10 Dingen om te doen in Caïro in december

In december naar Caïro reizen is altijd een goed idee. De goede temperaturen en de plannen die we kunnen maken, maken het een van de beste maanden om de hoofdstad van Egypte te bezoeken.

Carlos Bleda

Carlos Bleda

8 minuten lezen

10 Dingen om te doen in Caïro in december

Caïro | ©Sherif Moharram

Samen met januari is december de koudste maand van het jaar in Egypte. Hoewel kou in dit land relatief is, en in dit geval komen de thermometers niet onder de 10 graden. In plaats van kou vinden we een mild klimaat dat veel aangenamer is om alles te zien wat Caïro te bieden heeft zonder de slaapverwekkende hitte die de stad het grootste deel van het jaar teistert.

Welke andere voordelen heeft een bezoek aan Caïro in december? Dat ontdek je in deze post, hoewel het een druk toeristenseizoen is.

1. Mis het Egyptisch Museum niet

Buiten het museum, begin van de rondleiding| ©a rancid amoeba
Buiten het museum, begin van de rondleiding| ©a rancid amoeba

25 december heeft door de geschiedenis heen vele betekenissen gehad en ook in de Egyptische geschiedenis. De oude Egyptenaren vierden op deze dag de geboorte van enkele van hun goden, vooral van de god Osiris. Horus wordt ook eind december gevierd.

Het Egyptisch Museum in Caïro maakt gebruik van deze data en organiseert speciale tentoonstellingen waarin de betekenis van deze data wordt uitgelegd. Het is een unieke kans om dit museum te bezoeken, dat enkele van de belangrijkste Egyptische stukken herbergt, zoals de schat van Toetanchamon.

Boek een excursie naar het Egyptisch Museum

2. Maak een cruise op de Nijl in de beste tijd van het jaar

Cruise op de Nijl| ©Ana Paula Hirama
Cruise op de Nijl| ©Ana Paula Hirama

Een van de populairste activiteiten om te doen vanuit Caïro is een cruise op de Nijl. Het is de grootste rivier in Afrika en de op een na grootste ter wereld. Aan de oevers liggen de belangrijkste archeologische vindplaatsen en steden van het land, met Caïro als belangrijkste haven.

Daarom vertrekken er dagelijks cruises vanuit Caïro en in december is de vraag het grootst. Dit komt vooral door de goede temperaturen en de kerstvakantie in Europa. Als je naar Caïro reist en een paar dagen over hebt, mis dan niet de kans om de wateren van de Nijl te bevaren zoals de farao's van weleer deden.

Boek een Nijlcruise

3. Geniet van een kamelentocht door de piramides

Zonsondergang bij de piramides van Gizeh| ©Kyle Taylor
Zonsondergang bij de piramides van Gizeh| ©Kyle Taylor

In de zomer of lente is de hitte vaak ondraaglijk heet, waardoor we bepaalde ervaringen moeten missen. Bijvoorbeeld een kamelentocht door de piramides. Aangezien december een van de warmste periodes van het jaar is, is het een goede tijd om dit te doen. Het is een erg populaire en leuke activiteit die meestal wordt gedaan als onderdeel van een tour aan de voet van de piramides van Gizeh bij zonsondergang.

Vanaf ongeveer 30 euro kun je het doen en deze unieke ervaring aan je reis toevoegen. Er zijn tours van maximaal 4 uur, maar er zijn verschillende opties om uit te kiezen. Ook de temperaturen en zonsondergangen in december zijn ideaal voor een kamelentocht.

Boek een kamelentocht

4. Geniet van de nachtelijke lichtshow van de piramides.

Nachtelijke lichtshow van de piramides| ©Carmen
Nachtelijke lichtshow van de piramides| ©Carmen

Er zijn veel manieren om van de piramides van Gizeh te genieten en een daarvan is de nachtshow die boven de piramides plaatsvindt. Vanwege het grote aantal toeristen is de show in december bijna elke avond te zien.

De show bestaat uit het projecteren van een combinatie van licht en geluid op de piramides van Gizeh, tot groot genoegen van het publiek. Meestal is het duur om ze helemaal aan de voet van de weeën te zien, maar je kunt ze ook van veraf zien vanuit sommige delen van de stad. Het is een visuele ervaring die ik 100% aanbeveel en bijna een must voor een avondje uit in Caïro.

