Hoe bezoek je Ellis Island en het Immigratiemuseum

Trek wat tijd uit tijdens je bezoek aan het Vrijheidsbeeld om het naburige Ellis Island te bekijken, dat bekend staat als het "Eiland van Hoop en Tranen".

Isabel Catalán

Isabel Catalán

9 minuten lezen

Hoe bezoek je Ellis Island en het Immigratiemuseum

Uitzicht op Ellis Island | ©Andi M

Op slechts 10 minuten met de veerboot van het Vrijheidsbeeld ligt Ellis Island, de beroemde toegangspoort tot de Verenigde Staten die miljoenen immigranten overstaken op zoek naar een beter leven in Amerika en die je zo vaak in films hebt gezien.

Een bezoek aan plaatsen als het Immigratiemuseum, The Great Hall, The Wall of Honor of het Ellis Island Hospital geeft je een beter begrip van een zeer interessant hoofdstuk in de geschiedenis van de Verenigde Staten en de namen en verhalen van de mensen die het land hielpen opbouwen. In dit bericht bespreken we enkele van de meest opmerkelijke bezienswaardigheden op Ellis Island. Let op!

De beste optie

Vrijheidsbeeld en Ellis Island Tour met veerboot

Geniet van een boottocht met stops bij Liberty Island en Ellis Island.

Maak een rondleiding aan boord van een cruiseschip met een gids. Bezoek het Vrijheidsbeeld en bezoek Ellis Island met inbegrepen toegang tot het Liberty Island Museum en het Immigratiemuseum.

Met deze boottocht kun je genieten van twee verplichte bezoeken als je in de Big Apple bent: Liberty Island en Ellis Island. Naast ontspannen op het water krijg je de kans om de eilanden te bezoeken, de musea op elk eiland te bezoeken en samen met een gids te leren over de verhalen achter elk eiland.

Je kunt kiezen uit twee opties: een uitgebreidere tour van ongeveer 4 uur met een rondleiding op Liberty Island en Ellis Island, of een basistour van ongeveer 30 minuten rond Battery Park, met audiogidsen om de eilanden te bezoeken.

De meest complete optie

Vrijheidsbeeld, Ellis Island en 9/11 Memorial tour

Bekijk drie van de meest iconische bezienswaardigheden van New York en reis met de veerboot.

Bezoek het Vrijheidsbeeld, Ellis Island en het 9/11 Memorial met een deskundige gids. Je leert over de monumenten en musea die de geschiedenis van honderdduizenden Amerikaanse burgers levend houden.

Deze 5 uur durende rond leiding geeft je de volledige ervaring. Je reist per veerboot naar het Vrijheidsbeeld, een van de iconen van het land en de eerste halte voor alle Europese immigranten die over de Atlantische Oceaan arriveerden. Daarna bezoek je Ellis Island en leer je over de geschiedenis van al diegenen die ooit worstelden om de Amerikaanse droom te bereiken, en tot slot maak je een rondleiding door het 9/11 Memorial en duik je in de geschiedenis van een van de meest tragische momenten in de geschiedenis van het land met een exponentiële impact op de wereld.

Leer meer over de geschiedenis van immigratie in de Verenigde Staten

Immigratiemuseum Ellis Island| ©Lenny Spiro
Immigratiemuseum Ellis Island| ©Lenny Spiro

Het immigratiemuseum binnengaan is het belangrijkste onderdeel van een bezoek aan Ellis Island. Het gebouw ligt aan de noordkant van het eiland en is verdeeld in verschillende verdiepingen die het fenomeen van immigratie naar de Verenigde Staten door verschillende historische perioden tot het heden behandelen.

Om zoveel mensen van dienst te zijn, werd dit enorme immigratiecentrum gebouwd en verdeeld in verschillende verdiepingen die verschillende functies binnen het immigratieproces dienden. Vandaag de dag zien ze er heel anders uit dan meer dan een eeuw geleden, maar als je door de gangen loopt, kun je je gemakkelijk de drukte, chaos en verwarring voorstellen die veel buitenlanders binnen deze muren voelden toen ze na een lange zeereis van boord gingen op Ellis Island.

