Caïro by Night: een handige gids om het nachtleven van de stad te ontdekken

De Egyptische hoofdstad verrast met een breed aanbod aan nachtelijke activiteiten, dus bekijk alle mogelijkheden!

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

11 minuten lezen

Caïro by Night: een handige gids om het nachtleven van de stad te ontdekken

Caïro | ©Wesley & Brandon

Caïro staat bekend als de stad die nooit slaapt. Als je geen zin hebt om vroeg terug te gaan naar je hotel, kun je kiezen uit een breed scala aan activiteiten om je dag vol te houden: dinercruises op de rivier, slenteren door de drukke marktstraten, naar de opera gaan of zelfs naar een pub of nachtclub gaan. In dit artikel geef ik een aantal suggesties voor het geval ze je helpen tijdens je reis.

1. Laat je verbazen door de licht- en geluidshow bij de piramides

Lichtshow bij de piramides| ©Carmen
Lichtshow bij de piramides| ©Carmen

Als er één ding is waar je zeker van kunt zijn als je naar Caïro reist, dan is het wel dat je een paar uur zult doorbrengen met een bezoek aan de piramides van Gizeh en de nabijgelegen Sfinx. Niet iedereen weet echter dat het ook heel interessant is om het gebied 's nachts te bezoeken om te genieten en je te verbazen over de geluid- en lichtshow bij de piramides.

Gedurende een uur worden de piramides verlicht door laserstralen van licht. Zowel de muren van de Tempel van de Mummificatie als de piramides zelf, en niet te vergeten het woestijnzand en de Sfinx, worden schermen waarop een deel van de geschiedenis van het Egypte van de Farao's zich ontvouwt.

De beelden worden gecombineerd met een prachtige soundtrack en je kunt luisteren naar de mysterieuze of dramatische stem van de Sfinx. Gedurende deze tijd kun je enkele details te weten komen over het leven van Nefertiti en dat van farao Achnaton en kom je te weten hoe de imposante piramides werden gebouwd.

Praktische informatie

  • Locatie: De piramides bevinden zich in Gizeh, op ongeveer 30 minuten van het centrum van Caïro (mits het chaotische verkeer je aankomst niet vertraagt).
  • Tickets: De handigste optie, zowel om bij de piramides te komen als om van het bezoek te genieten, is om een rondleiding door de piramides te boeken, waarbij kaartjes voor de audiovisuele show en, indien nodig, vervoer zijn inbegrepen.
  • Tijdschema: Hoewel er veranderingen kunnen zijn, vindt de show elke dag plaats, in drie verschillende sessies. In de zomer is de show om 19:30, 20:30 en 21:30 uur en in de winter om 18:30, 19:30 en 20:30 uur.

Boek je tour naar de geluid- en lichtshow van de piramides

2. Een ongelooflijke ervaring: geniet van een dinercruise met een dansshow

Cruise op de Nijl| ©Ana Paula Hirama
Cruise op de Nijl| ©Ana Paula Hirama

Zonder de Nijl zou de geschiedenis van Egypte en Caïro er heel anders hebben uitgezien. De grote rivier is de schepper van het leven in het land en het element dat het van noord naar zuid structureert. Het boeken van een nachtcruise op de Nijl is daarom een must en de ervaring wordt nog beter door de toevoeging van een diner en een buikdansshow.

Deze kleine nachtcruises in Caïro zijn niet alleen perfect om te ontspannen na een lange dag sightseeing. Tijdens de tour kun je de verlichte skyline van de stad bewonderen en sommige bezienswaardigheden vanuit een ander gezichtspunt bekijken.

Er zijn verschillende soorten cruises, afhankelijk van wat je zoekt. Er zijn verschillende soorten cruises, afhankelijk van wat u zoekt. Er zijn diners in buffetvorm en diners die worden aangeboden door uitstekende chef-koks, zodat u de prachtige Egyptische gastronomie beter leert kennen. Je kunt ook een cruise boeken met een buikdansshow en kleine concerten met traditionele muziek.

