Downton Abbey tours vanuit Londen

Ontdek de beste excursies voor een bezoek aan Downton Abbey, het prachtige landgoed van de familie Crawley dat zijn naam geeft aan de serie en de gelijknamige film.

Ivana Nazareno

Ivana Nazareno

8 minuten lezen

Downton Abbey tours vanuit Londen

Downton Abbey | ©UKinUSA

*Downton Abbey, het prachtige landgoed van de familie Crawley dat zijn naam geeft aan de meest bekeken Britse tv-serie ter wereld(en ook de film!), heeft veel toeristen naar de verkeerde delen van Engeland gebracht. Een van de beste manieren om de sets te verkennen is door een volledige dagtocht vanuit Londen te maken.

In de serie ligt het land van de graaf en gravin van Granzham in Yorkshire, in het noorden van het land, maar het filmen vond eigenlijk niet ver van Londen plaats. Highclere Castle in Berkshire is het echte Downton Abbey. En Bampton, in Oxfordshire, is het Downton-dorp.

1. Bewonder Downton Abbey en Highclere Castle

Kasteel Highclere| ©Richard Munckton
Kasteel Highclere| ©Richard Munckton

Een uitstapje boeken naar Downton Abbey en Oxford is een van de topdingen om te doen tijdens een bezoek aan Londen. In deze bekende Britse stad kun je door de prachtige straten wandelen en heb je tijd om de oude gebouwen van een van de meest prestigieuze universiteiten ter wereld te fotograferen.

Daarnaast brengt de tour je naar Bampton, dat tot de Cotswolds behoort en eigenlijk het dorp van Downton is in de bekroonde fictie. Daar zul je geschokt zijn om het stoere en solide Victoriaanse landhuis van Downton Abbey in het echt te zien, het meest verbazingwekkende is dat het precies zo is als je het op tv hebt gezien!

Daarna bezoek je Highclere Castle , het kasteel dat in de dramaserie werd omgetoverd tot een ziekenhuis, dat in de 19e eeuw werd gebouwd naar een ontwerp van de architect die het Palace of Westminster ontwierp. Het ligt 110 km van Londen in Berkshire, het is het huis van de 8e graaf van Carnarvon en is slechts een paar maanden per jaar open voor bezoek. Bekijk de kalender hier.

Interessante details

 • Prijs: ongeveer 195 euro.
 • Duur: de tour duurt meestal ongeveer 10 uur.
 • Vervoer: Toeristenbus met airconditioning.
 • Voordelen: Een professionele gids vertelt je alle details en geheimen van de plaatsen en de serie en je kunt andere Downton Abbey-fans ontmoeten.
 • Nadelen: Het is geen voordelige optie en als je Bampton, Oxford en Highclere Castle uitgebreid wilt bezoeken, raad ik je aan om minstens één nacht in Oxford te blijven. Lees dit bericht als je wilt weten hoe je Oxford kunt bezoeken vanuit Londen.

Boek een reis naar Downton Abbey en Oxford

2. Ontdek de charme van Downton Abbey en het prachtige Blenheim Palace.

Paleis Blenheim| ©jonathan
Paleis Blenheim| ©jonathan

Een tour boeken naar Downton Abbey en de Cotswolds is een ideale manier om een authentieke plattelandservaring te beleven en de schatten van Bampton te ontdekken, het fictieve stadje waar Downton Abbey zich afspeelt. Je ontdekt en wordt verliefd op Blenheim Palace en het op de UNESCO-lijst geplaatste landhuis waar Winston Churchill zelf werd geboren.

Daarna bewonder je de schoonheid van de Cotswolds, een gebied in Engeland omgeven door bergen en heuvels met dromerige dorpjes, typische gebouwen en Londense gastronomie, een echte charme die je niet mag missen! Ik neem deze post als je wilt weten hoe je vanuit Londen in de Cotswolds komt.

De dorpen die het meest in het oog springen zijn Bibury en Bourton on the Water, waar je de typische huisjes aan de rivier, het stadhuis en Victoria Hall zult ontdekken. En natuurlijk krijg je de volledige Downton Abbey-ervaring als je aankomt in het beroemde dorp Bampton, het decor voor enkele van de meest memorabele scènes uit de serie. Je hebt de tijd om door het dorp te slenteren, heerlijke gastronomische gerechten te proeven en te nippen van de beroemde Engelse thee.

