Beste dagtochten vanuit Helsinki

Helsinki is een zeer populaire bestemming en dat komt niet alleen door het aantal attracties dat het te bieden heeft, maar ook omdat het een ideale plek is om als uitvalsbasis te gebruiken voor het verkennen van nabijgelegen steden. Hier zijn de nabijgelegen plaatsen die je niet wilt missen.

Matías Rodríguez

Matías Rodríguez

9 minuten lezen

Beste dagtochten vanuit Helsinki

Helsinki City Tour|© Schnella Schnyder

Helsinki is een van de beroemdste culturele hoofdsteden van Scandinavië en een populaire bestemming voor toeristen vanwege de vele bezienswaardigheden. Deze bestemming is echter ook een geweldige plek om te beginnen met het ontdekken van nabijgelegen steden tijdens excursies van een halve of een hele dag en om de Baltische Zee vanaf het dek van een boot te bekijken.

Een aantal van de leukste dingen om te doen in Helsinki zijn een bezoek aan Porvoo en het pittoreske historische centrum, een tocht naar het fort Suomenlinna, een rondvaart door de kanalen rond de Finse hoofdstad, een ontdekkingstocht door Talli tijdens een hele dag en een bezoek aan de natuurlijke wonderen van Porkkala.

1. Halve dagtocht naar Porvoo vanuit Helsinki

Helsinki & Porvoo|©Pat
Helsinki & Porvoo|©Pat

Als je ooit in Helsinki bent en weinig tijd hebt, maar de rijke geschiedenis en charme van Finland op de diepste plekken wilt ontdekken, is een halve dag naar Porvoo, op ongeveer 1 uur van de hoofdstad, de perfecte keuze. Deze tocht voert je in een comfortabele bus door het schilderachtige Finse platteland en biedt een ontspannende en verrijkende ervaring.

De route van deze ervaringen begint meestal met een schilderachtige rit van Helsinki naar Porvoo, waarbij je kunt genieten van de natuurlijke schoonheid van het Finse achterland. Aangekomen in Porvoo, dat ongeveer 50 kilometer van Helsinki ligt maar heel andere landschappen biedt, word je ondergedompeld in de unieke sfeer van een historische stad.

Hier kun je ook de kathedraal van Porvoo verkennen, een historisch monument dat eeuwen van veranderingen en gebeurtenissen heeft meegemaakt. De stenen muren hebben fascinerende verhalen en vanaf de toren heb je een prachtig uitzicht over de stad. Je hebt ook vrije tijd om langs de oevers van de rivier de Porvoo te wandelen, te genieten van een panoramische rondleiding en winkels met lokale producten te ontdekken.

De geschiedenis van Porvoo gaat terug tot de Middeleeuwen en tijdens je bezoek ontdek je hoe deze stad zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld, waarbij de historische charme bewaard is gebleven terwijl de moderniteit is omarmd. Met zijn pittoreske architectuur, gastvrije sfeer en rijke culturele erfgoed presenteert Porvoo zich als een Fins juweeltje dat je in slechts een halve dag terug in de tijd brengt.

Interessante details

 • Prijs: ongeveer 100 euro per persoon.
 • Duur: 4 tot 5 uur.
 • Voordelen van deze excursies: je leert in een korte tour een van de mooiste dorpen in het binnenland van Finland kennen.
 • Nadelen van deze excursies: je hebt geen tijd om Tallinn te bezoeken vanuit de haven van Porvoo, wat een van de aanbevolen activiteiten op deze site is vanwege de nabijheid van de Estse hoofdstad.

Ga mee op excursie naar Porvoo

2. Tour naar het fort Suomenlinna vanuit Helsinki

Vesting Suomenlinna|©Jonathan
Vesting Suomenlinna|©Jonathan

Als je een van de meest fascinerende plekken rond Helsinki wilt zien, mag je een historisch avontuur met een tour naar het fort van Suomenlinna niet missen. Deze belevenis combineert een van de beste boottochten in de Finse Golf met een rondleiding door het belangrijkste fort van het land.