Boek een nachtcruise op de Nijl

3. Laat je verrassen met een tochtje over de Nijl in een falucca.

In een falucca op de Nijl| ©Silviapef
In een falucca op de Nijl| ©Silviapef

Hoewel cruiseschepen het populairst zijn bij toeristen als ze in Caïro zijn, is er een andere , meer traditionele manier om op de Nijl te varen: in een falucca. Als je echt een onvergetelijke ervaring wilt, raad ik je aan om een tochtje op een falucca op de Nijl te boeken, een van deze boten om van de zonsondergang vanaf de rivier te genieten.

Falucca's zijn kleine houten boten die door de wind worden voortgestuwd. Eeuwenlang waren ze het vervoermiddel van de Egyptenaren om de Nijl op en neer te varen, voor korte of langere reizen. Aan boord van deze boten, gewiegd door het water van de rivier, waan je je in een ander tijdperk.

Als je deze activiteit wilt doen, probeer dan een falucca te vinden die naast de zeilen en roeispanen ook een motor heeft. Tijdens mijn reis naar Aswan had ik de pech om in een falucca te varen op een totaal kalme dag, zonder wind. Om maar te zeggen dat het lang duurde voordat we met de roeispanen de oever konden bereiken.

Boek een Nijlcruise in een falucca

4. Bezoek de Khan El Khalili markt

Khan El Khalili Markt| ©MohammedKhan12
Khan El Khalili Markt| ©MohammedKhan12

De meest bezochte plek in Caïro door toeristen die willen winkelen is de Khan El Khalili markt. De meeste van deze bezoeken vinden overdag plaats, maar het is de moeite waard om je 's avonds in de smalle straatjes te wagen.

Khan el Khalili ligt in wat bekend staat als Islamitisch Caïro. De kraampjes en winkels liggen verspreid over een groot aantal zigzaggende steegjes en steegjes. Verdwalen is eerder een mogelijkheid dan een onvermijdelijkheid. Je kunt in dit gebied ook een aantal prachtige moskeeën zien, evenals de werkplaatsen waar de ambachtslieden werken die hun waren op de markt verkopen. De winkels sluiten niet als de zon ondergaat en het marktdistrict krijgt een andere sfeer als de traditionele metalen lantaarns worden aangestoken.

Mijn aanbeveling is om na 19:00 uur te gaan (vroeger in de winter) om op je gemak over de markt te slenteren en daarna te dineren in een van de lokale straatrestaurants.

Joaquín's Traveller Tip

Als je hebt besloten om alleen te gaan en niet met een gids, raad ik je aan om geduldig te zijn. Sommige verkopers kunnen erg vasthoudend zijn in het aantrekken van toeristen naar hun winkels. Als je niet geïnteresseerd bent, zul je hun uitnodiging meerdere keren moeten weigeren.

5. Mis een wandeling door Al Moez Street niet

Al Moez straat| ©abdelrahman alaa bayoumi
Al Moez straat| ©abdelrahman alaa bayoumi

Vlakbij Khan el Khalili is een andere essentiële plek om het nachtleven van Caïro te ervaren: Al Moez Street (je ziet de naam misschien anders gespeld, omdat de Arabische transcripties niet gemakkelijk zijn op de klinkers). Het is een onvergetelijke ervaring om over de ongeveer een kilometer van deze straat te lopen als de gekleurde lichten branden.

Al Moez Street werd in 2008 afgesloten voor verkeer, waardoor de toch al aanzienlijke verkeersstroom toenam. Onderweg kun je verschillende kleine architectonische juweeltjes zien, allemaal prachtig verlicht. Mis de Al Hakim bi Amr Allah Moskee, de Al-Aqmar Moskee, de Al Nasir Muhammad Madrasa en het Qalawun complex niet.

Een ander bezienswaardig gebouw is Beit al-Suhaymi, een huis (wat beit betekent) gebouwd in 1648 en beschouwd als een van de mooiste voorbeelden van Ottomaanse architectuur in de stad.

6. Ontspan even in het Fishawi Café of het Mirror Café

Fishawi Café| ©Rckr88
Fishawi Café| ©Rckr88

Aan de ene kant van Khan el Khalili ligt het Fishawi, een van de beroemdste cafés van de Egyptische hoofdstad. Als je hebt besloten om 's avonds een wandeling door de wijk te maken, kun je op het terras even bijkomen van de drukte op straat. In de straat waar het café zich bevindt, is het meestal op alle uren druk, dus als je geen gids hebt, zul je bijna zeker moeten wachten op een tafeltje.

