Caïro in 2 dagen: alles wat je moet weten

Hoewel er in Caïro veel te zien is, is 48 uur genoeg om de belangrijkste dingen te leren kennen en van deze historische stad te genieten. Zolang je maar een goed geplande route hebt, en die vind je in deze post.

Carlos Bleda

Carlos Bleda

9 minuten lezen

Caïro in 2 dagen: alles wat je moet weten

Caïro | ©giannipavone

Is twee dagen genoeg om alles te zien wat Caïro te bieden heeft? 48 uur is genoeg om de meeste wonderen van de stad te zien en de belangrijkste dingen van ons lijstje af te strepen, maar we moeten natuurlijk wel wat dingen laten liggen. Om het meeste uit deze 2 dagen te halen, heb ik een route samengesteld die ontworpen is om het meeste uit je tijd te halen en de monumenten en must-see plaatsen van Caïro te leren kennen.

Dag 1: Rondleiding door het Oude Egypte: de piramides, de sfinx, het Egyptisch Museum

Kennismaking met de piramides| ©Rckr88
Kennismaking met de piramides| ©Rckr88

De eerste 24 uur in de hoofdstad van Egypte hebben een duidelijk doel. Kennismaken met het gedeelte dat te maken heeft met het Oude Egypte:

 • Piramides van Gizeh: de eerste stop is voor de belangrijkste monumenten van Caïro. Deze bevinden zich in een complex aan de rand van de stad op ongeveer 15 kilometer van het centrum van de hoofdstad dat je met elk vervoermiddel kunt bereiken, vooral als je vanuit Caïro een excursie naar de piramides van Gizeh boekt. Je kunt de grafkamers in de piramides bezoeken, maar de toegangsprijs is apart.
 • Cheops is de beroemdste en belangrijkste piramide en de toegang tot de ingewanden kost ongeveer 3 euro per persoon tegen de huidige wisselkoers. De rijen zijn echter langer en omdat de tijd beperkt is, raad ik je aan om, als je er een wilt bezoeken, te kiezen voor de Mykerinos piramide. Minder druk maar even interessant. De piramides zijn niet het enige interessante punt van het complex, het volgende staat hieronder.

Boek een tour naar de piramides van Gizeh vanuit Caïro

De Sfinx

De Sfinx| ©Jorge Láscar
De Sfinx| ©Jorge Láscar

Hoewel de Sfinx in hetzelfde complex ligt als de piramides, verdient hij een aparte vermelding. Het is een van de beroemdste beeldhouwwerken uit de oudheid en wordt verondersteld de farao Khafre voor te stellen.

Je kuntde Sfinx vanaf zijn basis bewonderen en je zult versteld staan van zijn imposante aanwezigheid. Naast de afwezigheid van zijn neus, die in Londen wordt tentoongesteld, zie je vaak steigers eromheen die worden gebruikt voor restauratie- en onderhoudswerkzaamheden aan dit spectaculaire maar ernstig bedreigde monument.

Saqqara en Memphis

Op 40 minuten van de piramides van Gizeh liggen Memphis en Saqqara. Deze twee plaatsen zijn ook essentieel om meer te leren over de oude Egyptische beschaving. Memphis was de oude hoofdstad van het rijk.

De beste manier om van Gizeh naar dit punt te komen is door een gezamenlijke tour te huren om de piramides, Saqqara en Memphis te bezoeken. Maar je kunt ook een taxi nemen die, als je over de prijs onderhandelt, heel voordelig kan zijn.

Memphis was ooit een stad vol paleizen en monumenten, terwijl het nu een stad van lage huizen is, maar het herbergt een museum met enkele van de belangrijkste overblijfselen van de stad uit haar gouden eeuw. In het openluchtmuseum vind je een 10 meter hoog beeld van Ramesses II en sfinxen, mummificatietafels en obelisken.

Na Memphis is het tijd om de Nijl over te steken en in ongeveer 20 minuten bereik je Saqqara. In Saqqara staat het oudste gebouw ter wereld: het grafcomplex van farao Zoser, dat dateert uit 2650 voor Christus. De andere must-see is de Trappenpiramide, het graf van farao Zoser en een van de eerste piramides ooit gebouwd.

Boek een excursie naar de piramides van Gizeh, Saqqara en Memphis

Egyptisch Museum

Buiten het museum, begin van de tour| ©a rancid amoeba
Buiten het museum, begin van de tour| ©a rancid amoeba

Geen bezoek aan de piramides van Gizeh en het complex van Memphis en Saqqara is compleet zonder een bezoek aan het Egyptisch Museum. Dit museum herbergt de grootste collectie oude Egyptische artefacten ter wereld en je kunt een tour boeken waarin je bijvoorbeeld een bezoek aan de piramides van Gizeh en het Egyptisch Museum vanuit Caïro combineert.