Boek een Vrijheidsbeeld en Ellis Island Tour

Wat is er te zien in het Ellis Island Immigratiemuseum?

Ellis Island Immigratie Museum|©Pablo Díaz
Ellis Island Immigratie Museum|©Pablo Díaz

Tijdens je rondleiding door het museum zul je het volgende zien:

 • Eerste verdieping: de begane grond waar zich de Luggage Room bevindt, de ruimte waar nieuwkomers hun spullen incheckten als ze van boord gingen. Hier zie je veel oude koffers waarmee mensen naar Ellis Island reisden. Het is een curieus gezicht, vooral in vergelijking met de lichtere en beter transporteerbare bagage van tegenwoordig.
 • Eerste verdieping: hier vind je het meest opvallende deel van het bezoek, The Registry Room (ook wel bekend als "The Great Hall") en The Hearing Room, de twee kamers waar de medische controle en het juridische interview plaatsvonden dat bepalend was voor de binnenkomst of uitzetting van deze immigranten uit de Verenigde Staten, het meest cruciale moment van hun reis!
 • Derde verdieping: Tot slot zie je de slaapzaal, de plaats waar immigranten die om verschillende redenen tijdelijk werden vastgehouden, de nacht doorbrachten. De slaapzaal had een capaciteit voor ongeveer 300 mensen die sliepen op stapelbedden die omhoog konden worden gezet om van deze ruimte een wachtruimte te maken voor de rest van de dag.

Boek een Vrijheidsbeeld en Ellis Island Tour

Hoeveel tijd heb ik nodig voor een rondleiding door het Immigratiemuseum?

Immigratie Museum|©coco&bambú
Immigratie Museum|©coco&bambú

Zoals je kunt zien, is het Ellis Island Immigratie Museum behoorlijk groot en kan het enkele uren duren om het in detail te verkennen als je echt geïnteresseerd bent in het onderwerp. Vergeet echter niet dat de laatste veerboot naar Battery Park en Liberty State Park om 17.15 uur vertrekt, dus houd de klok in de gaten.

Praktische informatie

 • Adres: Ellis Island National Museum of Immigration, Statue of Liberty National Monument, New York, NY 10004.
 • Hoe kom je er: Met de veerboot vanaf Battery Park of Liberty State Park
 • Openingstijden: Dagelijks geopend van maandag tot en met zondag van 9.30 tot 16.45 uur. Gesloten op Thanksgiving Day en eerste kerstdag.
 • Prijs: Vanaf €20

Boek de Vrijheidsbeeld en Ellis Island Tour

Sta versteld van de grootte van The Great Hall

Grote hal Ellis Island| ©Mark
Grote hal Ellis Island| ©Mark

Een van de beroemdste ruimtes in het Immigratiemuseum die je waarschijnlijk al vaak in films hebt gezien, is deze enorme ruimte op de eerste verdieping van het Immigratiemuseum genaamd The Great Hall. Hier werden nieuwkomers op Ellis Island verzameld zodat de autoriteiten verder konden gaan met hun medische inspectie en wettelijke registratie om te controleren of ze voldeden aan alle vereisten om het land binnen te komen.

Vandaag de dag is het niet meer dan een grote lege ruimte waar stilte heerst, maar vroeger ontving het 5000 mensen per dag die hier ongeduldig wachtten op hun beurt om te worden onderzocht. Slechts 1% van de immigranten werd de toegang geweigerd.

Een van die buitenlanders die naar de Verenigde Staten kwamen om hun dromen na te jagen, de Spaanse architect Rafael Gustavino, kreeg de opdracht om de ingang en de gewelven van The Great Hall te herbouwen.

