Beste Rondleidingen Egyptisch Museum

De grote collectie oude kunst en kunstvoorwerpen in het Egyptisch Museum in Caïro is een rondleiding meer dan waard; als je alles wilt weten wat je moet weten over deze excursies, leg ik het je hier haarfijn uit!

Katherine Betances

Katherine Betances

7 minuten lezen

Beste Rondleidingen Egyptisch Museum

Egyptisch Museum in Caïro | ©V Manninen

Het Egyptisch Museum van Oudheden wordt beschouwd als het meest traditionele en belangrijkste archeologische museum in het Midden-Oosten en is een musttijdens elke rondreis door Caïro. Het werd opgericht in 1902, met de bedoeling om alle Egyptische kunst die tot die tijd en in de jaren daarna werd teruggevonden te huisvesten en te beschermen. Met meer dan 100 jaar oud is de collectie in het museum op zijn zachtst gezegd verbazingwekkend, om nog maar te zwijgen over het feit dat het tot de belangrijkste kunstgaleries en musea ter wereld behoort.

De beste keuze

Piramides van Gizeh, Egyptisch Museum en Bazaar Khan El Khalili dagtocht vanuit Caïro

Verken de hoogtepunten van het museum in één ochtend

Een deskundige gids in Egyptologie ontmoet je direct bij het hotel om je naar het museum te brengen; de rondleiding binnen neemt je mee langs de meest opmerkelijke artefacten met gedetailleerde uitleg over de artefacten die deel uitmaken van de collectie. Alles in jouw taal

Het is een bezoek dat geen enkele liefhebber of nieuwsgierige van de Egyptische cultuur mag missen, zeggen dat de immense collectie voorwerpen uit alle perioden die in deze ruimte te zien is indrukwekkend is, is een understatement.

Een rondleiding onder begeleiding van een expert in Egyptologie zal je helpen om deze indrukwekkende cultuur beter te begrijpen, maar vooral om het in een historische context te plaatsen die echt begrijpelijk is voor ons die in hedendaagse samenlevingen leven die totaal gemoderniseerd zijn.

Aanbevolen als.... je het meeste uit je bezoek aan het museum wilt halen. Het is vooral handig voor reizigers die geen tijd hebben om een hele dag aan het museum te besteden omdat ze maar een of tweedagen in Caïro zijn. Een gids neemt je mee door alles wat relevant is.

Hoeveel kosten rondleidingen in het Caïro Museum en hoe lang duren ze?

Binnen in het museum van Caïro| ©deepfoto
Binnen in het museum van Caïro| ©deepfoto

Een rondleiding door het Egyptisch Museum in de stad Caïro duurt minstens 3 uur; andere rondleidingen, waarbij een traditionele lunch is inbegrepen of een bezoek aan andere belangrijke monumenten zoals de piramides van Gizeh, kunnen 5 tot 8 uur duren.

De voordeligste rondleidingen met gespecialiseerde gidsen zijn gemiddeld € 30; afhankelijk van of andere bezienswaardigheden zijn inbegrepen, kan deze prijs oplopen tot meer dan € 50 per ervaring.

Audiogidsen om het Caïro Museum te bezoeken: Een populaire bron voor reizigers die geld willen besparen zijn audiogidsen; helaas heeft het Caïro Museum geen officiële audiogidsen, sommige online platforms bieden gratis audiogidsen aan, maar tot nu toe alleen in het Engels en niet echt heel compleet.

Boek een excursie naar de piramides en het Egyptisch Museum

Is een rondleiding door het museum in Caïro de moeite waard en wat zijn de voordelen ten opzichte van een rondleiding op eigen houtje?

Museum werkt| ©Kirk K
Museum werkt| ©Kirk K

Betalen voor een rondleiding is absoluut de moeite waard. Als je naar Caïro reist, moet je er rekening mee houden dat het Museum van Oudheden een erg groot museum is en niet erg goed georganiseerd. Als je op eigen houtje rondloopt, kun je moeite hebben om de meest interessante en opmerkelijke kunstwerken in het complex te vinden. Het is misschien wel de plek in heel Egypte waar je het advies van een deskundige gids nodig hebt om het meeste uit je bezoek te halen.

