Londen in januari: een handige gids om de stad te ontdekken

Als je van Londen wilt genieten tijdens het meest winterse seizoen en van de bezienswaardigheden zonder al te veel toeristen, dan is januari de ideale maand.

Ana Caballero

Ana Caballero

10 minuten lezen

Londen in januari: een handige gids om de stad te ontdekken

Tower Bridge, Londen | ©Robert Bye

Londen trapt het jaar in stijl af en er is van alles te zien en te doen in Londen tijdens de maand januari. Nieuwjaarsparades, winterlichtjes, schaatsbanen en nog veel meer dingen om te zien en te doen in Londen wachten op je tijdens je volgende winterbezoek.

Of je nu wilt profiteren van de uitverkoop van de stad of de Harry Potter-sets in volle sneeuw wilt zien, hier is een lijst met alles wat je in januari in Londen kunt doen.

1. Nieuwjaarsparade

Nieuwjaarsparade| ©Garry Knight
Nieuwjaarsparade| ©Garry Knight

Elk jaar op 1 januari viert het centrum van Londen de komst van het nieuwe jaar met een parade die gratis toegankelijk is en waar je van het spektakel kunt genieten. Entertainers, bands, clowns en artiesten uit het hele land komen samen om een feestelijke parade neer te zetten.

De parade begint elk jaar in Piccadilly Street in het centrum van de stad en eindigt aan de oever van de Theems bij de Big Ben. Deze grote Londense parade vindt elke oudejaarsavond plaats en is een geweldig evenement voor zowel volwassenen als kinderen, dus als je met meer mensen reist, raad ik je aan om vroeg te komen zodat je een goede plek hebt om het allemaal te zien.

Boek een privérondleiding door Londen

2. Winterverlichting in Canary Wharf

Lichtjes in Canary Wharf| ©Matt Buck
Lichtjes in Canary Wharf| ©Matt Buck

In de winter, vooral eind januari, zijn de dagen erg kort en wordt het erg vroeg donker in Londen. Daarom wordt er al jaren een ongelooflijke lichtshow georganiseerd in een van de meest futuristische gebieden van de stad: Canary Wharf.

Wat vroeger een afgelegen kantoorwijk was, is nu een van de modernste wijken van Londen geworden en tijdens de eerste dagen van het jaar wordt er een bezienswaardige lichtshow georganiseerd.

Met meer dan 20 installaties is dit evenement niet alleen bedoeld om de wijk te versieren en een winterse uitstraling te geven, maar ook om ware kunstwerken met licht tentoon te stellen die met je zintuigen spelen. Het evenement is volledig gratis toegankelijk en duurt elk jaar meestal een hele week, dus houd het in de gaten en mis het niet.

Boek een theebus in Londen

3. Beleef Burns Night in Londen

Op Burns Night| ©Jessica Norah
Op Burns Night| ©Jessica Norah

Engeland en Schotland hebben altijd een zeer hechte cultuur gehad en daarom beleven beide landen elke 25 januari een nacht vol feestelijkheden om de belangrijke schrijver Robert Burns te herdenken. Het fanatisme dat zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld, is zo groot dat deze dag in Londen een van de langstverwachte dagen van de maand januari is geworden.

De beroemdste en meest traditionele pubs en restaurants in het stadscentrum bieden speciale menu's en whiskyproeverijen om het werk van de schrijver te vieren, waardoor het een bohemienachtig festival wordt vol van de essentie van het Verenigd Koninkrijk. Als je deze ervaring van dichtbij wilt meemaken, raad ik je aan een kijkje te nemen bij de beroemdste pubs van Londen en die avond naar de pub te gaan die je het leukst vindt om te proosten, proeven en vieren in stijl. Proost!

Boek een kroegentocht in Londen

4. Bezoek de besneeuwde Harry Potter sets

Harry Potter Studio Decoraties| ©The Wizarding World Team
Harry Potter Studio Decoraties| ©The Wizarding World Team

Sinds de release in 2001 is Harry Potter een fenomeen geworden voor miljoenen fans die massaal naar Londen zijn gekomen om rond te lopen en de sets van hun favoriete saga van dichtbij te bekijken. Harry Potter Studios is een plek waar je de tijd van je leven zult hebben, want je kunt rondlopen op de sets van de Tovenaarsschool alsof je een student bent en alle curiosa ontdekken.

Maar een bezoek aan deze plek in januari heeft een extra stimulans, want tijdens de wintermaanden veranderen de studio's van Warner Bros. de sets volledig en verven ze zelfs de hele set wit met dezelfde kunstsneeuw die ze voor de films gebruikten.

Hoewel dit winterspektakel meestal eind november begint, raad ik je aan om in de eerste paar weken van januari te gaan, omdat er dan niet zoveel toeristen zijn en je op een veel persoonlijkere manier van Zweinstein kunt genieten.

Boek je ticket voor Harry Potter Park

5. Chinees Nieuwjaar

Chinees Nieuwjaar Parade| ©Kel, eh?
Chinees Nieuwjaar Parade| ©Kel, eh?

