10 dingen om te doen in Helsinki in november

De kerstvoorpret is erg beroemd in Helsinki. Deze vindt plaats in november en biedt parades, traditionele festiviteiten, adventsevenementen, magische rondleidingen en activiteiten voor het hele gezin.

Ana Caballero

Ana Caballero

10 minuten lezen

10 dingen om te doen in Helsinki in november

Tranvía en la calle |©Pekka Vanhanen

November is de overgang van herfst naar winter, met temperaturen tussen 0° en 4°. De dagen zijn kort, vooral aan het einde van de maand wanneer het aantal uren zonlicht aanzienlijk begint af te nemen. Natuurlijk is het belangrijk om warme kleren te dragen voor een goede vakantie. Aan de andere kant is het laagseizoen gunstig voor rondleidingen door de stad, die vol staat met verbazingwekkende decoraties die het bekijken waard zijn.

Je kunt profiteren van de beste activiteiten in Helsinki, het noorderlicht zien zonder ver van het centrum af te wijken of de kerstverlichting bijwonen tijdens de Christmas Lights Parade. Als je nog nooit naar een Pikkujoulu-feest bent geweest, dan moet je de Finse hoofdstad bezoeken tijdens dit speciale seizoen - lees verder voor meer informatie!

1. Tramtour door de stad van Helsinki

groene tram|©David Vilaplana
groene tram|©David Vilaplana

De tramtour door Helsinki is om verschillende redenen een van de meest bijzondere dingen om te doen in november. Ten eerste verandert de stad in een winters landschap dat het bewonderen waard is vanuit het comfort van deze dienst. Je krijgt een panoramisch uitzicht op de pittoreske gebouwen, die trouwens al beginnen te pronken met hun galaverlichting die is geïnstalleerd voor de winterlichtfestivals. De kerstversieringen komen ook tot leven in deze tijd van het jaar en creëren een magische sfeer.

Geleidelijk aan worden de straten getransformeerd met de komst van de sneeuw en aan het einde van de maand kun je getuige zijn van de kerstmarkten die worden geassembleerd. Een van de stops is Senaatsplein, waar de beroemde Tuomaan Markkinat kerstmarkt wordt opgezet. Tijdens de ongeveer drie uur durende tocht kom je ook langs de elegante Esplanade boulevard, de Lutherse kathedraal, het Sibeliuspark en andere locaties in de hoofdstad.

Een andere reden waarom ik deze activiteit aanbeveel is omdat er in deze tijd van het jaar weinig toeristen zijn, wat perfect is voor een soepele en meer ontspannen wandeling. Al met al is het heel bijzonder omdat het een van de oudste trams ter wereld is. De stad biedt ook een rondrit op eigen gelegenheid met de sightseeingbus, met gratis haltes die je meer vrijheid geven. Helaas rijdt hij alleen van mei tot oktober, dus het is misschien een goede optie als je Helsinki in de zomer wilt bezoeken.

Boek een sightseeing bustour

2. Geniet van een natuurlijke aurora borealis show

Noorderlicht|©Pixabay
Noorderlicht|©Pixabay

In november zijn de Scandinavische nachten donker genoeg om het noorderlicht te zien. Het is moeilijk om de exacte tijd te bepalen waarop het noorderlicht verschijnt, dus het is aan te raden om lokale waarschuwingen te controleren. Een alternatief is Aurora Alert Realtime, waar je je kunt aanmelden en direct meldingen ontvangt, en het vertelt je zelfs de beste tijden en locaties en biedt waarschuwingen voordat ze zichtbaar zijn.

Als je uitkijkt naar deze ervaring, zijn de beste plaatsen om dit fenomeen in Helsinki te zien:

 • Suomenlinna: het is een fort op slechts vijftien minuten afstand met de veerboot, waar de aurora's beter tot hun recht komen doordat het licht meestal lager is.
 • Nuuksio Nationaal Park: ligt op veertig minuten van het stadscentrum en heeft weinig lichtvervuiling, zodat je er in dit seizoen prachtig noorderlicht kunt zien. Om er te komen kun je de trein van de Finse Spoorwegen nemen.
 • Kaivopuisto en Eira Quays: dit is de dichtstbijzijnde locatie voor noorderlichtwaarnemingen, op slechts zes minuten rijden met het openbaar vervoer Helsingin Seudun Liikenne. Hier kunnen ze nog specialer zijn, omdat ze reflecteren op het water en het landschap contrasteert met de boten en het uitzicht op de horizon.

