10 dingen om te doen in Caïro met Kerstmis

Als je een ander soort kerst wilt meemaken, kan het een unieke gelegenheid zijn om deze in Caïro door te brengen. In dit bericht laat ik je zien hoe deze feestdagen in de hoofdstad van Egypte worden gevierd, zodat je er optimaal van kunt genieten.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

9 minuten lezen

10 dingen om te doen in Caïro met Kerstmis

Caïro, Egypte | © Spencer Davis

Egypte heeft een percentage van de christelijke bevolking dat de traditionele kerstvieringen levend houdt. Vanwege de grote toestroom van Europese en westerse toeristen naar Caïro in deze tijd van het jaar vieren steeds meer hotels en gelegenheden Kerstmis voor hun gasten.

Maar verwacht geen tot de nok toe versierde straten of de gebruikelijke kerstbomen. Kerstmis is hier anders en in deze post vertel ik je over de kersttradities die in Caïro worden gevierd en de beste dingen om te doen in deze tijd van het jaar om de kerstsfeer levend te houden.

1. Ontdek de Koptische kerst

Kerstmis in de Koptische wijk| ©Andrew A. Shenouda
Kerstmis in de Koptische wijk| ©Andrew A. Shenouda

In Egypte is naar schatting ongeveer 15% van de bevolking christen en viert daarom kerst. De overgrote meerderheid van hen is geconcentreerd in Caïro en behoort tot de orthodoxe tak die bekend staat als Koptisch. Kerstmis in de hoofdstad van Egypte wordt gevierd volgens de Koptische tradities. De Koptische wijk van Caïro is het religieuze centrum van het Koptische christendom.

De belangrijkste verschillen van het koptische kerstfeest zijn dat de geboortedag van Christus op 7 januari wordt gevierd in plaats van op 24 december en dat ze 40 dagen vasten voor de kerstdag, te beginnen in november. Voor de rest heeft het Koptische Kerstfeest ook vieringen, diners, speciale gerechten en veel riten en gebruiken die ik je uitnodig om te ontdekken als je in deze tijd van het jaar naar Caïro reist.

Boek een rondleiding door Caïro

2. Neem de rondleiding van de Heilige Familie

Kerk van de Heiligen Sergius en St. Bacchus| ©fusion-of-horizons
Kerk van de Heiligen Sergius en St. Bacchus| ©fusion-of-horizons

Een van de Koptische kerstgebruiken die de meeste toeristen aantrekt, is de route van de Heilige Familie. Volgens de Bijbel kwam de familie van Jezus op hun vlucht uit Israël aan in Caïro en nam toevlucht tot verschillende plaatsen waar vandaag de dag kerken zijn gebouwd ter ere van de baby Jezus, de Maagd Maria en Sint Jozef.

De meeste van deze kerken staan in de Koptische wijk. De kerken die deel uitmaken van deze route en een bezoek waard zijn, zijn:

 • De Kerk van St. Sergius.
 • De hangende kerk of Al-Muallaqa.
 • De kerk van Santa Barbara.
 • De kerk en het klooster van San Jorge.
 • De Kerk van de Maagd.

Met Kerstmis houden ze allemaal speciale vieringen, waaronder kerststallen en kooroptredens. Het Koptische museum in de buurt zelf bevat alle geschiedenis met betrekking tot de Heilige Familie en is een zeer interessante aanvulling op deze route.

Boek een rondleiding door Caïro

3. Vier 7 januari

San Marco kathedraal in Caïro| ©Beyond Forgetting
San Marco kathedraal in Caïro| ©Beyond Forgetting

Koptisch kerstfeest wordt in Egypte niet op 25 december gevierd, maar op 7 januari. Als je op deze dag toevallig in Caïro bent, is het interessant om te weten wat de tradities zijn:

 • De viering van Kerstmis wordt voorafgegaan door een periode van vasten, die de meer religieuze kopten in acht nemen vanaf 25 november, terwijl de minder religieuze kopten meestal een week vasten.
 • Zoals je je kunt voorstellen, zijn de kerstmaaltijden aanzienlijk. Het is een goede gelegenheid om de plaatselijke keuken volgens traditie te proeven.
 • Kerken langs de route van de Heilige Familie houden hun eigen vieringen, waarvan de belangrijkste wordt opgeluisterd door de koptische paus in de Sint-Marcuskathedraal in Caïro en door het hele land wordt uitgezonden.
 • Er worden ook kerstconcerten gehouden als onderdeel van de viering, met een gemengd programma van internationale en Koptische muziek.

Boek een rondleiding door Caïro

4. Ontdek de kerstversieringen en maak een rondleiding door de Koptische wijk

Koptisch museum| ©Djehouty
Koptisch museum| ©Djehouty

Als je in december of januari naar Caïro reist, mis je waarschijnlijk de traditionele kerstversieringen of op zijn minst de kerstsfeer. In de rest van de hoofdstad blijft Kerstmis onopgemerkt, maar in de Koptische wijk zie je kerstversieringen en zelfs kerstbomen. Een wandeling door de wijk is dus een van de meest kerstige dingen die je kunt doen.

