Hoekom je vanuit Londen naar Oxford?

Wilt u Oxford bezoeken vanuit Londen, maar heeft u geen idee wat uw vervoersmogelijkheden zijn? Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden voor deze reis.

Keyvis Montilva

Keyvis Montilva

9 minuten lezen

Hoekom je vanuit Londen naar Oxford?

Oxford | ©x70tjw

Oxford en zijn universiteitscampussen zijn altijd een van de beste dingen om te zien of te doen in Londen, vooral als u wat tijd wilt besteden aan het verkennen van de toeristische wonderen net buiten de stad.

Met dat in gedachten nodig ik u uit deze informatieve compilatie te lezen die ik heb samengesteld, zodat u altijd een alternatief hebt dat past bij uw wensen, uw budget en uw behoeften.

1. Georganiseerde rondreis: de beste optie

Oxford, Londen| ©Marcin Pieluzek
Oxford, Londen| ©Marcin Pieluzek

De eerste optie die u binnen uw bereik heeft om van Londen naar Oxford te gaan is misschien wel de beste van allemaal. Een rondleiding met een specialist in de geschiedenis van deze universitaire gemeenschap is een van de beste manieren om een plek met zo'n rijke geschiedenis te ervaren.

Hoewel er verschillende rondreizen zijn, is een van de interessantste ongetwijfeld die waarbij de stad Windsor, Oxford en Stonehenge in dezelfde route zijn opgenomen.

Met deze combinatie kunt u tijd en geld besparen in de wetenschap dat u op één dag drie van de toeristische wonderen van Engeland kunt bezoeken zonder te hoeven betalen voor individuele excursies naar elk ervan.

Je kunt niet vergeten dat zowel Windsor als Stonehenge iconische plaatsen zijn als je aan Engels toerisme denkt. Het is een eenmalige kans om een residentie van de Engelse monarchie te betreden en nog meer om een van de grote raadsels van de architectonische mogelijkheden van onze prehistorische voorouders te bezoeken.

U kunt kiezen tussen tours met en zonder toegangskaartjes, dus u moet de tours waarin u geïnteresseerd bent kopen bij de betreffende kassa's. Houd er rekening mee dat er ook tours zijn die u naar Oxford brengen en Cambridge toevoegen aan de route, terwijl er andere tours zijn die zich richten op het aanbieden van een rondleiding door deze universiteitsstad samen met de belangrijkste Downton Abbey filmsets.

Ten slotte, als u geïnteresseerd bent in een Harry Potter tour in Londen, is er een andere Harry Potter-thema excursie naar Oxford. In feite combineert deze activiteit een bezoek aan de universiteitsstad met een bezoek aan de Warner Bros Studios, waar u veel voorwerpen en decoraties uit de film kunt zien.

 • Prijzen: De prijs van een rondleiding zonder tickets is ongeveer 75 euro per volwassene en ongeveer 64 euro voor kinderen tot 16 jaar. Kinderen onder de 2 jaar zijn gratis. Andere rondleidingen die toegang bieden tot attracties als Windsor Castle of die u ook naar de stad Cambridge brengen, kosten iets meer, afhankelijk van wat is inbegrepen.
 • Vervoermiddel: bussen met airconditioning voor maximaal 50 personen. U moet weten dat deze bussen even comfortabel en goed zijn als die voor sightseeing in de stad Londen.
 • Voordelen: Als u niet echt geïnteresseerd bent in de attracties Stonehenge en Windsor, dan kunt u de besparingen op tours zonder entreegelden gebruiken om het geld te besteden aan andere activiteiten, zoals excursies naar Downton Abbey vanuit Londen of zelfs het eten van een iets luxere maaltijd tijdens stops in Oxford.

2. Hoe kom ik van Londen naar Oxford met een directe trein?

Trein via Oxford| ©Joshua Brown
Trein via Oxford| ©Joshua Brown

Het organiseren van een rechtstreekse treinreis is de volgende meest handige optie voor een bezoek aan Oxford als u naar de oudste universiteitsstad van het westelijk halfrond wilt gaan zonder onderweg andere bezienswaardigheden te moeten passeren.

Als u een handige gids over de Londense metro hebt gelezen, hebt u waarschijnlijk al gehoord dat mobiliteit via lightrail, metro en hogesnelheidstreinen een essentieel onderdeel is van de verplaatsingen tussen steden in het Verenigd Koninkrijk.

In dat geval moet u naar station Paddington, dat in een zeer toegankelijk deel van de stad ligt en verbonden is met de metro via de lijnen District, Bakerloo, Hammersmith en Circle.

Met andere woorden, u kunt er snel komen van waar u ook verblijft in Londen.

U moet een van de reizen van de Great Western Railways nemen, die elke 10 tot 20 minuten naar Oxford vertrekken, afhankelijk van de tijd van het jaar.

