10 dingen om te doen in Helsinki in de winter

Als je Helsinki in de winter bezoekt, moet je profiteren van unieke ervaringen zoals drijven op ijs, genieten van een saunabad of kennismaken met de wintertuinen - ik vertel je er alles over!

Ana Caballero

Ana Caballero

10 minuten lezen

10 dingen om te doen in Helsinki in de winter

The Kaisaniemi Botanic Garden |©Anubis=

Helsinki is een magische bestemming in de winter, als het koude weer en de feestelijke sfeer elke hoek vullen. Van december tot maart kun je gemiddelde temperaturen van 7° tot -11° verwachten. In deze tijd van het jaar valt er ook vaak sneeuw, die over de paden naar beneden glijdt en zelfs de Baltische Zee bevriest. Bovendien begint het laagseizoen, zodat je kunt profiteren van de meest gewilde attracties zonder de drukte.

Als je het meeste wilt halen uit de beste activiteiten van Helsinki, kun je genieten van een typisch saunabad, nippen van een heet glas glögi, de stad verlicht zien door het LUX Festival of de wintertuinen bekijken. In de Finse hoofdstad vind je ook het rendierpark, net als in Lapland. Andere leuke plannen zijn een bezoek aan een ethische huskyfarm, zweven op het ijs in een hovercraft of genieten van de schaatsbanen.

1. Mis de winteractiviteiten in Suomenlinna niet.

Winter in Helsinki. Suomenlinna|©sbally.
Winter in Helsinki. Suomenlinna|©sbally.

Suomenlinna is een gebied waar de sneeuwval in de winter de grootste impact heeft, dus zorg ervoor dat je profiteert van al het entertainment dat wordt aangeboden. Het is een fort op slechts een kwartiertje varen van Helsinki dat je niet onverschillig zal laten. Vanaf het moment dat je uitvaart en de Baltische Zee opvaart, is het onmogelijk om het winterlandschap bedekt met kerstversieringen, typisch voor de eerste weken van het seizoen, te negeren.

Tijdens de tocht voel je het botsen van de boot tegen de brokken ijs, product van het bevriezen van de zee. Dit hoort echter bij de ervaring en je hoeft je geen zorgen te maken, want de tocht is kort. Bij aankomst raad ik je aan naar de lokale markten te gaan om op te warmen met een Finse glögi, een soort gekruide glühwein die uniek is voor dit seizoen.

Maak daarna een wandeling langs de meest karakteristieke plekken om de oude gebouwen te zien die helemaal bedekt zijn met sneeuw. Je kunt genieten van het besneeuwde landschap langs de gemarkeerde paden, maar pas op dat je de woestenij vermijdt, want dan kun je uitglijden en niet op tijd hulp vinden.

Mis ook de kans niet om in de sneeuw te spelen, want die is er overal op het eiland in overvloed. Als je het liever warm hebt, kun je een bezoek brengen aan het Suomenlinna Museum, waar je een oude Finse onderzeeër kunt bekijken. Je kunt deze activiteit op eigen houtje doen of deelnemen aan een van de beste excursies vanuit Helsinki.

Boek een rondleiding door Helsinki en Suomenlinna

2. Schuil voor de kou in plaatselijke musea

Kiasma|©Hurina
Kiasma|©Hurina

De beste musea van Helsinki zijn op elk moment van het jaar een uitstekende keuze voor vermaak, zodat je kunt leren terwijl je plezier hebt. In de winter worden ze een ideale deken om je te beschermen tegen de bittere kou. Als je bedenkt dat de temperatuur soms kan dalen tot -4°C, kan het nooit kwaad om binnen plannen te hebben voor de dag.

Een andere reden om dit seizoen musea te bezoeken is dat een groot deel van de winter verlicht is met kerstversieringen en LUX festival tentoonstellingen. Bovendien zijn sommige musea opgenomen in de Helsinki Card, die vanaf 64 euro gratis toegang biedt tot de belangrijkste musea en attracties, evenals onbeperkt gebruik van het openbaar vervoer. Hier zijn de meest emblematische musea die versierd zijn met winterse accenten en die je niet mag missen:

 • Ateneum: een van de meest centraal gelegen musea, met de belangrijkste collectie klassieke kunst in Finland.
 • Kiasma: als u een contrast met het vorige museum wilt zien, moet u de zalen met hedendaagse kunst bezoeken, waar speciale tentoonstellingen voor Kerstmis worden voorbereid.
 • Design Museum: het is een wonder met nationale en internationale werken, gericht op industrieel ontwerp, mode en grafisch ontwerp. Het is ook een van de vele attracties die zijn vrijgesteld van de Helsinki Card, een toeristenpas waarmee je wat euro's kunt besparen tijdens je reis.

