10 Dingen om te doen in de buurt van Stonehenge

Stonehenge kan worden gezien als het middelpunt van een reeks bezienswaardigheden die echt de moeite waard zijn om te bezoeken als je er een hele dag de tijd voor hebt.

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

11 minuten lezen

10 Dingen om te doen in de buurt van Stonehenge

Afbeelding van Stonehenge | © Kyle Stehling

Het lijdt geen twijfel dat Stonehenge op het lijstje moet staan van plaatsen die je gezien moet hebben als je naar Londen reist. Er zijn echter veel andere attracties in de buurt die ook een bezoek waard zijn, van andere prehistorische overblijfselen tot interessante steden.

Als je tijd over hebt, raad ik je aan een kaart te kopen van het gebied rond Stonehenge, dat is uitgeroepen tot werelderfgoed. Probeer met die informatie naar plaatsen als Salisbury, de neolithische overblijfselen van Avebury, Lacock of Old Sarum te gaan.

1. Ontdek de grootste steencirkel ter wereld in Avebury

Stenen van Avebury| ©Mark Kent
Stenen van Avebury| ©Mark Kent

Stonehenge ligt op slechts een half uur rijden van dit werelderfgoeddorp. Het prachtige stadje Avebury staat bekend om 's werelds grootste steencirkel, oude graftombes en andere overblijfselen uit het neolithicum en de bronstijd.

De overblijfselen liggen in het stadje en kunnen elke dag van het jaar worden bezocht. Naast de steencirkel, de grootste neolithische graftombe in Groot-Brittannië, zijn ook de nabijgelegen laan en Silbury Hill, de grootste kunstmatige heuvel in Europa, van groot belang. Dit alles maakt het een waardige vergelijking met enkele van de beste rondleidingen die u in Londen kunt doen.

Als je genoeg hebt van archeologische overblijfselen, is Avebury nog steeds een bezoek waard. Je kunt er een bezoek brengen aan:

 • St. James's Church, gebouwd in 1000 na Christus, waar je gratis naar binnen kunt.
 • Avebury Manor, waarvan de tuinen een must zijn voor degenen die al hebben genoten van de parken in Londen.

Hoe kom je in Avebury?

De handigste manier om er te komen is door je reis naar Avebury van tevoren te boeken, omdat je dan ook andere verbazingwekkende dorpen in de omgeving kunt bezoeken, onder begeleiding van een plaatselijke deskundige gids.

Avebury is niet alleen bereikbaar per auto (ongeveer 2 uur rijden), maar is ook goed bereikbaar per trein vanuit Londen. Neem dus de trein van station Paddington (er is een metrohalte met dezelfde naam en kijk hier hoe je je door de Londense metro kunt verplaatsen ) naar Swindon en neem dan bus 49.

Boek een reis naar Bath, Avebury en Lacock Village

2. Wandeling door Avebury

Silbury heuvel| ©Greg O'Beirne
Silbury heuvel| ©Greg O'Beirne

Als je het goede idee hebt gehad om Avebury te bezoeken, moet je proberen de charmes ervan optimaal te benutten. Dit is, in een notendop, hetzelfde wat je doet in de Britse hoofdstad als je een aantal van de geheime plekjes van Londen kunt bezoeken buiten de bekendere attracties. Zo kun je schatten dat een bezoek aan de steencirkel en het museum je ongeveer anderhalf uur kan kosten. De rest van de tijd kun je:

 • De eerder genoemde herenhuizen gaan bekijken.
 • Ontdek een aantal minder bekende maar even interessante plekken zoals Windmill Hill, een van de oudste plekken in de omgeving. Men denkt dat de molen rond 3675 voor Christus werd gebouwd en dat het een ontmoetingsplaats was voor festivals en uitwisselingen. In de loop der tijd werden op dezelfde verhoogde plek verschillende grafheuvels gebouwd die een bezoek waard zijn.
 • De eerder genoemde Silbury Hill, een kunstmatige heuvel die wordt beschouwd als een van de meest mysterieuze prehistorische overblijfselen in het land, is met zijn hoogte van 30 meter de grootste grafheuvel die in Europa is gemaakt.

Vervoer door Avebury

De beste manier om het gebied rond Avebury te bezoeken is te voet. Hoewel er een parkeerplaats naast Silbury Hill is, raad ik je aan om te proberen er te voet te komen, net als bij de rest van de bezienswaardigheden van de stad.

