Caïro in 5 dagen: tips, wat te zien, en nog veel meer

Wil je de beste manier om Caïro in 5 dagen te zien? Neem dan kennis van deze suggesties om optimaal te genieten van de hoofdstad van Egypte.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

12 minuten lezen

Caïro in 5 dagen: tips, wat te zien, en nog veel meer

Citadel Salah | ©Honza Soukup

In Caïro is veel te zien en te doen en in vijf dagen kun je alles zien en beleven. Lees verder om de beste route te ontdekken als je niets wilt missen.

Er zijn een aantal plekken in de hoofdstad van Egypte die je niet mag missen. Tijdens deze rondreis stel ik voor dat je onder de indruk raakt van de piramides, de farao's ontmoet, musea bezoekt, verdwaalt in charmante wijken, een uitstapje naar Alexandrië maakt en natuurlijk een cruise op de Nijl maakt. Geniet!

Dag 1: Ontdek de pracht van Egypte: de piramides van Gizeh en de Koptische wijk

De piramides van Gizeh| ©Hipses
De piramides van Gizeh| ©Hipses

Ik stel voor dat je je reis naar Caïro in stijlbegint, met een bezoek van een halve dag aan de piramides van Gizeh en een wandeling door een van de mooiste wijken van de stad: de Koptische wijk. Ben je klaar om omhoog te kijken en je te verbazen?

Boek een georganiseerde tour om de piramides van Gizeh te bezoeken: Cheops, Chephren en Mykerinus

Gizeh ligt 18 kilometer van Caïro en herbergt de piramides van de farao's Cheops, Chephren en Mycerinus. Elk van de tombes wordt omringd door een indrukwekkend grafcomplex dat meer dan 4000 jaar geleden werd gebouwd. En natuurlijk mag ik de beroemde Sfinx niet vergeten.

Als je naar Caïro reist, is een bezoek aan Gizeh de moeite waard. Om er het beste van te maken, raad ik je aan een georganiseerde tour te huren: zij zorgen voor het vervoer en het bezoek aan de piramides met een gids die gespecialiseerd is in Egyptische geschiedenis.

Er zijn verschillende opties voor deze tours: sommige bevatten, naast de uitleg en het vervoer naar Gizeh, een kameelrit (een erg gave ervaring die ik aanbeveel), lunch of kaartjes voor de grafmonumenten. Controleer de voorwaarden die door elk van hen worden aangeboden en kies degene waarin je het meest geïnteresseerd bent. Als je op eigen gelegenheid gaat en je moet je aanpassen aan het tijdschema, dan is het complex geopend tussen 6:00 en 20:00 uur en kosten de kaartjes voor de piramides ongeveer tussen de € 4 en € 8.

Boek uw excursie naar Gizeh

Geniet van het slenteren door de smalle straatjes van de Koptische wijk

De Koptische wijk is een netwerk van smalle straatjes volverrassingen voor de reiziger. Wil je weten wat er allemaal te zien is in deze wijk? Ik vertel je over de meest symbolische plekken.

De Koptische wijk ligt binnen de muren van het oude fort van Babylon. Je kunt proberen door de straten te lopen en je laten leiden door je intuïtie: je zult onderweg zeker op hoeken en monumenten stuiten die je sprakeloos zullen maken, zoals de hangende kerk van Caïro, de kerk van Sint Joris, de kerk van Sint Sergius of de Ben Ezra-synagoge. Al deze plaatsen zijn indrukwekkende monumenten die geconcentreerd zijn in een relatief kleine ruimte, zodat je er te voet kunt komen.

Het is niet een heel grote wijk, maar het zit zo vol geschiedenis dat je hier meerdere uren kunt doorbrengen. Als je alles wilt weten over wat er in deze straten is gebeurd, raad ik je ook een bezoek aan het Koptisch Museum aan. De collecties zijn geweldig en de uitleg geeft je een duidelijk beeld van het leven in Caïro en de evolutie van de stad.