Het aankomststation in Oxford ligt op slechts 5 minuten lopen van het stadscentrum, zodat u de omgeving kunt gaan verkennen voordat u naar de universiteitscampus gaat.

Er is nog een andere route die vertrekt vanaf station London Marylebone, maar let erop dat deze veel onstabieler is wat betreft de frequentie van de vertrekkende treinen.

En met die andere optie mist u ook Paddington Station, dat op zich al een prachtig deel van de stad is. In feite is het een plek die je moet bezoeken, zelfs als je geen uitstapje naar de rand van de stad plant.

 • Tarieven: ze hangen af van de tijd die je kiest en het seizoen waarin je je bevindt, maar gemiddeld kun je tussen de 20 en 40 euro per rit besteden. Vroeg in de ochtend voor zonsopgang en laat in de middag zijn het duurst.
 • Duur: De treinreis naar Oxford vanuit Londen duurt gewoonlijk maximaal 1 uur en ik kan u verzekeren dat elk deel van de reis plezierig is omdat u er de schoonheid van het Engelse platteland kunt bewonderen.
 • Voordelen: De treinreizen gaan tot laat in de avond door en u kunt andere bestemmingen in uw dag inpassen, in de wetenschap dat u rond 23.00 uur de trein terug naar Londen kunt nemen. Als u zich bijvoorbeeld afvraagt hoe u vanuit Londen in de Cotswolds komt, zult u blij zijn te weten dat dezelfde trein u ook naar Moreton-in-Marsh kan brengen voor een avondbezoek nadat u het centrum van Oxford hebt bezocht.

3. Hoe kom ik in Oxford met de Britse openbare bussen?

Bus via Oxford| ©DSH Transport
Bus via Oxford| ©DSH Transport

Als treinen niet uw ding zijn en u liever een openbare bus neemt, kunt u vertrouwen op het openbare busnetwerk van het Verenigd Koninkrijk, dat het voordeel heeft dat er veel alternatieven zijn om u van het centrum van Londen naar het Gloucester Green Station in Oxford te brengen.

De meeste vertrekken vanaf Victoria Station, met een frequentie die past bij elk bedrijf, de tijd van het jaar en de grotere of kleinere vraag van regelmatige gebruikers en toeristen die zich willen vergapen aan de academische sfeer van Oxford.

Oxford Tube is een van de bekendste daarvan, maar u hebt ook X90, National Express en Megabus tot uw beschikking.

Het beste is dat ze allemaal avondretours hebben, zodat u vrij laat in Oxford kunt blijven of kunt kiezen voor een retourtje bij zonsondergang om uw avondplannen in Londente verwezenlijken .

 • Prijzen: een retourtje met deze bussen kan u ongeveer 20-40 euro kosten, aangezien de waarde van een enkele reis meestal 10 of 20 euro is, afhankelijk van de tijd van het jaar en het tijdstip van de dag.
 • Duur: Een bus doet er vanaf Victoria Station 1 uur en 45 minuten over om te parkeren in de busterminal in Oxford. Houd er rekening mee dat dit een ruwe richtlijn is, aangezien Londen een drukke stad is en de snelweg die de twee steden verbindt vaak last heeft van dit probleem, vooral in de toeristische maanden.
 • Voordelen: De bussen van deze openbare vervoersmaatschappijen zijn van topkwaliteit, met interne airconditioning. De meeste hebben ingebouwde oplaadpoorten en gratis wifi om de passagiers tijdens de reis te vermaken. Dit maakt ze het ideale alternatief als u op zoek bent naar een goed dutje voordat u de stad weer in gaat voor een aantal van de beste uitgaansgelegenheden van Londen.

4. Hoe kom ik van Londen naar Oxford met een eigen auto?

De straten van Oxford| ©Alain Rouiller
De straten van Oxford| ©Alain Rouiller

Oxford bereiken vanuit Londen met de eigen auto is misschien het vreemdste van alle alternatieven die ik heb geschetst, maar dat komt omdat het ongebruikelijk is een auto te hebben in een stad als Londen als je er op bezoek bent.

Maar het is natuurlijk mogelijk dat u er een wilt huren omdat u geïnteresseerd bent in de Engelse rijervaring. Het kan ook interessant zijn als u van plan bent langere tijd in Oxford te blijven en in een privé-auto door het Engelse platteland wilt rijden.

Als u voor deze optie kiest , moet u de snelweg M40 nemen en ongeveer 80 kilometer naar de rand van Oxford rijden. Een reis als deze duurt meestal zo'n 50-60 minuten, hoewel het tot 90 minuten kan duren, afhankelijk van het verkeer op de weg.

Een belangrijk punt om rekening mee te houden is dat de parkeerplaatsen in het centrum van Oxford zeer beperkt zijn en dat u uw auto op een van de officieel aangewezen parkeerplaatsen in de stad moet achterlaten.