Bij aankomst op het eiland Suomenlinna kun je het plaatselijke museum verkennen, dat de gedetailleerde geschiedenis van het fort en zijn cruciale rol in de verdediging van de regio vertelt. Suomenlinna werd in de 18e eeuw door Zweden gebouwd en heeft in de loop der jaren soevereiniteitswisselingen meegemaakt, van een Zweeds fort tot een deel van het Groothertogdom Finland onder Russische heerschappij.

Suomenlinna Fortress, gelegen op ongeveer 30 minuten van de hoofdstad, is een stille getuigenis van het strategische militaire belang dat het in het verleden heeft gespeeld. Tijdens je bezoek verken je de muren, bastions en ondergrondse tunnels en bezoek je een van de beste musea in de buurt van Helsinki, waar je foto's, oorlogsinformatie en militaire relikwieën vindt.

Interessante details

 • Prijs: ongeveer 45 euro per persoon.
 • Duur: ongeveer 4 uur.
 • Voordelen van deze tours: je krijgt een van de populairste attracties van Helsinki te zien en bezoekt het belangrijkste fort van het land dat tot 1970 dienst deed als militaire basis.
 • Nadelen van deze tours: Winterweer kan deze tour tot een moeilijke ervaring maken, vanwege de sterke wind en vriestemperaturen.

Koop tickets voor Suomenlinna Museum

3. Stadskanaal en Baltische Zee tour vanuit Helsinki

Toeristen op de grachten|©Ángel Bravo Torre
Toeristen op de grachten|©Ángel Bravo Torre

Helsinki is in de eerste plaats een havenstad, dus een van de beste manieren om de sfeer van de stad op te snuiven is een tocht langs de grachten van de stad en de Baltische Zee, die een belangrijke strategische plek in de regio is en een sleutelrol heeft gespeeld in de ontwikkeling van de Finse hoofdstad.

Deze ervaringen bieden je een uniek perspectief op de stad, waarbij je de hoekjes en gaatjes vanuit het water kunt ontdekken. Je vaart langs de rustige kanalen, omringd door elegante architectuur en stadsgezichten die de perfecte combinatie van geschiedenis en moderniteit weerspiegelen, een kenmerk dat Helsinki onderscheidt.

Tijdens de tour bewonder je de grandeur van de historische gebouwen van de stad, zoals de kathedraal van Helsinki en het presidentieel paleis. Bovendien brengt deze tour je naar de Baltische Zee, waar de schoonheid van de skyline en de uitgestrektheid van het water je zullen betoveren. Het panoramische uitzicht op de Finse archipel vanaf de boot zal je onvergetelijke momenten bezorgen en je zult ook de kust van Tallinn, de hoofdstad van Estland, ontdekken.

Met deze excursies kun je je niet alleen onderdompelen in de lokale geschiedenis en de kenmerkende architectuur van de Finse hoofdstad, maar krijg je ook de kans om contact te maken met de rust en natuurlijke schoonheid van de Oostzee.

Interessante details

 • Prijs: ongeveer 55 euro per persoon.
 • Duur: ongeveer 3,5 uur.
 • Voordelen van deze tours: je leert de omgeving van Helsinki kennen via de kanalen van de stad en ook het weidse uitzicht op de Baltische Zee in één tour van een halve dag.
 • Nadelen van deze rondleidingen: er wordt niet gestopt, maar je krijgt gewoon een panoramische rondleiding met opgenomen commentaar.

Boek een Helsinki Rondvaart

4. Tour naar Tallinn vanuit Helsinki

Tallinn|©ornello_pics
Tallinn|©ornello_pics

Een van de meest fascinerende ervaringen die je in Helsinki kunt opdoen is het ontdekken van Tallinn, de pittoreske hoofdstad van Estland die wordt beschouwd als een van de mooiste steden ter wereld. Tijdens een dagtocht per veerboot naar de haven van Estland kun je de middeleeuwse charme van deze bestemming aan de andere kant van de Baltische Zee ervaren.

De oude binnenstad van Tallinn, op ongeveer 2 uur varen van Helsinki, is de eerste halte van de tour. De geplaveide straten leiden je door een labyrint van goed bewaard gebleven middeleeuwse architectuur, waar je het Stadhuisplein ontdekt, een van de beroemdste middeleeuwse pleinen in Europa, evenals de Alexander Nevski Kathedraal, een meesterwerk van de Russisch-orthodoxe architectuur.

