18 Dingen om te doen in Caïro

Egypte, raadselachtig land van de farao's en bakermat van beschavingen: de reis die iedereen minstens één keer in zijn leven zou moeten maken.

Isabel Catalán

Isabel Catalán

14 minuten lezen

18 Dingen om te doen in Caïro

Luchtfoto van de piramides in Caïro | ©Dario Morandotti

Het is een bestemming vol geschiedenis waar zoveel te zien is dat het onmogelijk is om je te vervelen, want het staat vol met piramides, tempels, musea en fascinerende plekken. Hier zijn de must-sees:

1. Bekijk de piramides van Gizeh

De piramides van Gizeh| ©Hipses
De piramides van Gizeh| ©Hipses

De sensatie van het zien van de piramides van Gizeh, het enige van de 7 wereldwonderen uit de oudheid dat vandaag de dag nog bestaat, is vergelijkbaar met geen enkele andere reiservaring. Daarom is het zo aan te raden om een reis naar Egypte te maken en de kans te krijgen om ze in levenden lijve te zien tijdens een rondleiding door de beroemde piramides.

De piramides bevinden zich op 18 kilometer van Caïro op het plateau van Gizeh en zijn grafconstructies die werden gebouwd in opdracht van farao's uit verschillende dynastieën. De drie belangrijkste piramides in Gizeh zijn Cheops, Chephren en Mykerinos, hoewel er ook veel kleinere piramides zijn.

Hoewel de precieze bouwdatum van deze piramides niet bekend is, wordt geschat dat het werk rond 2500 voor Christus begon. Ze bewonderen vanaf het plateau van Gizeh is al een wonder, maar ze van binnen bekijken tilt de ervaring naar een heel ander niveau - een unieke herinnering!

Boek een excursie naar de piramides van Gizeh

2. Laat je cultiveren in het Egyptisch Museum in Caïro

Egyptisch museum in Caïro| ©Warren LeMay
Egyptisch museum in Caïro| ©Warren LeMay

Het Egyptisch Museum in Caïro, gelegen in de buurt van het Tahrirplein in een majestueus neoklassiek gebouw dat in 1902 werd ingewijd, herbergt een grote collectie oude Egyptische artefacten, waardoor het na de piramides van Gizeh de meest bezochte toeristische attractie van de stad is.

Sinds de opening is de collectie gestaag uitgebreid met de ontdekking van nieuwe artefacten en het terugvinden van vele voorwerpen die tijdens de oorlogen werden geroofd of die zich in musea en privécollecties in het buitenland bevonden.

Tijdens een bezoek aan het Egyptisch Museum in Caïro mag je de Toetanchamonzaal niet missen, waar de schatten die in zijn tombe zijn gevonden en zijn beroemde dodenmasker worden tentoongesteld, evenals de mummiezaal, waar de gemummificeerde overblijfselen van belangrijke farao's en priesters rusten. Hoewel het niet mogelijk is om foto's te maken, verzeker ik je dat het een beeld is dat niet van je netvlies zal verdwijnen.

Boek een rondleiding door het Egyptisch Museum in Caïro

3. Bezoek de Citadel van Saladin

Citadel van Saladin| ©Jorge Láscar
Citadel van Saladin| ©Jorge Láscar

Een andere bezienswaardigheid in het islamitische Caïro is de Citadel van Saladin, een middeleeuwse versterking die deze moslimveroveraar in de 11e eeuw bouwde om de stad te beschermen tegen vijandelijke invallen. Een van de beste dingen om te doen en te zien in Caïro is een bezoek aan deze spectaculaire militaire constructie van grote muren en verdedigingstorens die zo effectief was in zijn doel dat het werd gebruikt als de zetel van de Egyptische regering tot de 19e eeuw.

Vroeger was de citadel een kleine stad in een stad die werd bewoond door tienduizend mensen. Binnen kun je een aantal interessante bezienswaardigheden bekijken, zoals het Gawhara paleis, het militaire museum en het koetsenmuseum, evenals verschillende belangrijke moskeeën zoals de Sultan Hassan moskee, de Al Rifa'i moskee en de Ibn Tulun moskee.