Boek een uitstapje naar Bath, Avebury en Lacock Village

3. Slenter door Lacock

Slenteren door Lacock| ©Ettlz
Slenteren door Lacock| ©Ettlz

Lacock is een van de meest pittoreske dorpjes in de omgeving en wordt zelfs beschermd door de National Trust, een instelling die ervoor zorgt dat de historische en natuurlijke bezienswaardigheden van Engeland niet worden beschadigd. Je hebt er misschien al wat beelden van gezien, want het was een van de locaties voor de Harry Potter-films. Het is daarom een goede aanvulling op een bezoek aan Harry Potter-gerelateerde sites in Londen.

Het dorp ligt in het noorden van Wiltshire, relatief dicht bij Bath. De oorsprong gaat terug tot de 11e eeuw, hoewel het belang ervan twee eeuwen later toenam toen de nabijgelegen abdij werd gesticht.

Een wandeling door de straten is de beste manier om jezelf onder te dompelen in de typische landelijke architectuur van het zuiden van het land, die stenen gevels mengt met witgekalkte en vakwerkgevels. Hoewel deze wandelingen op zich al genoeg zijn voor een bezoek aan het dorp, kun je de reis altijd afronden met een bezoek aan een van de kerken, zoals St Cyril's Church.

Naar Lacock

Als je in Bath bent of vanuit Londen reist, ligt Lacock op slechts een half uur rijden, dus je kunt er gemakkelijk komen. In dat geval raad ik je aan je auto achter te laten op de parkeerplaats bij de ingang van het dorp en de bezienswaardigheden te voet te bezoeken.

Als je met het openbaar vervoer wilt komen, zijn er verschillende mogelijkheden:

 • Trein Londen-Chippenham en bus naar Lacock.
 • Trein naar Bath en bus naar Lacock.

Boek een reis naar Bath, Avebury en Lacock Village

4. Geniet van de schoonheid van Bath

Rondreizen door Bath| ©Pedro Szekely
Rondreizen door Bath| ©Pedro Szekely

Net als andere steden waar ik het over heb gehad, staat Bath ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De stad is vooral bekend om zijn Romeinse baden, die meer dan 2000 jaar geleden werden gebouwd. Hiervoor maakten ze gebruik van het thermale water dat in het gebied aanwezig was.

Hoewel het de Romeinen waren die deze baden begonnen te gebruiken, werd de stad in de 18e eeuw de ontmoetingsplaats voor de Londense elite die wilde profiteren van de eigenschappen van het thermale water.

Andere attracties die je in de stad kunt bezoeken en waarvoor vanuit Londen excursies naar Stonehenge en Bath worden georganiseerd die beide steden combineren, zijn:

 • Pulteney Bridge.
 • Prior Park.
 • Bath Abbey.
 • Verschillende interessante musea.

Hoe kom ik in Bath?

Er is een snelle trein vanaf London Paddington Station die er slechts 1 uur en 30 minuten over doet. Er is ook een reguliere trein vanaf Waterloo die er een uur langer over doet om in Bath te komen.

De National Express busmaatschappij rijdt een regelmatige lijn van Londen Victoria Station naar Bath, maar de reis duurt 3 uur. De prijs is echter aanzienlijk lager.

Tot slot maakt Bath deel uit van veel =georganiseerde rondreizen vanuit Londen, die je hier van tevoren kunt boeken. Dit is de beste optie als je het bezoek wilt combineren met Stonehenge.

Boek een rondreis naar Stonehenge, Windsor en Bath

5. Mis Salisbury en zijn indrukwekkende kathedraal niet

Een bezoek aan de kathedraal van Salisbury| ©Antony McCallum
Een bezoek aan de kathedraal van Salisbury| ©Antony McCallum

Zoals je hebt gezien in mijn artikel over hoe je vanuit Londen naar Stonehenge komt, moet je voor het meeste openbaar vervoer overstappen in Salisbury en het is ook opgenomen in sommige georganiseerde rondleidingen die vanuit de hoofdstad vertrekken. Hoe je er ook komt, Salisbury is een geweldige plek om een paar uur door de straten te dwalen en een paar van de meest iconische bezienswaardigheden van de stad te ontdekken.

Hoewel de wandeling door de straten van deze middeleeuwse stad de moeite waard is, moet je weten dat:

 • De grote trekpleister van Salisbury is de prachtige kathedraal van de Heilige Maagd Maria. Dit gebouw werd gebouwd aan het begin van de 13e eeuw en binnenin wordt de Engelse Magna Carta bewaard.
 • Ook een stop waard is het Salisbury Museum, waar een deel van de tentoonstelling gerelateerd is aan Stonehenge, waardoor het de perfecte plek is om je te verdiepen in de geschiedenis van het monument.
 • Tot slot, als je een fan bent van plattelandspubs, mag je Salisbury niet verlaten zonder even binnen te springen bij de Haunch of Venison. Deze pub, geopend in 1320, heeft niets te benijden met de pubs in het Londense nachtleven. Het bezoek wordt zelfs aanbevolen door de prestigieuze National Inventory of Historic Pub Interiors.

