Helsinki in 2 dagen: alles wat je moet weten

Helsinki is een van de populairste steden van Scandinavië en het klinkt misschien ingewikkeld om er in 2 dagen rond te reizen, maar met de juiste route kun je een aantal van de belangrijkste bezienswaardigheden zien. Hier zijn een paar ideeën om je te helpen bij het samenstellen van een reisplan.

Matías Rodríguez

Matías Rodríguez

10 minuten lezen

Helsinki in 2 dagen: alles wat je moet weten

Catedral de Helsinki |©Max

Helsinki is niet alleen beroemd omdat het de hoofdstad van Finland is en een van de meest prominente steden op het Scandinavische schiereiland, maar met zijn eeuwenoude geschiedenis staat het ook bekend als een van de populairste bestemmingen in de regio. Daarom is het misschien onmogelijk om de stad in een paar dagen te bezoeken, maar met het juiste reisplan kun je in ieder geval een aantal van de populairste bezienswaardigheden ontdekken.

Enkele van de beste dingen die je in een 2-daagse trip naar Helsinki kunt doen, zijn een bezoek aan de kathedraal, een bezoek aan het Senaatsplein, lunchen op de Hakaniemi vlooienmarkt, een bezoek aan het Sibelius Park, het eiland Seurasaari ontdekken, een volledige rondleiding door Suomenlinna, een tocht langs de grachten van de stad en afscheid nemen van de Finse hoofdstad door de lokale keuken te proeven in de restaurants aan de haven.

Dag 1: Bezoek de kathedraal van Helsinki, bekijk het Senaatsplein, lunch op de Hakaniemi vlooienmarkt, wandel door het Sibelius Park, ontdek het eiland Seurasaari en dineer in de wijk Kallio

Hakaniemi Markt|©osamu ito
Hakaniemi Markt|©osamu ito

Helsinki heeft veel van zijn belangrijkste attracties verspreid over de oude stad, dus voor de eerste dag stel ik een ochtendtour door de oude stad voor om een aantal van de populairste gebouwen te zien en daarna een bezoek aan Seurasaari eiland, dat je een glimp geeft van de natuurlijke schoonheid van de omgeving van de Finse hoofdstad.

Bezoek de kathedraal van Helsinki

De kathedraal van Helsinki is niet alleen een van de mooiste gebouwen van de stad, maar ook een van de meest kenmerkende en karakteristieke. De kathedraal ligt in het hart van de oude stad en werd ontworpen door architect Carl Ludvig Engel en gebouwd tussen 1830 en 1852. Het is een voorbeeld van de neoklassieke stijl en daarom staat het vaak bovenaan de architecturale rondleidingen door de Finse hoofdstad.

De imposante witte structuur, bekroond door een groene koepel en omgeven door trappen, staat symbool voor de nationale identiteit. Binnen kun je de elegante zuilen, ornamentele details en het gewelf ontdekken, dat vaak voorkomt op de beste rondleidingen door Helsinki. Het altaar, versierd met religieuze motieven en kunstwerken, voegt een vleugje spiritualiteit toe aan het gebouw en geeft het een diepe culturele en sociale betekenis.

Bovendien kun je vanaf de top van de trappen van de kathedraal genieten van een panoramisch uitzicht over de stad Helsinki en de haven, dus het biedt ook een visueel spektakel dat de schoonheid van de Finse hoofdstad vanaf de buitenste trappen benadrukt.

Je kunt de kathedraal van Helsinki bereiken met de trein op de lijnen K, P en T en met de bus op de lijnen 600 en 611.

Doe mee aan een architectuurrondleiding

Leer het Senaatsplein kennen

Het Senaatsplein ligt recht tegenover de kathedraal van Helsinki en is het epicentrum van alle activiteiten in de stad. Het is ook de place to be voor de beste bezienswaardigheden van de stad. Het plein wordt omringd door overheidsgebouwen zoals het presidentieel paleis en de universiteit van Helsinki en valt op door het neoklassieke ontwerp, dat typerend is voor de plaatselijke historische architectuur.

Het Senaatsplein wordt dan ook beschouwd als het belangrijkste plein van het land en krijgt een speciale betekenis tijdens vieringen en festiviteiten. Als je van plan bent Helsinki tijdens de kerst te bezoeken, vind je hier een van de beroemdste themamarkten van de stad en een feestelijke sfeer met versieringen, kerstbomen en zelfs een ijsbaan.