Een andere belangrijke attractie van de Saladin Citadel in Caïro is het bevoorrechte uitzicht vanaf de hoogten. Vergeet je camera niet, want er valt hier genoeg te fotograferen.

4. Winkelen in Khan El Khalili Bazaar

Kruidenwinkel in Khan El Khalili Bazaar| ©Dan
Kruidenwinkel in Khan El Khalili Bazaar| ©Dan

Een van de coolste en meest authentieke dingen om te doen in Caïro is winkelen op de markten van de stad, omdat je je zo kunt mengen onder de lokale bevolking en de authentieke kant van de Egyptische hoofdstad leert kennen. De populairste bazaar van het land en waarschijnlijk van het Midden-Oosten is Khan El Khalili, gelegen in het epicentrum van het islamitische Caïro, in een ommuurde wijk met een middeleeuwse sfeer die je aangenaam verrast zal achterlaten.

Meer dan 900 kraampjes vormen deze bazaar waar je praktisch alles vindt: parfums, sieraden, stoffen, buikdanskostuums, handwerk, gekleurde lampen, kruiden en muziekinstrumenten. Dwaal door de smalle straatjes op zoek naar het perfecte souvenir en probeer af te dingen.

In het begin is het niet gemakkelijk, maar beetje bij beetje krijg je het onder de knie. Met wat oefening verlaat je Khan El Khalili als een expert op dit gebied, waar je dankbaar voor zult zijn op toekomstige uitstapjes naar andere markten over de hele wereld. Als je eenmaal klaar bent met winkelen, raad ik je aan om je bezoek aan deze indrukwekkende souk in Caïro af te ronden met een kopje thee en wat traditionele zoetigheden die in de cafés van Khan el Khalili worden verkocht.

Boek een tour door Gizeh en Khan El Khalili Bazaar

5. Ontdek Spiritueel Caïro

Oud Caïro| ©Francisco Anzola
Oud Caïro| ©Francisco Anzola

Egypte is al sinds mensenheugenis een diep spiritueel land, zowel in de tijd van de farao's als in onze eigen tijd.

Door middel van een excursie naar het Egyptisch Museum in Caïro, de piramides van Gizeh of de necropolis van Saqqara kunnen wij als reizigers ons verdiepen in de Egyptische visie op het leven na de dood, terwijl een rondleiding door de moskeeën van de stad ons dichter bij de religieuze visie van de islamitische wereld brengt. Enkele van de tempels die je kunt bezoeken zijn:

  • Alabaster Moskee, Sultan Hassan Moskee, Al Rifa'i Moskee en Ibn Tulun Moskee.
  • De Koptische wijk van Caïro is het gebied waar de Heilige Familie volgens het Evangelie zou hebben gewoond tijdens hun ballingschap in Egypte. Hier vind je interessante bezienswaardigheden zoals het Koptisch Museum, de Kerk van Sint Joris, de Kerk van Sint Sergius en de Kerk van Sint Barbara.
  • In het Oude Caïro staat de Koptische Hangende Kerk op de overblijfselen van een van de torens van het Romeinse fort Babylon.
  • De Ben Ezra Synagoge, een plaats van groot prestige en referentie voor de Joodse religie.

De stad is een smeltkroes van religies en culturen, dus een uitstapje naar de spirituele kant van de stad is een aanrader om te doen in Caïro. Je zult het geweldig vinden!

6. Ontdek de Al-Azhar moskee

Al-Azhar moskee, Caïro, Egypte.|©DM PHOTOGRAPHY
Al-Azhar moskee, Caïro, Egypte.|©DM PHOTOGRAPHY

Als je de Al-Azhar moskee in Caïro ontdekt, maak je kennis met een heilige plaats met een grote religieuze betekenis. Deze moskee, gesticht in 970, is een van de oudste en meest prestigieuze islamitische onderwijsinstellingen ter wereld en een belangrijk centrum van het religieuze en culturele leven in Egypte.