Het Fishawi of Spiegelcafé begon zijn activiteiten meer dan 240 jaar geleden. Na verloop van tijd groeide de klantenkring en vandaag de dag staat het bekend om de beste tuco koffie, heerlijke muntthee en de beste narghiles (waterpijpen) van de stad.

Voor veel Egyptenaren is tijd doorbrengen in dit café, de sfeer opsnuiven terwijl ze thee drinken en een waterpijp roken een echt tijdverdrijf en ik weet zeker dat jij het ook geweldig zult vinden. Bedenk ook dat deze plek er trots op is een favoriete plek te zijn geweest van enkele van de beroemdste schrijvers van het land, waaronder Naguid Mahfoud, winnaar van de Nobelprijs voor literatuur in 1988.

7. Kijk uit over de stad vanaf Caïro Tower

Toren van Caïro| ©Ahmedsantos
Toren van Caïro| ©Ahmedsantos

Als je 's nachts wilt genieten van een uitzicht over de stad met al zijn verlichting, is er geen betere plek dan de Caïro Tower, de Caïro Toren.

Deze voormalige telecommunicatietoren van 187 meter hoog staat in de moderne wijk Zamalek en het ontwerp valt op door zijn gestileerde uiterlijk en doordat het is bedekt met een rooster dat op een lotusbloem moet lijken.

Om de toren binnen te gaan moet je ongeveer 10 euro betalen, maar dat is het waard voor het uitzicht vanaf het observatiedek op het terras. Tot 00:00 uur (in de winter) of 1:00 uur (in de zomer) kun je naar buiten kijken om de Nijl verlicht te zien door de lichten van de boten en een perspectief te krijgen op de straten van de stad. Een andere optie is om een tafel te reserveren in het ronddraaiende restaurant op de top van de toren. Je kunt dan van hetzelfde uitzicht genieten terwijl je dineert.

Maak een wandeling door Zamalek als je in de buurt bent

De wijk waarin de toren staat, Zamalek, ligt op een klein eiland in de rivier de Nijl.

Het wordt al lang beschouwd als het modernste en meest verwesterde deel van de stad en is de thuisbasis van veel trendy winkels en toprestaurants.

8. Bezoek het Opera House

Theater Caïro| ©Jessica Splain
Theater Caïro| ©Jessica Splain

Misschien associeer je Caïro niet met opera of klassieke muziek. Maar als je een liefhebber van deze genres bent, zul je zien dat de stad een van de beste centra voor podiumkunsten ter wereld is. Het Caïro Opera House, geopend in 1988, is een complex dat zeven verschillende theaters huisvest. Het herbergt ook een muziekbibliotheek, een museum en een kunstgalerie.

Zoals de naam van het theater al doet vermoeden, is het populairste genre opera, maar er worden ook ballet, musicals, toneelstukken en concerten gehouden.

Dit theater is de belangrijkste locatie voor verschillende gezelschappen, zoals het Caïro Symfonieorkest, de City Opera Company, de Caïro Opera Ballet Company en het National Arab Music Ensemble. Om bij het gebouw te komen moet je naar Gezira Island, gelegen aan de Nijl. Bekijk voordat je gaat het programma op hun website, waar je ook kaartjes kunt kopen.

9. Ervaar het nachtleven van Caïro

Caïro bij nacht| ©Radiaton/2
Caïro bij nacht| ©Radiaton/2

Je denkt bijna zeker niet aan Caïro als een hotspot voor het nachtleven, maar feit is dat de Egyptische hoofdstad tal van mogelijkheden biedt voor een avondje uit, zij het met een geheel eigen stijl. Als je op zoek bent naar nachtclubs, ga dan naar de clubs in de meest luxueuze hotels van de stad, terwijl er in de buurt van het Egyptisch Museum een paar clubs zijn die door de lokale bevolking worden bezocht. Een andere interessante optie zijn de boten die voor anker liggen in de rivier en die dienst doen als drijvende disco.

Je kunt ook naar de bekende Baladi bars gaan, een soort koffieshops die een vergunning hebben om alcohol te verkopen, hoewel het meestal alleen door toeristen wordt gedronken. De meeste van deze bars liggen in de wijk Sharia Alfy in de buurt van Midan Orabi en de klantenkring is bijna uitsluitend mannelijk.