(Het museum is geopend van 9.00 tot 17.00 uur en je moet een kaartje reserveren. Kaartjes kosten ongeveer €5).

Sluit de dag af met een diner in de buurt

Om tot rust te komen na alles wat je vandaag hebt gezien, raad ik aan om iets te gaan drinken in de buurt zelf. Zo krijg je niet alleen een indruk van de monumenten, maar ook van het dagelijks leven.

Een heel gezellige plek in de buurt van het Koptisch Museum is HanaDaysKitchen, het eten is typisch voor dit deel van de Middellandse Zee, de plek is erg leuk en de prijs is goed (je kunt er eten voor ongeveer € 15).

En als je 's avonds van de stad wilt genieten, kijk dan eens naar deze aanbevelingen.

Boek een excursie naar de piramides van Gizeh en het Egyptisch Museum

Dag 2: Rondleiding door historisch Caïro

Toegang tot de Citadel| ©Dan
Toegang tot de Citadel| ©Dan

Op de tweede dag van je reis door Caïro stel ik een bezoek voor aan de Citadel van Saladin en de gebouwen binnen dit indrukwekkende complex, evenals een bezoek aan Al Azhar Park en de moskee.

Begin de dag met een historische wandeling: bezoek de Citadel

 • De Citadel van Caïro of Citadel van Saladin: Dit middeleeuwse fort werd in de 13e eeuw gebouwd op een voorgebergte (dus met een goed uitzicht) om de stad te verdedigen tegen de kruisvaarders.
 • De daaropvolgende heersers van Caïro bouwden het uit tot de 19e eeuw, dus een wandeling rond dit complex geeft je een goed idee van de geschiedenis van de stad: Er is veel te zien in de Citadel van Saladin.
 • Vandaag de dag staat het op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is het verdeeld in twee delen: de noordelijke en zuidelijke ommuring, waar zich het Nationaal Militair Museum en de Muhammad Ali Moskee bevinden. Je vindt er ook andere gebouwen die je niet mag missen. Het is geopend van 9.00 tot 16.00 uur en de entree is ongeveer €4.

Ana's Traveller Tip

Het openbaar vervoer bereikt de Citadel niet, dus ik raad aan om een taxi te nemen. De prijs hangt natuurlijk af van je vertrekpunt, maar taxi's in Caïro zijn heel redelijk geprijsd: het vlag-tarief is ongeveer €0,25 en de prijs per kilometer is ongeveer €0,15. Je kunt de totale kosten van je reis hier berekenen.

Bewonder de Albasten Moskee

De Muhammad Ali Moskee staat ook bekend als de Albasten Moskee omdat hij bedekt is met albast. De moskee staat ook bekend om de graftombe van Muhammad Ali en om zijn koepel-op-koepelvorm.

Best cool, toch? De openingstijden zijn ook van 9.00 tot 16.00 uur, maar je moet wel een aparte toegangsprijs betalen (ongeveer €3).

Kijk in de spiegel van het Gawhara Paleis

Net buiten de ingang van de Citadel staat een gebouw dat je zal opvallen. Het is het Gawhara of Juwelenpaleis, een paleis dat Muhammad Ali ontwierp als privéverblijf voor zijn vrouw.

Zodra je binnenkomt zie je een prachtige vergulde spiegel en dit paleis huisvestte ook de beroemde hal van waaruit Ali Egypte regeerde. Je kunt ook de originele meubels en de kleine tuin bekijken.