Het museum heeft een indrukwekkende collectie van 120.000 tentoongestelde stukken; de collectie is zo groot dat er bijna geen ruimte meer is om nieuwe ontdekkingen toe te voegen. Het gebrek aan ruimte heeft geleid tot een beetje rommel in de tentoonstelling, dus een deskundige gids is van vitaal belang om de meest opvallende stukken te vinden.

Het beste advies voor reizigers die 3 dagen of minder in Caïro zijn, is om van tevoren excursies te boeken naar de meest interessante plekken, zodat je veel meer van de ervaring kunt genieten en een hoop gedoe kunt vermijden.

Boek een tour naar de piramides en het Egyptisch Museum

Welke soorten rondleidingen zijn er in het Museum van Caïro?

Buiten het museum, begin van de rondleiding| ©a rancid amoeba
Buiten het museum, begin van de rondleiding| ©a rancid amoeba

Er worden verschillende soorten rondleidingen aangeboden door verschillende bedrijven in Caïro. Hoewel ze kunnen variëren qua duur, prijs en activiteiten, vallen alle beschikbare museumrondleidingen over het algemeen in een van de volgende categorieën:

 • Excursies van een halve dag: Rondleidingen van 3 tot 6 uur zijn bedoeld om onder leiding van een deskundige gids de indrukwekkendste stukken uit de enorme collectie van het museum te bekijken.
 • Rondleidingen van een hele dag: Rondleidingen van een hele dag kunnen een bezoek aan andere tentoonstellingsruimtes in Caïro inhouden, zoals het Koptisch Museum of het Museum van Islamitische Kunst.
 • Culturele rondleidingen: Culturele rondleidingen door het beste van Caïro en de omgeving omvatten, naast het museum, het verkennen van de piramides van Gizeh, de Sfinx, de beroemde Khan el-Khalili Bazaar en nog veel meer. Ze duren meestal 8 tot 10 uur.
 • Meerdaagse excursies: Naast de traditionele rondleiding door Caïro en all-inclusive meerdaagse excursies, omvatten routes bezoeken aan steden zoals Memphis, gelegen ten zuidoosten van Caïro, om andere belangrijke historische plaatsen te zien; sommige pakketten kunnen cruises op de Nijl omvatten.

Boek een excursie naar de piramides en het Egyptisch Museum

Zijn er rondleidingen voor kinderen en hoe zien die eruit?

In het museum met kinderen| ©Mark Fischer
In het museum met kinderen| ©Mark Fischer

Op dit moment zijn er geen speciale rondleidingen voor kinderen in het Egyptisch Museum in Caïro; maar omdat het een van de populairste attracties van de stad is, zijn er voldoende gidsen die experts zijn in egyptologie en de Engelse taal uitstekend beheersen.

Dit betekent dat als je Caïro met kinderen bezoekt, je ze gemakkelijk kunt integreren in de traditionele rondleiding voor volwassenen en dat ze zeker gefascineerd zullen zijn als ze de gemummificeerde sarcofagen binnen goed bekijken.

Belangrijkste werken die je tijdens de rondleiding zult zien

Beelden van Amenhotep III en Tiyi| ©Mark Fischer
Beelden van Amenhotep III en Tiyi| ©Mark Fischer

Als een van de meest bezochte attracties in de stad, is het een must-see stop bij elk bezoek aan Egypte; een aantal van de must-see objecten die je zult zien tijdens je bezoek zijn:

 • Beelden van Amenhotep III en Tiyi
 • Narmer's palet
 • Standbeeld van Khasekhemuy
 • Beelden van Rahotep en zijn vrouw Nofret
 • Zittend standbeeld van farao Chephren
 • Triade van Mycerinus
 • Grafmasker van Toetanchamon
 • Sarcofaag van Toetanchamon
 • Stenen sarcofagen
 • Grafmasker van farao Sheshonq II

Boek een excursie naar de piramides en het Egyptisch Museum

Wanneer is de beste tijd voor een rondleiding door het Museum van Caïro?

