10 Dingen om te doen in Caïro in januari

Caïro is een van die bestemmingen die elke reisliefhebber minstens één keer in zijn leven zou moeten bezoeken. In januari blijft de zinderende zomerhitte je bespaard, maar toeristen zul je er in overvloed aantreffen.

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

8 minuten lezen

10 Dingen om te doen in Caïro in januari

Caïro | ©Simon Berger

Als je januari hebt uitgekozen om alle bezienswaardigheden van Caïro te bezoeken, dan heb je geluk. De piramides bekijken zonder in de hitte te baden, een bijzondere boekenbeurs bijwonen of zien hoe de Kopten in het land Kerstmis vieren, zijn slechts enkele van de dingen die je in Caïro kunt doen als je in deze maand reist. Ik kan je verzekeren dat het een ervaring is die op elke reiziger een blijvende indruk zal achterlaten.

1. Bezoek de piramides van Gizeh en de Sfinx zonder de zomerhitte van meer dan 40 graden Celsius te hoeven doorstaan.

De Sfinx| ©Jorge Láscar
De Sfinx| ©Jorge Láscar

Het grootste voordeel van dit bezoek in januari is natuurlijk dat je je niet helemaal in het zweet hoeft te werken en niet goed kunt ademen door de hitte. Hoewel je veel toeristen zult aantreffen, zal de wandeling langs de esplanade waar deze prachtige monumenten zich bevinden veel aangenamer zijn.

Weinig monumenten ter wereld hebben minder introductie nodig dan de piramides van Gizeh. Ze zijn het enige overgebleven voorbeeld van de zeven wereldwonderen uit de oudheid, een benaming die je ongetwijfeld zult begrijpen als je ze ziet.

Hoewel je ze op eigen houtje kunt bezoeken, raad ik je aan een tour naar Gizeh vanuit Caïro te boeken met een deskundige gids die de geschiedenis van Cheops, Chephren en Mykerinos uitlegt.

Praktische informatie

  • Waar: ongeveer 30 minuten van het centrum van Caïro.
  • Openingstijden: 07:00 tot 19:30 uur. Toegang tot het interieur van de piramide is van 8.30 tot 16.00 uur.
  • Prijs: De georganiseerde rondleiding kost €14. Toegang tot de binnenruimte kost €11; toegang tot de Grote Piramide kost €22. Toegang tot de piramide van Chephren kost ongeveer €5,5.

Boek je rondleiding door de piramides van Gizeh

2. Ga snuffelen op de Internationale Boekenbeurs van Caïro

Internationale boekenbeurs van Caïro| ©Faris knight
Internationale boekenbeurs van Caïro| ©Faris knight

Als je net als ik een boekenliefhebber bent en eind januari in Caïro bent, moet je naar de wijk Heliopolis gaan om de Internationale Boekenbeurs van de stad bij te wonen, die wordt gehouden in het Nasr City expositiecentrum

. Deze boekenbeurs is de belangrijkste in de Arabische wereld en heeft een ruimte gewijd aan antieke boeken waar je zeker interessante exemplaren zult vinden. De meeste lezingen tijdens dit evenement en veel van de boeken zijn in het Arabisch, maar er zijn altijd genoeg titels in andere talen. Daarnaast is de sfeer van dit culturele evenement zeker erg interessant en het is de moeite waard om er wat tijd door te brengen.

En als je een cultuurliefhebber bent, mag je een rondleiding door het Egyptisch Museum in Caïro niet missen - je zult versteld staan van alle kunst die het te bieden heeft!

Boek een rondleiding door het Egyptisch Museum in Caïro

3. Breng een paar uur door in Ain El Sokhna

Ain El Sokhna| ©Ahmadpontymageed
Ain El Sokhna| ©Ahmadpontymageed

Ondanks wat vaak wordt gedacht, kan het weer in januari in Caïro soms koel zijn. Een van de beste plaatsen om deze temperaturen te vermijden is Ain El Sokhna, een plaats waarvan de naam kan worden vertaald als 'warmwaterbronnen' of 'thermale bronnen'.

Het is eigenlijk een stad aan de oevers van de Rode Zee waar Caïroieten in het weekend vaak naartoe vluchten. Op slechts anderhalf uur van de hoofdstad hebben deze stranden nooit een tekort aan zon en zelfs in januari liggen de temperaturen gemakkelijk boven de 20 graden Celsius, net als de watertemperatuur.