Boek een tour naar de piramides van Gizeh en het Egyptisch Museum

 • Neem een pauze in het Al Azhar Park: Het is hoog tijd voor een pauze, vind je niet? Dit park ligt op ongeveer 7 kilometer afstand en is met de taxi in minder dan 15 minuten te bereiken voor ongeveer € 5. Vanuit Al Azhar Park: kun je genieten van unieke uitzichten en een rustige omgeving. Je kunt ook van de gelegenheid gebruik maken om rond te wandelen, de schone lucht in te ademen en iets te drinken in de cafés. De service is goed en de omgeving is luxueus. En nog iets! De Ayyubidenmuur of Ayubimuur, meer dan 800 jaar oud, is hier ontdekt. Nog een reden om deze magische plek te bezoeken. Het is open tussen 9.00 en 22.00 uur en de toegangsprijs is ongeveer €1.
 • Laat je imponeren door de Al Azhar Moskee: Dit ongelooflijke gebouw is de thuisbasis van de oudste universiteit ter wereld. De Al Azhar Moskee ligt in El-Darb El-Ahmer (als je met het openbaar vervoer gaat, is het dichtstbijzijnde station Bab El-Shaaria) en kan elke dag behalve vrijdag van 9:00 tot 11:00 en van 15:00 tot 17:00 worden bezocht. De toegang is gratis, maar het is gebruikelijk om de persoon die de deuren opent een fooi te geven.

Sluit de dag af met een heerlijke maaltijd uit het Midden-Oosten

Vlakbij de Al Azhar Moskee is een restaurant dat ik erg lekker vond. Aan 126 El Azhar Street zit Kababgy El Azhar Fahrahat, waar ze typisch eten uit het Midden-Oosten aanbieden. Ze zijn gespecialiseerd in gegrild eten.

Het kan er druk zijn en het is niet echt ruim, maar de bediening is snel en de prijzen zijn betaalbaar. Je kunt een goed diner krijgen voor ongeveer € 15.

Boek een excursie naar de piramides van Gizeh en het Egyptisch Museum

Dag 3: Slenter door de souk en het Museum van Islamitische Kunst

Khan El Khalili-markt| ©MohammedKhan12
Khan El Khalili-markt| ©MohammedKhan12

Op je derde dag in Caïro stel ik een heel bijzondere tour voor: begin bij de beroemde Khan-El-Khalili soek, loop langs het Mirror Café en breng de middag door in het Museum voor Islamitische Kunst. Het is zeker een schot in de roos.

 • Slenter door de Khan-El-Khalili soek: ik raad je aan om je derde dag in Caïro te beginnen met een magische ervaring: bezoek de Khan-El-Khalili soek. Deze typisch Egyptische souk is geopend van 10.00 tot 15.00 uur en je vindt er van alles: kruiden, sieraden, kleding en decoratieve voorwerpen, verstopt en opgestapeld in de kleine winkeltjes die de markt zijn vorm en identiteit geven. Een must voor reizigers in Caïro.
 • Galunchen in El Fishawi, het Spiegelcafé: Vlakbij de souk, in El Gamaliya, ligt een typisch café dat beroemd is om zijn sfeer. De muren hangen vol met spiegels en de geschiedenis van het café zit vol legendes: er wordt gezegd dat het zijn naam ontleent aan een bazaargangster.
 • Ontdek de schatten van de Oude Wijk: wandelend in de richting van het Museum voor Islamitische Kunst kun je genieten van enkele van de schatten van deze wijk, zoals Bab Zuweila, een van de poorten van de muur van de Oude Stad van Caïro. Je hoeft niet te reserveren of entree te betalen; het is een openluchtmonument waar iedereen die langskomt van kan genieten. Ook vlakbij is het Paleis van Abdullah, een indrukwekkend gebouw waar de voormalige koninklijke vertrekken zijn omgebouwd tot een museum.
 • Geniet van het Museum van Islamitische Kunst: In de oude wijk vind je ook het Caïro Museum van Islamitische Kunst, met een van de belangrijkste collecties ter wereld. Ze hebben stukken die dateren van de 7e tot de 19e eeuw en niet alleen uit Egypte. Een juweeltje. Het museum bevindt zich op Square 20, Ghayt Al Adah. Het is open tussen 9.00 en 17.00 uur en kost ongeveer €5.
 • Proef de zeevruchten van Caïro in een lokaal restaurant: Vlakbij het museum is een visrestaurant waar je de dag kunt afsluiten met lokale producten. Gambary Afandi is een plek waar je voor minder dan €10 een goed visgerecht kunt eten. Het bevindt zich op 18 Sami Al Barodi en je hoeft niet te reserveren.