Boek tickets voor de piramideshow

5. Bezoek de Koptische wijk in de beste maand van het jaar

De koptische begraafplaats van Caïro| ©Stefan Geens
De koptische begraafplaats van Caïro| ©Stefan Geens

Omdat slechts 10% van de bevolking van Caïro christen is, zijn kerstvieringen in Caïro zeldzaam. Maar er is één wijk in het bijzonder waar Kerstmis een speciale betekenis heeft. Dit is de Koptische wijk, een plek waar, volgens de Bijbel, de familie van Jezus haar toevlucht zocht toen ze in Egypte in ballingschap moesten gaan. Daarom worden in deze wijk met Kerstmis bepaalde vieringen gehouden.

Het is de perfecte maand om door de straten te slenteren, waar verschillende culturen en religies naast elkaar bestaan, zoals het koptische christendom, het jodendom en de islam. Omdat het kersttijd is, is het een goed moment om een aantal kerken te bezoeken waarvan de verhalen gerelateerd zijn aan deze data. De belangrijkste vind je hieronder.

6. Ontdek de Kerk van de Heiligen Sergius en Bacchus

Kerk van de Heiligen Sergius en Bacchus| ©fusion-of-horizons
Kerk van de Heiligen Sergius en Bacchus| ©fusion-of-horizons

Met de religieuze achtergrond van Kerstmis is het interessant om de plaatsen te leren kennen die verbonden zijn met de hoofdrolspelers. De eerste is de kerk van de heiligen Sergius en Bacchus, die volgens de traditie werd gebouwd op de plek waar de heilige familie woonde tijdens hun verblijf in Egypte. De kerk is echter vernoemd naar twee heilige martelaren die Romeinse soldaten waren en wier relikwieën in de kerk worden bewaard.

Naast religie en geschiedenis is de kerk zeker een bezoek waard vanwege de unieke architectuur en schoonheid. Daarnaast worden er in december speciale koptisch-christelijke vieringen gehouden, die op zijn zachtst gezegd een lust voor het oog zijn in een bijna volledig islamitische stad. Naast de kerk is er ook een Koptisch museum waar je meer te weten kunt komen over de bijzonderheden van deze religieuze stroming.

7. Ontdek de hangende kerk, de meest merkwaardige kerk in Caïro

De hangende kerk| ©FalafelandChips
De hangende kerk| ©FalafelandChips

Als we onze tocht langs de gebedshuizen van de koptische christenen voortzetten, komen we bij de hangende kerk. Dit is de oudste en meest merkwaardige kerk in Caïro, omdat hij bovenop een van de torens is gebouwd die toegang gaf tot het fort. Daarom moet je een lange trap beklimmen om er te komen.

De tempel is gewijd aan de Maagd Maria, want volgens de legende verscheen ze op dezelfde plek waar de kerk werd gebouwd. Het is daarom een bedevaartsoord voor koptische christenen en in december worden er speciale vieringen gehouden in de aanloop naar de koptische kerstvieringen.

8. Kerstinkopen doen in de bazaars en markten van Caïro

Khan el Khalili bij nacht| ©jing0423
Khan el Khalili bij nacht| ©jing0423

Hoewel Caïro geen kerst viert, zijn er veel manieren om te profiteren van wat de stad te bieden heeft om de feestdagen te vieren. Een daarvan is om van je verblijf in de hoofdstad gebruik te maken om naar de markten en bazaars te gaan waar je originele cadeaus voor de feestdagen kunt vinden.

De belangrijkste markt is Khan El Khalili. Deze markt wordt beschouwd als de belangrijkste in Caïro en in het oosten vanwege zijn omvang en verscheidenheid. Je vindt er geschenken zoals sieraden, handwerk, parfums en vele andere dingen die kenmerkend zijn voor Egypte. Je komt zeker weg met het perfecte cadeau voor je vrienden of familie met Kerstmis. Wees wel bereid om af te dingen met de winkeliers.

9. Woon het Internationale Filmfestival van Caïro bij

Genieten van het filmfestival| ©Tima Miroshnichenko
Genieten van het filmfestival| ©Tima Miroshnichenko

Het Internationale Filmfestivalvan Caïro is een van die evenementen die je beter niet kunt missen. Het wordt sinds 1976 elk jaar alleen in de maand december gehouden en is daarmee het eerste in zijn soort in het Midden-Oosten. Hierdoor en door de jaren heen is het een culturele referentie geworden en vandaag de dag heeft het internationale relevantie.

