8 Beste dingen om te doen in Stonehenge

Het megalithische monument Stonehenge is zonder twijfel een van de essentiële bezienswaardigheden voor iedereen die naar Engeland reist.

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

7 minuten lezen

8 Beste dingen om te doen in Stonehenge

Zonsondergang bij Stonehenge | © John Nail

Stonehenge is een van de meest iconische monumenten uit de steentijd op aarde. Het ligt op slechts 140 kilometer van Londen en de oorsprong ervan heeft aanleiding gegeven tot een veelheid aan theorieën, meer of minder excentriek. Volgens archeologen zijn de oudste overblijfselen meer dan 4000 jaar oud.

Naast de schoonheid van het monument zelf, ligt een deel van de charme van Stonehenge in de mythes over het doel ervan, dus aarzel niet en voeg dit monument toe aan je lijst met dingen die je moet zien en doen tijdens een bezoek aan Londen.

1. Bewonder de belangrijkste attractie van Stonehenge

Luchtfoto van Stonehenge| ©Hector Fuentes
Luchtfoto van Stonehenge| ©Hector Fuentes

De belangrijkste attractie van Stonehenge zijn natuurlijk de steencirkels. Hoewel experts ze al tientallen jaren bestuderen, is nog steeds niet precies bekend waarvoor ze zijn gebouwd en welke functie ze hadden.

Even onbekend is hoe die oude bouwers in staat waren om de zware stenen waaruit ze bestaan over zo'n grote afstand te dragen.

Uiteindelijk zijn deze cirkels een in mysterie gehulde erfenis van onze voorouders en zeker een reis naar Stonehenge vanuit Londen waard om ze te zien.

Boek een reis naar Stonehenge vanuit Londen

2. Ervaar de steencirkels

Rondleiding door de cirkel| ©arif ubayy
Rondleiding door de cirkel| ©arif ubayy

Omdat toegang tot het binnenste van de steencirkels om veiligheids- en beschermingsredenen niet is toegestaan, mogen de meeste bezoekers de cirkels alleen van achter de touwen bekijken.

De English Heritage Society, die verantwoordelijk is voor de exploitatie en verzorging van Stonehenge, organiseert echter georganiseerde rondleidingen vanuit Salisbury die toegang geven tot de binnenkant van de stenen: de Stone Circle Experience.

Houd er rekening mee dat vooraf reserveren essentieel is, omdat het maximum aantal bezoekers 30 is en het ten strengste verboden is de stenen aan te raken. Het is misschien gemakkelijker om een rondleiding naar Stonehenge vanuit Londen te boeken, omdat de bovenstaande optie geen gids bevat.

Boek een rondleiding naar Stonehenge vanuit Londen

3. Bekijk de neolithische huizen

Rondleiding door de neolithische huizen| ©HarshLight
Rondleiding door de neolithische huizen| ©HarshLight

Ook interessant zijn tegenwoordig de replica's van 5 neolithische huizen op het terrein van het Stonehenge complex. Deze zijn allemaal nagebouwd aan de hand van vondsten uit het neolithicum die bij opgravingen in Durrington zijn gedaan.

In de huizen zijn allerlei voorwerpen geplaatst zodat bezoekers kunnen proberen te begrijpen hoe het leven er zo'n 4500 jaar geleden uitzag. Om dit educatieve aspect te versterken geven vrijwilligers uitleg aan bezoekers over verschillende aspecten van het leven in deze prehistorische periode.

Boek een reis naar Stonehenge vanuit Londen

4. Mis de speciale tentoonstelling niet

Oude voorwerpen uit de tentoonstelling| ©Daniel Leal
Oude voorwerpen uit de tentoonstelling| ©Daniel Leal

Als je meer wilt weten over Stonehenge en haar bewoners, kun je altijd nog binnenwippen bij een speciale tentoonstelling die in 2015 is geopend.

Deze tentoonstelling, 'Wish You Were Here' genaamd, laat de ontwikkeling van het Stonehenge-monument door de jaren heen zien. Het laat ook het proces zien waardoor de overblijfselen over de hele wereld een icoon zijn geworden.

De voorwerpen in deze tentoonstelling maken deel uit van de persoonlijke collectie van de beroemde Britse archeoloog en radio- en televisiepresentator Julian Richards, auteur van verschillende boeken over Stonehenge. Er zijn ook andere voorwerpen te zien die zijn geleend van het museum in het nabijgelegen Salisbury en het Wiltshire Museum.