Aurora's worden veroorzaakt wanneer deeltjes van de zon in botsing komen met gassen in het magnetische schild van de aarde. Sommige culturen schrijven het toe aan de aanwezigheid van goddelijke krachten en zien het zelfs als een poort naar het hiernamaals. Van mei tot augustus heb je minder kans om dit fenomeen te zien, omdat er dan nog te veel uren daglicht zijn. Als je besluit om vanuit Helsinki de veerboot naar Tallinn te nemen of Lapland te bezoeken, kun je bovendien je kansen vergroten om ze te zien tijdens je reis naar Finland.

Boek een rondleiding door Helsinki en Suomenlinna

3. Doe mee aan de architectuurrondleiding in Helsinki en geniet van de evenementen in de kathedraal van Helsinki

Architectuur in Helsinki|©Cesar Zeppini
Architectuur in Helsinki|©Cesar Zeppini

Een klassieker in november is de architectuurrondleiding door Helsinki, die je meeneemt op een leerzame reis door de Finse cultuur en geschiedenis. Het is het perfecte excuus om een van de beste rondleidingen door de stad te volgen en te genieten van de gebouwen die deel uitmaken van de tour en die schitteren door de vroegtijdige kerstverlichting en speciale evenementen.

In de kathedraal van Helsinki kun je bijvoorbeeld genieten van de indrukwekkende neoklassieke architectuur, de cryptetentoonstellingen en de koorconcerten. Saints' Day vindt plaats op 1 november en religieuze vertoningen zijn gebruikelijk op deze heilige plek, waaronder het aansteken van kaarsen om dierbaren te herdenken die dit vliegtuig hebben verlaten.

Klaar voor deze architecturale tour? Het is zeker een van de beste dingen om te doen in Helsinki, omdat hij heel uitgebreid is en je de architectonische hoogtepunten kunt zien.

Boek een architectuurrondleiding

4. Bewonder de adventsevenementen

Adventverlichting|©ast2009
Adventverlichting|©ast2009

De Finnen houden van Kerstmis en daarom beginnen ze waarschijnlijk al vroeg met de festiviteiten, met de adventsevenementen. Vanaf november kun je allerlei verrassingen verwachten die echte tradities zijn geworden, zoals gospelkoren, winterse gerechten, de eerste bezoeken van de kerstman en nog veel meer. Daarnaast worden na de eerste zondag van de advent de begraafplaatsen gevuld met kaarsen en adventskransen, volgens het oude geloof dat tijdens de feestdagen de geesten de stad bezoeken.

adventskalenders zijn ook een traditie, dus je vindt ze in verschillende winkels en supermarkten in Helsinki. De populairste en lekkerste zijn de chocoladekalenders, die zowel kinderen als volwassenen in verrukking brengen. Daarnaast worden er in de winkelstraat Aleksanterinkatu concerten, optochten en het ontsteken van lichtjes georganiseerd, die een voorbode zijn van de kerstactiviteiten.

Deze evenementen worden aangevuld met de viering van Thanksgiving. Hoewel dit niet officieel in Finland wordt gevierd, biedt de Amerikaanse gemeenschap feesten met traditioneel eten, goede wijn en een warme sfeer.

5. Woon de kerstlichtjesoptocht in Helsinki bij

Lux Helsinki|©Mika Laitinen
Lux Helsinki|©Mika Laitinen

Een heel bijzondere traditie die je niet mag missen is de lichtjesparade in Helsinki. Deze vindt elk jaar plaats in november in de Aleksanterinkatu straat, meestal aan het einde van de maand. In de optocht lopen vertederende mensen mee zoals elfen, rendieren en alle uitrusting van de kerstman. Omdat de dagen donkerder zijn, hebben sommige mensen kaarsen of lichtjes bij zich om de weg te verlichten.

