Dingen om te doen in Koptisch Caïro

Geef de Koptische wijk van Caïro een kans en verdwaal in de straten en kerken. Vergeet het Koptisch Museum niet!

Dingen om te doen in Koptisch Caïro

Koptische wijk van Caïro | ©Andreea Ch

Koptisch Caïro is een gebied waar je op een klein stukje land een enorme concentratie christelijke monumenten vindt, waaronder de Joodse synagoge van Ben Ezra, de overblijfselen van het oude fort dat bekend staat als Babylon, de beroemde hangende kerk en een uniek Koptisch museum gewijd aan deze bijna uitgestorven cultuur. Ik raad je aan om deze wijk te bezoeken, zelfs als je verblijf in Caïro maar 2 dagen of korter is.

Oud Caïro wordt zo genoemd omdat het het oude deel van Caïro is en dateert van voor de tijd van wat nu Caïro heet. Ik raad je aan een wandeling door het gebied te maken om een idee te krijgen van hoe het leven er vroeger uitzag voordat je de bezienswaardigheden van de Koptische wijk gaat bezoeken.

1. De Griekse kerk van St George

De Griekse kerk van St George| ©Tentoila
De Griekse kerk van St George| ©Tentoila

De Griekse kerk van St George is een grote ronde kerk in het Babylonfort, waar de Griekse patriarch van Alexandrië zetelde. De kerk kan dagelijks gratis worden bezocht van 9.00 tot 17.00 uur.

Een trap leidt naar de Griekse kerk van Sint-Joris. In de bakstenen muur is een reliëf uitgehouwen van St George, gekleed als een Romeinse soldaat die een Arabisch paard berijdt en een draak verslaat. De 20e-eeuwse kerk heeft nog steeds de gebrandschilderde ramen van eerdere kerken en de Qaa el-Arsan trouwzaal uit de 4e eeuw. Het heeft prachtig gebeeldhouwde interieurs en de koepel heeft een prachtig groen dak met de afbeelding van Christus in het midden. De meeste afbeeldingen stellen Sint Joris voor die vecht voor het behoud van het christendom. Het nabijgelegen klooster is de locatie van het grootste religieuze festival dat jaarlijks op 23 april wordt gehouden, een must als je in april naar Caïro reist.

De Griekse kerk van St George werd in 684 gebouwd door een rijke schrijver genaamd Athanasius. De huidige structuur werd gebouwd in 1904. Het is verbonden met het nabijgelegen klooster van St George. Men gelooft dat St. George in de buurt van de kerk gevangen werd genomen en de marteldood stierf. Het was een koptische kerk tot de 15e eeuw, toen het een Grieks-orthodoxe kerk werd.

 • Prijs: Gratis
 • Openingstijden: Dagelijks van 9.00 tot 17.00
 • Aanrader als je de enige Grieks-orthodoxe kerk in Caïro wilt bezoeken.

Boek een rondleiding door Caïro

2. De Kerk van de Heiligen Sergius en St. Bacchus

Kerk van de Heiligen Sergius en Bacchus| ©fusion-of-horizons
Kerk van de Heiligen Sergius en Bacchus| ©fusion-of-horizons

De locatie van de Kerk van de Heiligen Sergius en Bacchus is de plek waar de Heilige Familie zou hebben gerust terwijl ze de onderdrukkende heerschappij van Koning Herodes ontvluchtten naar Egypte. Ze zouden hier hebben gewoond terwijl Jozef in het nabijgelegen fort werkte. De kerk dateert uit de 5e eeuw en het huidige gebouw dateert uit de 8e eeuw. Jaarlijks wordt op 1 juli een speciale mis gehouden om de aankomst van de Heilige Familie te herdenken, een interessant bezoek als je in juli naar Caïro reist. De kerk is dagelijks gratis te bezoeken van 9.00 tot 16.00 uur.

De kerk van de heiligen Sergius en Bacchus of Abu Serga heeft de vorm van een basiliek. Er is een narthex, een schip en twee zijbeuken. Het centrale heiligdom heeft een 13e-eeuws houten scherm met ebbenhouten panelen ingelegd met ivoor. Het fries en de iconen in de kerk dateren uit de 15e en 16e eeuw en heeft een 10 meter diepe crypte die vaak overstroomt als het peil van de rivier de Nijl stijgt. De kerk heeft een actieve congregatie en is de op een na belangrijkste koptische kerk in de stad naast de hangende kerk.

