10 Dingen om te doen in Caïro in juli

Een bezoek aan Caïro in juli is, ondanks de intense hitte, een onvergetelijke ervaring. Om het meeste uit uw verblijf te halen, heb ik een kleine lijst opgesteld van dingen die u kunt doen naast het bewonderen van het immense historische en artistieke erfgoed van de stad.

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

9 minuten lezen

10 Dingen om te doen in Caïro in juli

Caïro | ©Hisham Elshazli

Juli wordt in de Egyptische hoofdstad gekenmerkt door hoge temperaturen. Deze hitte zal u er niet van weerhouden alle bezienswaardigheden van Caïro te bezoeken, maar in sommige gevallen is het raadzaam uw bezoeken uit te stellen zodat ze niet samenvallen met de heetste uren. Een voordeel van dit klimaat is dat deze data, zoals de hele zomer, laagseizoen zijn en het aantal toeristen wat afneemt.

De stad biedt tijdens deze maand ook een aantal interessante evenementen om de ervaring nog aangenamer te maken, zoals het zomerseizoen in het Opera House of de massale Revolution Day-parades. Afgezien daarvan raad ik aan de plaatselijke bevolking te imiteren en de hitte te ontvluchten met een bezoek aan de Rode Zee of gewoon 's avonds te ontspannen met een goede thee en een hookah.

1. Bekijk de viering van de Dag van de Revolutie

Dag van de Revolutie| ©Mohamed
Dag van de Revolutie| ©Mohamed

Als u in de stad bent voor de Dag van de Revolutie (23 juli), profiteer dan van deze dag om de hele dag de sfeer te proeven en een van de vele evenementen bij te wonen die in vele delen van Caïro plaatsvinden.

Op 23 juli wordt in heel Egypte de Dag van de Revolutie gevierd om de datum te herdenken waarop de laatste koning van het land werd afgezet. In Caïro wordt deze gebeurtenis in stijl herdacht, met grote parades (zowel militaire als feestelijke), concerten en vele andere evenementen.

Deze dag is echter een feestdag, dus veel bedrijven zijn gesloten. Toeristische activiteiten gaan echter meestal gewoon door, dus u zou er geen directe gevolgen van moeten ondervinden.

2. Woon een openluchtconcert bij tijdens het zomerfestival van het Opera House.

Caïro Theater| ©Jessica Splain
Caïro Theater| ©Jessica Splain

Veel van de activiteiten die in juli in Caïro plaatsvinden zijn bedoeld om de hitte van het daglicht te vermijden. Een daarvan is het Opera House Summer Festival, dat een verscheidenheid aan muzikale optredens in de open lucht biedt.

Merk op dat het festival, ondanks de naam, alleen in juli plaatsvindt, aangezien het theater in augustus gesloten is.

Het Opera House, gelegen in de wijk Zamalek, herbergt zeven zalen van verschillende capaciteit. De rest van het jaar worden in deze zalen evenementen gehouden, maar in juli wordt de sensationele ruimte die de prachtige tuinen bieden, gebruikt om een concertzaal in te richten.

Op het programma staan meestal de Traditional Arab Music Company, het Symfonieorkest van de stad of enkele moderne dansgroepen uit Egypte. Ook is er ruimte voor optredens van jonge artiesten in zowel klassiek als hedendaags ballet.

Na het zien van de voorstelling van uw keuze raad ik u aan een wandeling te maken over de Qsar el Nil-brug, een plek waar veel gezinnen en jongeren uit de stad samenkomen om op zomeravonden te genieten van het prachtige uitzicht op de rivier.

Boek een rondleiding door Caïro

3. Ontspan met thee en een waterpijp als de avond valt.

Narguilé| ©Maira Fornazza
Narguilé| ©Maira Fornazza

Zoals een van de stelregels die elke reiziger volgt luidt: waar je gaat, doe je wat je wilt. In Caïro betekent dat in juli rustig zitten als de zon ondergaat, genietend van een lekker kopje thee en een hookah, zoals de waterpijp daar bekend staat.

Als u door een willekeurige straat wandelt vlak voordat de zon ondergaat, ziet u veel Caïro-burgers stoelen uit deuropeningen trekken of op caféterrassen zitten als de straten zich beginnen te vullen met mensen.

Het is op deze momenten, wanneer de hitte begint te dalen, dat de inwoners van de stad socialiseren en ontspannen. Hen imiteren en kiezen voor een rustig terras is de beste manier om een aangename tijd door te brengen en te ontspannen na een bezoek aan plaatsen zoals het Egyptisch Museum.

Als je geen zin hebt om hookah te proberen, hoeft dat natuurlijk ook niet. Als u nieuwsgierig bent, kunt u kiezen uit verschillende smaken, hoewel munt in de zomer erg populair is. U kunt de thee ook verruilen voor een fantastische limonade of, als u op een hotelterras zit, een koud biertje.