Boek een excursie naar de piramides van Gizeh en het Egyptisch Museum

Dag 4: Maak een onvergetelijke excursie: Alexandria City Tour

Zonsondergang in Alexandrië| ©anitaconchita
Zonsondergang in Alexandrië| ©anitaconchita

Alexandrië is een wereldberoemde plaats, dus ik raad je aan dit niet te missen. Er zijn georganiseerde tours die je ophalen bij je hotel en je erheen brengen met privévervoer (met de bus duurt het ongeveer tweeënhalf uur), waarbij je ook de geschiedenis en anekdotes te horen krijgt over de plaatsen die je bezoekt. Er is zoveel te zien dat ze meestal de hele dag in beslag nemen (ongeveer 12 uur).

De verschillende tours bieden tours aan die meestal interessante plaatsen omvatten zoals het Romeinse amfitheater, de catacomben van Kom El Shoqafa, de bibliotheek van Alexandrië en de stad Quatby. Mis deze tour niet!

Boek je rondreis naar Alexandrië

Reis terug in de tijd: Het Romeinse Amfitheater

Mis het Romeinse amfitheater van Alexandrië niet (geopend van 9.00 tot 17.00 uur en kost ongeveer € 3, maar als je met een tour meegaat, regelen zij de route en de kaartjes).

Het was een openluchtvoorstellinghal, gebouwd van marmer en voorbereid om toneelstukken op te voeren voor 800 mensen. Kun je je dat voorstellen? Er omheen ligt een prachtige tuin en een aantal mozaïeken. De mozaïeken behoorden toe aan de baden naast het amfitheater - vraag het je gids!

 • Bezoek de catacomben van Kom El Shoqafa: Deze catacomben zijn spectaculair. De openingstijden zijn van 8:00 tot 16:00 uur en de entree om ze te bezoeken kost ongeveer € 4, hoewel de entree meestal inbegrepen is bij alle georganiseerde rondleidingen omdat het een must-see is in Alexandrië. Dit is een van de monumenten die behoren tot de 7 wereldwonderen van de Middeleeuwen, en als je het bekijkt zul je begrijpen dat deze classificatie volledig gerechtvaardigd is. Adembenemend.
 • Wandel door de Bibliotheek van Alexandrië: Inleidingen zijn overbodig. De Bibliotheek van Alexandrië is een bibliotheek en cultureel centrum gebouwd ter nagedachtenis aan de beroemde bibliotheek uit de oudheid, afgebrand tijdens de brand van Alexandrië. Het herbergt 8 miljoen boeken, vier musea, vier andere kunstgalerijen en een laboratorium voor de restauratie van manuscripten. Niet te missen. Het is geopend van 10.00 tot 19.00 uur en de toegangsprijs is ongeveer € 4.

Bewonderde Quatbay Citadel: De Citadel is gebouwd op de ruïnes van de beroemde vuurtoren van Alexandrië en is een 15e-eeuws verdedigingsfort dat in de 20e eeuw is gerestaureerd. Het diende zijn doel in verschillende oorlogsconflicten in de afgelopen eeuwen, maar vandaag de dag herbergt het een marinemuseum en het oceanografisch museum van Alexandrië

Boek uw excursie naar Alexandrië

Dag 5: Neem in stijl afscheid van Caïro en vaar de Nijl af

Cruise op de Nijl| ©Ana Paula Hirama
Cruise op de Nijl| ©Ana Paula Hirama

Voor deze laatste dag in Caïro heb ik een aantal bijzondere dingen geboekt. Iets wat niet vaak voorkomt in deze stad is een uitkijkpunt dat hoog genoeg is om de stad in zijn geheel te kunnen bewonderen. Ik raad je aan de Caïro Tower te beklimmen en onder de indruk te raken. Bezoek ook het Egyptisch Museum en mis vooral een cruise op de Nijl niet, het waterrijke hart van Egypte. De rest vertel ik je hieronder, lees verder!