In totaal zijn er meer dan 130.000 artefacten van verschillende soorten uit alle perioden van de Egyptische geschiedenis. Het museum bevindt zich in Caïro, dus het is noodzakelijk om terug te keren naar de stad. Om het in detail te zien zouden we bijna 2 dagen van deze route nodig hebben, dus we moeten bepaalde stukken voorrang geven. De meest relevante en bekende zijn die van farao Toetanchamon. Het gouden dodenmasker van de farao is, naast het symbool van het museum, het meest waardevolle. Zijn doodskist en troon zijn ook de belangrijkste stukken van alle stukken die in zijn tombe zijn gevonden.

 • Hoeveel kost het? Het kost ongeveer 3 euro per persoon, en als je de kamer die bekend staat als de mummiekamer in wilt, moet je 5 euro extra betalen. Je kunt ook een rondleiding door het Egyptisch Museum boeken voor ongeveer 40 euro. Een echte aanrader als je een fan bent van Egyptische kunst.
 • Openingstijden museum: geopend tot 19.00 uur van maandag tot en met woensdag en tot 21.00 uur op donderdag en zondag. Op vrijdag en zaterdag sluit het museum om 16.00 uur.
 • Waar is het? Het bevindt zich op het Tahrirplein en de beste manier om er te komen in Caïro is met de metro. Neem lijn 1 of 2, met de rode en gele kleuren, naar de halte Sadat station.

Dineren op het Tahrirplein

Het Tahrirplein zelf is een ideale plek om de dag af te sluiten nadat je het museum hebt gezien. Het is een gebied met een geweldige sfeer en verschillende plekken om te dineren, en het ligt dicht bij de Nijl, wat ook een goed gebied is om daarna te bezoeken.

Boek een excursie naar de piramides van Gizeh en het Egyptisch Museum

Dag 2: Caïro centrum

Straten van de Koptische wijk| ©rsaezn
Straten van de Koptische wijk| ©rsaezn

Na een intensieve eerste dag ondergedompeld in het oude Egypte, is het tijd om het centrum van Caïro te leren kennen. Op een veel rustigere tweede dag, met minder reizen, bezoek je de belangrijkste historische bezienswaardigheden binnen de stadsgrenzen.

Dit zijn onder andere het fort van Saladin en de kerken en sites in de koptisch-christelijke wijk. Om je bezoek af te ronden kun je het beste de Khan Al-Khalili Bazaar bezoeken en een souvenir van de Egyptische hoofdstad mee naar huis nemen.

Koptische wijk

Een bezoek aan de Koptische wijk is een must, want het is een van de belangrijkste toeristische attracties in Caïro. Het ligt ten zuiden van de Citadel van Saladin, op ongeveer een half uur met de bus of 15 minuten met de taxi.

Deze wijk is de thuisbasis van de Koptische christenen en een plek met een speciale betekenis voor christenen in het algemeen, omdat het volgens de overlevering de plek was waar de Heilige Familie (Jezus, Maria en Jozef) hun toevlucht zochten tijdens hun verblijf in Egypte. Daarom staat de buurt vol met kerken en kloosters die met deze traditie verbonden zijn.

Er zijn verschillende interessante punten binnen de oude muren van Babylon die aan deze wijk grenzen. De eerste is de hangende kerk. Ze wordt zo genoemd omdat ze boven de poort van de muur werd gebouwd en staat ook bekend als de kerk van Santa Maria.

De andere twee kerken die je moet bezoeken zijn de kerk van Santa Barbara, ter ere van de martelaar naar wie de kerk is vernoemd, en de kerk van San Sergius en San Bacchus. Deze laatste is de oudste in de koptische wijk en werd gebouwd boven de grot waarin, volgens de legende, de heilige familie zich schuilhield. Maar er zijn niet alleen kerken, er zijn ook moskeeën zoals Amr Ibn Al As, de eerste moskee die in Egypte werd gebouwd, en synagogen zoals Ben Ezra. Er zijn talloze religieuze bezienswaardigheden en één punt dat ze allemaal verenigt is het Koptisch Museum.

Citadel van Saladin

Ingang tot de citadel| ©Dan
Ingang tot de citadel| ©Dan

Dezelfde heerser die de Citadel zijn naam gaf, gaf in de 12e eeuw opdracht tot de bouw van de Citadel van Saladin in Caïro om zichzelf te beschermen tegen aanvallen van Europese rijken. Vandaag de dag is dit ommuurde complex het meest bezochte monument in de stad Caïro. Er zijn veel bezienswaardigheden in de Citadel van Saladin en je kunt deze het beste op je gemak bezoeken.

Er zijn verschillende gebouwen te bezoeken, te beginnen met het imposante Gawhara paleis en verder met de prachtige moskeeën:

 • Sultan Hassan Moskee, Ibn Tulun Moskee en Al Rifa'i Moskee zijn de belangrijkste moskeeën binnen de citadel.
 • Naast deze gebouwen zijn er ook musea met voorwerpen die te maken hebben met de geschiedenis van de plaats. Deze musea zijn het koetsenmuseum en het militaire museum. Dit laatste museum is het interessantst omdat het het nauwst verbonden is met de geschiedenis van het fort.