4. Ontsnap voor een dag aan de stranden van de Rode Zee

Op de Rode Zee| ©V Manninen
Op de Rode Zee| ©V Manninen

Na een rondleiding door de piramiden, een bezoek aan de Koptische wijk en andere delen van de stad, is het misschien tijd om de hitte en de drukte van Caïro te ontvluchten voor een dagje aan de stranden van de Rode Zee.

De dichtstbijzijnde excursie naar de Rode Zee brengt u slechts iets meer dan anderhalf uur van de hoofdstad. Net als de andere stranden op het Sinaï-schiereiland is het perfect om op het fijne zand te liggen en alles te vergeten.

De temperatuur in het gebied is milder dan in de hoofdstad en juli is een maand waarin minder mensen komen dan in andere tijden van het jaar.

Als u van watersport houdt of het graag wilt proberen, kunt u op veel van deze stranden duiken of snorkelen om de bijzondere zeefauna van het gebied te bekijken. Tot slot kunt u ook een aangename ballonvaart maken.

Boek een excursie naar de Rode Zee

5. Vertrek niet zonder minstens één glas Asab El Sokar

Asab El Sokar beker| ©Jim
Asab El Sokar beker| ©Jim

Als u door de straten van Caïro loopt, vraagt u zich waarschijnlijk af wat die vreemde machines met buizen zijn die de deuren van sommige cafés en winkels omlijsten. Welnu, de Egyptenaren gebruiken ze om een van de populairste zomerdranken te maken: Asab el Sokar, of suikerrietsap.

Ondanks wat het lijkt, is de smaak van dit sap niet overdreven zoet. In feite is het een vrij lichte drank, perfect om in juli te drinken, omdat het helpt het vocht aan te vullen dat door zweten verloren is gegaan.

Om al deze redenen, en gewoon om iets nieuws te proberen, zou u de stad niet moeten verlaten zonder een glas van dit sap te bestellen, dat bovendien meestal vrij goedkoop is.

6. Bezoek Khan el Khalili bij nacht

Khan el Khalili bij nacht| ©jing0423
Khan el Khalili bij nacht| ©jing0423

Een bezoek aan de belangrijkste bazaar van Caïro, Khan el Khaili, is zeker een must als u in de stad bent. Dwalen door de smalle straatjes (en erin verdwalen) gaat verder dan alleen het kopen van souvenirs, want het geeft je ook een beter inzicht in de manier van leven in Caïro. In juli raad ik u ook aan het gebied 's nachts te bezoeken om de markt vanuit een ander perspectief te zien.

Khan el Khalili ligt in het islamitische Caïro en de kraampjes, winkels en ambachtelijke werkplaatsen liggen verspreid door een doolhof van smalle straatjes.

Als de zon ondergaat, worden in bijna elke winkel de traditionele metalen lantaarns aangestoken en krijgt het hele gebied een heel andere sfeer. De beste tijd voor een bezoek is na 19.00 uur en u kunt op uw gemak rondwandelen in Khan el Khalili voordat u in een nabijgelegen restaurant gaat dineren.

Bezoek ook Al Moez Street

Voordat (of nadat) u Khan el Khalili binnengaat, is het een goed idee om de kilometerslange nabijgelegen Al Moez Straat te bewandelen. In juli komt deze populaire voetgangersdoorgang bij het vallen van de avond tot leven wanneer de gekleurde lichten worden ontstoken.

Tijdens deze wandeling kunt u niet alleen genieten van de geweldige sfeer van de straat, met een veelheid aan winkels en cafés op elke hoek, maar ook enkele interessante gebouwen bewonderen, zowel moskeeën als madrasas. Tussen al deze gebouwen raad ik u aan Beit al Suhaymi niet te missen, een werkelijk indrukwekkend huis in Ottomaanse stijl.

Boek uw rondleiding door de bazaars van Caïro

7. Afkoelen in een zwembad

Gezira Club.| ©J Robert
Gezira Club.| ©J Robert

De straten, monumenten en markten van Caïro zijn onweerstaanbaar voor elke bezoeker, maar in juli wilt u misschien ergens afkoelen. De beste optie is om naar een zwembad te gaan en er een tijdje in te zwemmen of gewoon wat te liggen terwijl je wat drinkt.

De meeste hotels in de buurt van de piramiden hebben een zwembad voor hun gasten. Ook sommige hotels in het centrum, zoals het Hilton, bieden deze faciliteiten, zij het op hun terras. In deze laatste plaatsen kunt u een verblijf in het zwembad combineren met een prachtig uitzicht op de stad.

Als uw hotel geen zwembad heeft, kunt u het beste naar Zamalek gaan, meer bepaald naar de Gezira Club. Het enige probleem is dat, als je geen lid bent, de toegang een beetje prijzig kan zijn (ongeveer 10 euro), maar de faciliteiten zijn de moeite waard.