Boek een reis naar Stonehenge vanuit Londen

5. Een echte aanrader: de virtuele ervaring

Bezoekerscentrum Stonehenge| ©Peter Cook
Bezoekerscentrum Stonehenge| ©Peter Cook

Hoewel Stonehenge volledig gerelateerd is aan het leven van de mens in prehistorische tijden, kunnen bezoekers van Stonehenge ook gebruik maken van de modernste technologie om nog meer van hun ervaring te genieten.

Zo kun je in het Stonehenge Visitor Centre genieten van een audiovisuele ervaring die iedereen zal verbazen. Het is een echte reis door de tijd waarin je, met behulp van een 360º view, de wisseling van de seizoenen vanuit het monument kunt ervaren en hoe het landschap eromheen verandert als de winter- en zomerzonnewende naderen.

Boek een tour naar Oxford, Windsor en Stonehenge vanuit Londen

6. Stonehenge en de zomerzonnewende

Midzomer| ©Dyana Wing
Midzomer| ©Dyana Wing

Stonehenge heeft voor veel bezoekers een belangrijke spirituele component. Dit betekent dat het gebied al heel lang gevuld is met mensen die allerlei ceremonies uitvoeren, vooral met betrekking tot de oude Druïden. Al deze spiritualiteit wordt in bepaalde periodes van het jaar versterkt. De belangrijkste daarvan is de zomerzonnewende in Stonehenge op 21 juni, de langste dag van het jaar.

Een bewijs van het belang van deze dag is het besluit van English Heritage om deze vieringen digitaal live te streamen. Het is ook een geweldige tijd om te genieten van een van de beste dagtochten die je vanuit Londen kunt maken en die je ook kunt combineren met andere attracties in de buurt.

Boek een tour naar Stonehenge, Windsor & Bath vanuit Londen

7. Bezoek de omgeving van Stonehenge

Een bezoek aan het Amesbury History Centre| ©Tom Gregory.
Een bezoek aan het Amesbury History Centre| ©Tom Gregory.

Hoewel Stonehenge verreweg het bekendste monument in de omgeving is, zijn er in de buurt van Stonehenge nog veel meer attracties die zeker een bezoek waard zijn. Deze variëren van meer prehistorische overblijfselen tot interessante kerken.

Wie geïnteresseerd is in de prehistorie heeft geluk als hij het hele graafschap kan bezoeken. Het gebied dat bekend staat als Salisbury Plain is namelijk uitgeroepen tot werelderfgoed vanwege het grote aantal overblijfselen uit het neolithicum en de bronstijd.

In het kort zijn hier de belangrijkste attracties die je na Stonehenge kunt bezoeken:

  • Old Sarum: dit is een heuvel met een spectaculaire geschiedenis: een neolithisch jachthuis, een boerennederzetting, een Romeins fort en een Normandisch kasteel.
  • Amesbury History Centre: de stad staat in het Guinness Book of Records als de oudste nederzetting van Engeland. Het museum ligt bij de ingang van Stonehenge en is zeker een stop waard.
  • Stonehenge Stone in Salisbury3: de esplanade staat vol neolithische overblijfselen met een soortgelijke chronologie als Stonehenge. De vondst van meubilair en andere soortgelijke voorwerpen doet experts beweren dat het bewoond kan zijn geweest door mensen uit de hogere klasse.
  • De Abdijkerk van St Mary en St Melor: deze kerk ligt in Amesbury, vlakbij Stonehenge.
  • Salisbury Museum: herbergt collecties van vele archeologische vondsten die in Engeland zijn gedaan, vooral bij Stonehenge. Het heeft een deel dat aan kinderen is gewijd, dus als je met kinderen naar Londen bent gegaan, kan dit een goed bezoek voor hen zijn.
  • Wiltshire Museum: herbergt ook veel overblijfselen die bij Stonehenge zijn gevonden, vooral uit de bronstijd.
  • Bath is een van de mooiste steden van het land en is uitgeroepen tot Werelderfgoed. Tours vanuit Londen kunnen worden geregeld om een bezoek aan Bath te combineren met een bezoek aan Stonehenge.

Boek je rondreis naar Stonehenge, Windsor en Bath

8. Ontdek de Stonehenge tentoonstelling

Bij Stonehenge| ©Mario Sánchez Prada
Bij Stonehenge| ©Mario Sánchez Prada

Als je iets meer wilt weten over Stonehenge en zijn mogelijke bouwers, dan is een bezoek aan deze tentoonstelling een must.