De moskee, die in het Arabisch de naam van het Schijnende Licht draagt, is een uitzonderlijk voorbeeld van islamitische architectuur. De centrale binnenplaats omringd door zuilen en bogen, evenals de hoge minaret, zijn kenmerken die de esthetiek en architectonische invloed van verschillende perioden weerspiegelen. Een bezoek na zonsondergang om de kunstmatige verlichting te ontdekken is een van de beste nachtelijke activiteiten die je in Caïro kunt doen.

Interessante details

  • Prijs: De toegang is gratis.
  • Openingstijden: Dagelijks van 7.00 tot 20.00 uur.
  • Locatie: El-Darb El-Ahmar, Caïro.

7. Bezoek de islamitische wijk Darb Al-Ahmar

Islamitisch gebouw in oud Caïro| ©Jorge Láscar
Islamitisch gebouw in oud Caïro| ©Jorge Láscar

Een bezoek aan de islamitische wijk Darb Al-Ahmar in Caïro geeft je inzicht in een wereld van geschiedenis en cultuur die door de eeuwen heen is blijven bestaan. Deze wijk, gelegen in het hart van de stad, is een labyrint van smalle straatjes, historische gebouwen en oude moskeeën die je terugvoeren naar de eeuwen van islamitische pracht en praal.

Een van de hoogtepunten van de wijk is de Ibn Tulun Moskee, een van de oudste en grootste tempels van de stad. De opvallende architectuur en hoge minaret zijn uitzonderlijke voorbeelden van het islamitische erfgoed van Egypte. Daarnaast kun je ook de Historische Citadel bezoeken, een netwerk van straten met historische gebouwen, moskeeën, scholen en bazaars.

De islamitische wijk Darb Al-Ahmar is ook een centrum van vakmanschap en dagelijks leven. Lokale werkplaatsen oefenen nog steeds oude ambachten uit zoals smeden en pottenbakken, wat een authentiek inzicht geeft in het leven en de cultuur in deze hoek van de hoofdstad. Je kunt ook Caïro's City of the Dead bezoeken.

8. Bezoek de wijk Zamalek op het Nijl-eiland

Caïro, Zamalek|©shoveling_ferret
Caïro, Zamalek|©shoveling_ferret

Tijdens een wandeling door de wijk Zamalek op Nijl Eiland betreed je een stedelijke oase die in contrast staat met het bruisende leven in de stad. Zamalek is een rustige en verfijnde enclave die een unieke ervaring biedt in de soms onleesbare hoofdstad van Egypte. Het eiland wordt gekenmerkt door brede lanen, weelderige parken, elegante gebouwen en ambassades.

Zamalek combineert op harmonieuze wijze het culturele leven en het nachtleven. De straten zijn bezaaid met kunstgalerieën, chique cafés en trendy restaurants die de creativiteit en moderne geest van de stad weerspiegelen.

Boek een falucca tour op de Nijl

9. Bekijk het Sultan Qalawun Sultan Museum

Het Qalawun complex|©Jorge Láscar
Het Qalawun complex|©Jorge Láscar

Als je meer wilt leren over de culturele geschiedenis van Egypte buiten de piramides van Gizeh, is een bezoek aan het Sultan Qalawun Museum een must. Deze tentoonstelling bevindt zich in het mausoleumcomplex van sultan Qalawun, een vooraanstaand heerser van de Mamluk-dynastie in de 13e eeuw. De structuur zelf is een uitstekend voorbeeld van islamitische architectuur, met sierlijke details en een ontwerp dat de grandeur van die periode weerspiegelt.

Het museum herbergt een verscheidenheid aan artefacten uit de vroege islamitische periode tot de Mamluk-periode, en biedt een diepgaand inzicht in de culturele en artistieke geschiedenis van de regio. Hier vind je keramiek, textiel, verluchte manuscripten, wapens en decoratieve kunst.