 • Prijs: Gratis
 • Openingstijden: Dagelijks van 9.00 tot 16.00
 • Aanrader als je een van de weinige actieve kerken in de Koptische wijk wilt bezoeken.

Boek een rondleiding door Caïro

3. Oude koptische begraafplaats in Caïro

Koptische begraafplaats in Caïro| ©Stefan Geens
Koptische begraafplaats in Caïro| ©Stefan Geens

Deze mooie en schone begraafplaats is een van de mooiste begraafplaatsen in Egypte. De grafstenen zijn prachtig, versierd met beelden van engelen, heiligen, duiven, kruizen en dergelijke.

Het is heel gebruikelijk dat vrouwen huilen bij een begrafenis en hardop spreken. Je kunt zien hoe de afbeelding van wenende vrouwen veel voorkomt in de muurschilderingen en bas-reliëfs van oude Egyptische graven.

 • Prijs: Gratis
 • Openingstijden: Dagelijks van 9.00 tot 17.00 uur
 • Aanrader als je de oude Egyptische graftombes van dichtbij wilt zien.

Boek een rondleiding door Caïro

4. St. Barbara Kerk

Binnen in de kerk van St. Barbara| ©Scott Haddow
Binnen in de kerk van St. Barbara| ©Scott Haddow

De koptisch-orthodoxe kerk van St. Barbara is een van de vele beroemde koptisch-orthodoxe parochies in de koptische wijk van Caïro. Het gebouw ligt in het oostelijke deel van het Babylon Fort en is een van de oudste gebouwen in Caïro, daterend uit de 5e of 6e eeuw na Christus

De kerk van St. Barbara staat bekend om de vele kostbare voorwerpen. Deze voorwerpen werden naar het nabijgelegen Koptisch Museum gestuurd, dat op slechts twee minuten lopen van de kerk ligt. De basiliekstructuur en het driedelige heiligdom van de kerk lijken sterk op die van Abu Serga (de kerk van de heiligen Sergius en Bacchus). Vlakbij staat een klooster dat uit verschillende gebouwen bestaat, waaronder een school gebouwd door de bekende architect Ramses Wissa Wassef.

Hoewel de kerk van St. Barbara een blijvend voorbeeld is van oude Koptische architectuur, vertoont het een gelijkenis met oude basilieken. Het bestaat uit een ingang, een narthex, een lang schip, verschillende zijbeuken en drie heiligdommen. Net als de meeste andere koptisch-orthodoxe kerken die meer dan één heiligdom hebben, is het middelste heiligdom het belangrijkste, gewijd aan Sint Barbara.

 • Prijs: Gratis
 • Openingstijden: Dagelijks van 9.00 tot 17.00
 • Aanrader als je je wat meer wilt verdiepen in de koptisch-orthodoxe religie.

5. Ben Ezra Synagoge

Voorgevel van de synagoge| ©kmf164
Voorgevel van de synagoge| ©kmf164

De Ben Ezra Synagoge is de oudste Joodse gebedsplaats in Caïro. Het land werd gekocht door Rabbi Ben Ezra van Jeruzalem om de synagoge te bouwen en werd naar hem vernoemd.

De architectuur van de Ben Ezra Synagoge is in de stijl van een basiliek. Er zijn twee verdiepingen, een benedenverdieping voor mannelijke gelovigen en een bovenverdieping voor vrouwen. Stalen tralies verdelen de grote zaal in drie delen. De centrale ruimte bevat de Bima of de lessenaar voor het lezen van de Torah. Twaalf zuilen ondersteunen het plafond en zes marmeren treden leiden naar het houten altaar. Het interieur is versierd met bloem- en geometrische patronen in Turkse stijl. Vandaag de dag is de synagoge een bloeiende toeristische attractie in Caïro en een van de beste bezienswaardigheden in Caïro.

 • Prijs: Gratis
 • Openingstijden: Dagelijks van 9.00 tot 17.00
 • Aanrader als je de oudste Joodse gebedsplaats in Caïro wilt zien.

