Londen in april: aanbevelingen en tips om van de stad te genieten

De lente arriveert in april in Londen en dat brengt een heleboel evenementen en festivals met zich mee, waardoor het een van de beste maanden is om de hoofdstad te bezoeken.

Carlos Bleda

Carlos Bleda

7 minuten lezen

Londen in april: aanbevelingen en tips om van de stad te genieten

St. Paul's Kathedraal | Edificio con punta ©Jacob Hilton

April is een maand vol kleur, festivals en van alles te zien en te doen in Londen. Na de strenge winters in het Verenigd Koninkrijk verwelkomen de mensen het lenteweer en barsten de parken en straten van de Engelse hoofdstad van het leven.

De komst van het mooie weer opent ook de mogelijkheid om activiteiten te ondernemen die in de kou en regen van de winter niet haalbaar zouden zijn. Bijvoorbeeld genieten van de traditionele vijfuursthee op een terras of met een cruise over de Theems varen. Als je wilt weten wat er in april te doen en te zien is in Londen, zijn hier de beste opties.

1. Varen over de wateren van de Theems

Cruise op de Theems| ©Hellotickets
Cruise op de Theems| ©Hellotickets

Je kunt Londen op duizend manieren bekijken, maar een van de meest ontspannende en interessante is om een cruise over de Theems te boeken. Het warme weer van april maakt het een ideale maand om een aantal bezienswaardigheden van Londen te zien terwijl je over de wateren cruist.

Basis Thames riviercruises waarbij niets is inbegrepen variëren in prijs van 8 euro tot ongeveer 20 euro

En ze hebben allemaal openluchtlounges om te profiteren van heldere dagen en kamers met airconditioning voor koudere dagen, plus toiletten en sommige hebben zelfs een café aan boord om met je favoriete drankje te genieten van het uitzicht.

Boek een cruise over de Theems

2. Maak een tussenstop bij Londen Up at The O2

Klim over de O2 Dome| ©rashbre rashbre
Klim over de O2 Dome| ©rashbre rashbre

Een ander plan om het mooie weer in Londen te verwelkomen is om een klim te boeken naar de top van de O2, een stadion waar shows en sportevenementen worden gehouden.

Met de hulp van een gids-assistent en een volledig veiligheidsteam kun je naar de koepel van dit legendarische gebouw klimmen.

Na anderhalf uur klimmen langs de gevel bereik je een hoogte van 52 meter en boven op de O2 kun je genieten van enkele van de meest indrukwekkende uitzichten van de Britse hoofdstad. Het panoramische uitzicht op Greenwich Park of het Olympisch Park zorgt voor spectaculaire foto's.

Boek je klimavontuur in Londen

3. Bewolkte dag museumroute

Buiten Madame Tussauds Museum| ©annahasfreckles
Buiten Madame Tussauds Museum| ©annahasfreckles

Zelfs in april heeft Londen vaker de neiging om te regenen dan ons lief is. Voor de dagen dat je geen zin hebt om buiten te zijn, is een bezoek aan de Londense musea altijd een goed idee. Tot de beste ter wereld behoren:

Als je moet kiezen, raad ik je aan voorrang te geven aan het British Museum of het Natural History Museum als je met kinderen gaat.

Koop kaartjes voor de musea van Londen

4. Geniet van de traditie met een vijfuursthee

Thee drinken| ©CocinaViajera
Thee drinken| ©CocinaViajera

Is er iets Britser dan:thee drinken om vijf uur? Waarschijnlijk niet. Als je een Londenaar wilt worden, is een reis naar Londen een must als je wilt genieten van thee, cake en gebak.

April is hiervoor een speciale maand. Met de komst van de lente verhuizen de typische theesalons naar de terrassen en is het een luxe om van de traditie te genieten met het mooie weer. In Londen zijn er eindeloos veel plekken waar je thee kunt drinken, maar ik deel een paar van de meest karakteristieke met je.