Naast de collectie kun je in het Sultan Qalawun Museum de historische structuur zelf verkennen, waaronder de moskee en het mausoleum van de sultan. De ingewikkelde versieringen en unieke architectonische kenmerken zijn uitstekende voorbeelden van de vaardigheid en zorg die de islamitische architectuur uit die tijd kenmerkten.

Details

  • Prijs: Kaartjes kosten ongeveer 5 euro per persoon.
  • Openingstijden: Dagelijks van 9.00 tot 17.00 uur.
  • Locatie: El-Gamaleya, Caïro.

Boek een excursie naar de piramides van Gizeh

10. Verken de wijk Heliopolis

Paleis in de wijk Heliopolis|©Santiago Cordero Guerrero
Paleis in de wijk Heliopolis|©Santiago Cordero Guerrero

Heliopolis werd in het begin van de 20e eeuw gesticht door de Belgische zakenman Edouard Louis Joseph Empain. Het was bedoeld als een geplande buitenwijk die moderniteit en elegantie weerspiegelde en contrasteerde met de chaotische opzet van de Egyptische hoofdstad. Vandaag de dag is deze wijk een levende getuigenis van de architectonische en stedenbouwkundige visie van Empain.

Heliopolis onderscheidt zich door de hoofdlaan, El Horreya Avenue, die wordt geflankeerd door majestueuze eclectische en art deco gebouwen, zoals het Montaza Palace, een historische residentie en een voorbeeld van de architectuur en het design van die periode. Het is ook een van de populairste wijken voor toeristen vanwege de nabijheid van de luchthaven van Caïro.

Heliopolis is een dynamische wijk waar het historische en het hedendaagse samenkomen in een unieke fusie. Hoewel het gebied veranderingen en modernisering heeft ondergaan, heeft het nog steeds de essentie van zijn tijd en bouwerfgoed behouden.

11. Bewonder de Grote Sfinx van Gizeh

Grote Sfinx van Gizeh| ©Ali Yousri
Grote Sfinx van Gizeh| ©Ali Yousri

Naast de piramides staat een ander symbool van Egypte, de Grote Sfinx van Gizeh, die onverschrokken toekijkt hoe de tijd verstrijkt.

Het is een sculptuur van meer dan 20 meter hoog met het lichaam van een leeuw en een menselijk hoofd dat voor de oude Egyptenaren de vereniging van kracht en intelligentie vertegenwoordigt. De bouw wordt toegeschreven aan farao Chephren, zoon van Cheops en vader van Mykerinos, rond 2500 voor Christus om het graf van de vorst te bewaken.

De Sfinx in Gizeh maakt deel uit van het begraafcomplex dat de piramide, de daltempel en de verbindingsweg daartussen omvat. Er is vaak beweerd dat de neus verdwenen is en dat Napoleon de schuld kreeg van de slijtage, maar deze hypothese werd weerlegd toen er tekeningen werden gevonden die een reiziger voor Napoleons geboorte had gemaakt.

Boek een quadtour door de piramides van Gizeh

12. Bezoek Memphis en Saqqara

Kolos van Ramesses II, Memphis| ©a rancid amoeba
Kolos van Ramesses II, Memphis| ©a rancid amoeba

Als je een liefhebber van egyptologie bent, moet je een uitstapje naar Memphis en Saqqara aan je reis naar Egypte toevoegen voor een completere en uitgebreidere ervaring van het oude Egypte. Ze liggen op slechts 30 kilometer van Caïro en sinds de oudheid zijn ze altijd met elkaar verbonden geweest door de activiteiten die op hun grondgebied plaatsvonden.

Memphis was meer dan 3000 jaar lang een belangrijk politiek en religieus centrum waar farao's werden gekroond en de god Ptah werd aanbeden. De stad werd rond 3100 v.Chr. gesticht door de eerste farao van Egypte, Narmer, en was de eerste hoofdstad van het land vanaf de eenwording tot 2040 v.Chr. toen Thebe haar in die rol verving.