De stranden zijn werkelijk uitstekend, met zacht, goed onderhouden zand. Als je wilt, kun je ook gaan snorkelen om het fantastische onderwaterleven in het gebied te zien, van koraaltuinen tot kleurrijke rifvissen.

Boek een Caïro falucca tour

4. Woon het Winterfestival in Zed Park bij

Winterfestival in Zed Park| ©Joaquim
Winterfestival in Zed Park| ©Joaquim

We weten allemaal dat een bezoek aan Caïro een volledige onderdompeling in geschiedenis en kunst is. Maar er kan ook tijd zijn voor plezier. In januari zijn er maar weinig plaatsen waar je je beter kunt vermaken dan het Winterfestival in het Zed Park, gelegen in Sheikh Zayed in het 10e district van de hoofdstad.

Op het grote terrein van het Zed Park vind je van alles, van een enorm reuzenrad tot een draaimolen die doet denken aan die in Parijs met Kerstmis en een ijsbaan. Daarnaast zijn er elk weekend verschillende muzikale optredens, toneelstukken, parades en zelfs carnavalsactiviteiten.

Natuurlijk is er ook een gebied gewijd aan Egyptisch eten waar je de beste gerechten van de Egyptische gastronomie vindt.

5. Ontdek hoe Kopten Kerstmis vieren

Straten van de Koptische wijk| ©rsaezn
Straten van de Koptische wijk| ©rsaezn

De Egyptische bevolking is bijna volledig moslim en viert daarom geen kerst. Als je echter in januari naar Caïro bent gereisd, kun je ontdekken hoe de christelijke minderheid van het land, de zogenaamde kopten, de feestdag beleven.

De Koptische wijk, het gebied in Caïro waar het grootste deel van deze gemeenschap woont, is een must voor iedereen die de Egyptische hoofdstad bezoekt en het is zelfs een van de populairste rondleidingen.

Als je de wijk in deze tijd van het jaar kunt bezoeken, zie je alle kerken versierd. Opvallend is dat elke kerk zijn eigen decoratiestijl kiest en dat de versieringen door de gemeenschap zelf worden gemaakt.

Wat al deze kerken wel gemeen hebben, is een kerstboom. De Kopten beweren dat de traditie om zulke bomen op te zetten oorspronkelijk uit Egypte komt, waar een palmboom met twaalf bladeren werd gebruikt om het jaar te symboliseren.

Nuttige informatie:

  • Waar: in de Koptische wijk van Caïro.
  • Wanneer: de geboorte van Jezus wordt gevierd op 7 januari.

6. Doe de Caïroïsten na en ontsnap aan de januaridrukte in de Grotentuin van het Aquarium.

Aquarium Grotentuin| ©AGGA3
Aquarium Grotentuin| ©AGGA3

Temidden van het asfalt van Caïro is het mogelijk om een charmante groene ruimte te vinden waar je kunt ontspannen en een paar uur kunt ontsnappen aan de menigte die de straten van de stad vult, vooral tijdens het toeristische hoogseizoen zoals januari. Een van de beste plekken om naartoe te gaan is de Aquarium Grotto Garden, waar veel lokale gezinnen samenkomen om zich te vermaken.

Deze tuin ligt in Zamalek en werd in 1867 opgericht als recreatieplek voor de adel. Veel later werd er een aquarium aan toegevoegd. Het kan dagelijks worden bezocht tussen 9:00 en 17:00 uur.

Zin om nog meer te ontspannen? Maak een middag in het aquarium compleet met een Nijlcruise inclusief dinerbuffet en een live Tanoura- en buikdansvoorstelling. Meer dan smakelijk!

Boek een Nijlcruise met diner

7. Maak een reis naar Alexandrië in een van de beste tijden van het jaar!

Alexandrië| ©jesus valencia
Alexandrië| ©jesus valencia

Er zijn verschillende plaatsen rond Caïro die een bezoek waard zijn. Helaas zijn sommige plekken in de zomer erg onaangenaam om te bezoeken, omdat de hoge temperaturen in het woestijngebied het niet al te comfortabel maken. Januari, met zijn milde of ietwat koele weer, is de beste tijd om vanuit Caïro een uitstapje naar Alexandrië te maken.

