Hoe kom je naar Luxor vanuit Caïro?

Met 5 manieren om van Caïro naar Luxor te reizen, kun je de hoofdstad van het Nieuwe Rijk van het oude Egypte niet missen.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

7 minuten lezen

Hoe kom je naar Luxor vanuit Caïro?

Caïro | ©Omar Elsharawy

Luxor is de thuisbasis van enkele van de beroemdste bezienswaardigheden van het land, waaronder de kleurrijke graftombes van de Vallei der Koningen, de Tempel van Hatsjepsoet en de kolossale Karnaktempels. Geen wonder dat uitstapjes naar deze wereldberoemde historische plek een van de populairste excursies vanuit Caïro zijn.

Caïro ligt op 504 km van Luxor. De afstand over de weg is 614,4 km. Je kunt Luxor bereiken per vliegtuig, bus, nacht- of dagtrein en slaaptrein. Een Nijlcruise is ook een optie, aangezien beide steden aan de rivier liggen; dit is echter meer een manier om van de Nijlcruise te genieten dan een vervoermiddel.

De meest complete optie

Luxor dagtocht vanuit Caïro

Laat je verrassen door een van de mooiste bestemmingen van Egypte

Je reist in comfort met een deskundige gids die je alle geschiedenis en architectuur van deze stad uitlegt. Daarnaast geniet je van een typische lunch en leer je de belangrijkste monumenten van de plaats kennen.

Tijdens deze excursie naar Luxor vanuit Caïro reis je per vliegtuig naar een van de meest bezochte bestemmingen in Egypte en leer je van een deskundige gids over enkele van de belangrijkste archeologische vondsten uit de geschiedenis, zoals de Vallei der Koningen, de Kolossen van Memnon, de Tempel van Luxor, de Tempel van Karnak en Deir el Bahari.

Daarnaast dompel je jezelf onder in de gastronomie, met een heerlijke lunch van lokale Egyptische gerechten in een van de restaurants van de stad.

Aanbevolen als... Je een van de belangrijkste toeristische bestemmingen van Egypte wilt leren kennen.


Hoe is de tour naar Luxor

Luxor leren kennen| ©Nadja MH
Luxor leren kennen| ©Nadja MH

Kiezen voor een excursie naar Luxor vanuit Caïro is een aanrader als je op zoek bent naar een onvergetelijke reis, rustig, comfortabel en met alles erop en eraan. Stel je voor hoe het is om je alleen te concentreren op de ervaring van het leren kennen van de stad Luxor en al haar attracties, waarbij je alle zorgen vergeet over hoe je er moet komen, waar je moet eten, hoe je je moet verplaatsen en waar je rekening mee moet houden bij het bezoeken van elke specifieke plaats.

De georganiseerde excursies zijn inclusief:

 • Rondreis per vliegtuig.
 • Begeleiding door een deskundige gids.
 • Bezoek aan enkele toeristische attracties zoals de Vallei der Koningen, de Kolossen van Memnon, de Tempel van Luxor, de Tempel van Karnak of Deir el Bahari.
 • Uitstekende lunch in een lokaal restaurant.

Boek een excursie naar Luxor vanuit Caïro

Met de trein van Caïro naar Luxor: de optie met het beste uitzicht

Trein naar Luxor| ©Richard Boyd
Trein naar Luxor| ©Richard Boyd

Er rijden dagelijks meerdere treinen tussen het Ramses treinstation in Caïro en het treinstation Luxor van 8.00 tot 23.00 uur. Als je in een hotel in Gizeh verblijft, kun je ook profiteren van de nabijheid en een trein nemen vanaf het treinstation van Gizeh. Er zijn twee soorten treinen: de "Speciale" klasse treinen (vijf dagelijkse diensten) zijn moderner en comfortabeler. De "Standaard" klasse tre inen (vier dagelijkse diensten) zijn goedkoper en ouder. In totaal rijden er 9 treinen per dag.