Januari is niet alleen de maand waarin het Westerse Nieuwjaar wordt verwelkomd, maar ook het Chinese Nieuwjaar en Londen organiseert tijdens de laatste dagen van de maand een week vol evenementen die bol staan van muziek, traditie, eten en entertainment. Het Chinatown van de stad biedt tijdens deze dagen officiële gerechten aan en tegen het einde van de week wordt er een parade gehouden die wordt bijgewoond door duizenden toeschouwers.

Alleen al een wandeling door Chinatown en het observeren van de feestelijke sfeer is iets interessants om mee te maken, maar het hoogtepunt is ongetwijfeld de Chinese Nieuwjaarsparade, een optocht die begint in Charing Cross Road en waarbij alle aanwezigen worden uitgenodigd om het Chinese Nieuwjaar te verwelkomen met een show die drakendansen, traditionele kostuums, kleurrijke praalwagens en, aan het einde, muziek en taekwondo shows omvat.

Grootste Chinees Nieuwjaar buiten Azië

Wees niet verbaasd als je, als je uit nieuwsgierigheid in Chinatown aankomt, de straten overvol met mensen aantreft. Londen heeft een van de grootste Chinese gemeenschappen in Europa en rond deze tijd in januari komen tot 700.000 mensen samen in de stad om het Chinese Nieuwjaar in te luiden, waardoor het een van de grootste festiviteiten buiten Azië is.

6. Schaatsen

Schaatsen bij de Tower of London| ©Sento
Schaatsen bij de Tower of London| ©Sento

In januari kan het erg koud worden in Londen, maar als je van plan bent om de stad in deze tijd van het jaar te bezoeken en te genieten van de kou en de winter, is er geen beter plan dan je warm in te pakken en te gaan schaatsen op een van de beste ijsbanen van de stad:

Al deze ijsbanen in Londen beginnen meestal een paar weken voor Kerstmis, maar ik raad je aan om tijdens je verblijf in januari te gaan, omdat er tegen die tijd niet zoveel mensen zijn en je veel rustiger kunt zijn en kunt genieten van een praktisch lege ijsbaan.

Om toegang te krijgen kun je je kaartje kopen zodra je aankomt, maar dan loop je wel het risico dat je die dag geen plek kunt vinden, dus ik raad je aan om van tevoren online te reserveren op de officiële websites van elke ijsbaan.

7. LSFF januari kortfilmfestival

Bij het London Short Film Festival| ©whatson
Bij het London Short Film Festival| ©whatson

Londen is een van de meest culturele steden van Europa en als je een filmliefhebber bent, zou januari wel eens een van je favoriete maanden in de hoofdstad kunnen zijn, want dan vindt het jaarlijkse London Short Film Festival plaats. Al 19 jaar lang, gedurende 10 dagen in januari, wordt het festival van de Engelse cinema gehouden om de beste korte films die zijn gemaakt te belonen.

Het LSFF (London Short Film Festival) platform organiseert verschillende geautoriseerde bioscopen in heel Londen die tijdens deze dagen korte films van allerlei genres vertonen. Als je geïnteresseerd bent in deze alternatieve ervaring, reserveer dan online op de officiële website de films in elke categorie en laat je meeslepen door de nieuwste bioscoop van de stad.

8. Kunstbeurs Londen

In het Business Design Centre| ©ownart
In het Business Design Centre| ©ownart

Hoewel Londen vol staat met geweldige musea die je op elk moment van het jaar moet bezoeken, is er één beurs die in de maand januari plaatsvindt en duizenden liefhebbers van hedendaagse kunst aantrekt: de London Art Fair. Als je op de hoogte wilt blijven van nieuwe artistieke trends en de avant-garde wilt ontmoeten, dan is deze beurs ideaal voor jou.

De beurs wordt meestal gehouden in het Business Design Centre en heeft elk jaar meer dan 100 galerieën met de meest vooruitstrevende kunstenaars uit wel 14 internationale landen. Gewoon rondlopen en kunst in zijn puurste vorm zien is een ervaring waarvan je zult genieten als je graag musea bezoekt, maar als je het je kunt veroorloven, kun je op deze beurs zelfs een werk kopen dat je bijzonder aanspreekt.

9. Veel plezier met de broekloze dag

Mensen op de Londense broekloze dag| ©Herry Lawford
Mensen op de Londense broekloze dag| ©Herry Lawford

Het lijkt misschien de meest onwerkelijke zaak ter wereld, maar in Londen is er een dag in januari waarop je veel mensen zonder broek in de metro kunt aantreffen. Maak je geen zorgen, het is geen grap, het is Pants Off Day, een viering die al sinds 2002 plaatsvindt, op de tweede of derde zondag in januari, en bestaat uit het nemen van de metro in je broek.

De oorsprong van deze vreemde traditie ligt in New York en was bedoeld om een vriendelijk gezicht te geven aan de vervelende "January slope". Tegenwoordig is het een georganiseerd evenement.

