Dingen om te doen in Londen in 6 dagen

Als je zes dagen hebt om Londen te leren kennen, kun je de meeste bezienswaardigheden wel zien. Als je je verblijf goed organiseert, kun je zelfs een uitstapje maken naar de buitenwijken van de stad.

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

14 minuten lezen

Dingen om te doen in Londen in 6 dagen

Millennium Bridge, Londen | ©Jonathan Chng

Het organiseren van een reis betekent vaak dat je moet kiezen tussen wat je kunt bezoeken en wat je, vanwege tijdgebrek, niet kunt bezoeken. Het enorme aantal dingen dat er in Londen te zien en te doen is, betekent dat je route goed doordacht moet zijn, want het aanbod kan zelfs voor de meest ervaren reiziger overweldigend zijn. Het enorme aantal dingen dat er in Londen te zien en te doen is, betekent dat je je reisschema goed moet uitdenken, want het aanbod kan zelfs voor de meest ervaren reiziger overweldigend zijn.

Dit zesdaagse reisschema voor Londen omvat de belangrijkste bezienswaardigheden, van de Tower of London tot het British Museum, plus een dagtocht naar het sterk aanbevolen Stonehenge. Onthoud dat je je het beste kunt vermaken door flexibel te zijn, zodat je je reisschema onderweg kunt wijzigen als je iets vindt dat je bijzonder interesseert.

Dag 1: bekijk de belangrijkste bezienswaardigheden in de buurt van Westminster

Wisseling van de wacht| ©Mark Leishman
Wisseling van de wacht| ©Mark Leishman

Een van de beste plekken om de Britse hoofdstad te leren kennen is de wijk Westminster. Dit blijft het culturele en politieke centrum van de stad en hier vind je een aantal van de bezienswaardigheden die je niet mag missen.

Buckingham Palace en de wisseling van de wacht

Het eerste bezoek van de dag kan, net als de rest van de tour, te voet worden afgelegd, maar als je dat liever doet, kun je een Londense sightseeingbus boeken die je door het gebied brengt. Buckingham Palace ligt zeker op de route van de meeste van deze bussen.

Ook het boeken van een bezoek aan Buckingham Palace met de wisseling van de wacht is een must tijdens je reis. Het is een van de beroemdste gebouwen in heel Groot-Brittannië, want het is de hoofdresidentie van de Britse koning en koningin. Naast de mogelijkheid om het paleis zelf te bezoeken, komen veel toeristen hierheen in de hoop de beroemde wisseling van de wacht in Londen te zien, die rond 10:30 - 11:00 uur 's ochtends plaatsvindt.

Boek uw Big Bus tourbus in Londen

Westminster Abbey binnenrijden

Op weg naar je volgende bezoek kun je wat tijd doorbrengen in St. James Park, een van de beste parken in Londen. Als je geluk hebt, kun je een paar pelikanen zien die in de meren leven. Het is ook een geweldige plek om koffie te drinken voordat je verder gaat naar Westminster Abbey.

Westminster Abbey is een van de belangrijkste kerken in Engeland, zowel vanwege de architectuur als vanwege de geschiedenis. Het is zeker een bezoek waard, hoewel ik aanraad dat je van tevoren kaartjes voor Westminster Abbey koopt of een London Pass hebt gekocht waarin dit bijvoorbeeld is inbegrepen.

Tijdens het bezoek kun je de graftombes zien van enkele van de beroemdste historische figuren van het Verenigd Koninkrijk. De overblijfselen van Engelse vorsten rusten er ook. Om er alles uit te halen, raad ik je aan om de audiogids te gebruiken die bij de ingang ligt.

Boek je rondleiding naar Westminster Abbey

Wandel over Trafalgar Square en geniet van de kunst in de National Gallery.

Vanaf de Abbey vervolg je je tour naar Trafalgar Square, een van de populairste en bekendste pleinen van de stad. Hier vind je het beroemde standbeeld van admiraal Nelson en een ander standbeeld dat vier leeuwen voorstelt.

Als je wilt, gaan bijna alle georganiseerde rondleidingen door Londen over dit gebied en hebben meestal gidsen die de geschiedenis van het plein uitleggen.

Naast een wandeling over het plein moeten kunstliefhebbers zeker een bezoek boeken aan de National Gallery, die gratis toegankelijk is.