Koop de Helsinki Card

3. Noorderlicht zien in Helsinki

Noorderlicht|©Timo Newton-Syms
Noorderlicht|©Timo Newton-Syms

Het noorderlicht is een kleurrijk en visueel aantrekkelijk fenomeen, maar helaas is het niet overal te zien. De Scandinavische landen en de landen rond de Noordpool zijn bevoorrecht, hoewel het moeilijk is om precies te bepalen wanneer en waar ze kunnen verschijnen, is het in Helsinki heel gewoon in de winter.

Het is zelfs de reden waarom veel toeristen er in dit seizoen op uit trekken. Om je kansen te vergroten kun je je abonneren op weerwaarschuwingen zoals Aurora Alert Realtime, dat je vertelt wanneer ze het sterkst en het best zichtbaar zijn en ook op aankomende data met hoge waarnemingsstatistieken. Een andere optie is om het Finse Meteorologische Instituut te raadplegen, dat een overzicht geeft van het weer in elke stad in het land.

Sommige mensen denken dat je ver buiten de stad moet gaan om er een te zien, maar er zijn plekken op loopafstand met de juiste omstandigheden om dit fenomeen te zien. Enkele daarvan zijn:

 • De dokken van Helsinki: dit zijn belangrijke uitkijkpunten, vooral die bij Kaivopuisto en Eira. Het contrast van het winterlandschap met de bevroren Oostzee en de golvende kleuren van het noorderlicht is gewoonweg adembenemend.
 • Nuuksio National Park: hoewel de rendieren de belangrijkste attractie zijn, is deze afgelegen, lichtvervuilingsvrije plek ideaal om alle kleuren van het poollicht te bekijken.
 • Plaatselijke observatoria: de meest prominente is het Ursa-observatorium, maar het Tähtiorninmäki-observatorium heeft een bevoorrechte locatie op een heuvel die het uitzicht op het noorderlicht bevordert. Als je dat liever doet, kun je deelnemen aan een van de beste rondleidingen in Helsinki om mee te doen aan een zoektocht onder leiding van een gids.
 • Suomenlinna-eiland: Een rondleiding door Helsinki en Suomenlinna vergroot de kans om het verschijnsel te zien, omdat Suomenlinna-eiland ver van de stadslichten ligt, waardoor het gemakkelijker te zien is.

Boek een rondleiding door Helsinki en Suomenlinna

4. Profiteer van het Lux Helsinki of Luminous Arts Festival in Helsinki

LUX Helsinki|©Mika Laitinen
LUX Helsinki|©Mika Laitinen

De Finnen zijn op zoek naar een manier om de duisternis tijdens de winter in evenwicht te brengen en een feestelijke sfeer in de hoofdstad te bevorderen. Dus wordt de stad elk jaar gevuld met felle lichtjes die de hoofdstraten en historische gebouwen omlijsten. Naast de fonkelende kerstversieringen vind je het LUX Festival of het Festival van Lichtgevende Kunst, dat plaatsvindt tussen december en januari, na de winterzonnewende.

In de straten van de stad vind je interactieve displays die bijvoorbeeld natuurverschijnselen zoals het noorderlicht simuleren. Over het algemeen zijn de meeste verlichtingen 5 dagen beschikbaar en beginnen ze elke avond na 17:00 uur. De meest emblematische plaatsen die meestal worden versierd zijn het Senaatsplein, Esplanade Park, Korkeasaari Zoo en verschillende galerieën of cafés in de stad. Let op: er zijn gratis tentoonstellingen, maar voor sommige moet je entree betalen.

Als je de geschiedenis van dit evenement wilt begrijpen en de verbazingwekkende locaties wilt bewonderen, raad ik je aan mee te gaan met de beste rondleidingen in Helsinki. Op deze manier kun je genieten van een ervaring op maat met nachtschema's, waardoor je de hele stad optimaal kunt verkennen en de mooiste verlichte plekken kunt vinden.