Joaquin's Traveller Tip

Vanuit Salisbury is het megalithische monument Stonehenge gemakkelijk te bereiken. Zoek gewoon naar de Stonehenge Tour Bus.

Hoe kom je in Salisbury?

 • Het treinstation van Salisbury is goed verbonden met Londen en het is gemakkelijk om in Salisbury te komen. Er rijden zeer regelmatig treinen vanaf Waterloo Station in de hoofdstad en het duurt ongeveer anderhalf uur om er te komen.
 • Een andere optie om van Londen naar Salisbury te komen is met de bus, en er is een rechtstreekse bus vanaf Heathrow Airport zelf. Als je voor een auto kiest, duurt de reis ongeveer 2 uur.
 • Tot slot is de handigste optie om een georganiseerde tour van Londen naar Stonehenge te boeken, zoals de tour waarmee je Stonehenge, Bath en Salisbury op dezelfde dag kunt bezoeken.

Boek uw Stonehenge tour vanuit Londen

6. Duik in het verleden bij Old Sarum

Fundamenten van de kathedraal van Old Sarum| ©tpholland
Fundamenten van de kathedraal van Old Sarum| ©tpholland

Op slechts 14 kilometer van Stonehenge kunnen geschiedenisliefhebbers de heuvel van Old Sarum bezoeken, die wordt beschouwd als de geboorteplaats van het naburige Salisbury.

Old Sarum werd eerst bewoond door jachtpartijen en later door enkele van de eerste boeren. In de ijzertijd werd op deze plek een fort gebouwd en na verloop van tijd waren de Romeinen, Noormannen en Saksen hier te gast. In totaal 5000 jaar menselijke geschiedenis.

De site, op de heuvel zelf, is nu onderdeel van English Heritage en is open voor het publiek om te bezoeken. Een kaartje is verplicht.

Hoe kom ik bij Old Sarum?

Aangezien het slechts ongeveer 2 mijl van Salisbury ligt, kan het te voet worden bereikt vanuit de stad. Ga gewoon naar het noorden en maak van de gelegenheid gebruik om de oevers van de rivier Avon en delen van Victoria Park en Hudson's Field te bekijken.

Boek je Stonehenge tour vanuit Londen

7. Leer Amesbury kennen

In Amesbury| ©Trish Steel
In Amesbury| ©Trish Steel

De stad die geografisch gezien het dichtst bij Stonehenge ligt is Amesbury, zozeer zelfs dat het door velen wordt genoemd als een van de dingen die je moet zien als je het monument nadert. Dit stadje werd gesticht in 976, hoewel er bewijs is dat het gebied al zo'n 10.000 jaar bewoond is.

Amesbury staat ook bekend om zijn connectie met de mythe van Koning Arthur. Het was hier, in een nonnenklooster, dat koningin Guinevere haar toevlucht zocht na de dood van de koning in Camlann. Vlakbij is een van de meest luxueuze begraafplaatsen uit de Bronstijd gevonden, waar de overblijfselen van twee mannen (mogelijk edelen uit die tijd) werden gevonden met meer dan 100 voorwerpen om hen heen, zoals gouden oorbellen en koperen messen. Een van hen is bekend onder de bijnaam "Koning van Stonehenge".

Wandelend door de omgeving van de stad kunt u genieten van een uniek uitzicht op de rivier de Avon totdat u de parel in de kroon van Amesbury bereikt: de oude abdij, nu omgebouwd tot de kerk van St. Het gebouw dateert uit de 10e eeuw en was de begraafplaats van Eleanor van de Provence, de vrouw van Hendrik III.

Hoe kom je in Amesbury?

Hoewel het het handigst is om mee te gaan met een van de tours van Londen naar Stonehenge, kun je ook een van de touringcars van National Express nemen.

Je kunt er ook gemakkelijk komen vanuit Salisbury door een van de bussen van Salisbury naar Stonehenge te nemen.

Boek je reis naar Stonehenge vanuit Londen

8. Duik in de geschiedenis bij Durrington en Woodhenge

Een bezoek aan Woodhenge| ©GothamNurse
Een bezoek aan Woodhenge| ©GothamNurse

Op slechts 3 kilometer van Stonehenge ligt Woodhenge, een neolithisch houten monument uit ongeveer 2500 v.Chr. dat bijna gelijktijdig is met het monument.