De galerie herbergt een van de beste collecties schilderijen ter wereld en is gespecialiseerd in Europese kunstenaars van de 13e tot de 20e eeuw. Je kunt genieten van werken van Rembrandt, Titiaan, Velázquez en Van Gogh, om er maar een paar te noemen.

Boek een persoonlijke rondleiding door Londen

Op weg naar de Big Ben via Downing Street

Big Ben en het Parlement, Londen| ©Lucas Davies
Big Ben en het Parlement, Londen| ©Lucas Davies

Vanaf Trafalgar Square neem je Whitehall Street, die naar Parliament Square leidt. Onderweg kun je het overgebleven deel zien van een paleis dat in 1698 afbrandde, waaronder een plafond dat door Rubens is beschilderd.

De wandeling gaat, voordat het eerder genoemde Parliament Square wordt bereikt, door de beroemde Downing Street, waar de officiële residentie van de Britse premier is gevestigd, om precies te zijn op nummer 10.

Aan de ene kant van dit plein ligt het Palace of Westminster, ook wel bekend als de Houses of Parliament. In dit gebouw staat de toren, die ten onrechte Big Ben wordt genoemd. In werkelijkheid verwijst deze naam alleen naar de klok die er hangt, maar in de loop der tijd gebruiken veel mensen hem voor de hele toren.

Westminster brug

Na een bezoek aan al het bovenstaande kun je over de nabijgelegen Westminster Bridge lopen en genieten van het uitzicht op de Houses of Parliament en de rivier.

Vanwege het tijdstip van de dag is de kans groot dat je op zoek gaat naar een plek om te dineren aan de oever van de Theems. Een andere goede optie is om een van de interessante nachttours door Londen te boeken, waarmee je de bezienswaardigheden van Londen vanuit een ander perspectief kunt bekijken.

Boek een nachtelijke bustour door Londen

Dag 2: Langs de Theems

Toren van Londen| ©Francesco Gasparetti
Toren van Londen| ©Francesco Gasparetti

De tweede dag van de reis is ook gericht op het centrum van Londen, maar in dit geval gericht op de attracties langs de grootste rivier van Engeland, de Theems. De aanbevolen route begint bij de Tower of London en eindigt bij de London Eye.

Ga de Tower of London binnen

De dag begint met een bezoek aan de Tower of London, een voormalig fort dat meer dan 900 jaar als gevangenis werd gebruikt. Veel critici van de kroon werden er opgesloten en het was beroemd om de martelingen en executies die er werden uitgevoerd.

Onder de ongelukkigen die in de Tower of London terechtkwamen zijn belangrijke figuren als Anne Boleyn, Thomas More en koningin Jane Grey.

Het boeken van een bezoek aan de Tower of London is een aanrader, vooral voor de tentoonstelling met de kroonjuwelen, de kapel en de Witte Toren. Als je geluk hebt, kun je misschien ook de raven zien die daar leven en die het onderwerp zijn van een interessante legende.

Koop uw tickets voor Tower of London

Ontspan op de Theems met een kleine cruise

Nadat je de attracties van de Tower of London hebt bewonderd, wil je misschien even de tijd nemen om :::link|text=een cruise op de Theems te boeken|element=pa-2233:::.

Het aanbod van cruises op de Theems is vrij groot, net als de prijzen van cruises op de Theems. Sommige zijn bedoeld voor avondcruises, zoals Thames cruises waarbij een diner is inbegrepen, terwijl andere een Thames cruise combineren met een bezoek aan de London Eye.

:::link|text=Boek uw Theems cruise|element=pa-2233:::

Twee van de beroemdste bruggen van Londen: de Tower Bridge en de London Bridge

Tower Bridge| ©Charles Postiaux
Tower Bridge| ©Charles Postiaux

Hoewel je ze misschien al tijdens je cruise hebt gezien, is het ook de moeite waard om een wandeling langs de rivier te maken om twee van de beroemdste bruggen van de stad te zien: Tower Bridge en London Bridge.

Hoewel beide bruggen hun eigen tentoonstellingen hebben, kun je om tijdsredenen het beste de rondleiding voortzetten. In elk geval kun je er altijd voor kiezen om een van de twee te bekijken en daarna te improviseren.

Kerker van Londen

De volgende stops vereisen een terugkeer naar de Westminster Bridge. Ten eerste, als je van het thema houdt, is het de moeite waard om kaartjes te kopen voor de London Dungeon.