Het Senaatsplein is ook een van de hop-on-hop-off bushaltes in Helsinki, dus je zult de schoonheid van dit plein waarschijnlijk op een bepaald punt tijdens je tour ontdekken, door het direct of indirect te bezoeken.

Koop tickets voor de hop-on-hop-off bus

Lunchen op de Hakaniemi Markt

De Hakaniemi Markt is het culinaire epicentrum van Helsinki en de kraampjes bieden een staalkaart van de gevarieerde plaatselijke keuken. De markt ligt in het noorden van de stad en is een geweldige plek om de plaatselijke eigenaardigheden te ontdekken en deel te nemen aan een typisch Finse activiteit, waar de lokale bevolking vers voedsel en handgemaakte producten komt inslaan.

Wat de Hakaniemi Markt zo bijzonder maakt en tot een van de populairste bestemmingen van de stad maakt, is de diversiteit. Van verse zeevruchten tot seizoensfruit en -groenten, de kraampjes tonen meestal een grote verscheidenheid aan producten. Je kunt er streetfood eten en traditionele gerechten proeven, zoals gerookte zalm of lokale soepen.

Daarnaast vermengt de levendige en gastvrije sfeer van de markt zich met de verleidelijke aroma's van verse producten, waardoor een unieke zintuiglijke ervaring ontstaat. Het is ook een van de beste plekken om te schuilen voor de kou tijdens de winter in Helsinki, dus je kunt er niet alleen lunchen, maar ook even pauzeren tussen excursies door en je batterijen opladen om je tocht voort te zetten.

Vanaf het Senaatsplein kun je Hakaniemi bereiken met buslijnen 61, 65, 71, 73N, 74N, 75, 77 en 78.

Wandel door het Sibelius Park en bekijk het centrale monument.

Het Sibelius Park biedt een oase van rust in de stad en een glimp van de Finse natuur en cultuur. Dit pittoreske park is vernoemd naar de componist Jean Sibelius en is een eerbetoon aan zijn artistieke nalatenschap. Met zijn uitgestrekte groene gebieden, rustige paden en panoramisch uitzicht op zee is het Sibelius Park een ideale plek voor een ontspannen wandeling.

In het hart van het park staat het Sibelius Monument, een bouwwerk dat eer bewijst aan de illustere Finse componist. Dit monument, ontworpen door Eila Hiltunen, bestaat uit meer dan 600 stalen buizen die aan elkaar zijn gelast tot een abstracte sculptuur die de essentie van Sibelius' muziek weergeeft. Als je van plan bent Helsinki in december of tijdens de kerst te bezoeken, vind je in het park paden met kerstthema.

De combinatie van de natuur van het park en de sculptuur van het monument roept een gevoel van harmonie op dat de muzikale filosofie van Sibelius weerspiegelt en ook de cultuur van de stad, die je ook kunt ontdekken in de beste musea van Helsinki.

Je kunt het Sibelius Park bereiken vanaf de Hakaniemi Markt met de trams op lijnen 1, 7 en 8 en met de bussen op lijnen 71, 200, 300, 400, 415 en 721.

Ontdek het eiland Seurasaari

Seurasaari|©Катя
Seurasaari|©Катя

Het eiland Seurasaari, gelegen voor de kust van Helsinki, biedt bezoekers een unieke ervaring die natuurlijke schoonheid combineert met een fascinerende reis door de Finse geschiedenis. Dit pittoreske eiland is de thuisbasis van het Seurasaari Openluchtmuseum met een bijzondere verzameling historische Finse gebouwen.

Wandelend over de met bomen omzoomde paden van dit openluchtmuseum kun je huizen, schuren en windmolens bekijken die uit verschillende regio's van Finland zijn overgebracht, waardoor de architectonische en culturele diversiteit van het land wordt onthuld. De site biedt ook een gedetailleerd inzicht in het dagelijks leven door de eeuwen heen en is een van de beste uitkijkpunten voor het bekijken van de zonsondergang in Helsinki, daarom raad ik een bezoek in de late namiddag aan.