6. Koptisch Museum

Koptisch Museum| ©Djehouty
Koptisch Museum| ©Djehouty

Als je op zoek bent naar een reis terug in de tijd, moet je weten dat het Koptisch Museum in Caïro de grootste collectie vroeg-Egyptische christelijke kunst ter wereld herbergt. De tentoongestelde voorwerpen vertellen het verhaal van Egypte tussen het tijdperk van de farao's en de islamitische overheersing, en het gebouw en de omliggende tuin beslaan een oppervlakte van 8000 vierkante meter. Het bevat voorwerpen die zijn geschonken door de Koptische gemeenschap en artefacten die ooit in het Egyptisch Museum waren ondergebracht. Het werd een Staatsmuseum in 1931.

De eerste verdieping heeft religieuze artefacten en voorwerpen gemaakt van gebeeldhouwde steen, stucwerk, religieuze fresco's en houten voorwerpen.De eerste verdieping heeft textiel, manuscripten, een waardevolle collectie Koptische iconen en metalen voorwerpen. De derde verdieping is de belangrijkste en bevat een bibliotheek met 1200 van de Nag Hammadi manuscripten, een waardevolle verzameling vroegchristelijke gnostische teksten die zijn gevonden in de buurt van de stad Nag Hammadi in Boven-Egypte.

Extra informatie

Het toegangskaartje is alleen voor het museum, alle andere kerken, de synagoge en omliggende structuren zijn gratis te bezoeken. Als je van plan bent om binnen foto's te maken, betaal dan het extra bedrag bij de ingang en bewaar het toestemmingsbewijs. Je kunt de kerk dagelijks bezoeken van 9.00 tot 17.00 uur. En tijdens de Ramadan van 9 tot 15 uur. Ga voor meer informatie naar de volgende link.

 • Prijs: Tussen € 1,8 en € 2,25.
 • Openingstijden: Dagelijks van 9.00 tot 17.00 uur
 • Aanrader als je Egyptische christelijke kunst van dichtbij wilt bekijken.

7. Babylonburcht

Vesting Babylon| ©Richard Mortel
Vesting Babylon| ©Richard Mortel

De Babylonburcht wordt vaak de geboorteplaats van Caïro genoemd. Het is het oudste deel van de stad en dateert uit het bronzen tijdperk.

Vandaag de dag heeft de Babylonburcht verschillende koptische structuren in de muren gebouwd. De torens zijn 10 meter hoog en hebben een diameter van 31 meter. Het heeft een patroon dat typisch is voor Romeinse forten met vijf kalkstenen blokken en drie bakstenen blokken. Het wordt ook wel Qasr el Shamee of het Paleis van de Kaarsen genoemd omdat kaarsen vroeger de torens verlichtten op de eerste van elke maand en op kerstdagen. Ik raad een bezoek aan in januari (1 en 7 januari) en op kerstdagen in december.

 • Prijs: Gratis
 • Openingstijden: Dagelijks van 9.00 tot 17.00 uur
 • Aanrader als je van Romeinse torens en het uitzicht vanaf de top houdt.

8. De hangende kerk

De hangende kerk| ©FalafelandChips
De hangende kerk| ©FalafelandChips

De hangende kerk dankt haar naam aan het feit dat ze boven een oude Romeinse poort ligt en het schip boven een doorgang hangt. De echte naam van de kerk is Sitt Mariam of Sint-Mariakerk. Een bezoek met Kerstmis is een echte aanrader, omdat er binnen vaak interessante ceremonies worden gehouden.

Tegenwoordig is de hangende kerk de officiële residentie van de koptische paus. Hij werd gebouwd in de 7e eeuw en men gelooft dat er al in de 3e of 4e eeuw kerken op deze plek stonden. De meest geloofwaardige theorie is dat de kerk in de 10e eeuw meerdere keren werd herbouwd door patriarch Abraham.

De hangende kerk heeft een prachtige binnenplaats die wordt geflankeerd door religieuze mozaïeken. De marmeren preekstoel heeft dertien pilaren met afbeeldingen van Jezus en de 12 apostelen. Aan de oostkant zijn drie heiligdommen gewijd aan de Maagd Maria, Sint Joris en Johannes de Doper. Het heiligdomscherm dateert uit de 12e of 13e eeuw en is gemaakt van ebbenhout met ivoren inlegwerk. Het heeft een rij van zeven grote iconen. Het linkerscherm heeft 17 iconen en het rechterscherm heeft bovenaan 7 kleine iconen. De kerk is een bloeiende plaats voor aanbidding en belangrijke vieringen. Ga voor meer informatie over deze kerk naar de volgende link.