De reistijd tussen Caïro en Luxor is ongeveer 10,5 uur, maar het kan ook 12 uur duren. Je zult zeker een stoel aan het raam willen proberen, want een van de grootste geneugten van het reizen per trein langs deze route is het aan je voorbij zien trekken van het weelderige landschap langs de Nijl met groene velden en dadelpalmen. Neem een van de twee ochtendtreinen om optimaal van het uitzicht te genieten. Als je van plan bent om met een van de avondtreinen te reizen, houd er dan rekening mee dat beide treintypes alleen normale zitplaatsen hebben, er zijn geen slaapwagons.

Alle treinen bieden tijdens de reis met tussenpozen een trolley voor eten en drinken aan, maar het is een goed idee om snacks of een picknicklunch mee te nemen. Eerste klas rijtuigen hebben in beide gevallen ruimere zitplaatsen en betere toiletfaciliteiten, dus het is de moeite waard om ervoor te betalen. Tickets voor de eerste klas variëren van 114 EGP (€6,56) tot 202 EGP (€11,63), afhankelijk van de trein.

Nadelen van reizen per trein naar Luxor

Het grootste nadeel van reizen met de trein langs deze route is dat sommige medewerkers op zowel het Ramses treinstation als het Luxor treinstation je er helaas van proberen te overtuigen dat je alleen gebruik mag maken van de (veel duurdere) slaapdienst. Dit dateert uit een eerdere officiële reisbeperking om de lokale bevolking meer opties te geven om goedkoop met de trein te reizen. Deze wet is echter niet meer van kracht, dus probeer vroeg te boeken om onverwachte dingen te voorkomen.

Als je problemen hebt met het boeken van een treinkaartje, weet dan dat de meeste hotels iemand naar het station kunnen sturen om het voor je te doen tegen een kleine vergoeding.

Nachttreinen naar Luxor

De nachttrein kost ongeveer €8 voor de 2e klas en bijna €15 voor de 1e klas. Van de 9 treinen die in 24 uur vertrekken, vertrekken er 3 's nachts. De eerste vertrekt vanaf 19.45 uur. Ga voor meer informatie naar de officiële website van het bedrijf.

Boek een tour naar Luxor vanuit Caïro

Met de slaaptrein van Caïro naar Luxor: de meest comfortabele optie

In de slaaptrein| ©p-a-t-r-i-c-k
In de slaaptrein| ©p-a-t-r-i-c-k

De Watania slaaptrein is een comfortabele optie voor wie niet graag 12 uur op een stoel zit. Hij vertrekt elke avond om 19.45 uur vanaf het Ramses treinstation in Caïro (en 20 minuten later vanaf het Giza-station) en reist door de nacht om om 6.15 uur in Luxor aan te komen.

Kaartjes kunnen worden gekocht bij het Watania Sleeper Train kantoor in het Ramses treinstation, of online. Het kost ongeveer €80 voor een bed in een tweepersoonscabine of, als je alleen reist en geen coupé wilt delen, kun je ervoor kiezen om €120 te betalen voor een eenpersoonscabine. Er is ook ruimte voor ruime stoelen die achterover kunnen leunen, dit laatste ticket kost 40 euro. Beide tickets zijn inclusief diner (met keuze uit kip, rundvlees, vis of vegetarisch) en ontbijt.

Slaapcompartimenten zijn netjes met een kleine wastafel en stapelbedden die uit de muur kunnen worden geklapt. Beddengoed is aanwezig en de inbegrepen maaltijden worden naar de kamer gebracht. Voor kinderen geldt een korting van 15% en als je online boekt krijg je 5% korting.

Boek een tour naar Luxor vanuit Caïro

Cairo naar Luxor Nijlcruise - de meest luxueuze optie

Cruise op de Nijl| ©Ana Paula Hirama
Cruise op de Nijl| ©Ana Paula Hirama

De meest luxueuze manier om van Caïro naar Luxor te reizen is een Nijlcruise. Het is meer dan een vervoermiddel, het is een manier om terug te gaan naar de begindagen van het toerisme in Egypte, toen Europese reizigers het land per boot verkenden. Deze Nijlcruise duurt 12 dagen (inclusief sightseeingdagen in zowel Caïro als Luxor).

Dit is een probleemloze, alles-in-één sightseeingtour en -transport met een elegant tintje, waarbij je stopt bij alle belangrijke historische bezienswaardigheden, zoals Tell El Amarna en Abydos. Slechts een paar grotere Nijlcruise-operators, zoals Mövenpick, bieden deze route aan. Ze vertrekken eenmaal per maand vanuit Caïro van februari tot juni en van september tot november, dus je kunt van deze optie genieten of je nu in de lente of in de herfst naar Caïro reist.

