10 Dingen om te doen in Caïro in augustus

Cairo is een van de meest fascinerende steden ter wereld en ondanks de hitte in augustus is het een onvergetelijk bezoek. Hier is een lijst van de bezienswaardigheden die je in augustus moet zien.

10 Dingen om te doen in Caïro in augustus

Cairo | ©Omar Elsharawy

Hoewel de augustushitte sommigen afschrikt, wordt het ongemak in de meeste gevallen vergeten wanneer je alle bezienswaardigheden van Caïro bezoekt. Van de piramiden tot het fantastische museum, van de Koptische wijk tot de Citadel van Saladin, elke hoek van de stad heeft voor de reiziger onvergetelijke bezienswaardigheden.

Augustus maakt deel uit van het laagseizoen voor het internationale toerisme, maar u zult in deze periode veel lokale toeristen aantreffen. Waar je ook vandaan komt, Caïro biedt in deze tijd van het jaar een aantal evenementen die de moeite waard zijn, van een fantastisch festival in een onvergelijkbare omgeving tot een van de weinige tradities die nog dateren uit de tijd van de farao's.

1. Het Saladin Citadel Muziekfestival bijwonen

Uitzicht vanaf de Citadel| ©Airton Morassi
Uitzicht vanaf de Citadel| ©Airton Morassi

Een van de hoogtepunten van augustus in Caïro is dit muziekfestival dat wordt gehouden in de werkelijk onovertroffen omgeving van de Citadel van Saladin. Gedurende een paar weken per jaar stromen de Caïroïsten die het ondanks de hitte in de stad hebben uitgehouden en de vele bezoekers hierheen voor een reeks concerten en voorstellingen in het donker.

Tot voor enkele jaren waren alleen Egyptische muzikanten op het festival te gast, maar nu worden ook artiesten uit de hele Arabische wereld geboekt. Normaal gesproken, hoewel u het officiële programma moet raadplegen, zijn er een paar concerten per dag, het eerste om 20.00 uur en het volgende om 22.00 uur.

De locatie van dit festival verdient een speciale vermelding. Een bezoek aan de Citadel van Saladin is een must voor iedereen die naar Caïro is gereisd. Binnen de ommuring kunt u monumenten bezichtigen zoals het indrukwekkende Gawhara-paleis, het militaire museum, de moskee van Sultan Hassan en de moskee van Ibn Tulun, om er maar enkele te noemen.

Als u naar de concerten gaat, raad ik u aan naar een van de hogere delen van de citadel te gaan om het prachtige uitzicht te bewonderen dat de citadel te bieden heeft.

Kaartjes voor het festival zijn ook vrij goedkoop, want ze kosten slechts ongeveer 5 Egyptische ponden, of net iets meer dan 30 cent.

Boek een rondleiding door Caïro

2. Kom dicht bij de rivier om de viering van het Wafaa al-Nil Festival te zien

De rivier de Nijl| ©Gustavo4
De rivier de Nijl| ©Gustavo4

Wie op 15 augustus in Caïro is, krijgt de gelegenheid getuige te zijn van een van de weinige feesten in Egypte die zijn oorsprong vindt in de tijd van de farao's. Wafaa al-Nil, de "Bruid van de Nijl", is een festival dat verbonden is met de Nijl en gevierd wordt langs de hele lengte ervan.

Volgens de legende offerden de Egyptenaren in de oudheid een jonge maagd door haar in de Nijl te gooien om de goden te vragen hun goede oogsten te brengen. Vandaag de dag wordt de traditie voortgezet, maar de vrouw is natuurlijk vervangen door een houten of kleipop verkleed als bruid.

Bovendien wordt op deze dag een aantal evenementen gehouden aan de oevers van de rivier, zowel in Caïro als elders. Tot de interessantste behoren muziekconcerten, poëziesessies en, als u durft, schilderwedstrijden.

3. Maak een korte avondcruise op de Nijl met diner inbegrepen

Zonsondergang op de Nijl| ©Ennio
Zonsondergang op de Nijl| ©Ennio

Hoewel het mogelijk is om overdag een Nijlcruise te maken, is mijn advies dat als je in augustus reist, je beter kunt kiezen voor een cruise bij zonsondergang. Niet alleen om de hitte te vermijden die je op het dek zou krijgen als de zon schijnt, maar ook om te genieten van een ander uitzicht op de verlichte stad en, misschien, de sterren boven je hoofd.