Het tweede deel van deze spannende excursie is een bezoek aan de ruïnes van Saqqara, de belangrijkste necropolis van Memphis van de eerste dynastie tot het christelijke tijdperk, waar de eerste farao's werden begraven. Dit is de plek van de trappiramide van Zoser, 's werelds eerste piramide, die de gouden eeuw van de Egyptische beschaving zou inluiden.

Boek een excursie naar Saqqara en Memphis

13. Bekijk Luxor en andere bezienswaardigheden in de buurt van Caïro

Luxor Tempel, Luxor, Egypte.|©DM PHOTOGRAPHY
Luxor Tempel, Luxor, Egypte.|©DM PHOTOGRAPHY

Als je een aantal dagen hebt om Caïro te leren kennen, raad ik je aan om een aantal dagen te besteden aan het bezoeken van een aantal belangrijke plaatsen die niet minder interessant zijn omdat ze buiten de stad liggen. Ik zal je vertellen wat de beste bestemmingen zijn:

Boek een excursie naar Luxor vanuit Caïro

14. Betreed de Albasten Moskee

De Albasten Moskee| ©Jorge Láscar
De Albasten Moskee| ©Jorge Láscar

In de Citadel van Saladin, op de top van de Muqatamheuvel, bevindt zich de Albasten Moskee die zichtbaar is vanaf elk punt in Oud-Caïro. Het werd gebouwd in de 19e eeuw in de stijl van Ottomaanse moskeeën in opdracht van Muhammad Ali ter nagedachtenis aan zijn overleden oudste zoon en was destijds de grootste moskee. Het is een van de meest bezochte door reizigers omdat het een uitzonderlijke locatie heeft en een van de mooiste is.

Vergeet niet om je respectvol te kleden om binnen te komen. Eenmaal binnen kun je de grote gebedshal bewonderen, versierd met mozaïeken en edelstenen, de vele lampen die de tempel versieren, de gebedskleden, het graf van Muhammad Ali in wit marmer en beschilderde bloemen, en de preekstoel en het podium, beide in albast en wit marmer.

In het westelijke deel van de moskee is de binnenplaats met de wasfontein. Hier staat ook een kleine vierkante toren waarop een klok rust die in 1846 door Louis-Philippe van Frankrijk werd geschonken in ruil voor de obelisk die op de Place de la Concorde in Parijs werd geplaatst.

15. Maak een cruise op de rivier de Nijl

De Nijl - Caïro - Egypte|©Airton Morassi
De Nijl - Caïro - Egypte|©Airton Morassi

Een cruise op de Nijl vanuit Caïro is een boeiende ervaring die je een uniek inzicht geeft in de geschiedenis en het moderne leven van Egypte. De Nijl, die bekend staat als de rivier van het leven, is al duizenden jaren het epicentrum van de Egyptische beschaving en een cruise over het water is een kans om het culturele en architectonische erfgoed van de regio vanuit een ander perspectief te verkennen.

Vanaf de cruise heb je een panoramisch uitzicht op de iconische monumenten van de stad, zoals de Caïro Toren en het Montaza Paleis, terwijl je over het serene water van de zijrivier vaart. Bovendien zorgen de lichtjes van de stad voor een magische sfeer als je kiest voor een avondcruise, waardoor de cruise een romantische en betoverende ervaring wordt die, als je dat wilt, ook een diner kan omvatten.

De Nijlcruise biedt ook een kijkje in het dagelijks leven van de Egyptenaren die voor hun levensonderhoud afhankelijk zijn van de rivier. De taferelen van vissersboten en koopvaardijschepen die over de rivier varen, samen met de steden en dorpen langs de oevers, bieden een kijkje in het alledaagse Egypte.

Boek een dinercruise op de Nijl

16. Beklim de Caïro Toren

De toren van Caïro gezien vanaf de rivier de Nijl| ©annemarieangelo
De toren van Caïro gezien vanaf de rivier de Nijl| ©annemarieangelo

Caïro heeft niet veel uitkijkpunten van waaruit je de skyline kunt bewonderen, maar als dit een van de dingen is die je tijdens je bezoek wilt doen, kunnen we naast de eerder genoemde Citadel van Saladin ook de Caïro Tower noemen, in de wijk Zamalek, vooral om van de zonsondergang te genieten.