Deze oude stad werd in de 4e eeuw voor Christus gesticht door Alexander de Grote en je kunt er bezienswaardigheden bezoeken zoals het oude Romeinse amfitheater, de Alexandrijnse bibliotheek, Fort Qaitbey en de catacomben van Kom El Shoqafa.

Het culturele en archeologische erfgoed van deze stad zal je versteld doen staan, want Grieken, Romeinen, Arabieren, Turken en Britten zijn er allemaal doorheen getrokken. Een excursie die je echt niet mag missen.

Boek een rondreis naar Alexandrië vanuit Caïro

8. Stop om wat van Caïro's traditionele wintereten te kopen.

Drink sahlab| ©Andres Noguera
Drink sahlab| ©Andres Noguera

Het klopt dat de winter in Caïro qua koude temperaturen niet te vergelijken is met andere bestemmingen verder naar het noorden. Dat betekent echter niet dat er geen winters voedsel is om je lichaam warm te houden. Als je door de straten van de stad slentert, stop dan en koop wat om te proberen.

Een van de meest typische gerechten in januari is geroosterde zoete aardappelen. Je kunt de kraampjes waar ze worden verkocht al van verre zien staan, als het aroma door de straat zweeft. Hetzelfde geldt voor de heerlijke maïskolf, die heel traditioneel is in deze tijd van het jaar.

De Egyptenaren hebben ook twee drankjes die bedoeld zijn om in deze maanden te drinken. De eerste is sahlab, een warme drank op basis van melk. De andere heeft een iets ingewikkelder naam, hummus el sham, die een licht pittige smaak heeft en wordt gemaakt met tomaten en kikkererwten.

9. Het concertseizoen van de Opera van Caïro

Opera van Caïro| ©Jessica Splain
Opera van Caïro| ©Jessica Splain

Januari is een bijzonder goed moment om een van de concerten of voorstellingen in het uitstekende Opera House van de stad bij te wonen. Niet alleen ben je dan even weg van de drukte van de straten van de stad, maar je kunt er ook schuilen voor de bries die 's nachts kan opsteken.

De locatie huisvest in feite zeven verschillende theaters van verschillende grootte. Hoewel opera de belangrijkste attractie van het theater is, kun je er ook toneelstukken, musicals, concerten en balletvoorstellingen zien.

Het is ook de moeite waard om een wandeling te maken door de prachtige tuinen rond het gebouw en te kijken naar een aantal van de standbeelden die zijn gewijd aan de grote kunstenaars van het land.

Nuttige informatie

  • Waar: in het Opera House in de wijk Zamalek op Gezirah Island.
  • Wanneer: in de loop van enkele maanden.
  • Prijs: afhankelijk van de show.

10. Diner in het ronddraaiende restaurant in de Caïro Tower

Caïro Toren| ©Ahmedsantos
Caïro Toren| ©Ahmedsantos

Als je 's avonds van bovenaf het beste uitzicht over Caïro wilt hebben, maar denkt dat het misschien iets te koud is om lang buiten te blijven, ga dan naar de wijk Zamalek om de juiste plek te vinden: de Caïro Tower.

Deze prachtige met traliewerk versierde voormalige telecommunicatietoren biedt de mogelijkheid om te dineren in het prachtige ronddraaiende restaurant bovenin. Je zult niet alleen lekker eten, maar ook het best mogelijke uitzicht over de stad hebben zonder het risico te lopen het koud te krijgen.

Het weer in Caïro in januari

De straten van Caïro| ©ASaber91
De straten van Caïro| ©ASaber91

Een van de factoren die ervoor zorgen dat de winter (inclusief januari) het hoogseizoen voor toerisme is, zijn de milde temperaturen. De gemiddelde maxima liggen rond de 19°C, terwijl de gemiddelde minima rond de 10°C liggen. Dit weerhoudt het weer er niet van om af en toe te zakken naar een milde, maar aangenaam warme temperatuur.

Dit weerhoudt je er niet van om het 's nachts wat kouder te hebben en het is aan te raden om wat warme kleren in je koffer te stoppen, maar zelfs dan zullen deze temperaturen je er niet van weerhouden om op je gemak door de straten van de stad te slenteren. Het is in ieder geval altijd aan te raden om kort voor je op reis gaat de weersverwachting te checken.