Hier leer je over alle aspecten van het monument, van de stenen tot de mensen die er woonden, het landschap en natuurlijk de mogelijke betekenis van de overblijfselen.

Al deze informatie wordt gepresenteerd door middel van een combinatie van oude artefacten en audiovisuele presentaties. In totaal worden er zo'n 250 archeologische voorwerpen tentoongesteld, waaronder aardewerk, gereedschappen, sieraden en enkele menselijke overblijfselen.

Joaquín Travel Tip

Hoewel het van je smaak afhangt, raad ik je aan om de forensische reconstructie van een menselijk gezicht, gemaakt van de botten die in het gebied zijn gevonden, niet te missen. Het wordt verondersteld te hebben toebehoord aan een man die ongeveer 5500 jaar geleden leefde.

Waar ligt Stonehenge en hoe kom je er vanuit Londen?

Reizen met de auto| ©Peter Fazekas
Reizen met de auto| ©Peter Fazekas

Het Stonehenge complex ligt in het zuidwesten van Engeland, ongeveer 140 kilometer van Londen. Het monument ligt in het graafschap Wiltshire, ongeveer 2 mijl ten westen van Amesbury.

Zoals ik vertel in het artikel Hoe kom ik bij Stonehenge vanuit Londen, zijn er verschillende mogelijkheden, afhankelijk van je smaak en het soort reis dat je wilt maken.

  • Gebruik een privévoertuig zolang je geen problemen hebt om je aan te passen aan links rijden. In dit geval duurt het ongeveer anderhalf uur om je bestemming te bereiken.
  • Neem het openbaar vervoer. Je kunt kiezen tussen de National Express bus (reistijd 3 uur) vanaf Victoria Station. Vergeet niet dat je in Salisbury moet overstappen.
  • De trein moet ook stoppen in Salisbury, maar dit is een meer ontspannen en comfortabele optie.

Aanbevelingen om het meeste uit je bezoek aan Stonehenge te halen

Stonehenge met kinderen| ©Tatyana Tomsickova
Stonehenge met kinderen| ©Tatyana Tomsickova

Ongeacht het type vervoer dat je gebruikt, is het eerste wat je moet doen als je bij Stonehenge aankomt een bezoek aan het bezoekerscentrum. Het bezoekerscentrum, een modern gebouw dat goed in het omringende landschap is geïntegreerd, ligt op anderhalve kilometer van het monument.

In dit gebouw vind je zowel de cafetaria en de souvenirwinkel, als een soort interpretatiecentrum.

Joaquín Travel Tip

Om het monument te bezoeken met de nodige informatie om ervan te genieten, is het erg handig om even te stoppen bij het eerder genoemde interpretatiecentrum om details te weten te komen, zoals wat de megalithische monumenten zijn.

Hoe lang duurt het om Stonehenge te bezoeken?

Als je hebt gekozen voor een tour vanuit Londen, de populairste keuze onder toeristen omdat het een van de beste opties is die je vanuit de hoofdstad kunt doen (vooral als je 6 dagen of langer naar Londen reist ), duurt een bezoek aan Stonehenge meestal ongeveer twee uur.

Openingstijden Stonehenge

Hoewel het altijd raadzaam is om te controleren of er wijzigingen zijn, beginnen de openingstijden van Stonehenge in het laagseizoen om 9.30 uur en sluiten ze om 17.00 uur. In de zomer kun je Stonehenge bezoeken tot 20.00 uur. Vergeet niet dat als je Stonehenge alleen bezoekt, het essentieel is om van tevoren te reserveren, inclusief je aankomsttijd.

Wat is de beste tijd om Stonehenge te bezoeken?

Het weer is een belangrijk punt van zorg voor degenen die Stonehenge willen bezoeken, omdat het monument buiten staat. Vanwege de geografische ligging is regen (of zelfs sneeuw) heel gewoon, dus de beste tijd om Stonehenge te bezoeken is meestal in juni, juli of augustus.

Is Stonehenge een goed monument om met kinderen te bezoeken?

Kinderen kunnen enorm genieten van een bezoek aan zowel Londen als Stonehenge. Hoewel er altijd rekening moet worden gehouden met hun interesses en leeftijd, spreken de omgeving en de grote stenen hen meestal erg aan.