 • Prijs: Gratis
 • Openingstijden: Dagelijks van 9.00 tot 17.00
 • Aanrader als je wordt aangetrokken door religieuze mozaïeken.

9. Bezoek de oude Romeinse muren

Romeinse muren| ©Gale
Romeinse muren| ©Gale

Zodra je uit de metro stapt, is het eerste wat je ziet de oude Romeinse muren aan je rechterkant. In de 2e eeuw na Christus bouwden de Romeinen een fort in Caïro langs deze wijk, die ze Babylon noemden. De ronde torens van de westelijke poort van het Babylon-fort werden gebouwd in 98 na Christus en behoren samen met de bestaande zuidelijke poort tot de oudste bouwwerken in Caïro.

Dit hoge fort controleerde ooit het verkeer en de handel langs de Nijl en was ook verbonden met het Rode Zeekanaal. De Romeinse muren zijn zichtbaar vanaf de straat en er zijn geen kosten verbonden aan het bekijken of fotograferen.

 • Prijs: Gratis
 • Openingstijden: Dagelijks van 9.00 tot 17.00 uur
 • Aanrader als je gepassioneerd bent door Romeinse architectuur.

10. Bezoek de restaurants in de buurt van de Koptische wijk

Kennismaking met HanaDays Kitchen,| ©MatesJohn
Kennismaking met HanaDays Kitchen,| ©MatesJohn

Er zijn een paar restaurants aan de Koptische Weg in Caïro die ik je zeker aanraad te bezoeken. De sfeer in deze restaurants is erg rustig en vredig, en naar een van deze restaurants gaan is zeker een kans om een pauze te nemen van de drukke dag en de lokale Egyptische keuken te proberen. Als je een van deze restaurants bezoekt, begin dan met citroenmunt, een limonade met toegevoegde munt die populair is in heel Caïro en een geweldige manier is om jezelf te hydrateren. De twee dichtstbijzijnde restaurants zijn HanaDays Kitchen, gelegen op 300 meter van de wijk, dat gespecialiseerd is in gebraden kip en kipproducten, maar ook meer variatie biedt. En restaurant Fish Boat Abouzeid, op bijna 500 meter van de wijk, gespecialiseerd in visgerechten.

 • Prijzen: Tussen 8-25 euro
 • Openingstijden: Dagelijks van 9.00 tot 22.00 uur

Hoe kom ik in de Koptische wijk van Caïro?

Rijden in Caïro| ©Darwin Vegher
Rijden in Caïro| ©Darwin Vegher

Koptisch Caïro ligt in een druk gebied in het centrum van Caïro, maar is gemakkelijk bereikbaar per taxi of huurauto. Het is ook een van de weinige toeristische trekpleisters in Caïro met een eigen metrohalte, Mar Girgis genaamd. Dus als je de metro in Caïro wilt uitproberen, kan dit een goede gelegenheid zijn.

Als je anders met de auto bent, voer dan gewoon de naam 'Mar Girgis' in op Google Maps en je hebt een directe route naar de ingang van het complex.

Tips voor een bezoek aan de Koptische wijk in Caïro

Straten van de Koptische wijk| ©rsaezn
Straten van de Koptische wijk| ©rsaezn

Probeer de wijk op maandag- tot vrijdagochtend te bezoeken, hoe vroeger hoe beter, om de drukte te vermijden. Binnenlandse toeristen die buiten Caïro wonen bezoeken het complex vaak in het weekend, waardoor het drukker is dan normaal. Houd er ook rekening mee dat sommige kerken nog steeds operationeel zijn en dat er een recreatiecentrum en een trouwzaal zijn, dus het is niet alleen een toeristenwijk.

Koptisch Caïro ligt heel dicht bij het Nationaal Museum van de Egyptische Beschaving (ongeveer 10 minuten rijden), dus het is logisch om beide plaatsen op dezelfde dag te bezoeken.

Als je nog meer koptische kerken wilt zien, is er een hele mooie: de Kerk van de Grot (Klooster van St Simon de Leerlooier), die is uitgehouwen in de Moqattam berg. Het is ook geen slecht idee om de tijd te nemen om rond te dwalen in de kleine steegjes van Koptisch Caïro, met souvenirwinkels en historische details die in de muren zijn uitgehouwen.