De prijs is inclusief alle maaltijden en sightseeing en diverse avondevenementen aan boord, vanaf 650 euro.

Boek een excursie naar Luxor vanuit Caïro

Met het vliegtuig van Caïro naar Luxor: de snelste optie

Met het vliegtuig vanuit Caïro| ©Max Benidze
Met het vliegtuig vanuit Caïro| ©Max Benidze

Egypt Air vliegt vier keer per dag rechtstreeks van Caïro International Airport naar Luxor International Airport. Vluchten duren een uur en ticketprijzen beginnen rond de 120 euro in het hoogseizoen van december tot februari.

Omdat Egypte geen populaire zomerbestemming is, zijn de vluchtprijzen voordeliger als je in de maanden juni of november reist (respectievelijk net voor de zomer en de winter).

Vluchten naar Luxor vertrekken vanaf Terminal Drie van de luchthaven van Caïro. Bij minimale verkeersdrukte (voor 7 uur 's ochtends en 's avonds laat) duurt een taxi naar Caïro Airport vanuit de centrale stad slechts ongeveer 30 minuten. Zorg er in elk geval voor dat je een uur toevoegt aan de tijd die je nodig hebt voor de transfers tussen de luchthaven en het centrum van Caïro. Luxor Airport ligt op zeven kilometer van het centrum van Luxor. Er is daar niet direct openbaar vervoer, dus gebruik een van de luchthaventaxi's of boek een privétransfer.

Boek een tour naar Luxor vanuit Caïro

Met de bus van Caïro naar Luxor: de meest geregelde optie

Bussen naar Luxor| ©annemarieangelo
Bussen naar Luxor| ©annemarieangelo

Verschillende busmaatschappijen bieden busdiensten aan tussen Caïro en Luxor. De meeste diensten zijn 's nachts. Go Bus, Super Jet en Upper Egypt Travel zijn de belangrijkste maatschappijen die op deze route rijden. Go Bus vertrekt vanuit Caïro vanuit het gunstig gelegen kantoor vlak bij het Tahrirplein in het stadscentrum. De bussen van Super Jet en Upper Egypt Travel vertrekken vanaf het Cairo Gateway Bus Station, ook in het stadscentrum.

Alle busmaatschappijen komen aan in Luxor en stoppen bij hun respectievelijke kantoren, die gunstig gelegen zijn in het centrum van Luxor, dicht bij het treinstation. De reistijd is ongeveer 11 uur en kaartjes kosten tussen de 220EGP**(12,67 euro**) en 385EGP**(22,17 euro**). Het voordeel is dat er elke dag 12 busritten beschikbaar zijn.

Bussen stoppen ongeveer om de drie uur bij benzinestations langs de snelweg, met toiletten en restaurants. Het is echter een goed idee om snacks of andere etenswaren mee te nemen om geld te besparen, want het eten op deze stations is duur. Houd er rekening mee dat zelfs als je overdag gaat, je niet veel uitzicht zult hebben op deze route, omdat de bussen de woestijnweg nemen in plaats van de Nijl te volgen.

Vergelijkingstabel van de verschillende opties

 • Excursie naar Luxor vanuit Caïro
 • Reistijd: 1 uur (per vliegtuig)
 • Volledige rondleiding: 18 uur
 • Prijs: Vanaf 232 euro
 • Trein
 • Reistijd: 12 uur
 • Tickets eerste klas variëren van 114 EGP (€ 6,56) tot 202 EGP (€ 11,63), afhankelijk van de trein.
 • Sleeptrein
 • Reistijd: 10,5 uur
 • Prijs: Van 40 tot 120 euro
 • Cruise
 • Reistijd: 12 dagen
 • Prijs: Vanaf 650 euro ongeveer
 • Vliegtuig
 • Reistijd: 1 uur
 • Prijs: ongeveer 120 euro
 • Bus
 • Reistijd: 11 uur
 • Prijs: Kaartjes kosten tussen 220EGP (12,67 euro) en 385EGP (22,17 euro).