Deze korte maar interessante cruises omvatten vaak een typisch Egyptisch diner, hetzij in buffetvorm, hetzij ter plaatse bereid door een uitstekende kok. Vaker wel dan niet is er ook entertainment aan boord, met name buikdansoptredens of traditionele muziek die live wordt gespeeld.

Boek een Nijlcruise

4. Woon een optreden bij van het Arabisch Muziekfestival

Caïro Theater| ©Jessica Splain
Caïro Theater| ©Jessica Splain

Naast het bezoeken van monumenten zoals het Egyptisch Museum of bazaars zoals Khan el Khalili, is een bezoek aan Egypte ook een manier om de cultuur te leren kennen. Begin augustus hebben geïnteresseerden in Arabische muziek de gelegenheid om een van de concerten van dit festival bij te wonen.

Tijdens de dagen van het festival zijn in Caïro de beste artiesten uit Egypte en de rest van de Arabische wereld te gast. Het evenement wordt georganiseerd door het prestigieuze Opera House, maar de voorstellingen vinden plaats in het expositiecentrum van Gizeh, in de buurt waar de piramiden zich bevinden.

5. Geluids- en lichtshow bij de piramiden

Pyramiden van de Pyramiden lichtshow| ©Carmen
Pyramiden van de Pyramiden lichtshow| ©Carmen

Ik ben er zeker van dat een van de eerste dingen die u in Caïro zult doen, een rondleiding door de piramiden is, hetzij alleen of met een gids. Ik raad u echter aan er 's nachts heen te gaan om een van de grootste spektakels ter wereld te zien: de klank- en lichtshow bij de piramiden zelf.

Op de tijdstippen dat de verschillende sessies plaatsvinden, zal de temperatuur een stuk gedaald zijn en zult u het zeker comfortabeler hebben dan wanneer u de piramides overdag gaat bekijken. Dit is weliswaar belangrijk, maar niet het beste aan het bijwonen van deze show, want u zult versteld staan van de beelden die met laserstralen worden geprojecteerd terwijl u wat geschiedenis leert.

De beelden worden geprojecteerd op de muren van de piramiden zelf, de muren van de tempel van de Mummificatie en het woestijnzand, waardoor een meeslepende sensatie ontstaat. Ondertussen vertelt de mysterieuze stem van de Sfinx verschillende episodes uit de geschiedenis van het oude Egypte en, natuurlijk, de bouw van de piramiden als graftombes voor de farao's.

Praktische informatie over de Nijl

U kunt de klank- en lichtshow op eigen houtje gaan bekijken (koop een kaartje aan de kassa) of een rondleiding huren waarbij ze zijn inbegrepen. Dit laatste is, naar mijn mening, de beste optie als uw hotel niet in het piramidegebied ligt.

Hoewel de vertelling in het Engels is, krijgt u aan de kassa een koptelefoon die u kunt programmeren om het in het Spaans te beluisteren. Zodra u binnenkomt, moet u naar een soort openluchttheater dat voor de gelegenheid is opgezet.

In augustus kunt u elke dag van de week kiezen tussen drie verschillende tijdstippen: 19.30 uur, 20.30 uur en 21.30 uur.

Boek uw tour naar de klank- en lichtshow bij de piramiden

6. Maak een excursie naar Alexandrië voor het Internationale Zomerfestival

Zonsondergang in Alexandrië| ©anitaconchita
Zonsondergang in Alexandrië| ©anitaconchita

De kuststad Alexandrië is een prima bestemming voor een dagtocht vanuit Caïro, vooral in augustus wanneer de temperatuur wat koeler is. Het is altijd een bezoek waard, maar als u in deze tijd van het jaar gaat, kunt u het belangrijkste culturele evenement bijwonen: het Internationale Zomerfestival in de Alexandrina-bibliotheek.

De Alexandrina beweert de opvolger te zijn van de beroemde bibliotheek van Alexandrië uit de oudheid, waarvan werd gezegd dat zij een exemplaar bevatte van elk boek dat ooit werd gepubliceerd en die door een brand werd verwoest. De huidige bevindt zich direct aan de kust* en als u kunt, raad ik u aan hem te gaan bekijken wanneer de prachtige nachtverlichting brandt.