Tijdens de veerboottocht van Helsinki naar Tallinn kun je ook de plaatselijke geschiedenis en cultuur verkennen tijdens een tour die alles omvat, van de versterkte stadsmuren tot de plaatselijke straatmarkten. Je kunt ook genieten van Estlands culinaire specialiteiten in cafés en restaurants in het historische centrum.

Interessante details

 • Prijs: ongeveer 170 euro per persoon.
 • Duur: ongeveer 12 uur.
 • Voordelen van deze excursies: je maakt kennis met wat wordt beschouwd als een van de mooiste steden ter wereld in een georganiseerde rondleiding van een hele dag.
 • Nadelen van deze excursies: in de winter kan de boottocht tot 3 uur heen en terug duren, waardoor de reis langer duurt.

Koop tickets voor de veerboot naar Tallinn

5. Excursie naar Porkkala vanuit Helsinki

Schuilplaats Porkkala|©hugovk
Schuilplaats Porkkala|©hugovk

Als je wilt genieten van de sereniteit en natuurlijke schoonheid van de Finse bossen, kun je vanuit Helsinki een uitstapje maken naar Porkkala, een bestemming die een reputatie heeft opgebouwd als een van de populairste en meest opmerkelijke natuurgebieden van Finland. Op slechts twee uur rijden van de bruisende hoofdstad biedt Porkkala een toevluchtsoord waar bezoekers tot rust kunnen komen en de weelderige natuur van het land in zich op kunnen nemen.

Tijdens deze excursies kun je uitgestrekte bossen, sprookjesachtige kustlandschappen en de rustige charme van de eilanden ontdekken die deel uitmaken van de Porkkala regio. Deze bestemming is ook bijzonder bekend om zijn wandelpaden die door het landschap slingeren, zodat je de plaatselijke flora en fauna kunt verkennen terwijl je geniet van panoramische uitzichten over de Baltische Zee. Als je van plan bent Helsinki in de winter te bezoeken, kun je ook de besneeuwde bossen ontdekken.

Naast de natuurlijke schoonheid herbergt Porkkala ook historische bezienswaardigheden, zoals de voormalige militaire basis van de Sovjet-Unie, wat een intrigerend tintje aan de ervaring geeft. Je kunt er oude structuren verkennen en meer te weten komen over de unieke geschiedenis van dit gebied. Kortom, een reis naar Porkkala is een uitnodiging om tot rust te komen, te verjongen en een hoek van Finland te ontdekken die de majesteit van de natuur combineert met een vleugje fascinerende geschiedenis.

Interessante details

 • Prijs: ongeveer 115 euro per persoon.
 • Duur: ongeveer 4,5 uur.
 • Voordelen van deze tochten: je kunt het binnenland van Finland verkennen door de natuur en even weg zijn van de drukte van de stad.
 • Nadelen van deze tochten: het zijn vaak dure ervaringen.

Hoe boek je een tour vanuit Helsinki?

Vrouw kijkt computer in bed|©Samson Katt
Vrouw kijkt computer in bed|©Samson Katt

Je kunt deze tours van tevoren online boeken of als je eenmaal in de stad bent, maar als je van plan bent Helsinki in de zomer of tijdens het hoogseizoen te bezoeken, raad ik je aan om te boeken voordat je in de Finse hoofdstad aankomt, zodat je je plaats op de ervaringen kunt veiligstellen en ook geld kunt besparen, omdat de tarieven dynamisch zijn en last-minute boekingen de neiging hebben te stijgen.

Als je van tevoren boekt, kun je deze excursies ook combineren met andere ervaringen, zoals de beste rondleidingen door Helsinki of een bezoek aan de beste musea van de stad, zodat je het meeste uit je bezoek kunt halen, wat ideaal is als je een kort verblijf plant om de Finse hoofdstad in 2 dagen of minder te ontdekken.

Houd er ook rekening mee dat als je voor de Helsinki Card kiest, je korting kunt krijgen op sommige excursies, zoals de beste boottochten in de Finse hoofdstad.