Merk op dat je in zowel de clubs als de discotheken kunt eten en drinken terwijl je naar sommige shows kijkt. Net als in andere steden veranderen de hotspots na verloop van tijd, maar hier zijn een paar van de bekendste:

  • Harry's Pub: gelegen in het Cairo Marriott Hotel. Er is karaoke en op sommige avonden worden er speciale evenementen voor vrouwen georganiseerd.
  • Windows on the World: op de 36e verdieping van het Ramses Hiton. Biedt een van de beste uitzichten over de stad.
  • Sultan Bar: in het Mena House, gevestigd in een paleis met uitzicht op de piramides.
  • Jackie's Joint: in het Nile Hilton, met dansvloeren en pooltafels.

Joaquin's Reizigerstip

Alcohol is verboden voor de moslimbevolking, dus in de praktijk is het moeilijk om alcoholische dranken te vinden buiten de toeristenhotels of in sommige gelegenheden met een speciale vergunning. Zelfs als buitenlander mag je in het openbaar geen tekenen van dronkenschap vertonen.

10. Luister naar live muziek

Cairo Jazz Club| ©Sharmoofers
Cairo Jazz Club| ©Sharmoofers

Het nachtleven van Caïro biedt ook de mogelijkheid om naar een paar gelegenheden te gaan om naar live muziek te luisteren, zowel internationale als Egyptische. Een van de beste plekken om dit te doen is The Place, gelegen in het Sheraton el Gezirah, waar je ook kunt genieten van een geweldig uitzicht op de rivier.

Als je van jazz houdt en ernaar wilt luisteren onder het genot van een cocktail, kun je naar het Ramses Hilton Hotel gaan, met name naar de club op de 30e verdieping. Iets verder weg wordt dit soort muziek ook gespeeld in de Cairo Jazz Club, een plek die zeer aan te bevelen is vanwege de bijzondere sfeer.

Is Caïro veilig 's nachts?

De straten van Caïro| ©ASaber91
De straten van Caïro| ©ASaber91

Hoewel het geen onveilige stad is, zijn er een paar veiligheidstips waar je rekening mee moet houden. Om te beginnen moet je uitkijken voor zakkenrollers in de gebieden waar de meeste toeristen komen. Let ook op je bezittingen, want de zogenaamde onvoorzichtigen kunnen op de uitkijk staan.

Een ander lastig aspect is oplichting bij het nemen van een taxi of door sommige verkopers. In het eerste geval moet u altijd onderhandelen over de prijs voordat u in het voertuig stapt en natuurlijk alleen officiële taxi's gebruiken en, indien mogelijk, taxi's die zijn aangevraagd door uw hotel of door de managers van de plaats waar u verblijft. Wat de verkopers betreft, het draait allemaal om je onderhandelingsvaardigheden en je niet laten misleiden wanneer ze je zogenaamd antiek aanbieden tegen spotprijzen.

Als er iets echt gevaarlijk is aan Caïro , dan is het wel het verkeer. De zebrapaden (waar ze bestaan) zijn meer een ornament, net als de verkeerslichten. Oversteken vereist besluitvaardigheid en een behoorlijke dosis voorzichtigheid.

Boek een woestijntour vanuit Caïro

Hoe kun je je 's nachts in Caïro verplaatsen?

Metro in Caïro| ©Andrew A. Shenouda
Metro in Caïro| ©Andrew A. Shenouda

De meeste toeristen kiezen ervoor om een gids in te huren om hen te helpen genieten van alles wat er te zien en te doen is in Caïro, maar als je het liever op eigen houtje doet, kun je het beste de metro of taxi's gebruiken.

Een van de voordelen van de metro is dat hij gemakkelijk te gebruiken is en dat de borden zowel in het Engels als in het Arabisch zijn. Er zijn 3 verschillende lijnen en de metro rijdt van 5.15 tot middernacht.

Na die tijd zit je vast aan taxi's, tenzij je Arabisch kunt lezen zodat je de bussen kunt gebruiken. Vergeet niet om met de taxichauffeur te onderhandelen over de ritprijs en vraag je hotel vooraf om een schatting van de ritprijs om een idee te krijgen.

Boek een tour naar de piramides van Gizeh en het Egyptisch Museum