Woodhenge bestond uit zes rechtopstaande paalovalen, die omgeven waren door een greppel en een bank. Het bouwwerk was zo gebouwd dat het op één lijn stond met de zonsopgang tijdens de zomerzonnewende in Stonehenge. Dit houten monument maakt nu deel uit van het werelderfgoed Stonehenge en Avebury, net als de nabijgelegen South Circle of Durrington Walls.

Het staat op één lijn met de zonsopgang tijdens de winterzonnewende (een van de beste tijden om Stonehenge te bezoeken), dus men denkt dat het een aanvulling was op die van Woodhenge. Het is bekend dat veel mensen naar Durrington kwamen voor de winterfeesten, zelfs voordat het houten bouwwerk werd opgericht.

Hoe kom je bij Durrington en Woodhenge?

Beide monumenten kunnen heel gemakkelijk worden bezocht vanuit Amesbury of Stonehenge, zonder dat je vervoer nodig hebt.

Boek je excursie naar Stonehenge vanuit Londen

9. Ontdek Castle Combe, het mooiste dorp van Engeland

In Castle Combe| ©Saffron Blaze
In Castle Combe| ©Saffron Blaze

Castle Combe wordt door velen gezien als het mooiste dorp van Engeland. Het is een heel klein dorp, met slechts 350 inwoners, en de rust wordt alleen verbroken door de bezoekers die het komen bezoeken.

Het dorp bestaat uit slechts één hoofdstraat, maar de schoonheid van de gebouwen zorgt ervoor dat je ze stuk voor stuk wilt fotograferen. De ligging, te midden van beboste heuvels, draagt ook sterk bij aan de magische sfeer.

Wat betreft de plaatsen die je moet bezoeken tijdens je bezoek, zijn enkele van de hoogtepunten:

 • De kleine St. Andrew's Church, met een geschiedenis die minstens teruggaat tot de 13e eeuw.
 • The White Hart, een pub die al meer dan vijf eeuwen open is.
 • Het Marktkruis, op het marktplein.
 • Het dorp heeft ook een vijfsterrenhotel(Manor House Hotel) met een restaurant met Michelin-sterren. Het hotel is gevestigd in een 14e-eeuws gebouw en de tuinen beslaan meer dan 140 hectare.

Naar Castle Combe

Een van de attracties van het stadje is dat het ver weg ligt van de belangrijkste verkeersverbindingen. Dit heeft ervoor gezorgd dat de straten grotendeels onveranderd zijn gebleven, wat betekent dat het niet eenvoudig is om er te komen.

De beste manier om er te komen als je geen auto hebt, is door de trein te nemen van Londen naar Chippenham, dat op ongeveer 3 mijl afstand ligt, of naar Bath, dat op ongeveer 6 mijl afstand ligt. Vanuit beide steden kun je een taxi nemen of, als je in Chippenham bent, de bus.

Boek een reis naar Stonehenge

10. Prehistorie, middeleeuwen en industrie in Devizes

Een bezoek aan Devizes| ©Mike Faherty
Een bezoek aan Devizes| ©Mike Faherty

Het is moeilijk te geloven dat zo'n klein stadje meer dan 500 gebouwen van historisch of artistiek belang op de monumentenlijst heeft staan. Devizes is de thuisbasis van alles, van neolithische overblijfselen tot gebouwen uit het industriële tijdperk en een middeleeuwse laag die overal in de straten te zien is.

Om te beginnen is Devizes een van de belangrijkste centra om meer te weten te komen over de geschiedenis van Stonehenge en de andere sites in de omgeving, want het is de thuisbasis van het Wiltshire Museum, waar allerlei artefacten van de verschillende opgravingen bij Stonehenge en Avebury worden tentoongesteld. Er zijn ook artefacten uit Bush Barrow.

Buiten het museum is een bezoek aan de Market Place een must:

 • Wandel over de Market Place, een halvemaanvormige ruimte waar elke donderdag een grote openluchtmarkt wordt gehouden. Vanaf hetzelfde plein kun je de dorpsbrouwerij zien, bekroond door een Victoriaanse toren.
 • Bekijk het neoklassieke stadhuis en de verschillende Georgiaanse huizen.
 • Vlakbij ligt een van de indrukwekkendste werken uit het vroege industriële tijdperk: het Kennet and Avon Canal.

Reizen naar Devizes

Er rijden veel bussen van Londen naar Devizes. Je vindt de dienstregeling hier. Er is momenteel geen treinhalte in de stad.

Boek een reis naar Stonehenge