 • Bezoek Gezira Island: Geriza Island is een stuk land dat in de Nijl ligt. Het ontstond in de 14e eeuw maar was onbewoond tot Mehmet Ali er in 1830 een paleis op bouwde. Andere paleizen van latere heersers volgden, en vandaag de dag is het ook de thuisbasis van interessante sites zoals het Museum van Islamitische Keramiek, het Egyptische Museum voor Moderne Kunst,

en de Opera van Caïro.

 • Geniet van de stad vanuit de hoogte: Beklim de Caïro Tower De Caïro Tower

is meer dan 180 meter hoog, hoger dan de piramides van Gizeh. Hij werd gebouwd in de 20e eeuw, maar de architect besloot dezelfde materialen te gebruiken als in het oude Egypte: hij is gemaakt van graniet. Je herkent hem meteen: het is een telecommunicatietoren die op een lotusbloem lijkt met zijn metalen rasterwerk.

 • Op de top is er een observatiedek dat je niet kunt missen, evenals een ronddraaiend restaurant dat gasten een 360º uitzicht over de stad biedt (hoewel ik je aanraad het weerbericht te checken voordat je gaat, want soms is de stad Caïro in een dikke mist gehuld). Het is heel gemakkelijk om er te komen, want het ligt in de wijk Zamalek op het Gezira-eiland, dat gemakkelijk bereikbaar is met metrolijn 2. De toegangsprijs ligt rond de €4 en het is de hele dag geopend van 8 uur 's ochtends tot middernacht.
 • Trakteer uzelf op een hapje eten: Er zijn genoeg eetgelegenheden in de buurt van het Egyptisch Museum. Als u wilt genieten van Egyptische of Libanese gerechten in een speciale omgeving, heeft het Carlton Hotel een openluchtrestaurant in de tuin genaamd Bab El Sharq, met uitzicht op het museum en buikdansshows. Het is dagelijks geopend tussen 17.00 en 01.30 uur en het adres is 1113 Corniche El Nil.
 • Breng de middag door in het Egyptisch Museum: Op 15 minuten rijden met de taxi van de souk (de rit kost je ongeveer € 5), in Qsar El Nil, is het Egyptisch Museum een wonder om te ontdekken. Het heeft de belangrijkste collectie faraonische oudheden ter wereld, maar ook eerdere en latere historische overblijfselen: van de pre-dynastieke periode tot de Griekse en Romeinse oudheid.

Het is een unieke en immense collectie, dus om er het beste van te maken raad ik je aan een rondleiding te huren. Het is het zeker waard.

Boek je rondleiding door het Egyptisch Museum

Sluit je reis af met een Nijlcruise

Als afsluiting van je vijfdaagse rondreis door Caïro heb ik een heel bijzondere activiteit voor je in petto: een dinercruise op de Nijl. Deze rivier is een fundamenteel onderdeel van de stad en haar geschiedenis en je hebt veel mogelijkheden om de rivier te bevaren.

Sommige cruises profiteren van de zonsondergang, andere zijn het begin van een tocht naar Luxor of Alexandrië. Ik stel voor dat je voor vanavond een dinercruise met een buikdansshow boekt.

Deze cruisesdurenmeestalongeveer 3 of 4 uur en liggen tussen de €30 en €50, afhankelijk van of de show of het menu is inbegrepen. Een unieke manier om afscheid te nemen van Caïro.

Boek je Nijlcruise

Wat vond je van de route? Egypte is een land zo vol schatten dat het onuitputtelijk is voor de reiziger, maar met deze vijfdaagse tour kun je een geweldige ervaring opdoen.

Als je meer dagen beschikbaar hebt in de omgeving, raad ik je aan om ook plaatsen in de buurt van Caïro te bezoeken. Bestemmingen in de buurt die zeer de moeite waard zijn, zijn bijvoorbeeld de Rode Zee, die goed bereikbaar is vanuit Caïro, of een georganiseerde excursie naar Fayoum. Ik hoop dat je net zo van Caïro geniet als ik. Goede reis!