Als je in januari in Londen bent en mee wilt doen, spreek dan buiten de National Gallery op Trafalgar Square af met de groep die het evenement organiseert en stap samen in de trein met je broek uit en zie er serieus en normaal uit. Na een paar haltes kom je aan in de wijk Soho, waar je het feest kunt voortzetten in een van de plaatselijke bars.

10. Januari verkoop

Profiteer optimaal van de uitverkoop| ©Anastasia Shuraeva
Profiteer optimaal van de uitverkoop| ©Anastasia Shuraeva

Londen is al jaren een van de Europese hoofdsteden waar de mode het meest modern en avant-gardistisch is. Grote merken hebben hun collecties in de Britse hoofdstad willen lanceren met gedurfde en innovatieve kleding. Als je in de maand januari in de stad bent en van mode houdt, heb je een groot voordeel voor je portemonnee met de komst van de uitverkoop.

Gedurende de hele maand hebben de grote winkels in het stadscentrum ongelooflijke kortingen tot wel 75%. En het zijn niet alleen kleren en schoenen die je kunt kopen, er zijn ook uitverkopen op technologieproducten, huishoudelijke artikelen, boeken en allerlei andere producten. Als je er al een tijdje over denkt om je garderobe te vernieuwen en je hebt tijd in januari, dan raad ik je aan om naar de hoofdstad te gaan en te profiteren van deze koopjes.

Londen temperaturen in januari

Londen koud| ©Celine Ylmz
Londen koud| ©Celine Ylmz

Januari is een van de koudste maanden van het jaar in Londen. Met maxima die zelden boven de 9 graden Celsius uitkomen, beleeft de stad weken die worden gekenmerkt door zeer korte dagen en zeer lage temperaturen. Zoals gebruikelijk in het hele land is regen bovendien aan de orde van de dag, dus het is altijd aan te raden om een paraplu bij je te hebben.

Als je echter goed bent ingepakt en voorbereid op de lage temperaturen, is januari een perfecte maand om de stad te leren kennen, omdat je van Londen kunt genieten in het laagseizoen zonder zoveel toeristen en met minder drukke activiteiten.

Alternatieve manieren om warm te blijven in Londen

Haai in het Sea Life Aquarium| ©Domenico Convertini
Haai in het Sea Life Aquarium| ©Domenico Convertini

Londen heeftin de winter genoeg activiteiten om van de winter en het koude weer te genieten, zoals schaatsen, de winterverlichting bekijken of genieten van festiviteiten in de openlucht. Als je je echter niet op je gemak voelt bij de koude temperaturen als je aankomt en iets wilt hebben om je warm en beschut te houden, zijn hier een paar van de populairste activiteiten.

Geniet van de musicals

Londen is een van de bekendste steden ter wereld vanwege de grote West-End musicals. Elk jaar biedt het een breed scala aan de meest wervelende shows van de stad.

Als je een geweldige tijd wilt hebben en de volledige Londense showbizzervaring wilt meemaken, raad ik je aan je tickets te boeken voor enkele van de populairste shows zoals Mamma Mia of Mary Poppins.

Koop tickets voor Londense musicals

Bezoek het Aquarium van Londen

Als je een ervaring wilt omringd door natuur en zeeleven, en goed beschut wilt zijn tegen regen of kou, is een van de populairste plannen een bezoek aan het beroemde :::link|text=Sea Life London=pa-2238:::, het aquarium van Londen. De prijs ligt rond de £30 en dit is een geweldige plek om met kinderen te doen.

Je kunt door de onderwatertunnels dwalen en allerlei soorten vissen en haaien bekijken, midden in het stadscentrum terwijl je warm blijft.

Boek tickets voor het London Aquarium

Bezoek de grote musea

Een van de dingen die je zeker moet doen in Londen, ongeacht de tijd van het jaar, is de vele musea bezoeken. Maar als je ook wilt ontsnappen aan de kou, wordt dit een van je favoriete activiteiten.

Aan de ene kant kun je een rondleiding krijgen in het British Museum, een van de belangrijkste musea ter wereld, waar allerlei relikwieën en de geschiedenis van de beschaving aan bod komen. Of je kunt het Natural History Museum bezoeken, met een enorme collectie fossielen en natuurspecimens.

Als je echter een dynamischer en moderner museum wilt bezoeken, raad ik je aan om een middag te besteden aan een bezoek aan het beroemde Madame Tussauds wassenbeeldenmuseum, dat wordt beschouwd als een van de beste wassenbeeldenmusea ter wereld, waar je de dubbelgangers van alle internationale beroemdheden kunt vinden.

Koop je kaartje voor Madame Tussauds Museum

Londen is een stad die je nooit onverschillig laat. Ongeacht de tijd van het jaar is er van alles te zien en te doen. Maar als je januari hebt gekozen als de maand om de Britse hoofdstad te leren kennen, kun je het hele jaar door genieten van zowel de interessante basisactiviteiten als van specifieke evenementen tijdens de maand die traditie, festiviteiten, winterse landschappen en veel cultuur samenbrengt.

Denk geen twee keer na en geniet van de Britse cultuur zonder al te veel toerisme en met de stad helemaal voor jezelf.