Interessante details

 • Prijs: De prijs van de tour is 94 euro.
 • Duur: de gemiddelde tocht duurt ongeveer 10 uur.
 • Vervoer: De tours worden uitgevoerd in een voertuig met airconditioning.
 • Voordelen: Als je maar een paar dagen in Londen bent en toch de charmante dorpjes rond de Engelse hoofdstad wilt zien, is dit wat je zoekt. Vooral omdat een van de beroemde dorpen die je zult bezoeken de set is van de legendarische serie.
 • Nadelen: Als je een grote fan bent van de Engelse serie, bevat deze optie geen bezoek aan Highclere Castle, de belangrijkste locatie van de serie.

Boek een tour naar Downton Abbey en de Cotswolds

3. Word verliefd op de meest iconische scènes van Downton Abbey

Kerk van Bampton| ©Hugh Llewelyn
Kerk van Bampton| ©Hugh Llewelyn

Boek een Downton Abbey tour met een bezoek aan Highclere Castle en ontdek de filmlocaties die geassocieerd worden met Downton Abbey en het Grantham familiehuis in de serie. Je krijgt een diepgaand kijkje op Highclere Castle, dat nog steeds de thuisbasis van de 8e graaf vandaag, en bezoek het dorp Bampton, die elke *Downton Abbey * fan zal onmiddellijk herkennen als Downton Village.

Je verkent St. Mary's Church en Cemetery, waar sommige personages hun laatste rustplaats hebben. Oeps! We zullen je geen spoilers geven voor het geval je de serie nog niet hebt gezien, maar fans zijn dol op deze ervaring. In de kerk zie je waar veel van de personages trouwden en minstens één werd gedumpt. Je weet zeker wie het was!

Ik raad je aan om de cadeauwinkel te bezoeken waar je de leukste Downton memorabilia kunt kopen.

Interessante details

 • Prijs: vanaf ongeveer 195 euro.
 • Duur: ongeveer 9 uur.
 • Vervoer: toeristenbus met airconditioning.
 • Voordelen: Zeer compleet, ideaal voor echte fans van de serie die geen detail willen missen en alle locaties willen zien.
 • Nadelen: De kosten zijn hoger dan meer traditionele tours.

Boek een Downton Abbey en Highclere Castle Tour

4. Volg een tour langs de sets van Downton Abbey en Blenheim Palace

Bampton, Downton Abbey set.| ©bazzadarambler
Bampton, Downton Abbey set.| ©bazzadarambler

Deze tour geeft je een voorproefje van de opnamelocatie in de Cotswolds. Stel je voor dat je het voorbeeld van de heren en dames van Downton kunt volgen en naar de kalkstenen heuvels van de Cotswolds kunt wandelen, waar veel van de actie van het periodieke drama werd gefilmd.

Je kunt ook een bezoek brengen aan het dorp Bampton in Oxfordshire, de feitelijke locatie van Downton Village, en de country inns van Shilton en Swinbrook Yew Tree Farm en Grays Court in Cogges, die als Downton Place worden aangeduid, zijn ook in je reisschema opgenomen.

Je kunt je vergapen aan de unieke schoonheid van Blenheim Palace en meer te weten komen over de koninklijke geschiedenis. Zoals ik al zei, is dit paleis uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed en het is een ongelooflijke ervaring om elk hoekje en gaatje te kunnen ontdekken.

Interessante details

 • Prijs: de rondleiding begint bij ongeveer 95 euro.
 • Duur: de hele tour duurt ongeveer 10 uur in beide richtingen.
 • Vervoer: voertuig met airconditioning.
 • Voordelen: Deze tour geeft je een compleet overzicht van de locaties die door de makers van de serie zijn gekozen om de buitenscènes en het eten buiten het kasteel op te nemen.
 • Nadelen: Het enige probleem met deze tour is de prijs.

Boek een Downton Abbey en Cotswolds Tour

5. Beleef een privétaxitour door Downton Abbey

Taxi| ©aimee rivers
Taxi| ©aimee rivers

Deze tour brengt je naar de meest emblematische plaatsen van de serie waarover ik je al eerder heb verteld, maar het bijzondere is dat het volledig privé is. Je kunt ook stoppen voor de lunch, het dorp Bampton bezoeken en Highclere Castle binnengaan om de prachtige decoratie te zien en de meest boeiende hoofdstukken opnieuw te beleven.