Boek Ellis Island en Statue of Liberty Ferry Tour

Bewonder de tentoonstellingen in het Immigratiemuseum

Tentoonstellingen immigratiemuseum Ellis Island| ©Lotte Meijer
Tentoonstellingen immigratiemuseum Ellis Island| ©Lotte Meijer

De tentoonstellingen in het Immigratiemuseum geven je de context die je nodig hebt om het belang van het immigratiefenomeen in de Verenigde Staten en de invloed ervan op het heden van het land te begrijpen.

Tijdens je bezoek raad ik je aan om ze niet over het hoofd te zien en er wat tijd mee door te brengen, want alle tentoonstellingen worden op een educatieve en onderhoudende manier gepresenteerd met verklarende panelen, infografieken, video's en foto's. Of je nu met kinderen gaat of niet zo'n fan bent van musea, ik kan je verzekeren dat je een erg leuke tijd zult hebben.

Afdelingen van het Immigratiemuseum

 • In het eerste gedeelte vind je de tentoonstelling Journeys: the Peopling of America 1550-1890, die gaat over immigratie vanaf de koloniale tijd tot aan de gewoonten op Ellis Island.
 • De tweede sectie via The Ellis Island Experience 1890- 1954 behandelt de periode van de grote immigratiegolven naar het land door middel van de tentoonstellingen "Peak Immigration Years" en "Through America's Gate". Je ziet hoe het toelatingsproces was, aan welke eisen moest worden voldaan en welke rol zij speelden bij de opbouw van het huidige Amerika.
 • De laatste sectie Journeys: New Erasration 1945-Present kijkt naar het fenomeen immigratie in recente tijden en het is erg interessant om dit te vergelijken met de oude methode, waarbij je de enorme verschillen in het proces ziet.
 • Er is ook een zaal gewijd aan de tentoonstelling Restoring a Landmark die het verhaal van het gebouw zelf vertelt.

Boek een rondleiding door het Vrijheidsbeeld en Ellis Island

Welke collecties kan ik zien in het Immigratiemuseum?

Collectie Immigratiemuseum Ellis Island| ©David Cornforth
Collectie Immigratiemuseum Ellis Island| ©David Cornforth

Wat echt opvalt tijdens je bezoek aan Ellis Island zijn de collecties van het Immigratiemuseum over de gebeurtenissen die hier ruim een eeuw geleden plaatsvonden.

Wandelend door de gangen zie je een veelheid aan echte persoonlijke voorwerpen die deze mensen meebrachten uit hun landen van herkomst (zoals foto's, brieven, paspoorten, inspectiekaarten, boottickets, koffers, etc.) die ons helpen hun verhalen te reconstrueren en de multiculturele wortels van de Verenigde Staten te begrijpen vanaf de plek waar het allemaal begon. Het is een fascinerende ervaring die je niet mag missen!

Hoogtepunten:

 • Treasures From Home: voor de emotionele inhoud die deze tentoonstelling biedt, omdat ze bestaat uit veel van de voorwerpen die deze families uit hun thuisland meebrachten en waaraan ze een persoonlijke waarde hechtten die groot genoeg was om niet achter te laten: bijbels en gebedenboeken, familiedocumenten en foto's, serviesgoed, traditionele kostuums en nog veel meer. Al deze dingen werden aan de National Park Service geschonken door de families die naar het land kwamen.
 • Silent Voices: dat verklaart de periode nadat Ellis Island in 1954 werd gesloten als immigratiecentrum. Een periode van verwaarlozing die werd vereeuwigd door de camera's van vele fotografen voordat de restauratie begon in de jaren 1980. Het is een lust voor het oog om in de tentoonstelling een aantal van de originele meubels en inrichtingen te zien in dezelfde staat waarin ze werden aangetroffen voordat het gebouw werd gerestaureerd, alsof de tijd heeft stilgestaan.