Ik raad een rondleiding door deze wijk aan, waar je naast de koptische kerken ook plaatsen kunt zien zoals:

 • De ruïnes van enkele oude Romeinse torens.
 • De moskee van Amr Ibn Al As, de oudste moskee van Egypte.
 • De Ben Ezra synagoge.
 • Het Koptisch Museum, een zeer interessante plek om meer te leren over de geschiedenis van de buurt.

Je kunt profiteren van een rondleiding door deze buurt om een beetje geschiedenis en kerstsfeer op te snuiven.

Boek een rondleiding door Caïro

5. Beleef oudejaarsavond in Caïro

Cruise op de Nijl| ©Ana Paula Hirama
Cruise op de Nijl| ©Ana Paula Hirama

Oudejaarsavond wordt in Caïro ook niet gevierd zoals we dat in het Westen kennen, omdat zij de Arabische kalender volgen en oudejaarsavond op een andere datum valt. Maar gezien het grote aantal Europese bezoekers eind december, vieren hotels en andere etablissementen oudejaarsavond op een vergelijkbare manier als in het Westen.

Om oud en nieuw in Caïro te vieren, heb je verschillende opties:

Boek een dinercruise op de Nijl

6. Ontdek de kerstgastronomie in Caïro

Ghryba koekje| ©BakeitFun Company
Ghryba koekje| ©BakeitFun Company

Wat is een betere manier om Kerstmis te vieren dan het delen van een lekkere lunch of diner. Het proeven van de typische keuken van Caïro met Kerstmis is een van de leukste dingen om te doen.

Omdat er voor Kerstmis een vastenperiode is waarin je geen vlees of zuivelproducten mag eten, bevatten veel van de typische recepten deze ingrediënten niet, maar zodra het vasten voorbij is, is er een breed scala aan gerechten om te proberen:

 • Het populairste gerecht is Ghryba-koekjes, gemaakt met gember, amandelen, nootmuskaat en citroenschil.
 • Fatteeh is een rijstgerecht met vlees, peer wijnbladeren bekend als Wara'einab.
 • Kahk el Eid zijn koekjes met thee, ook heel gebruikelijk op 7 januari.

In de restaurants van Caïro, vooral die in de Koptische wijk, kun je deze kerstlekkernijen proberen. Oh, en een andere manier om een grote verscheidenheid aan lokale en internationale gerechten te proeven is door een dinercruise op de Nijl te boeken.

Boek een dinercruise op de Nijl

7. Bij gebrek aan kerstverlichting... Beleef de lichtshow boven de piramides

Lichtshow bij de piramides| ©Carmen
Lichtshow bij de piramides| ©Carmen

Als je een liefhebber bent van kerstverlichting, zul je daar in Caïro niet veel vertoningen van vinden. Maar bijna elke avond vindt in de Egyptische stad een van de meest indrukwekkende geluids- en lichtshows ter wereld plaats: die bij de piramides en de sfinx van Gizeh. Op deze wonderen worden op het ritme van muziek lichten en beelden geprojecteerd die iedereen die ze ziet in vervoering brengen.

31 december, op oudejaarsavond, is een van de beste dagen om dit te zien. Om afscheid te nemen van het jaar wordt er een speciale show opgevoerd die in het geheugen gegrift zal blijven van iedereen die het geluk heeft om het jaar met deze show af te sluiten. Als je een kaartje boekt voor de geluid- en lichtshow bij de Piramiden van Gizeh, wordt je oudejaarsavond een onvergetelijke dag.

Woon de geluids- en lichtshow bij de piramides van Gizeh bij

8. Doe je kerstinkopen op de Khan El Khalili-markt

Khan El Khalili markt| ©MohammedKhan12
Khan El Khalili markt| ©MohammedKhan12

Wist je dat Caïro en Egypte hun eigen kerstman hebben? Zijn naam is Baba Noel. Dit is ook het land van de Drie Wijzen, dus cadeautjes zijn een fundamenteel onderdeel van Kerstmis in Caïro. Daarom zijn de bazaars en markten in de stad gevuld met mensen die op zoek zijn naar het perfecte kerstcadeau. De bekendste van allemaal en de beste plek om je kerstinkopen te doen is de Khan El Khalili-markt.

Deze markt wordt beschouwd als de beste van het Midden-Oosten en hier vind je allerlei kerstcadeaus, maar ook cafés en restaurants om je inkopen te verlevendigen. Als je hier het perfecte kerstcadeau niet kunt vinden, dan bestaat het niet:

 • Sieraden.
 • Egyptisch handwerk.
 • Parfums.
 • Kruiden.

Als je deze bazaar op een comfortabele manier wilt bezoeken, met transfers naar je hotel inbegrepen, raad ik je aan een rondleiding door Caïro te boeken. Je zult een onvergetelijke dag beleven!