Boek een privétour

5. Veel plezier met een bezoek aan een traditionele huskyfarm met een ritje in een arrenslee

husky en sleetocht|©Ioannis the graecum
husky en sleetocht|©Ioannis the graecum

Natuurlijk mag een bezoek aan een ethische boerderij niet ontbreken, waar je kennis kunt maken met Siberische Husky's, Samojeden, Alaska Malamutes en Eurohounds, Scandinavische rassen die bekend staan om hun voorliefde voor kou en energieke atletische lichamen. Deze dieren houden van spelen, rennen en bewegen, dus ze zullen je trouwe metgezellen zijn tijdens een sleetocht in de sneeuw. Aan het hoofd staat een musher, een bestuurder die de hondencrew leidt, maar je kunt ook advies krijgen over hoe je zelf kunt rijden.

Je kunt leren hoe de honden worden getraind, hun levensstijl en voedingsgedrag. Je kunt ook de besneeuwde bossen en andere winterlandschappen verkennen die typisch zijn voor Helsinki. Het is een van de beste dingen om te doen in de stad, maar het is essentieel om te kiezen voor die waar de dieren humaan worden behandeld door dierenartsen, routines die zijn aangepast aan hun mogelijkheden en pauzes. Op deze manier kun je genieten van duurzaam toerisme.

6. Bewonder het rendierpark van Helsinki

Nuuksio Nationaal Park|©karsten1605
Nuuksio Nationaal Park|©karsten1605

Nuuksio Nationaal Park is een populaire winterbestemming, ideaal als je van plan bent om minstens 3 dagen in Helsinki door te brengen. Het werd opgericht in 1994 en biedt een spectaculaire natuurlijke omgeving met steile hellingen, meren, bossen en verschillende diersoorten.

Voeg een vleugje magie toe aan je vakantie met zijn Scandinavische landschappen, waar je rendieren kunt voeren, de typisch Finse combinatie van koffie en een broodje kunt proberen, warm kunt blijven met een gekruide wijn en worsten kunt roosteren op een open vuur. Natuurlijk kun je, als je van plan bent Helsinki te bezoeken met Kerstmis, genieten van de unieke rendierparken, met educatieve rondleidingen die je meenemen op een inzicht in de geschiedenis en het belang van dit zoogdier voor de Sami-cultuur.

Siberische vogels en vliegende eekhoorns zijn ook erg populair, pas alleen op voor de laatste want ze zijn speels en kunnen je spullen stelen. Al met al waan je je op de Noordpool en kun je genieten van de schoonheid van de rendieren zonder ze pijn te doen. Andere leuke activiteiten in het park zijn vissen op de bevroren zee, klimmen in de nabijgelegen bergen, fruit plukken in het bos, profiteren van boottochten in Helsinki en langlaufen in de sneeuw.

Toegangsprijzen beginnen meestal bij 25 euro voor volwassenen en vanaf 10 euro voor kinderen.

7. Zeil met een hovercraft over het ijs

hovercraft|©Семён Ельницкий
hovercraft|©Семён Ельницкий

Drijven op ijs is een buitengewone en ongewone ervaring die plaatsvindt in de diepten van de bevroren archipel van de Oostzee. Je kunt je in de Arctische wateren wagen zonder bevroren te raken, want de activiteit is zo ontworpen dat je een geweldige tijd kunt hebben in een verwarmde cabine. Een hovercraft is een amfibievaartuig waarmee je over land, zee, sneeuw, ijs en zand kunt varen. Daarom kun je tijdens de tocht stops maken om over ijs te lopen, bij voorkeur dik en stevig.

Je kunt ook op ijs drijven in een vlot, met een speciaal wetsuit aan om je warm te houden. Natuurlijk is het belangrijk om dit soort bezoeken met professionals te doen en nooit alleen. Maar de enige manier om zulke diepten van de Finse zee te bereiken is als je besluit mee te gaan met de beste excursies vanuit Helsinki.

8. Geniet van een warm glas glögi op de wintermarkten

glögi Helsinki|©willehardGD
glögi Helsinki|©willehardGD

Proost! Glögi is een traditionele drank waarvan de geschiedenis teruggaat tot de jaren 1500, toen het werd gebrouwen voor boodschappers die door de besneeuwde landschappen van Finland reisden om de meedogenloze kou te weerstaan. Op een bepaald moment in de geschiedenis geloofde men zelfs dat het geneeskrachtige eigenschappen had. Een ander merkwaardig feit is dat het bijna verdween tijdens het Scandinavische tijdperk, toen alcohol verboden werd, maar de Finnen slaagden erin een bessensapversie te maken.