Dit is een interactieve attractie die de duistere geschiedenis van de stad vertelt en die zelfs de meest angstige soms zal laten schrikken. Als je denkt dat het te veel wordt voor je karakter, is niet ver weg het Sea Life London Aquarium in Londen.

Boek tickets voor Sea Life Londen

Beklim de London Eye en geniet van het uitzicht

Als het vorige bezoek niet voor doetjes was, dan kan de London Eye, een spectaculair reuzenrad van 135 meter hoog, bij mensen met hoogtevrees de rillingen over de rug lopen.

Als dit bij jou niet het geval is, raad ik je aan van tevoren kaartjes te kopen voor de London Eye zodat je kunt genieten van het beste uitzicht vanuit de London Eye.

Afhankelijk van het tijdstip van de dag kun je een van de restaurants rond de London Eye opzoeken om een hapje te eten.

Koop uw kaartjes voor de London Eye

Dag 3: Leer meer over de geschiedenis in het British Museum en St Paul's Cathedral en sluit af met een musical.

Toegang tot het British Museum| ©Patrick
Toegang tot het British Museum| ©Patrick

Halverwege de reis is het tijd om nog een museum en een van de belangrijkste kerken van het Verenigd Koninkrijk te bezoeken. In principe kun je deze dagtocht te voet afleggen, maar voor het geval je benen het begeven is hier een kleine gids over hoe je je met de Londense metro kunt verplaatsen.

Brits Museum

Het lijdt geen twijfel dat dit een van de beste musea in Londen is, zowel vanwege de geweldige collectie als vanwege de faciliteiten.

De toegang is gratis en het museum is zo groot dat het de moeite waard is om een rondleiding door het British Museum te boeken. In werkelijkheid zou het meerdere dagen duren, maar je moet genoegen nemen met minstens een paar uur.

De beste manier om het meeste uit deze tijd te halen is om de plattegrond te pakken die bij de ingang ligt, evenals de audiogids in het Engels.

Boek een bezoek aan het British Museum

Een hapje eten in Covent Garden

Als u de wandeling voortzet, komt u bij een plein vol sfeer en magie: Covent Garden. Hier vind je een oude bloemenmarkt en tegenwoordig talloze straatartiesten, restaurants, pubs en eetkraampjes.

Als je met kinderen reist, vind je op dit plein een museum waar ze dol op zijn: het London Transport Museum.

St Paul's Cathedral, de levende geschiedenis van het land

Het is belangrijk om kaartjes te kopen voor St Paul's Cathedral omdat het gewoonweg adembenemend is. In feite is het de op één na grootste kathedraal na de Sint-Pietersbasiliek in Rome.

Het interieur versterkt het gevoel op een unieke plek te zijn, ongetwijfeld een van de mooiste monumenten van Londen. Binnen een prachtige algemene decoratie vallen de fresco's op die de plafonds versieren. Bij een bezoek is het essentieel om naar de koepel te gaan en de crypte binnen te gaan.

Net als bij andere bezienswaardigheden in Londen is bij het toegangskaartje voor St Paul's Cathedral een interessante audiogids inbegrepen.

Koop je kaartje voor St Paul's Cathedral

Voor liefhebbers van hedendaagse kunst: Tate Modern

Als je de kathedraal verlaat, steek je de Millennium Bridge over om een van 's werelds tempels van hedendaagse kunst te bereiken: de Tate Modern. Alleen al het gebouw waarin het museum is gehuisvest is een bezoek waard, aangezien het vroeger de Bankside Power Station was.

De Tate Modern, die gratis toegankelijk is, heeft een aantal van de meest gerenommeerde werken van hedendaagse kunst in huis, die zeker de moeite waard zijn als je een rondleiding boekt. Hier vind je onder andere kunstenaars als Picasso, Warhol, Salvador Dalí en Monet.

Boek een rondleiding door Tate Modern in Londen

Naar een musical

Nadat je hebt genoten van de meesters van de hedendaagse kunst, heb je twee opties. De eerste, eenvoudiger, is om te dineren en terug te gaan naar je hotel. De tweede, die ik aanraad, is om naar het Londense West End te gaan om te genieten van een aantal van de beste West-End musicals in Londen.

Koop kaartjes voor een musical in Londen

Dag 4: Dagtocht naar Stonehenge

Stonehenge's Herfst Equinox| ©Stonehenge Stone Circle
Stonehenge's Herfst Equinox| ©Stonehenge Stone Circle

Voor de vierde dag is het misschien een goed idee om het asfalt van Londen te verlaten voor een trip naar de buitenwijken van Londen. Van de meest interessante plaatsen om te bezoeken vanuit Londen heb ik Stonehenge gekozen, zowel vanwege het eigen belang als vanwege de mogelijkheid om het bezoek te combineren met prachtige plaatsen als Bath.