Om van het Sibelius Park naar het eiland Seurasaari te gaan, kun je de bussen 20, 25, 30, 212 en 502 nemen, maar als je een meer traditionele ervaring wilt, kun je een van de beste boottochten van Helsinki nemen, zoals de rondvaart door het kanaal, waarbij je een rondleiding door het gebied krijgt en in sommige gevallen zelfs stopt.

Boek een rondvaart

Diner in de wijk Kallio

Om de eerste dag van je rondreis af te sluiten, stel ik een diner in de wijk Kallio voor, zodat je je kunt onderdompelen in de authenticiteit van het lokale leven en een van de meest pittoreske wijken van de stad kunt verkennen. Deze boheemse enclave heeft een reputatie opgebouwd om zijn ontspannen sfeer en gevarieerde eetcultuur. Als je door de straten van Kallio dwaalt, zie je historische gebouwen en kleurrijke muurschilderingen die de wijk een uniek karakter geven.

Het culinaire aanbod in de wijk Kallio is net zo divers als de gemeenschap. Van gezellige cafés tot internationale restaurants, voor elke smaak en elk budget is er wel iets te vinden. Daarnaast kiezen veel gelegenheden ervoor om zichzelf om te toveren in nachtbars, wat een levendige ervaring biedt voor degenen die willen genieten van het plaatselijke nachtleven, vooral tijdens de zomer in Helsinki, wanneer het weer op zijn vriendelijkst is.

Naast de eetscene is Kallio de thuisbasis van vintagewinkels, lokale vlooienmarkten en culturele evenementen die de artistieke en alternatieve essentie van de buurt vastleggen. Als je deze wijk verkent, kom je de essentie van Helsinki tegen, waar geschiedenis, creativiteit en een vleugje rebellie samenkomen.

Vanaf het eiland Seurasaari kun je Kallio bereiken met de buslijnen 25, 400 en 502, metrolijnen M1 en M2 en tramlijn 3.

Dag 2: Bezoek het fort Suomenlinna en het militaire museum, maak een rondvaart door de grachten van Helsinki en neem afscheid van de stad met een diner in de plaatselijke haven

Gelaagd Suomenlinna|©Jonathan
Gelaagd Suomenlinna|©Jonathan

Voor de tweede en laatste dag van de reis stel ik voor dat je het stadscentrum verlaat om het Suomenlinna Fort te bezoeken, waar je een heel andere kant van de stad kunt zien, een rondleiding neemt door de kanalen van Helsinki om de skyline van de Finse hoofdstad vanaf het water te ontdekken en je reis afsluit met een diner in de plaatselijke havenrestaurants, waar je de beste vis van de regio kunt vinden.

Doe een rondleiding in het fort van Suomenlinna

Een rondleiding door het fort van Suomenlinna neemt je ook mee op een fascinerende reis door de geschiedenis en militaire architectuur. Dit maritieme fort, dat in de 18e eeuw door Zweden werd gebouwd, ligt in een archipel voor de kust van Helsinki. De rondleiding omvat de verkenning van de muren, bastions en ondergrondse tunnels en onthult de ingewikkelde details van het ontwerp en de militaire strategie die het kenmerkt.

Suomenlinna's belang voor Helsinki is van onschatbare waarde, omdat het door de jaren heen diende als verdedigingsbolwerk en een sleutelrol speelde in de geschiedenis van Finland. Het fort is getuige geweest van verschillende gebeurtenissen, van oorlogsconflicten tot de ondertekening van vredesakkoorden, en zijn aanwezigheid aan de lokale kustlijn is een tastbare herinnering aan het rijke militaire erfgoed van de regio.

De geschiedenis van Suomenlinna wordt gekenmerkt door de wisseling van handen tussen Zweden en Rusland in de 19e eeuw, voordat Finland uiteindelijk onafhankelijk werd in 1917. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het fort gebruikt voor defensieve doeleinden. Tegenwoordig is het het middelpunt van enkele van de beste rondleidingen door Helsinki en een must-see bestemming in de regio.

Deze rondleidingen beginnen meestal bij de haven van Helsinki, die je kunt bereiken met de tramlijnen 1, 3, 6 en 7.

Boek een rondleiding op het eiland Suomenlinna

Bekijk het Suomenlinna Museum

Vaak eindigen rondleidingen op Suomenlinna bij het fort en bevatten ze geen bezoek aan het museum, maar ze bevatten wel vrije tijd voor een rondleiding over het eiland voordat je terugkeert naar de haven van Helsinki, dus ik stel voor dat je die tijd gebruikt om de tentoonstellingsgalerijen te verkennen.