Het wordt nu uitsluitend gedronken in de koude wintermaanden, vooral op kerstmarkten in Helsinki en verschillende nabijgelegen regio's. Het gaat meestal gepaard met pipari, een soort gemberkoekje dat in Noord-Europa wordt gemaakt. Er zijn variaties, maar de traditionele variant bevat kruiden, druiven en bosbessen. Sommige hebben rum, wodka, madeirawijn, bessensap of amandelsap toegevoegd. Hier vind je een heerlijk warm kopje van deze drank:

 • Kerstmarkten: de bekendste is de markt op het plein van Helsinki, beter bekend als Kauppatori. In deze tijd van het jaar is het traditie om een kopje glögi te drinken en daarna te genieten van een vers visgerecht.
 • Hvitträsk: dit is een oud herenhuis waar je de originele versie van deze wijn kunt proeven.
 • Festivals: bij de meeste openluchtevenementen bestellen mensen een glögi om warm te blijven.

Als je van plan bent Helsinki in de zomer te bezoeken, kun je profiteren van andere traditionele drankjes zoals lonkero, een verfrissende traktatie gemaakt van gin en grapefruitsap.

9. Geniet van een saunabad

Löyly sauna|©VILLA LKV
Löyly sauna|©VILLA LKV

Vergeet je zwemkleding niet als je in de winter naar Helsinki gaat - hoe gek het ook klinkt, je hebt het nodig voor een van de meest ongelofelijke ervaringen van het seizoen. De Finse saunacultuur draait om het ontspannen van je lichaam en geest in de buitenlucht terwijl je het winterlandschap bewondert, of om het weken in schaars verlichte cabines met dromerige uitzichten. In tegenstelling tot traditionele stoombaden wordt hier een droge omgeving gecreëerd zonder water of stoom, met een luchtvochtigheid tussen 5-20% en temperaturen tussen 80-100°C.

Het is ongetwijfeld een van de beste activiteiten in Helsinki, en enkele van de hoogtepunten zijn:

 • Löyly: een restaurant aan zee met moderne saunafaciliteiten naar ieders smaak. Je kunt kiezen tussen openbare houtgestookte sauna's en privécabines.
 • Kuusijärvi: is een café aan het meer waar elektrische sauna's worden aangeboden. Hier vind je een mix van klassieke en Scandinavische sauna's, ze worden Finse rooksauna's genoemd en zijn zorgvuldig bereid. Voordat je de ruimte binnengaat, wordt er hout verbrand om een stomende achtergrond met een aangenaam aroma te creëren.

Er zijn een paar algemene aanbevelingen, het belangrijkste is om de stilte te respecteren, de Finnen zijn erg vriendelijk maar geven de voorkeur aan een rustige sfeer tijdens sauna-avonden. In ieder geval zijn er privé-ervaringen, maar het is leuk om te genieten van de culturele diversiteit die openbare sauna's bieden.

Bovendien zijn deze ervaringen niet geschikt voor pasgeborenen of mensen met gezondheidsproblemen, vooral mensen met hartproblemen. Wees je ervan bewust dat het vaak voorkomt dat je wordt aangeboden om met een paar berkentakken te schudden om jezelf te zuiveren, of dat je wordt gevraagd of je een biertje wilt.

10. Bezoek de Wintertuinen van Helsinki

Botanische tuin Kaisaniemi|©Henna K.
Botanische tuin Kaisaniemi|©Henna K.

De wintertuinen zijn een must-see exotische schoonheid, die helaas soms onopgemerkt blijft. In hun kassen vind je educatieve ervaringen door middel van verschillende botanische thema's. De gezellige binnenruimtes houden je warm terwijl je de prachtige plaatselijke flora verkent. Je hebt twee opties:

 • Kaisaniemi Botanical Garden: eigendom van de plaatselijke universiteit,Kaisaniemi Botanical Garden biedt workshops, seminars en lezingen in de winter. Je kunt er ook korstmossen, mossen en Arctische bloemen zien in de winterlandschappen.
 • Helsinki Wintertuin: deze is gratis toegankelijk en ligt naast een haven met uitzicht op zee. Door zijn ouderdom is het een plaatselijk juweeltje, want het werd gebouwd in de 19e eeuw. De winteractiviteiten en tentoonstellingen zijn erg interessant. Er is ook een rozentuin op het terras.