Mausoleum van de Sultan| ©Jorge Láscar
Mausoleum van de Sultan| ©Jorge Láscar

Het beste moment van de dag om **het museum te bezoeken ** is rond het middaguur, hoewel de meeste rondleidingen vroeg in de ochtend plaatsvinden om het meeste uit de dag te halen en de reiziger in staat te stellen meer activiteiten te ondernemen.

Houd er rekening mee dat vanwege het over het algemeen hete klimaat in Egypte, de beste tijd om de stad en mogelijk het museum te bezoeken de maanden zijn waarin de temperaturen koeler zijn, dat wil zeggen tussen de maanden november en april.

Openingstijden: Het Egyptisch Museum in Caïro is dagelijks geopend van 09.00 tot 18.00 uur. Inbegrepen in de entreeprijs is toegang tot de meeste tentoonstellingen, plus de toiletruimte, cadeauwinkel en cafetaria.

Boek een excursie naar de piramides en het Egyptisch Museum

Tips voor een bezoek aan het Caïro Museum met een rondleiding

Kist in het museum| ©Aidan McRae Thomson
Kist in het museum| ©Aidan McRae Thomson

1. Boek je rondleiding van tevoren

Als je zeker wilt zijn van een rondleiding door het Caïro Museum in jouw taal met beschikbaarheid op jouw reisdata, raad ik je aan om je boeking niet tot het laatste moment over te laten en zo ver mogelijk van tevoren te boeken. Je kunt online boeken door naar aanbieders te zoeken via de zoekmachine HelloTickets.

2. Vermijd gidsen buiten het museum

Buiten het museum vind je mensen die aanbieden om als gids te fungeren tijdens je bezoek; ik raad ze echter niet aan, omdat het geen gecertificeerde of betrouwbare gidsen zijn. Vaak leiden ze je door een paar werken om snel geld te verdienen, waarbij ze de interessantere werken overslaan en geen interessante uitleg of details geven.

3. Het is heet, vooral in de zomer!

Hoewel de interne collectie echt geweldig is, heeft het Egyptisch Museum in Caïro een aantal belangrijke verbeterpunten, zoals het gebrek aan airconditioning in de meeste faciliteiten. Gezien de overweldigende hitte van de stad, vooral in de zomermaanden, moet je altijd water bij je hebben en, indien mogelijk, een handventilator.

4. Koop cadeaus en souvenirs in de museumwinkel.

Zoals bijna alle grote musea heeft het Egyptisch Museum in Caïro een souvenirwinkel waar je je merchandiser kunt kopen; hoewel je buiten het museum verkopers zult vinden die je merchandiser tegen een lagere prijs kunnen aanbieden, moet je niet vergeten dat je door in de officiële museumwinkel te kopen helpt het instituut te financieren en de stukken die hier worden tentoongesteld te behouden en te verzorgen.

5. Doe wat onderzoek naar de fotopas

Als je het belangrijk vindt om foto's te maken in het museum, wees je er dan van bewust dat fotograferen in de meeste ruimtes verboden is; neem bij aankomst contact op met de touroperator of de kassa van het museum om te weten te komen hoe je een fotopas kunt krijgen

.

6. Raak de artefacten niet aan en leun niet op de vitrines.

Het is verboden om de stenen voorwerpen aan te raken of om te leunen op de vitrines waar kleinere of kwetsbare stukken worden tentoongesteld. Hoewel stenen voorwerpen goed bestand zijn tegen het buitenklimaat (dat doen ze al duizenden jaren), zal olie op je handen het materiaal doen ontbinden.

Boek een reis naar de piramides en het Egyptisch Museum