Het Ritz Hotel

Een van de instellingen bij uitstek als het gaat om vijf uurthee. Het is zo beroemd dat je weken van tevoren moet reserveren en er dagelijks shifts zijn. Maar wees gewaarschuwd, het Ritz Hotel in Londen is niet bepaald goedkoop.

Fortnum en Mason

Een voordelige optie is het warenhuis Fortnum and Mason. Binnen zijn er verschillende cafés voor thee. De meest aanbevolen is de Diamond Jubilee Tea Salon. Er wordt gezegd dat dit de pakhuizen zijn die thee leverden aan de koningin van Engeland.

Bea's van Bloomsbury

Als je goedkoop uit wilt zijn, heeft de keten Bea's of Bloomsbury winkels door heel Londen. Mooi ingericht en met een grote verscheidenheid aan thee en bijgerechten.

En als je zin hebt in iets anders, kun je een theebustour in Londen boeken waarbij je aan boord van een toeristenbus kunt genieten van thee en gebak terwijl je de stad vanuit je comfortabele stoel bekijkt.

Boek een Londense theebustour

5. Ervaar Pasen uit eerste hand

Viacrusis op Trafalgar Square| ©Sarah Mac Donald
Viacrusis op Trafalgar Square| ©Sarah Mac Donald

Pasen is een van de grootste feestperioden van het jaar in Londen en hoewel het in grote lijnen hetzelfde is als in Spanje, zijn er enkele verschillen.

Er zijn eindeloos veel activiteiten tijdens deze week en de meest opvallende is de heropvoering van het lijdensverhaal van Christus op Trafalgar Square. Elke Goede Vrijdag is er een openluchtvoorstelling waarin acteurs en vrijwilligers de arrestatie, berechting en kruisiging van Jezus Christus uitbeelden.

Een andere attractie zijn de traditionele dansen die typisch zijn voor de Goede Week. Morrisdansen, een traditionele middeleeuwse dans die typerend is voor de feestweek, wordt op verschillende plaatsen in Londen opgevoerd en omvat het gebruik van zwaarden, bellen en stokken in de choreografie.

6. Paaseieren zoeken

Pasen in Londen| ©Patrizia Ilaria Sechi
Pasen in Londen| ©Patrizia Ilaria Sechi

Hoewel het een onderdeel van de paasweek is, verdient het traditionele paaseieren zoeken een aparte vermelding. Het is een activiteit die vooral leuk zal zijn voor degenen die met kinderen naar Londen reizen.

Volgens de traditie worden paaseieren op paaszondag klaargemaakt en versierd en vervolgens verstopt zodat de kinderen ze op paasmaandag kunnen vinden.

Het is in Londen heel gebruikelijk om tijdens de paasweek chocolade-eieren cadeau te geven, dus Londense bakkerijen verkopen chocolade-eieren in duizend verschillende vormen en versieringen. Deze traditie kennen we niet in Spanje, dus het is een echte aanrader om het in Londen te ontdekken.

7. Geniet van de festiviteiten op St George's Day

De viering van St George's Day op Trafalgar Square| ©David Holt
De viering van St George's Day op Trafalgar Square| ©David Holt

Op 23 april viert Engeland het feest ter ere van haar beschermheilige, St George. Een figuur met meer legende dan geschiedenis, maar van groot belang voor de Engelsen. Volgens de mythe was St George een ridder die beroemd werd door een prinses te bevrijden van een draak.

Legende of mythe, maar de waarheid is dat St George wel degelijk heeft bestaan en op de een of andere manier de Engelsen zo heeft geïnspireerd dat ze hem hun beschermheilige hebben gemaakt.

Elke 23 april wordt Trafalgar Square aangekleed in rood en wit, voor de Engelse vlag, en vinden er talloze gratis activiteiten, eetkraampjes en muziek plaats. Alles met een middeleeuws thema.

8. Vier boekendag ter ere van Shakespeare

Book Day in Londen| ©David Holt
Book Day in Londen| ©David Holt

23 april is ook Book Day en wordt deels gevierd omdat het de sterfdatum is van een van de belangrijkste Engelse auteurs uit de geschiedenis, William Shakespeare.