Om dit bezoek te maken kun je ervoor kiezen om op eigen gelegenheid te gaan of om vanuit Londen een excursie naar Stonehenge te huren die deze plaats als bestemming heeft. In het eerste geval is het belangrijk om rekening te houden met wat ik uitleg in mijn artikel over Hoe kom ik bij Stonehenge vanuit Londen en om zowel de voor- als nadelen te bestuderen.

Excursie naar Stonehenge en Bath

Om het meeste uit je tijd te halen stel ik een excursie voor om het megalithische monument van Stonehenge te combineren met de stad Bath.

Stonehenge is zonder twijfel een van de meest magische plekken op aarde, momenten zoals de zomerzonnewende bij Stonehenge zijn een van die ervaringen die in je geheugen gegrift blijven. Als je aankomt, kun je de bouwwerken die duizenden jaren geleden zijn gemaakt aanschouwen en iets leren over hoe onze voorouders in die tijd leefden.

Bath wordt ondertussen beschouwd als een van de meest indrukwekkende steden van het hele land. Niet alleen de Romeinse baden waaraan Bath zijn naam dankt, zijn een must, maar er zijn ook een aantal andere attracties verspreid over de straten.

Boek uw reis naar Stonehenge

Dag 5: Een rondleiding door de parken van de stad en een van de meest indrukwekkende markten

Camden| ©J.Ligero & I.Barrios
Camden| ©J.Ligero & I.Barrios

Na een drukke dag met een bezoek aan Stonehenge en Bath kun je dag vijf beginnen met een bezoek aan Camden Town en de markt en verdergaan met een ontspannen wandeling door Hyde Park. Tot slot kun je ervoor kiezen om in de voetsporen van Sherlock Holmes te treden of het beroemdste wassenbeeldenmuseum ter wereld binnen te gaan.

Camden Town en markt

Als je klaar bent met het nemen van foto's met je favoriete personages, moet je op zoek gaan naar de metrohalte die naar Camden Town leidt. In deze gerevitaliseerde wijk vind je de beroemdste straatmarkt van Londen. Het duurt meestal een paar uur om deze in zijn geheel te zien.

Deze markt ligt op een plek die zeker de moeite waard is: tussen de twee prachtige grachten in de wijk Camden Town. Het is erg interessant om rond te dwalen langs alle kraampjes die je hier vindt, van ambachtelijke kraampjes tot allerlei soorten etenswaren.

Picknicken in Regent's Park

Als je zin hebt om te lunchen op een rustigere plek dan Candem Market, is een goede optie om naar Regent's Park te gaan, een ander bekend park in de stad. Het is de perfecte plek om te picknicken na het winkelen in een supermarkt of fastfoodrestaurant.

Regent's Park is niet de enige optie voor een ontspannen lunch. Vlakbij ligt Primrose Hill, een ander park dat ook een prachtig uitzicht over de stad biedt.

Als het slecht weer is, wat niet onwaarschijnlijk is in Londen, kun je altijd een plaatselijke pub binnenstappen. In dat geval raad ik The Volunteer aan.

Boek een fietstocht door de parken en tuinen van Londen

Wandel door Hyde Park

Hyde Park| ©Alberto Aguilera
Hyde Park| ©Alberto Aguilera

Hyde Park is ongetwijfeld een van de mooiste parken van Londen. Het is ook heel gemakkelijk om vanaf Buckingham bij de ingang te komen, omdat de afstand in een comfortabele wandeling kan worden afgelegd.

Als je Londen in de zomer bezoekt, kun je naast het wandelen over de paden ook proberen het standbeeld van Peter Pan te vinden, Kensington Palace of, als je zin hebt, een bootje huren op het centrale meer van het park.

Aan de andere kant, als je Londen in de winter bezoekt, is Hyde Park de thuisbasis van een van de drukste en leukste kerstmarkten van de stad.

Treed binnen in het Sherlock Holmes-tijdperk in Baker Street

De miljoenen fans van de Sherlock Holmes-verhalen hebben een must-visit als ze in Londen zijn: het huis waarin Arthur Conan Doyle het verblijf van de beroemdste detective uit de geschiedenis vestigde.