Interessante details

 • Prijs: De tour begint vanaf ongeveer 868 euro.
 • Duur: De Londense zwarte taxi haalt je op bij je hotel en zet je aan het einde van de tour weer af op dezelfde plek. De hele tour duurt ongeveer 9 uur.
 • Vervoer: een privé zwarte taxi met airconditioning en een exclusieve chauffeur.
 • Voordelen: Deze optie is ontspannen, je zult in staat zijn om absoluut alle Downton Abbey gerelateerde sites te ontdekken in het comfort van je eigen auto met chauffeur.

Nadelen: De kosten van de tour zijn vrij hoog voor een alleenstaande of een gezin.

Boek een tour naar Downton Abbey en Oxford

Wat je te zien krijgt in Highclere Castle

Kasteel van Highclere| ©Neil
Kasteel van Highclere| ©Neil

Het beroemde kasteel is ongetwijfeld het meest iconische als je een rondleiding door Downton Abbey boekt met een bezoek aan Highclere Castle, niet alleen omdat het de centrale setting voor de serie is, maar ook vanwege de echte geschiedenis achter de muren en prachtige tuinen. Met de toegangsprijs kun je het interieur van het kasteel, de tuinen en de tentoonstelling van ondergrondse Egyptische artefacten bezoeken. Veel van het originele decor werd gebruikt in de serie en degenen die de afleveringen hebben gezien, zullen de locaties gemakkelijk herkennen:

. Leuk weetje: de 5e graaf van Carnarvon werd archeoloog en was een van de mensen die verantwoordelijk was voor de ontdekking van het graf van farao Toetanchamon. Het leuke van een bezoek aan het interieur van Highclere Castle is dat verschillende omgevingen die in de serie worden uitgebeeld echt bestaan en dat je ze ziet zoals ze op het kleine scherm te zien waren:

 • De bibliotheek waar Lord Grantham de correspondentie van Mr Carson leest.
 • De salon waar Violet Grantham en de andere vrouwen van de familie elkaar ontmoetten en spraken.
 • De trap en de hal die in enkele van de meest dramatische scènes van de serie voorkwamen (zoals de dans van Mary en Matthew, waar ze zichzelf verliezen in een kus en uiteindelijk betrapt worden door Lavinia).

De familie Carnarvon woont al sinds 1679 in Highclere. In de 18e en 19e eeuw werden er grote verbouwingen uitgevoerd en in 1838 liet de derde graaf van Carnarvon Sir Charles Barry zijn huis verbouwen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het kasteel omgebouwd tot ziekenhuis en in 1922 werd het weer een privéwoning. Tot op de dag van vandaag woont de huidige 8e graaf van Carnarvon deels in het kasteel en deels in de buurt.

Boek een Downton Abbey tour met een bezoek aan Highclere Castle

Hoe boek je een tour door Downton Abbey

Kasteel Highclere| ©Neil
Kasteel Highclere| ©Neil

Als je een tour naar Downton Abbey en Oxford wilt boeken, kun je dat gemakkelijk online doen. Over het algemeen kun je een volledige of gedeeltelijke terugbetaling krijgen als je meer dan een dag van tevoren annuleert, maar het is heel belangrijk dat je de volledige voorwaarden leest voordat je betaalt.

Met betrekking tot het weer is het mogelijk dat sommige tours niet door kunnen gaan op dagen met hevige regen of slecht weer. Als dit gebeurt, krijg je de optie om de tour te verzetten of je geld terug te krijgen.

Boek een Downton Abbey en Oxford Tour

Duur van Downton Abbey tours

Kasteel Inveraray| ©Shadowgate
Kasteel Inveraray| ©Shadowgate

Het Downton Abbey-gebied ligt heel dicht bij de Britse hoofdstad, dus nadat je hebt genoten van alles wat er in Londen te zien en te doen is, kun je een Downton Abbey-tour boeken.

Je kunt verschillende stops maken om de beste locaties uit de serie te zien, zoals Bampton village, Highclere Castle, Downton Town Church en nog veel meer. Daarom duren de meeste tours gemiddeld 9-10 uur.

Als je het meeste uit je tijd wilt halen en meer van Engeland wilt zien, is een ideale optie om de Downton Abbey tour te combineren met een bezoek aan een andere locatie, beide op dezelfde dag. Populaire bestemmingen in de buurt zijn de universiteitsstad Oxford en Blenheim Palace; beide plaatsen hebben een geschiedenis die teruggaat tot de dagen van Downton en bevatten ook veel toeristische trekpleisters met echte Engelse dorpsgeschiedenis en prachtige natuur en architectuur.

Boek een Downton Abbey en Cotswolds Tour