Er worden literatuurgerelateerde activiteiten georganiseerd op Trafalgar Square en in boekwinkels door heel Londen. Ik beveel Daunt Books aan, een oude boekwinkel uit 1912, die naast zijn waardevolle collectie opvalt door zijn architectuur en decoratie.

Het is minder dan 10 minuten lopen van het Baker Street station. Hier is een artikel over de Londense metro om je wegwijs te maken in het belangrijkste vervoerssysteem van de stad.

9. Doe mee of moedig de marathon van Londen aan

Marathon van Londen| ©Malcolm Murdoch
Marathon van Londen| ©Malcolm Murdoch

De marathon van Londen wordt sinds 1981 gehouden en maakt deel uit van de World Marathon Majors, de competitie die de zes grootste marathons ter wereld samenbrengt met New York, Chicago, Boston, Berlijn en Tokio.

Elk jaar doen ongeveer 40.000 lopers mee in een poging de 42 kilometer van de marathon te volbrengen. De race loopt langs een aantal van de meest iconische monumenten van Londen, zoals de Tower of London, de London Eye, de Big Ben en Buckingham Palace.

Als je een getrainde atleet bent, mag je het evenement niet missen, en zo niet, dan kun je altijd langskomen om de deelnemers aan te moedigen en te genieten van de gezamenlijke activiteiten die door de sponsors worden georganiseerd. Het is de moeite waard om te onthouden dat alle opbrengsten van de marathon van Londen naar goede doelen gaan.

Boek de Londense sightseeingbus

10. Beleef de Oxford tegen Cambridge race

mensen varen in een boot| ©Bruce J Biege
mensen varen in een boot| ©Bruce J Biege

De historische Oxford versus Cambridge Boat Race is een van de oudste sportevenementen ter wereld, de belangrijkste roeiwedstrijd en een van de meest historische rivaliteiten in de geschiedenis van de sport.

Tijdens de race nemen de roeiteams van de universiteiten van Oxford en Cambridge het tegen elkaar op in het water van de Theems. Meer dan 250.000 mensen verdringen zich op de oevers van de rivier om de race bij te wonen. De race wordt meestal begin april gehouden en dit zijn de beste plekken bij de rivier:

  • Putney Bridge
  • Putney Werf
  • Bishop's Park (om naar de start van de race te kijken)
  • Craven Cottage
  • Fulham FC Stadion
  • Hammersmith Bridge (in de middelste delen)
  • Chiswick Bridge (om de finish te zien)

Boek de London Sightseeing Bus

Het weer in Londen in april

Regenachtige dag| ©Emiliano Ricci
Regenachtige dag| ©Emiliano Ricci

Het is lente in Londen en de temperaturen zijn veel aangenamer dan in de wintermaanden. Londen is echter nog steeds een stad waar de kou en de regen nooit echt weggaan.

De temperaturen liggen meestal gemiddeld tussen de 12 en 16 graden Celsius en regen is altijd aanwezig, zoals het hoort in Londen, maar minder frequent. In april regent het ongeveer 50% van de dagen.

Maar je moet het glas half vol zien en de dagen worden langer en de zonsondergang komt pas om 19.30 uur 's avonds of 20.30 uur aan het einde van de maand.

Bezienswaardigheden in Londen in april

Na zonsondergang| ©duncanh
Na zonsondergang| ©duncanh

Hoewel het hoogseizoen pas in de zomer begint, is april een van de drukste maanden voor toeristen in Londen. Dit komt door Pasen.

De hotelprijzen gaan omhoog, net als de entreeprijzen voor een aantal van de belangrijkste bezienswaardigheden in Londen. Het mooie weer en het aantal activiteiten in april maken dit echter ruimschoots goed.

Als je Londen in april wilt bezoeken, zit je goed, maar ik raad aan om ruim van tevoren te plannen om de beste deals te krijgen en te voorkomen dat je zonder hotelkamers komt te zitten.

Boek de Londense sightseeingbus