Het is een gestileerde 187 meter hoge telecommunicatietoren, ontworpen in graniet en geïnspireerd op de figuur van de lotusbloem. Wist je dat het een decennium lang de hoogste toren van Afrika was? Als je tijd hebt, maak dan van de gelegenheid gebruik om te dineren in het ronddraaiende restaurant van de toren, dat zachtjes ronddraait om gasten verschillende uitzichten over de stad en de rivier de Nijl te bieden, en blijf tot het vallen van de avond om de Caïro Tower verlicht te zien.

17. Rondleiding op het Tahrirplein

Tahrirplein| ©Terrazzo
Tahrirplein| ©Terrazzo

Het Tahrirplein of Bevrijdingsplein ligt naast het Egyptisch Museum en is het politieke epicentrum van Caïro. Hier vonden in 2011 de gebeurtenissen van de Arabische Lente plaats, die uitmondden in het aftreden van president Hosni Mubarak. Op het plein zie je het standbeeld en de moskee ter ere van politiek leider Omar Makram en in de omgeving vind je overheidskantoren, winkels en institutionele hoofdkwartieren.

18. Bezoek de Bab Zuwayla poort

Bab Zuwayla|©Mahmoud El-Kholy
Bab Zuwayla|©Mahmoud El-Kholy

Als je de middeleeuwse geschiedenis van Caïro wilt leren kennen, is een bezoek aan de Bab Zuwayla Poort een must. Deze poort, gebouwd in de 10e eeuw, maakt deel uit van de oude stadsmuren en is een van de weinige overblijfselen die door de eeuwen heen bewaard zijn gebleven.

De poort zelf is een meesterwerk van Mamlukse architectuur, met ingewikkelde details en een gevel die boven de omringende straten uittorent. Als je binnenkomt via Bab Zuwayla, word je begroet door een omgeving die de vroegere glorie van Caïro weerspiegelt. De binnenplaats wordt omringd door galerijen en biedt een panoramisch uitzicht over de stad en de mogelijkheid om te genieten van een uniek perspectief van bovenaf.

Naast de architectonische waarde staat Bab Zuwayla ook bekend om de verhalen en legendes die er omheen hangen. In de 14e eeuw zou de poort een inscriptie hebben die buitenstaanders de toegang verbood na zonsondergang.

Reistips Caïro

Sultan Hassan Moskee-Madrasa|©Enrica
Sultan Hassan Moskee-Madrasa|©Enrica

De hoofdstad van Egypte is een levendige maar chaotische stad. Daarom raad ik je aan om van tevoren na te denken over vervoer bij aankomst vanaf het vliegveld van Caïro.

Eenmaal daar is een rondleiding door Caïro de beste manier om deze immense stad en alle legendarische schatten die zij herbergt te verkennen zonder ook maar één detail te missen. Als je een reis naar Egypte aan het plannen bent, raad ik je aan om eens te kijken naar de beste rondleidingen en excursies in Caïro die je tijdens je bezoek kunt doen.

Bepaal de datum van je reis

Hoewel elke maand van het jaar een goede tijd is om de charmes van deze stad te ontdekken, zal ik je vertellen welke maanden het meest bezocht worden en wat je in elk ervan kunt doen:

Als je van je kerstvakantie gebruikmaakt om naar de legendarische stad te reizen, lees dan dit bericht met de beste kerstplannen in de Egyptische hoofdstad.

Hoeveel tijd heb ik nodig om Caïro te bezoeken?

Afhankelijk van de tijd die je beschikbaar hebt voor je bezoek, zul je je meer of minder moeten concentreren op de belangrijkste bezienswaardigheden van Caïro. Hier zijn de beste gidsen, afhankelijk van het aantal dagen van je reis:

Boek je transfer van/naar de luchthaven van Caïro