Boek een rondleiding door Caïro

9. Maak een kameeltocht... net als de koningen en koninginnen zelf.

Trektocht op een kameel| ©chema kayser
Trektocht op een kameel| ©chema kayser

Een andere favoriete activiteit voor toeristen met Kerstmis, en gedurende de rest van het jaar, is kameeltochten. Rijden op deze dieren en een ritje maken met de piramides op de achtergrond is een hele belevenis, en met Kerstmis voelt het alsof je in de schoenen staat van de Drie Wijzen uit het Oosten. Om de sfeer nog meer te verhogen, kunnen ze zelfs 's nachts onder de sterren worden gedaan, hoewel het niet de sterren zijn die ons naar Bethlehem leiden, maar een gekwalificeerde gids.

De prijzen voor deze activiteit variëren sterk, afhankelijk van verschillende factoren zoals de grootte van de groep, de lengte van de tour of het aantal uren, maar ze beginnen vanaf een zeer betaalbare basis. Het voordeel om het in de kersttijd te doen zijn ook de temperaturen in die tijd, want die zijn heel aangenaam, in tegenstelling tot de zomer of de lente wanneer je geen zin hebt om in de brandende zon te gaan wandelen.

Wil je een idee voor een dag vol avontuur? Boek een woestijntour met 4x4 safari, kamelentocht en sandboarden vanuit Caïro- het wordt de meest bijzondere kerst van je leven!

Boek een woestijntourmet safari, kamelentochten sandboarden

10. Beleef de feesten op de Nijl

Luxor leren kennen| ©Nadja MH
Luxor leren kennen| ©Nadja MH

Kerst vieren in Caïro is al een luxe en een heel andere manier van doen. Maar je kunt het nog specialer maken, zoals veel toeristen doen die in deze tijd van het jaar naar de Egyptische hoofdstad komen. Ik stel een cruise op de Nijl voor.

Gezien de grote vraag van toeristen in de kersttijd, organiseren deze cruises feesten en diners om de feestdagen te vieren. Caïro is een vertrekpunt voor de meeste schepen die de Nijl bevaren en er zijn cruises die de hele lengte van de Nijl afleggen met stops bij bezienswaardigheden zoals Luxor, Aswan en Abu Simbel.

Kerst vieren aan boord is iets heel speciaals en er is steeds meer vraag naar, net als afscheid nemen van het jaar door een dinercruise op de Nijl te boeken.

Boek een dinercruise op de Nijl

Kerstweer in Caïro

De piramides bekijken| ©Rckr88
De piramides bekijken| ©Rckr88

Januari, wanneer Kerstmis wordt gevierd in Caïro, is de koudste maand van het jaar in de hoofdstad van Egypte, hoewel het niet echt koud is. In feite lijken de temperaturen in januari meer op wat we in Europa in de lente hebben. De maxima schommelen rond de 20 graden Celsius, terwijl de minima meestal niet onder de 10 graden Celsius komen.

Het weer is bijzonder aangenaam en aangezien de kans op regen minimaal is en er weinig bewolkte dagen zijn, is Kerstmis qua weer een van de beste tijden om naar Caïro te reizen.

Toeristenaantallen en prijzen voor Kerst in Caïro

Babylonburcht| ©Richard Mortel
Babylonburcht| ©Richard Mortel

In veel Europese steden is de kerstvakantie de sleutel tot het aantrekken van toeristen en dit is meestal de reden voor het hoge aantal toeristen. Maar in Caïro is deze factor bijna irrelevant en wat de maanden december en januari tot hoogseizoen maakt, is het weer. De zomertemperaturen zijn ondraaglijk, dus in de winter komen de meeste bezoekers naar Caïro.

Dit maakt het tot hoogseizoen, wat zich vertaalt in meer vraag naar reizen en hotels, meer rijen en drukte bij monumenten en duurdere prijzen als je je reis boekt.

Wat moet je meenemen voor je kerstbezoek aan Caïro?

Bagage| ©nappy
Bagage| ©nappy

Het weer brengt reizigers naar Caïro vaak in verwarring omdat het verschilt van het Europese klimaat, vooral in de winter. Als je in december of januari naar de hoofdstad van Egypte reist, vergeet dan kersttruien, mutsen en warme kleren. Dit is wat je in je koffer moet doen:

 • Lichtgewicht, lichtgekleurde dagkleding.
 • Dunne jassen en iets warmers voor's avonds.
 • Omdat het een islamitisch land is, gelden er op sommige plaatsen kledingrestricties. Draag dus kleding met lange mouwen en voor vrouwen is het aan te raden om een sjaal te dragen om je haar te bedekken.
 • Draag je paspoort altijd bij je, want er kan naar gevraagd worden bij verschillende monumenten en bezienswaardigheden.
 • Petten, zonnebrillen en accessoires ter bescherming tegen de zon zijn nog steeds handig.