Ze zijn niet goedkoop en u kunt uiteindelijk 10 of 15 euro extra betalen, afhankelijk van hoe dicht de plaats bij het stadscentrum ligt en hoeveel uur de auto daar geparkeerd staat.

 • Prijzen: als u alleen rekening houdt met hoeveel de autohuur mag kosten, kunt u rekenen vanaf ongeveer 20 of 30 of zelfs 60 of 70 euro. Het hangt allemaal af van het type auto dat u kiest en of u al dan niet extra brandstof moet betalen.
 • Voordelen: Als u denkt aan dingen die u in 7 dagen in Londen kunt zien of doen, dan is een rit naar de rand van de stad misschien een goed plan. Vooral als u de geheimen van het Britse platteland wilt blijven ontdekken.

Tips voor de reis tussen Londen en Oxford met een van deze alternatieven

De straten van Oxford| ©Chris Yunker
De straten van Oxford| ©Chris Yunker

Het eerste advies dat ik u voor elk van deze vervoersalternatieven kan geven, is dat u ze kiest op basis van uw behoeften en uw budget.

Het heeft geen zin voor een volledige en luxueuze rondreis te betalen als u niet genoeg geld over houdt om in Oxford een fatsoenlijke maaltijd te nuttigen, vooral als uw voornaamste interesse Oxford is en niet de andere bestemmingen op de route.

De trein is snel, handig en voordelig, maar dat betekent niet dat het geschikt voor u is als u snel duizelig wordt.

Time uw reis goed, want de meeste alternatieven voor openbaar vervoer sluiten hun loketten rond 22.00 uur, ook al kunnen er om middernacht nog treinen of bussen vertrekken en terugkeren.

De nabijheid van Windsor, Stonehenge en de Cotswolds maakt het ook een uitstekend idee om in de stad te overnachten zodat u de volgende dag deze andere bestemmingen kunt bezoeken. Dat wil zeggen, zonder te moeten betalen voor een retourtje Londen en een retourtje de volgende dag.

Tot slot raad ik u aan goed te letten op de weersomstandigheden die worden verwacht voor de datum waarop u Oxford bezoekt. Omdat u de stad in de buitenlucht gaat verkennen en rondlopen in de open lucht op een koude winterdag of overdreven gekleed zijn in een zomerse hittegolf kan de slechtste beslissing van uw hele reis zijn.

Andere transportmiddelen om Oxford te bezoeken vanuit Londen

Helikopters in Londen| ©Check-in London
Helikopters in Londen| ©Check-in London

Alle opties die ik heb aangeboden zijn bedoeld om geld te besparen en toeristen gemak te bieden. Natuurlijk zijn er ook andere vormen van vervoer die voor u interessant kunnen zijn als u wilt investeren in een luxe ervaring.

Als u bijvoorbeeld vanuit Londen Windsor wilt bezoeken en vervolgens de middag in Oxford wilt doorbrengen, kunt u betalen voor een helikoptertransfer die u en drie andere personen door de lucht brengt in een zeer unieke ervaring die een filmscène waardig is.

Het budget vervijfvoudigt echter bij een dergelijk plan, want de tarieven zullen nooit onder de 250 euro per persoon gaan en kunnen zelfs in de buurt van 400 euro liggen, afhankelijk van de voorwaarden die de maatschappij aanbiedt.

U hebt ook het alternatief om te betalen voor een taxi of een privé-vervoersdienst die u naar Oxford kan brengen met een iets grotere mate van privacy. Maar je moet het feit waarderen dat de reis anderhalf uur duurt en afhankelijk van het verkeer tot 2 uur.

De uiteindelijke rekening op uw creditcard zal dus waarschijnlijk meer dan 200 euro bedragen en dit is ook in overeenstemming met de vraag en de tijd van het jaar waarin u besluit deze uitgaven te doen.

 • Excursies
 • Tussen £65 en £120 afhankelijk van de route en entreegelden inbegrepen
 • Voordelen: Het is een geplande transfer met vervoer inbegrepen, dus u hoeft zich alleen maar zorgen te maken over de reis.
 • Nadelen: je moet je aan de reisroute houden.
 • Trein
 • Tussen €20 en €40, afhankelijk van het tijdstip waarop je reist
 • Voordelen: Het is een comfortabele, directe en snelle reis, waardoor u uw tijd kunt optimaliseren om andere bestemmingen te bezoeken.
 • Nadelen: De garantie op een kaartje hangt af van de toeristische toeloop van het seizoen.
 • Bussen
 • 10 of 20 € afhankelijk van de tijd van het jaar en het gekozen tijdstip.
 • Voordelen: Het is het goedkoopste alternatief.
 • Nadelen: Het is niet de meest comfortabele optie en de privacy zal beperkt zijn.
 • Auto
 • Autohuur vanaf ongeveer €20 + brandstof + entreegelden
 • Voordelen: U heeft meer vrijheid bij uw bezoek.
 • Nadelen: Er wordt links gereden, wat de rijervaring bemoeilijkt.