Aan het einde van de route kun je genieten van het ontsteken van de lichtjes, waarmee de kerstactiviteiten in de stad beginnen. De sfeer is magisch en gezellig, vol twinkelende lichtjes en etalages waar je van gaat zondigen. De grote kerstboom staat opgesteld op het Plaza del Senado, met live entertainment, rommelmarkten en kinderanimatie zoals knutselworkshops en verhalen vertellen met de kerstman.

Pas op dat het vaak wordt verward met de Lucia Parade, een van de decemberactiviteiten van Helsinki met een heel ander programma.

6. Mis de Pikkujoulu festiviteiten niet, een voorbode van Kerstmis

mensen rond de tafel|©Esko Kurvinen
mensen rond de tafel|©Esko Kurvinen

De Pikkujoulu-feesten zijn een heel belangrijk feest in november, want het betekent "Kleine Kerstmis" en is de metgezel van de Advent. Het is een Finse traditie die plaatsvindt in november en het beste van de keuken, cultuur, muziek en entertainment van Helsinki samenbrengt. Over het algemeen zijn er verschillende mogelijkheden in de stad. Er zijn informele feestjes bij de lokale bevolking thuis, maar ook formele evenementen in restaurants, hotels en toeristische gebieden.

Hoe dan ook hebben deze soorten feestjes één ding gemeen, en dat is dat plezier gegarandeerd is. Ze kunnen bezoekjes van de Kerstman, traditionele dansen, kinderspelletjes, toneelstukken, musicals in plaatselijke theaters en kerstliedjes omvatten. De wortels van Pikkujoulu gaan terug tot de Tweede Wereldoorlog, toen ze clandestien werden gehouden om de kerstsfeer levend te houden. Vandaar het beste van het feestelijke eten, waaronder:

 • Joulutorttu is bladerdeeg, gevuld met pruimenjam en bestrooid met poedersuiker.
 • Rijstpudding of Riisipuuro: vrij dik, op smaak gebracht met suiker en kaneel.
 • Glögi: gl ühwein, een traditionele drank die je moet proberen als je van plan bent Helsinki in de winter te bezoeken.
 • Joulukinkku: een plank met Finse hammen is een must tijdens de feestdagen.
 • Rosolli: een bijzondere salade van rode biet en aardappel, op smaak gebracht met traditionele sauzen.

7. Maak optimaal gebruik van de schaatsbanen in Helsinki

Skatepark|©Michael Holler
Skatepark|©Michael Holler

Met de komst van de koudere dagen zijn de ijsbanen natuurlijk klaar om de toeristen te verwelkomen. Er zijn genoeg mogelijkheden waar je je kunt vermaken, afhankelijk van wat je zoekt. Er zijn zowel buitenbanen als binnenbanen. Het beste is dat sommige een zakvriendelijke prijs van nul euro hebben.

Als algemene aanbeveling voor schaatsen in Helsinki raad ik je aan om veiligheidspads te dragen en te kiezen voor ijsbanen met instructeurs als je voor het eerst gaat schaatsen. Met dit in gedachten laat ik je weten dat je onder de hoogtepunten de volgende vindt:

 • Oulunkylän jäähalli: dit is een comfortabele schaatsbaan, gelegen in een sportcomplex. Het is ideaal als je op zoek bent naar dingen om te doen in Helsinki in de winter. Er zijn cursussen voor beginners en je kunt er altijd terecht voor advies.
 • Töölönlahden luistelurata is een natuurlijke ijsbaan die vanaf eind november op het Töölönlahti-meer ligt. s Nachts is de verlichting spectaculair, wat de ervaring nog leuker maakt. Het is ook helemaal gratis.
 • Micropolis Skatepark: Dit is een gratis skatepark dat meestal tijdens de wintermaanden wordt opgezet met seizoensdecoraties en wat kunstijs, maar als je liever in de zomer activiteiten onderneemt in Helsinki kun je het ook vinden, maar dan met volledig droge bestrating.

8. Ga op rendiersafari

Elandensafari te paard|©faun070
Elandensafari te paard|©faun070

Rendieren zijn een van de iconen van de Noordpool en men gelooft dat je ze in Finland alleen kunt zien als je naar Santa's Village in Lapland reist - goed nieuws! Helsinki heeft soortgelijke ervaringen waar je tijdens je reis van kunt genieten. De dichtstbijzijnde plek is Korkeasaari Zoo, de beroemde dierentuin van Helsinki, waar je rendieren kunt zien en een educatieve rondleiding kunt volgen.