Het huis, dat nu is omgebouwd tot een museum gewijd aan het personage, bevindt zich, zoals alle fans weten, op 221B Baker Street.

Madame Tussauds

Hoewel het niet iedereen aanspreekt, staat het buiten kijf dat het Madame Tussauds museum de beste wassen beelden van over de hele wereld laat zien.

Binnen kun je duizenden beroemde mensen van over de hele wereld zien, van sporters tot acteurs, wetenschappers en de grootste figuren uit de geschiedenis.

Koop je kaartje voor het Madame Tussauds museum

Dag 6: Bezoek enkele van de meest sfeervolle winkelstraten van de stad en ga naar The Shard om afscheid te nemen van de stad.

Het uitzicht op de top van The Shard| ©Dimitry Anikin
Het uitzicht op de top van The Shard| ©Dimitry Anikin

Veel reizigers brengen hun laatste dag op een bestemming door met winkelen voor souvenirs. Op deze tour hebben we geprobeerd ervoor te zorgen dat winkelen niet betekent dat je een dag sightseeing verliest. De route gaat langs de bekendste en meest sfeervolle winkelstraten van de stad, die vaak een aantal belangrijke architectonische bezienswaardigheden en echt historische winkels hebben.

Meng je onder de duizenden bezoekers van Oxford Street

De ongeveer tweeënhalve kilometer lange straat is bezaaid met restaurants, pubs en winkels die elke dag door duizenden en duizenden Londenaren en toeristen worden bezocht. Velen beweren zelfs dat dit de drukste straat van Europa is.

Als je de straat inloopt in de richting van Marble Arch kom je een van de beroemdste warenhuizen van Londen tegen: Selfridges, gevestigd in een gebouw van groot architectonisch belang.

Deze straat is ook een must als je in Londen bent tijdens de kerstperiode vanwege de spectaculaire kerstverlichting en -versieringen die als de beste van de stad worden beschouwd. Je kunt ervan genieten vanaf half november.

Aan het einde van de straat zie je de Marble Arch. Dit is een triomfboog die vroeger bij de ingang van Buckingham Palace stond. Zelfs vandaag de dag, nu verplaatst, is het nog steeds een van de bekendste beelden van de stad.

Rondleiding door het stadscentrum

Als je weinig tijd hebt en nog een laatste blik wilt werpen op de bezienswaardigheden van het centrum van Londen, is een van de beste opties om een rondleiding door de Britse hoofdstad te nemen. Zelfs als je de meeste bezienswaardigheden al hebt gezien, zal de uitleg van je gids je helpen om alles wat je eerder hebt bezocht beter te begrijpen.

Boek een privérondleiding door Londen

Begin de avond bij Piccadilly Circus

Piccadilly Circus het hart van West End| ©Jimmy Baikovicius
Piccadilly Circus het hart van West End| ©Jimmy Baikovicius

Piccadilly Circus is ongetwijfeld het beroemdste kruispunt van Londen en een essentiële halte voor veel van de toeristische attracties van de stad.

Sommigen beschouwen het als het Londense equivalent van Times Square in New York. Op slechts een paar minuten afstand liggen enkele van de populairste winkelstraten van de stad.

Dwaal doelloos door de straten van Soho

Een van de leukste dingen om te doen in een stad is om gewoon doelloos rond te dwalen. Soho in Londen is ongetwijfeld de beste plek om dit te doen. In dit gebied vind je verschillende theaters en een flink aantal cultbars.

Een van de plekken die je niet mag missen is Carnaby, de beroemdste straat van Soho. Door de sfeer en de extravagante kerstversieringen is het een must voor iedereen die in deze tijd van het jaar in Londen is.

Ik raad je aan om, als je door deze straat loopt, aan de rechterkant te kijken om een prachtige galerie te vinden met een bordje Kingly Court. Binnen zie je een prachtige open binnenplaats en twee verdiepingen vol restaurants en terrassen.

Neem afscheid van Londen met het beste uitzicht over de stad vanaf The Shard

Er is geen beter afscheid van Londen denkbaar dan The Shard, een moderne wolkenkrabber waarin je het indrukwekkende observatiedek van The Shard vindt met het beste uitzicht over Londen.

In hetzelfde gebouw vind je ook een geweldig Shard-restaurant. Je kunt hier dineren of een wandeling in de omgeving maken op zoek naar een plek in de buurt van The Shard om te eten.