest mee

Genieten van de midzomersfeer bij Stonehenge| ©Ann Wuyts
Genieten van de midzomersfeer bij Stonehenge| ©Ann Wuyts

Als je al hebt genoten van de nachtelijke activiteiten in Londen, zal een nacht doorbrengen in Stonehenge voelen als iets heel anders. Tijdens de viering van de zonnewende hangt er niet alleen een sfeer van spiritualiteit, maar ook een min of meer ongebreidelde feeststemming. Bezoekers drinken alcohol en dansen in de uren tussen zonsondergang op de 20e en zonsopgang op de 21e.

Eén ding om in gedachten te houden als je een Stonehenge rondleiding boekt en van plan bent om mee te feesten, is dat het niet is toegestaan om rugzakken of grote tassen mee te nemen op het binnenterrein. Ook zorgen de aanwezige controles ervoor dat er geen glaswerk of alcoholische dranken worden binnengebracht. Uiteraard mag er ook geen vuur worden aangestoken.

Joaquín's Traveller Tip

Hoewel de sfeer over het algemeen goed is, kan alcohol soms voor incidenten zorgen. Kies een gebied waar je je op je gemak voelt om zonder problemen te genieten.

Ga naar de steencirkel

Genieten van de zonnewende| ©Stonehenge Stone Circle
Genieten van de zonnewende| ©Stonehenge Stone Circle

De dag van de zomerzonnewende is waarschijnlijk niet de beste tijd om van de attracties van het monument te genieten. Het gaat er echt om te genieten van de spirituele sfeer en de activiteiten die de aanwezigen doen.

Een van de dingen die je in gedachten moet houden om het beste van de dag te kunnen genieten, is waar je gaat staan. Als je kunt, zoek dan een plek waar je de zonsondergang of zonsopgang tussen de rotsen kunt zien. Iets wat erg interessant is aan deze dag is dat je het binnenste van de steencirkel kunt betreden, iets wat alleen bij zeldzame gelegenheden kan worden gedaan en als je de speciale activiteit boekt die wordt georganiseerd door de vereniging die Stonehenge beheert of een van de excursies die vanuit Londen worden georganiseerd waarbij dit is inbegrepen.

De zomerzonnewende is een van de weinige momenten waarop je de stenen kunt aanraken (hoewel ik het om redenen van natuurbehoud niet aanraad). Het komt vaak voor dat mensen de stenen omhelzen of erop gaan zitten om te mediteren, alsof ze in Saint Paul's Cathedral zelf zitten.

Boek uw Stonehenge tour

Feest in Stonehenge

Picknickers| ©Stonehenge Stone Circle
Picknickers| ©Stonehenge Stone Circle

Zeker, de eetgelegenheden bij Stonehenge tijdens de zomerzonnewende lijken in niets op wat je zou vinden in bijvoorbeeld The Shard restaurant, maar dat weerhoudt je er niet van om honger te lijden.

Stonehenge is niet alleen gevuld met new age en druïde volgelingen, maar ook met picknickende gezinnen met kinderen van alle leeftijden. Als je je van tevoren hebt georganiseerd, kun je net als zij een hapje eten in de buurt van het monument.

Daarnaast kun je er ook voor kiezen om iets te kopen bij de foodtrucks die je bij het monument vindt. Zoals je zult hebben gezien als je op een foodtour door Londen bent geweest, is een van de attracties van het eten in het land het brede scala aan recepten van over de hele wereld.

Boek je reis naar Stonehenge

Laat je verblinden door de volle maan bij Stonehenge

Zonnewende Aardbeienmaan| ©Ken Gibson
Zonnewende Aardbeienmaan| ©Ken Gibson

De magie van het kijken naar de zomerzonnewende bij Stonehenge wordt sommige jaren versterkt als deze samenvalt met volle maan. Deze combinatie is de Aardbeienmaan gedoopt en komt helaas maar zelden voor. Sommige websites vertellen je hoe de maan er elke nacht uit zal zien.

Wanneer dit gebeurt, is het mogelijk om gedurende een paar korte minuten de zon te zien verdwijnen aan de ene kant van Stonehenge, terwijl de volle maan aan de andere kant tussen de stenen geklemd lijkt te zitten.

Als je het geluk hebt om in Londen te zijn als dit samenvalt met de zonsondergang, raad ik je aan om een tour naar Stonehenge te boeken waarbij je de zonsondergang kunt zien.

Boek je Stonehenge tour

Lees meer over de oorsprong van het festival

Luchtfoto van Stonehenge| ©Hector Fuentes
Luchtfoto van Stonehenge| ©Hector Fuentes

Mijn ervaring is dat als je iets weet over de plek die je bezoekt, of het nu een van de beste musea van Londen is of een megalithisch monument, je Stonehenge-tocht zo plezierig en bevredigend mogelijk maakt.

Afgezien van enkele extravagante theorieën zoals de buitenaardse hypothese of de eerder genoemde druïdenhypothese, is de waarheid dat niet met zekerheid bekend is waarom Stonehenge werd opgericht. Een van de populairste theorieën is dat het een astronomisch observatorium was dat door de priesters van die tijd werd gebruikt om de sterren te bestuderen en een kalender op te stellen. Dit moest hen helpen om meer uit de landbouw en veeteelt te halen.