Boek een rondleiding door het Vrijheidsbeeld en Ellis Island

Bekijk de Ere-muur

Ere-muur op Ellis Island| ©Nicola's Picture
Ere-muur op Ellis Island| ©Nicola's Picture

Buiten het Immigratiemuseum en met uitzicht op de skyline van Lower Manhattan vind je de Wall of Honor, een gedenkteken waar de namen van duizenden immigranten zijn gegraveerd die naar Ellis Island kwamen op zoek naar een betere toekomst en die hebben bijgedragen aan de opbouw van de Verenigde Staten.

Het merkwaardige is dat The Wall of Honor geen voltooid gedenkteken is, omdat afstammelingen van deze immigranten nog steeds eer kunnen bewijzen aan hun voorouders door hun namen toe te voegen aan de muren in ruil voor een donatie aan The Statue of Liberty-Ellis Island Foundation.

Neem de tijd om foto's te maken van het prachtige landschap vanaf hier en om de naam van een van je voorouders op te zoeken als je weet dat ze naar Amerika zijn geëmigreerd. Misschien staat hun naam wel tussen de vele beroemde mensen die dat in hun tijd deden, zoals schrijver Isaac Asimov, acteur Bela Lugosi of schilder Max Ernst.

Zoek naar je voorouders in de archieven van Ellis Island

Ellis Island-archieven| ©Antxoa
Ellis Island-archieven| ©Antxoa

Als je weet dat een van je familieleden in het verleden naar de Verenigde Staten is geëmigreerd, kun je naast het bekijken van The Great Wall, je bezoek aan Ellis Island aangrijpen om de documenten door te nemen en misschien hun naam terug te vinden in de database van The American Family Immigration History Center.

Je vindt het op de eerste verdieping van het Immigratie Museum en het heeft maar liefst 65 miljoen gegevens over de aankomst van immigranten die zijn opgeslagen in de archieven van Ellis Island.

Als je op zoek bent naar een aanwijzing om meer te weten te komen over je stamboom, is dit misschien de plek om je onderzoek te beginnen! Je hebt echter ook online toegang tot de database via de website van The Statue of Liberty - Ellis Island Foundation.

Ontdek het verlaten Ellis Island ziekenhuis

Verlaten ziekenhuis Ellis Island| ©Allison Meier
Verlaten ziekenhuis Ellis Island| ©Allison Meier

Aan de zuidkant van het eiland en tegenover het Immigratiemuseum ligt het Ellis Island Hospital, de plek waar immigranten met ziektesymptomen naartoe werden gestuurd na een snelle medische controle in The Great Hall. Er wordt geschat dat minstens 10% van alle immigranten die op Ellis Island aankwamen in dit ziekenhuis terechtkwamen.

Het gebouw is nu verlaten en vervallen, maar kan worden bezocht tijdens een rondleiding. Tijdens de rondleiding neemt een gids je mee langs de verschillende afdelingen en kamers die open zijn voor het publiek. Je kunt onder andere de wasserij, de infectie- en besmettelijke ziekten vleugel, de keukens, het mortuarium en de autopsiekamer zien.

Geniet van het uitzicht op Ellis Island

Lower Manhattan vanaf Ellis Island| ©Reinhard
Lower Manhattan vanaf Ellis Island| ©Reinhard

Profiteer van je bezoek aan Ellis Island om te genieten van een ander perspectief op het uitzicht op New York vanaf deze enclave aan de Hudson River. Je kunt je verzameling nieuwe foto's van je reis en vooral van dit spannende bezoek aanvullen.

Let goed op je omgeving en houd je camera gereed, want tijdens de rondleiding op Ellis Island kun je veel zien:

 • Het Vrijheidsbeeld met "Lady Liberty" die imposant naar het zuiden staat met haar fakkel die de wereld verlicht.
 • De skyline van Lower Manhattan vol wolkenkrabbers, waaronder het One World Observatory.
 • Liberty State Park in New Jersey en Battery Park in Manhattan.
 • Governor's Island National Monument en Park.
 • De Hudson rivier in al zijn pracht.

Boek een tour naar het Vrijheidsbeeld en Ellis Island