Het festival wordt gewoonlijk in de tweede helft van augustus gehouden. Er zijn optredens van allerlei soorten artiesten, zowel Egyptische als internationale. Een van de attracties is de mix van stijlen, want u vindt er alles van klassieke optredens tot Egyptische rockbands, poppentheater en ballet.

Zelfs als u niet lang genoeg kunt blijven om het festival bij te wonen (wat waarschijnlijk een overnachting zou vereisen), is een bezoek aan Alexandrië toch een zeer interessante ervaring.

Naast de aangename promenade biedt deze oude havenstad vele bezienswaardigheden voor bezoekers, zoals de Abu al-Abbas al-Muni Moskee, het Nationaal Museum van Alexandrië en de overblijfselen van Cleopatra's paleis.

Hoe kom je van Cairo naar Alexandrië

De gemakkelijkste en meest comfortabele manier om er te komen is door een van de excursies naar Alexandrië te boeken die vanuit Caïro vertrekken. U zult kunnen kiezen tussen verschillende mogelijkheden: met de auto of met de bus, voor een dagtocht of een overnachting, enz.

Een andere optie, hoewel vrij duur, is het inhuren van een taxichauffeur voor een hele dag. De reis duurt ongeveer 3 uur, dus afgezien van de prijs moet je je schema aanpassen zodat je verblijf in de stad niet te kort is als je terug naar Caïro wilt om te slapen.

De treinoptie is voordeliger. Er vertrekt vanaf station Midan Ramses bijna elk uur een trein, vanaf 6 uur 's ochtends. U kunt kaartjes vinden voor minder dan €3.

Tenslotte zijn er ook veel bussen die deze route afleggen. De handigste maatschappij (vanwege de plaats waar hun station zich in Caïro bevindt) is Go Bus. Het vertrekpunt is aan de ene kant van het Tahrirplein en in Alexandrië zetten ze je af op ongeveer 6 km van de Alexandrina-bibliotheek, dus je zult waarschijnlijk een taxi moeten nemen. Het tarief is een paar cent duurder dan het treintarief.

Boek een tour naar Alexandrië

7. Breng een paar uur door in Al Azhar Park.

Al-Azhar Park| ©Jesse
Al-Azhar Park| ©Jesse

Een van de dingen die veel mensen in Caïro missen, vooral wanneer de augustushitte hun krachten begint op te slokken, is een groen gebied om wat tijd in door te brengen. Welnu, midden in het centrum van de stad, tussen de dichtstbevolkte wijken, vindt u een echte oase: Al Azhar Park.

Deze bijna een kilometer lange tuin werd ontworpen volgens de traditionele islamitische geometrie voor dit soort ruimte. Binnen kun je genieten van verschillende fonteinen, een groot meer en verschillende waterstromen die samen een aangename en koelere sfeer creëren dan midden in het verschrikkelijke verkeer van Cairo.

Bovendien is het hele complex rijk aan diverse plantensoorten (bijna 325 soorten planten), hoewel de palmbomen er natuurlijk uitspringen. Als u met kinderen komt, beschikt het park ook over een speelterrein voor hen.

Alsof al het bovenstaande nog niet genoeg is, hebt u vanuit het park een spectaculair uitzicht op de Citadel van Saladin en de Mohammed Ali Moskee. Als u na zonsondergang gaat, zult u deze monumenten prachtig verlicht kunnen zien.

Natuurlijk is er ook een food court, met verschillende cafés, een banketbakker en een geweldig restaurant.

Het park is in augustus dagelijks geopend tussen 9.00 uur en 14.00 uur en de toegang bedraagt slechts ongeveer 50 eurocent.

8. Maak een rondleiding door verschillende moskeeën en ontsnap aan de hitte buiten

Muhammad Ali Moskee| ©Scott Edmunds
Muhammad Ali Moskee| ©Scott Edmunds

Volgens vele deskundigen is Caïro de stad met de mooiste voorbeelden van islamitische architectuur ter wereld. Het beste voorbeeld zijn ongetwijfeld de spectaculaire moskeeën.