Maar de Citadel van Saladin is meer dan een verzameling gebouwen. Een andere grote troef is de ligging: de citadel ligt bovenop de Mokattamheuvel in het centrum van Caïro en biedt een van de beste uitzichten over de Egyptische hoofdstad. Het is bijna verplicht om langs de wallen te lopen en te stoppen om van het uitzicht te genieten. Algemene toegang is ongeveer 7 euro voor het hele complex.

Islamitische wijk

Moskee Islamitische Wijk| ©Nathasha
Moskee Islamitische Wijk| ©Nathasha

Deze wijk strekt zich uit door het centrum van Caïro vanaf de uitlopers van de Citadel van Saladin, waardoor het een interessante plek is om te bezoeken. Het dankt zijn naam aan het feit dat het ooit een van de belangrijkste islamitische centra ter wereld was, maar het is eigenlijk meer een middeleeuwse wijk met veel charme.

In de straten vind je veel moskeeën, pleinen, winkels en zeer interessante plekken. De moskeeën zijn misschien wel de belangrijkste, maar veel moskeeën zijn niet toegankelijk voor niet-moslim toeristen omdat het heilige plaatsen zijn voor hun religie. Maar de buurt biedt nog veel meer:

 • We kunnen bijvoorbeeld het Midan Al Hussein plein bezoeken waar twee van de belangrijkste moskeeën staan en het is ook een plek waar veel restaurants en terrassen zijn geconcentreerd. Al Azhar Park ligt ook in deze buurt en is een van de belangrijkste parken in Caïro.
 • Ik raad je ook aan om door de Sharia Al Muizz Li Din Allah straat te gaan waar zich een groot aantal moskeeën en zeer interessante winkels bevinden en waar je onze volgende bestemming bereikt, de Khan El Khalili markt. Ook bekend als Khan El-Khalili Bazaar.

Khan El-Khalili Bazaar

Deze plek, ook bekend als de Khan El-Khalili markt, was in de oudheid de bakermat van de handel in Egypte en het hele Midden-Oosten. Vandaag de dag is het een enorme bazaar vol met winkels van allerlei aard en cafés die het de ideale plek maken om te winkelen en te ontspannen met een kopje koffie en zoetigheden om een tweedaagse reis naar Caïro af te ronden.

De markt ligt in het centrum van het islamitische deel van Caïro, in een ommuurd gebied dat bijdraagt aan de oude en traditionele sfeer. In de El-Khalili Bazaar vind je bijna duizend kraampjes waar je van alles kunt vinden, van typisch eten en kruiden tot handwerk, stoffen, sieraden en parfums. Alles wat je maar kunt bedenken is hier te vinden.

Een bezoek in de namiddag of avond is ideaal, omdat je dan op je gemak langs de kraampjes kunt slenteren en je bezoek kunt afronden met een diner in een van de legendarische cafés waar je naast traditionele gerechten ook kunt genieten van traditionele thee en de typische shisha's kunt roken. Daarom is het ongetwijfeld een van de beste dingen om 's avonds te doen in Caïro.

Het is ongetwijfeld de perfecte plek om na 48 uur afscheid te nemen van Caïro en een traditioneel souvenir van een reis mee naar huis te nemen dat je zeker niet zult vergeten.

Boek een excursie naar de Khan El-Khalili Bazaar

Tips voor een bezoek aan Caïro in 2 dagen

Metro in Caïro| ©Andrew A. Shenouda
Metro in Caïro| ©Andrew A. Shenouda

Om het meeste uit een 48-uur durende reis naar Caïro te halen, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Hier zijn enkele tips die je kunnen helpen:

 • Het belangrijkste om je tijd te optimaliseren is om je tickets voor de monumenten op voorhand te krijgen om wachtrijen te vermijden en om te weten hoe je van de ene plaats naar de andere moet gaan. Caïro is een chaotische stad en als je niet weet hoe je je moet verplaatsen, kun je veel tijd verliezen. Voor de meest toeristische plekken zijn er meestal toeristenbussen die rechtstreeks naar de populairste plekken gaan en de beste manier om je door de stad te verplaatsen is per taxi of metro.
 • Hoewel het voor de hand ligt, herinner ik je eraan dat Caïro erg heet is en dat er op plaatsen zoals de piramides van Gizeh weinig schaduw is. Wees voorbereid met hoeden, zonnebrillen en zonnebrandcrème. Hoe dan ook, als je een maand moet kiezen, kies dan de wintermaanden om de Egyptische hoofdstad te bezoeken.
 • Vergeet niet dat op religieuze plaatsen zoals kerken en moskeeën armen en benen bedekt moeten zijn. Dit ligt vooral gevoelig bij vrouwen, dus het is raadzaam om in deze gevallen een sjaal te dragen om je te bedekken.