8. Doe mee aan het Ahlan Wa Sahlan Festival (of kom in ieder geval snuffelen)

Ahlan Wa Sahlan Festival| ©Angelina Oriental
Ahlan Wa Sahlan Festival| ©Angelina Oriental

Zoals u ongetwijfeld weet, is Egypte een van de plaatsen waar de beroemde buikdans het meest wordt beoefend. De laatste jaren zijn er steeds meer buikdanseressen bijgekomen en het is aan deze groep, evenals aan de professionals, dat het Ahlan Wa Sahlan Festival is gewijd, dat in Caïro gedurende een hele week in juli wordt gehouden.

Het evenement vindt plaats in het Mena House Hotel, een van de hotels naast de piramiden. Hoewel een deel van de activiteiten gericht is op professionals van deze dansvorm, kunnen amateurs en nieuwsgierigen ook komen en, als ze dat willen, les krijgen van een docent.

U kunt ook voorbeelden zien van de kostuums waarmee de dans wordt uitgevoerd, luisteren naar de bijbehorende muziek of de verschillende accessoires bekijken die de dansers dragen.

9. Hang rond in Al-Azhar Park, een koele oase midden in de stad

Al-Azhar Park| ©Jesse
Al-Azhar Park| ©Jesse

Als u op zoek bent naar wat groen met veel schaduw en een onmiskenbare charme, dan is Al-Azhar Park zeker uw beste gok. Om te beginnen is het centraal gelegen, waardoor het een prachtig uitzicht heeft op het middeleeuwse deel van de stad, met name de Citadel van Saladin.

Verder zijn er in dit park talrijke paden om in absolute rust te wandelen, een prachtig meer om verkoeling te zoeken, heuvels met uitzicht, tuinen en picknickplaatsen. Kortom, een ware oase in het hart van de stad.

De vegetatie omvat een grote verscheidenheid aan soorten, hoewel de belangrijkste afkomstig zijn uit Egypte zelf.

Om binnen te komen, via de Salah Salemlaan, moet u entree betalen, hoewel de prijs niet meer dan anderhalve euro bedraagt. Zodra u binnenkomt, vindt u een kaart met alle bezienswaardigheden, waaronder een restaurant en een cafetaria. Op bepaalde data zijn er evenementen voor kinderen en volwassenen.

Maak een rondleiding door Caïro

10. Varen op de Nijl bij zonsondergang in een falucca

In een Faluku aan de Nijl| ©Silviapef
In een Faluku aan de Nijl| ©Silviapef

Eeuwenlang bevoeren Egyptenaren de Nijl in een soort houten boot die door de wind werd aangedreven. Deze boten, falukas genoemd, worden nog veel gebruikt in het zuiden van het land, maar veel minder in de hoofdstad.

Er zijn echter nog steeds faluca's in Caïro die toeristen een ritje in de schemering geven. In tegenstelling tot de boten die diner en shows bieden, zijn deze tochten alleen bedoeld om het uitzicht op de stad vanaf de Nijl te bekijken en een ervaring te bieden die de passagier terug in de tijd brengt.

U kunt natuurlijk ook een van de kleinere Nijlcruises op grotere boten boeken. Deze omvatten meestal een diner (in de zomer is het veel leuker om deze activiteit 's nachts te doen, zodat je het niet te warm krijgt op het dek) en verschillende soorten shows, vooral buikdansen en traditionele muziekoptredens.

Boek een Nijlcruise

Het weer in Caïro in juli

De piramides van Gizeh| ©Hipses
De piramides van Gizeh| ©Hipses

Er is maar één woord om het weer in Caïro uit te leggen als u in juli reist, net als in augustus: heet. De gemiddelde maxima liggen rond de 35°C, wat betekent dat veel dagen zonder problemen 40°C zullen bereiken.

Hoewel het iets beter aanvoelt als de zon ondergaat, worden de dieptepunten ook niet veel koeler, gemiddeld rond de 23ºC. De meeste hotels zijn voorzien van airconditioning, maar het is een goed idee om dit te controleren voordat u boekt.

In ieder geval is het altijd goed om kort voor de reis de weersverwachting te bekijken, maar in dit geval zullen er niet al te veel verrassingen zijn.

Hier volgen enkele tips voor reizen naar Caïro in juli, zodat je niet te veel last hebt van de hitte

La Esfingue| ©Jorge Láscar
La Esfingue| ©Jorge Láscar

Hoewel wij in Spanje de neiging hebben om bij hitte zoveel mogelijk huid onbedekt te laten, is het in dit geval het beste om te kijken naar de traditionele manier van kleden van het woestijnvolk. Koele katoenen kleding is het beste, en het is geen slecht idee om je armen te bedekken om verbranding en zweet te voorkomen.

Het is ook een goed idee om iets mee te nemen om je hoofd te bedekken, evenals zonnebrandcrème voor je hele lichaam.

Anderzijds is het essentieel om elk risico van uitdroging te vermijden. Zelfs als je geen dorst hebt, is het heel belangrijk om regelmatig water (altijd in flessen) te drinken.