Er zijn hier ook andere dieren waar kinderen naar uit kunnen kijken als je met het gezin reist. Er zijn ook schaats- en hockeybanen, met cursussen voor beginners. Je kunt het magische Nuuksio National Park bereiken door de bus 280 of een combinatie van taxi en trein te nemen. Als je vroeg reist, kun je profiteren van alle activiteiten die het park te bieden heeft.

Waarom raad ik dit park aan? Hier zijn mijn redenen waarom dit een must-visit is in november:

 • Rendiersafari: Dit is natuurlijk de hoofdattractie, want ze hebben een rendierboerderij waar ze worden gehouden. Je kunt ze onder begeleiding voeren, over hun geschiedenis leren en een ritje maken in de nabijgelegen walnotenbossen.
 • Kerstman bezoeken: dit park wordt elk weekend tussen november en december bezocht door de iconische kerstman, dus je kunt het beste van een bezoek maken als je van plan bent om minstens 3 dagen in Helsinki te zijn.
 • Rijkdom aan natuur en wilde dieren: in dit park kun je genieten van meer dan 150 meren en de habitat van elanden, herten, vossen en vliegende eekhoorns bewonderen.
 • Reis door de Sami-cultuur: hier leer je meer over de inheemse bevolking van Lapland, met interactieve tentoonstellingen.
 • Halti Natuurcentrum: hier kun je meer te weten komen over Finlands nationale natuurparken of een amethistmijnschuilplaats bezoeken voor een gelukssteen.

9. Seurasaari Kerstpad

Seurasaari eiland|©hugovk
Seurasaari eiland|©hugovk

Tussen november en december is het Seurasaari Kerstpad, een van de beste activiteiten in Helsinki, een eeuwenoude traditie. Het is een jaarlijks evenement dat breekt met de typische feestdagen en verder gaat dan je je kunt voorstellen. Je kunt je mengen onder de plaatselijke bevolking en genieten van eeuwenoude tradities.

Het vindt plaats op het eiland Seurasaari, dat je kunt bereiken met de bus van de lokale buslijn 24. Hier kun je kunstwedstrijden, eten en drinken verwachten. Hier kun je kunstwedstrijden, voedselmarkten, kerststallententoonstellingen en opvoeringen van de geboorte van Jezus verwachten. Het is net een Fins Wonderland met door paarden getrokken sleeën, personages over het hele eiland (meestal elfen), kaarsverlichting, kerstliedjes en een gekostumeerde optocht.

Het eiland staat ook bekend om zijn museum, dat laat zien hoe het leven in Finland was in andere tijden van de geschiedenis. Daarnaast is de viering de afgelopen jaren overgenomen in nabijgelegen steden zoals Korso, waar je onder andere vreugdevuren, versieringen van gerecycled materiaal, kerststallen en kerstboomwedstrijden kunt verwachten. Om er te komen kun je de trein of bus 731 nemen.

10. Ga wandelen in de bossen van Helsinki

Wandelen in Helsinki|©Elena Paschinger
Wandelen in Helsinki|©Elena Paschinger

Het lijdt geen twijfel dat Helsinki omgeven is door magische ervaringen, bijvoorbeeld in november zijn de weersomstandigheden ideaal om van de bossen en meren te genieten. Hiervoor kun je een wandelroute nemen en de omgeving van de Finse hoofdstad leren kennen.

Een van de best beoordeelde bestemmingen voor dit soort activiteiten is het Nationaal Park Sipoonkorpi, dat door groene bossen slingert. Hier kun je picknicken, een heet bad nemen in een sauna, kamperen en een kampvuur maken of gewoon genieten van het uitzicht. Het is gemakkelijk bereikbaar met de trein, taxi of buslijn 739.

Op korte afstand ligt ook Uutela, iets meer afgelegen maar zeker de moeite waard. Ik raad in elk geval aan om vroeg te vertrekken om het achtvormige stuk te voltooien. Het heeft twee paden, je kunt er één nemen of ze combineren om te genieten van moerassen, pittoreske hutjes, winterlandschappen en nog veel meer. Als je van plan bent om minstens 3 dagen in Helsinki te blijven, kun je hier overnachten.