Afgezien van hun artistiek en religieus belang, zijn deze moskeeën de perfecte plaats om even te ontsnappen aan de hitte en de drukte buiten. Binnen is het, door de manier waarop ze gebouwd zijn, meestal veel koeler, waardoor ze een perfect bezoek waard zijn in augustus. Hier zijn vier van de belangrijkste:

  • Mohammed Ali Moskee: ook bekend als de Albasten Moskee vanwege het materiaal waarmee de onderste verdiepingen zijn bekleed, deze tempel bevindt zich op een hoger gelegen gedeelte van de Citadel van Saladin. Binnen vindt u een rust die u doet vergeten dat u zich in een bruisende stad als Caïro bevindt.
  • Sultan Hassan Moskee-Madrasa: deze middeleeuwse tempel is vandaag de dag nog steeds een actieve moskee. Nadat u uw schoenen heeft uitgedaan om binnen te komen, raad ik u aan een plekje te zoeken om te zitten en te genieten van de rust en stilte.
  • Ibn-Tulun Moskee: wordt beschouwd als het oudste voorbeeld van moslimkunst in Egypte. De moskee werd voltooid in 879 en is door haar enorme afmetingen de op twee na grootste moskee ter wereld.
  • Al-Azhar Moskee: Naast zijn architectonische waarde is de Al-Azhar Moskee (waarin een islamitische universiteit is gevestigd) een van de belangrijkste religieuze centra in de soennitische islam. Met zijn mix van stijlen, is het een essentieel bezoek om het land te begrijpen.

Boek een rondleiding door Caïro

9. Maak een rit te paard rond de piramides bij zonsondergang.

De piramiden van Gizeh| ©Hipses
De piramiden van Gizeh| ©Hipses

Ik ben er zeker van dat wanneer u de piramiden hebt bezocht, u veel Egyptenaren zult hebben gezien die in de omgeving kameel- of paardrijtochten aanbieden. In augustus, vanwege de hitte, raad ik u niet aan overdag op hun aanbod in te gaan, maar te wachten tot de avond om de ervaring te beleven.

Zowel de paarden als uzelf zullen er beter aan toe zijn wanneer de temperaturen wat gedaald zijn, en er zijn meestal minder toeristen in het gebied zodat u het wat rustiger aan kunt doen.

Als u niet op een tour gaat waarbij deze rit is inbegrepen of met een gids, raad ik u aan uw hotel te vragen wat de normale prijs van deze activiteit is. Wanneer u vervolgens met de eigenaar van het dier onderhandelt, zult u moeten beslissen wat uw grens is om het aanbod te aanvaarden.

10. Ga uit en geniet van de nacht in Caïro

Straten van Cairo| ©ASaber91
Straten van Cairo| ©ASaber91

Het leven in Cairo lijkt in de maand augustus te ontwaken naarmate de middag vordert. Als de hitte begint af te nemen, wordt het nog druk ker op straat en zitten zowel de plaatselijke bevolking als de toeristen op de terrassen om te ontspannen en iets te drinken. Als u wilt genieten van een avondje uit, vindt u meer mogelijkheden dan u denkt, waaronder een aantal nachtclubs in westernstijl.

In sommige gevallen is het verschil tussen een club, een bar of zelfs een restaurant niet erg duidelijk, aangezien alle gelegenheden eten en drinken aanbieden. Wie rust en stilte wil, kan terecht in Midan al-Hussein, terwijl jazzliefhebbers de fantastische Cairo Jazz Club niet mogen missen.

Anderzijds hebben de meeste hotels hun eigen bars of nachtclubs. De populairste zijn Harry's Pub in het Cairo Marriott Hotel, Windows on the World in het Ramses Hilton, de Sultan Bar in het Mena House en Jackie's Joint in het Nile Hilton.

Het weer in Cairo in augustus

Caïro Toren| ©Ahmedsantos
Caïro Toren| ©Ahmedsantos

Het is altijd raadzaam de weersvoorspellingen kort voor uw reis te controleren, maar wees gewaarschuwd dat er weinig verrassingen in petto zijn. Augustus is, samen met juli, de warmste maand van het jaar, met gemiddelde maxima van 35°C en gemiddelde minima (op zijn zachtst gezegd) van 24°C.

Dit betekent uiteraard dat u koele katoenen kleding, een hoed en zonnebescherming moet meenemen. Het belangrijkste is om gehydrateerd te blijven, dus neem een fles water mee en drink regelmatig, zelfs als u geen dorst voelt.