Koop de toeristische pas Helsinki Card

Tips voor een dagtocht vanuit Helsinki

Uitzicht op Helsinki|©Sebastien Michel
Uitzicht op Helsinki|©Sebastien Michel

Voordat je aan een excursie vanuit Helsinki begint, is het essentieel om een paar tips in gedachten te houden die je ervaring tot een plezierige ervaring zullen maken. Ten eerste moet je vooruit plannen en de excursie kiezen die het best bij je interesses en schema past. Met de verscheidenheid aan beschikbare opties, van historische tours tot natuurverkenningen, zorg ervoor dat je een alternatief kiest dat je echt zal stimuleren.

Controleer ook de weersomstandigheden voordat je vertrekt. Finland kan wisselvallig weer hebben en als je voorbereid bent op weersomstandigheden, haal je het meeste uit je excursie. Zorg ervoor dat je geschikte kleding inpakt, waaronder een regenjack, vooral als je tour buitenactiviteiten omvat of als je van plan bent Helsinki in de winter te bezoeken.

Wat zijn de bezienswaardigheden tijdens een rondreis vanuit Helsinki?

Tallinn|©Aidan McRae Thomson
Tallinn|©Aidan McRae Thomson

Helsinki is een van de beste plaatsen in de regio om als uitvalsbasis te gebruiken, vooral omdat je dan een aantal zeer interessante steden kunt zien, waarvan sommige in buurlanden. Tallinn, de hoofdstad van Estland, is een bestemming die je niet mag missen, want het ligt op slechts een veerboottocht en is de reis meer dan waard. Hier kun je de magie ervaren van de geplaveide straten en middeleeuwse architectuur.

Een andere bestemming die je niet mag missen op je excursies vanuit Helsinki is Porkkala, een natuurreservaat dat een rustige ontsnapping biedt aan de drukke Finse hoofdstad. Met zijn uitgestrekte bossen, kustlandschap en wandelpaden kun je in Porkkala helemaal opgaan in de schoonheid van de Finse natuur. De voormalige militaire basis van de Sovjet-Unie in de regio voegt een intrigerend tintje toe aan de ervaring en combineert de sereniteit van de natuur met een vleugje 20e-eeuwse geschiedenis.

Daarnaast is de stad Porvoo, met zijn oude binnenstad en rijke geschiedenis, de moeite waard om te verkennen. Van de kathedraal van Porvoo tot de oevers van de rivier de Porvoo, elke hoek vertelt een uniek verhaal dat je verbindt met het verleden van Finland en je zelfs de wonderen van de Baltische Zee laat ontdekken vanuit de haven.

Wat zijn de voordelen van een rondleiding met gids vanuit Helsinki versus het zelf bezoeken van bezienswaardigheden in de buurt?

Uspenski-kathedraal, Helsinki|©Leon Yaakov
Uspenski-kathedraal, Helsinki|©Leon Yaakov

Kiezen voor een rondleiding vanuit Helsinki in plaats van op eigen houtje de nabijgelegen bezienswaardigheden te verkennen heeft een aantal belangrijke voordelen. Met een deskundige gids heb je een verrijkende ervaring, omdat je gedetailleerde informatie krijgt over de geschiedenis, cultuur en hoogtepunten van elke bestemming. Daarnaast delen gidsen vaak anekdotes en lokale kennis die je in je eentje waarschijnlijk niet zou vinden.

Daarnaast bieden rondleidingen vanuit Helsinki gemak en efficiëntie. De routes worden zorgvuldig gepland, zodat je zoveel mogelijk tijd hebt om de omgeving te verkennen en geen belangrijke bezienswaardigheden mist.

Een efficiënte tour is vooral waardevol als je weinig tijd hebt, zodat je optimaal kunt genieten zonder je zorgen te maken over transportlogistiek, tijdschema's of mogelijke tegenslagen. Als dat het geval is, is hier een lijst met dingen die je kunt doen om Helsinki in 3 dagen te ontdekken.

Veiligheid is ook een belangrijke overweging als je kiest voor een rondleiding met gids. De gidsen kennen de regio goed en zijn voorbereid op onvoorziene situaties. Reizen met een groep geeft ook een extra gevoel van veiligheid, vooral op minder bekende bestemmingen.