Het Suomenlinna Museum ligt in het hart van het eiland en is te voet bereikbaar vanaf het fort. Het herbergt een grote verscheidenheid aan tentoonstellingen die een uniek inzicht geven in het leven op het fort door de eeuwen heen. De tentoongestelde voorwerpen variëren van militaire artefacten en uniformen uit die tijd tot alledaagse voorwerpen die het militaire leven op de locatie illustreren.

In de museumzalen kun je de architectonische evolutie van Suomenlinna verkennen en begrijpen hoe het fort in de loop der jaren werd getransformeerd en aangepast. Daarnaast vertellen de tentoongestelde stukken over de verschillende historische stadia die het fort heeft doorgemaakt, van de bouw door Zweden in de 18e eeuw tot de keerpunten van de Tweede Wereldoorlog.

Onder de historische juweeltjes van dit museum kun je werktuigen, wapens, allegorische kunstwerken, vrijgegeven documenten en militaire relikwieën ontdekken.

Koop tickets voor Suomenlinna Museum

Doe mee aan een rondleiding over de waterwegen van Helsinki

De volledige rondleiding door Suomenlinna inclusief het museumbezoek duurt ongeveer 5 uur en begint meestal heel vroeg in de ochtend, zodat je tegen de middag terug bent in de haven van de stad. De volgende stap is dan mee te gaan op een van de beste boottochten van Helsinki om de waterwegen van de Finse hoofdstad te verkennen en van daaruit enkele van de beste skylines van de stad.

Deze watertours nemen je mee door het netwerk van kanalen dat door de stad slingert en geven je de kans om deze bestemming vanuit een ander perspectief te verkennen. Tijdens de tour kun je je vergapen aan de unieke architectuur van Helsinki, die neoklassieke elegantie combineert met modern design, maar je kunt dit doen terwijl je over het water vaart dat tussen eilanden en schiereilanden kronkelt.

Tijdens de tour kom je langs de kathedraal van Helsinki, de havenmarkt en het eiland Vallisaari, allemaal vanaf het unieke uitkijkpunt van het water. Je wordt ook begeleid door een deskundige lokale gids, die je de geschiedenis vertelt van de gebouwen en monumenten die je onderweg ontdekt, evenals enkele van de kleurrijke anekdotes die de Finse kanalen te bieden hebben.

Doe mee aan een rondvaart door de kanalen van Helsinki

Neem afscheid van Helsinki met een diner in de plaatselijke haven

Een van de beste manieren om te genieten van een onvergetelijk afscheid van Helsinki is door te dineren in de plaatselijke haven, waar het eten wordt gecombineerd met een spectaculair uitzicht op de Baltische Zee. Van de restaurants die opvallen in dit gebied is Ravintola Nokka een uitstekende keuze om de authentieke Finse keuken te ervaren.

Een andere bezienswaardigheid is het Savu restaurant, dat bekend staat om zijn focus op gegrilde en gerookte smaken. Hier kun je gerechten proberen zoals gegrilde zalm of gemarineerde haring, die de rijkdom van de Finse zeevruchten weerspiegelen. De gezellige sfeer en het uitzicht vullen de eetervaring perfect aan. Vergeet niet dat het havengebied bereikbaar is met de trams van lijn 1, 3, 6 en 7.

Welke locatie je ook kiest voor je afscheidsdiner, probeer zeker de beroemde zalmsoep, het roggebrood en natuurlijk de heerlijke desserts zoals karjalanpiirakka, een soort rijstcake die de culinaire ervaring afsluit met een zoete en authentieke smaak.

Routebeschrijving van de 2-daagse rondleiding door Helsinki

Helsinki grachten|©Juha Uitto
Helsinki grachten|©Juha Uitto
  • Dag 1
  • Bezoek de kathedraal van Helsinki
  • Bekijk het Senaatsplein
  • Wandeling door het Sibeliuspark
  • Diner in de wijk Kallio
  • Dag 2
  • Maak een rondleiding door Suomenlinna
  • Bekijk het Suomenlinna Museum
  • Maak een rondvaart door de grachten
  • Diner in de haven van Helsinki