De zonnewendes waren doorslaggevend bij het bepalen van de beste oogst- (in de zomer) en zaaiseizoenen (in de winter), zodat beide momenten een speciaal, bijna magisch karakter kregen. Daarom wordt aangenomen dat de boeren beide tijdstippen vierden rond de structuren van Stonehenge, die werden opgericht in lijn met de assen van de zonnewendes.

Boek uw Stonehenge tour

Ontdek de naburige zonnemonumenten

Een bezoek aan Maeshowe| ©Shadowgate
Een bezoek aan Maeshowe| ©Shadowgate

Rond Stonehenge zijn andere complexen gebouwd die verband houden met het pad van onze ster, omdat ze zijn uitgelijnd met de bewegingen van de ster.

Sommige daarvan, zoals het houten monument bij Durrington Walls of de neolithische grafheuvel bij Maeshowe, zijn echt interessant. Als je de tijd en de gelegenheid hebt (en je bent niet uitgeput na het genieten van de zomerzonnewende bij Stonehenge), wil je misschien nog wat extra sightseeing doen.

Boek je Stonehenge tour

Prijzen bij Stonehenge tijdens de zomerzonnewende

De rekening betalen| ©cottonbro
De rekening betalen| ©cottonbro

Als je in de zomer Londen bezoekt, is een georganiseerde trip naar Stonehenge vanuit Londen een must. De toegang tot het monument op de dag zelf is gratis, dus je hoeft alleen te betalen voor het vervoer om er te komen. In mijn artikel Hoe kom ik bij Stonehenge vanuit Londen leg ik de verschillende mogelijkheden uit.

Boek je reis naar Oxford, Windsor en Stonehenge

Stonehenge Midzomer zonnewende dienstregeling

Bij Stonehenge| ©Mario Sánchez Prada
Bij Stonehenge| ©Mario Sánchez Prada

Degenen die de viering op de avond van 20 juni willen beginnen om naar de zonsondergang te kijken en met de auto willen arriveren, moeten er rekening mee houden dat de parkeerplaats rond 19:00 uur opengaat (hoewel ik je adviseer om dit van tevoren te controleren op de website van het bedrijf dat Stonehenge beheert), evenals het monument zelf.

De parkeerplaats loopt meestal vroeg vol, dus je kunt het beste op tijd arriveren om problemen te voorkomen. De toegang voor auto's (als die nog niet vol is) wordt op de 21e om 6 uur 's ochtends afgesloten en de toegang tot het monument om 8 uur 's ochtends, waardoor de viering ten einde loopt.

Boek je tour naar Stonehenge, Windsor en Bath

Hoe te kleden voor de zomerzonnewende bij Stonehenge

Verklede mensen tijdens de zonnewende| ©Stonehenge Stone Circle
Verklede mensen tijdens de zonnewende| ©Stonehenge Stone Circle

Tenzij je je wilt verkleden als druïde of een soortgelijk personage, kun je het beste iets warms aantrekken. Hoewel het zomer is, is het gebied vrij vochtig en kan het 's nachts frisjes worden. Een thermisch T-shirt kan een goede aanvulling zijn. Vergeet niet de weersvoorspelling te checken en neem voor de zekerheid een mackintosh mee.

Je moet ook comfortabele schoenen dragen, want het terrein is oneffen. Een goede zaklamp is bijna onmisbaar om van het bezoekerscentrum naar het monument te komen.

Boek uw Stonehenge tour

Hoe kom je van Salisbury naar Stonehenge om de zonnewende te zien?

Met de auto| ©Peter Fazekas
Met de auto| ©Peter Fazekas

Het openbaar vervoer vanuit Londen rijdt alleen naar Salisbury, op slechts een paar kilometer van het monument.

Wie voor deze optie kiest in plaats van een eigen auto of een georganiseerde tour, zal op de dag zelf geen problemen hebben. Speciale Salisbury Reds bussen rijden vanaf het treinstation van Salisbury zelf en zetten je af bij het bezoekerscentrum. De dienstregeling is te vinden op hun website.

Eenmaal bij het Visitor Centre kun je ervoor kiezen om naar het monument te lopen of een van de bussen naar het Visitor Centre te nemen. Als je twijfelt, vraag het dan aan een van de vele vrijwilligers die op de dag verspreid over het complex staan.

Boek uw Stonehenge tour

Ik wil de zomerzonnewende in Stonehenge zien, maar ik kan op die data niet reizen

Zonsopgang bij Stonehenge Midzomerzonsopgang| ©Mike Norton
Zonsopgang bij Stonehenge Midzomerzonsopgang| ©Mike Norton

Als alles wat ik je heb verteld ervoor heeft gezorgd dat je het moment van zonsopgang bij Stonehenge tijdens de zomerzonnewende wilt zien, maar je kunt niet naar de site reizen, dan is er een mogelijkheid die dat verlangen (enigszins) kan verlichten.

De afgelopen jaren is het evenement uitgezonden door English Heritage op hun sociale mediakanalen. Hoewel je niet kunt genieten van de ongelooflijke sfeer die wordt opgewekt, kun je dit prachtige moment tenminste live zien.

Boek uw rondreis naar Oxford, Windsor en Stonehenge