Het wordt begin december gehouden en gedurende meer dan 10 dagen zijn er vertoningen en evenementen die met cinema te maken hebben. Het grootste deel van het festival is toegankelijk voor het grote publiek en het is zeker de moeite waard om je in te schrijven voor een aantal van de activiteiten of om gewoon de sfeer rond dit filmfestival te proeven.

10. Proef de typisch Koptisch-christelijke kerstkeuken

Ghryba koekje| ©BakeitFun Company
Ghryba koekje| ©BakeitFun Company

De Koptische gemeenschap heeft haar eigen kersttradities. Ze hebben bijvoorbeeld hun eigen kerstman, Baba Noel genaamd, en Eerste Kerstdag is voor hen 7 januari. Maar het meest kenmerkend is ongetwijfeld hun keuken. De hele maand december vieren de Kopten een vastenperiode, maar de restaurants in de Koptische wijk maken van de gelegenheid gebruik om bezoekers hun typische Koptische kerstgerechten aan te bieden.

Het proeven van deze en andere gerechten is een activiteit die alleen in deze tijd van het jaar kan worden genoten en zeker de moeite waard is. Het klassieke menu bestaat uit twee gerechten:

  • Een zoet gerecht genaamd Kahk el Eid, dat bestaat uit ronde koekjes bedekt met poedersuiker en gevuld met walnoten, pistachenoten of dadels, meestal vergezeld van thee.
  • En een hartig kerstgerecht dat Fatteh heet en bestaat uit rijst, brood, vlees en gevulde druivenbladeren.

Temperaturen in Caïro in december

Zonsondergang aan de Nijl| ©Ennio
Zonsondergang aan de Nijl| ©Ennio

Hoewel december na januari de koudste maand van het jaar is, is wat wij onder koud verstaan niet echt van toepassing op de winter in Caïro. In feite zijn de temperaturen in deze maand vergelijkbaar met de lente in sommige Europese landen. De maxima komen zelden boven de 25 graden Celsius uit en de minima komen zelden onder de 10 graden Celsius**. Binnen dit bereik zijn de temperaturen eind december het koelst.

De lucht is bijna elke dag helder en regen is zeldzaam, hoewel december de natste maand van het jaar is. Maar laten we niet vergeten dat we in Egypte zijn. Al met al is het duidelijk dat het weer in december zeer aangenaam is en ik zou zeggen perfect om Caïro te verkennen.

De toeristenstroom en prijzen in Caïro in december

Straten van Caïro| ©ASaber91
Straten van Caïro| ©ASaber91

December is het hoogseizoen voor toeristen in Caïro. Dit komt voornamelijk door het weer en de kerstvakantie in Europese landen. Voeg die twee samen en je hebt een stad vol toeristen, met lange rijen bij monumenten en bezienswaardigheden en hotelboekingen die bijna vol zijn. Dit is vooral merkbaar bij de toeristische hotspots zoals de piramides van Gizeh.

De grote vraag vertaalt zich ook in hogere prijzen. Hotels rekenen hoogseizoentarieven en het is moeilijker om accommodatie te vinden. Daarom adviseer ik je altijd om je reis naar Caïro in december zo vroeg mogelijk te plannen en te boeken. De grote toestroom van toeristen is het nadeel van een bezoek aan de stad in deze periode, maar dat wordt gecompenseerd door perfecte temperaturen en een heerlijke feestelijke sfeer.

Wat moet je meenemen voor een bezoek aan Caïro in december

Bagage| ©nappy
Bagage| ©nappy

Een van de grootste zorgen over reizen naar Caïro is wat je in een maand als december in je koffer moet doen. Hoewel we in dit bericht al antwoord hebben gegeven op de vraag of het warm of koud is, volgt hier een overzicht van wat je moet inpakken voor je reis naar Caïro in december:

  • De temperaturen zijn mild maar niet heet, dus je kunt het beste lichte, dunne kleding inpakken.
  • s Nachts daalt de thermometer behoorlijk, dus vergeet niet om een jas en wat warmere kleding in te pakken.
  • Omdat Caïro een grotendeels islamitische stad is en er veel moskeeën zijn die je zult willen bezoeken, kun je beter geen tanktops of rokken dragen. Voor vrouwen is het aan te raden om een sjaal mee te nemen om je haar te bedekken.
  • Neem altijd je paspoort mee, want daar kan bij verschillende veiligheidscontroles om worden gevraagd.
  • Schoeisel is belangrijk omdat je vele uren zult lopen. Geef dus prioriteit aan comfort. Sandalen zijn in deze tijd van het jaar niet verplicht.