Beste tours in Helsinki

Helsinki is een van de Scandinavische steden met de beste bezienswaardigheden en een van de alternatieven om de Finse hoofdstad te ontdekken is kiezen voor rondleidingen met een gids. Hier zijn een paar van de beste alternatieven die je tijdens je bezoek kunt vinden.

Matías Rodríguez

Matías Rodríguez

11 minuten lezen

Beste tours in Helsinki

Helsinki, Finland. |©Michael Zumpano

Helsinki is de hoofdstad van Finland, een van de cultureel meest opmerkelijke steden van Scandinavië en ook een geweldige plek om te gebruiken als uitvalsbasis om nabijgelegen bestemmingen te ontdekken. Het is echter ook de thuisbasis van een aantal van de beste bezienswaardigheden van de regio, die je kunt bekijken tijdens excursies met een gids en georganiseerde rondleidingen die je alles laten zien, van het ontwerp van de gebouwen tot het belang van de omliggende grachten.

Een aantal van de leukste dingen om te doen in Helsinki zijn een rondleiding door de plaatselijke architectuur, een helikoptervlucht, speedboaten op de Baltische Zee en zelfs Suomenlinna en zijn geschiedenis leren kennen met een deskundige gids.

1. Helsinki architectuur rondleiding

Leonardo|©Leonardo
Leonardo|©Leonardo

Eén van de beste manieren om Helsinki te leren kennen is vanuit het perspectief van haar gebouwen, dus als je de essentie van de stad wil ontdekken, die traditie en moderniteit combineert, kan je deelnemen aan een rondleiding door de architectuur van deze bestemming.

Tijdens deze excursies kun je iconische plekken verkennen zoals de kathedraal van Helsinki, een architectonisch icoon dat de skyline domineert met zijn neoklassieke aanwezigheid. De details van het interieur en het ontwerp van de gevel brengen je terug naar de gouden eeuw van de Finse hoofdstad. Je kunt ook de Oodi Bibliotheek bezoeken, een hedendaags juweel dat symbool staat voor de avant-garde die Helsinki ook kenmerkt.

Tijdens deze rondleidingen krijg je de gelegenheid om de functionalistische architectuur van de Temppeliaukionkerk te ontdekken, die in de rots is uitgehouwen en wordt bekroond door een koperen dak. Deze gebedsplaats is wereldberoemd om zijn uitzonderlijke ontwerp en unieke sfeer, maar ook als een perfecte combinatie van menselijk ingrijpen en de natuurlijke omgeving.

Tot slot kun je ook een bezoek brengen aan de designwijk van Helsinki, die bekend staat om zijn eigentijdse gebouwen, avant-gardistische winkels en kunstgalerieën.

Interessante details

 • Prijs: ongeveer 63 euro per persoon.
 • Duur: 3 tot 4 uur.
 • Voordelen van deze excursies: je leert de stad kennen tijdens een rondleiding vanuit een van de beste perspectieven van deze bestemming, namelijk het architecturale.
 • Nadelen van deze rondleidingen: Toegang tot Temppeliaukion en andere gebouwen met entreeprijzen is niet bij de prijs inbegrepen.

Doe mee aan een architectuurrondleiding

2. Helsinki helikoptervlucht

Mensen dalen af uit de helikopter|©Ari Huttunen
Mensen dalen af uit de helikopter|©Ari Huttunen

Als je de hele skyline van de stad wilt zien in één opwindende ervaring, dan mag je een helikoptervlucht door Helsinki niet missen. Met deze tours kun je de stad vanuit een oogverblindend perspectief bekijken en heb je toegang tot weidse panoramische uitzichten.

Tijdens de vlucht kun je de iconische monumenten van Helsinki zien, van de imposante kathedraal tot het moderne ontwerp van de Oodi Bibliotheek. Je kunt ook de grootte van het presidentiële paleis zien en de kenmerkende architectuur van enkele van de beste musea van de Finse hoofdstad in het stadscentrum.

De helikoptervlucht neemt je niet alleen mee om de stedelijke charmes van de stad te verkennen, maar omvat ook een tocht over de Baltische Zee. Van bovenaf kun je genieten van het kristalheldere water en de serene schoonheid van deze zee die de kustlijn van Helsinki omringt en tevens de toegangspoort is tot enkele van de beste rondleidingen vanuit Helsinki.

Interessante details

 • Prijs: ongeveer 468 euro per persoon.
 • Duur: ongeveer 30 minuten.
 • Voordelen van deze tours: je krijgt een van de beste all-round skylines van de stad te zien, vanuit de lucht en in een ervaring die je ook meeneemt over de Baltische Zee.
 • Nadelen van deze tours: het zijn dure ervaringen.

Ga mee met een helikoptervlucht

3. Boottocht door de kanalen van Helsinki

Helsinki grachten en haven|©Kevin Oliver
Helsinki grachten en haven|©Kevin Oliver

Helsinki is in de eerste plaats een havenstad en is gebouwd rond de waterwegen die jarenlang de ontwikkeling van de stad als het belangrijkste economische centrum van Finland hebben bepaald, dus een van de leukste dingen om te doen in de hoofdstad is een rondleiding door deze bezienswaardigheden.

Deze ervaringen, die worden beschouwd als een van de beste boottochten in de stad, laten je de kustarchitectuur, maritieme geschiedenis en natuurlijke schoonheid ontdekken die kenmerkend zijn voor Helsinki en vooral de omgeving langs de rivier.

Van de pittoreske Hakaniemi-markt tot het presidentiële paleis, elke hoek van de stad komt tot leven vanuit maritiem perspectief en met de hulp van deskundige lokale gidsen word je teruggevoerd in de tijd en krijg je inzicht in de Finse cultuur. Je kunt ook de omliggende eilanden en parken langs de grachten ontdekken.

Interessante details

 • Prijs: ongeveer 30 euro per persoon.
 • Duur: ongeveer 1,5 uur.
 • Voordelen van deze tours: je leert de waterwegen van Helsinki kennen in een snelle tour.
 • Nadelen van deze rondleidingen: er wordt niet gestopt bij de pieren van de kanalen.

Vaar door de kanalen van Helsinki

4. Rondleiding door Suomenlinna

Grot van Suomenlinna|©NikoKunze
Grot van Suomenlinna|©NikoKunze

Suomenlinna is een van de meest fascinerende plekken rond Helsinki en de beste manier om de geheimen van dit maritieme fort te ontdekken is een rondleiding over het eiland. Tijdens deze rondleidingen zie je de oude muren, vestingwerken en unieke mix van architecturale invloeden die deze voormalige militaire basis tot UNESCO Werelderfgoed maken.

Tijdens deze rondleidingen krijg je de tijd om de gangen en gebouwen van Suomenlinna te verkennen en leer je meer over het strategisch belang en de militaire rol. Van de wallen tot de kanonnen die nog steeds operationeel zijn, elke hoek vertelt een fascinerend verhaal dat je mee terug in de tijd neemt en je inzicht geeft in het gure weer in dit gebied, vooral als je van plan bent Helsinki in de winter te bezoeken.

Het fort is ook de thuisbasis van het Suomenlinna Museum, een van de beste musea in Helsinki. Deze culturele schat herbergt een collectie artefacten, interactieve tentoonstellingen en militaire relikwieën die het dagelijkse leven op het eiland door de jaren heen laten zien, vanaf de bouw tot nu.

Interessante details

 • Prijs: ongeveer 149 euro per persoon.
 • Duur: tussen 4 en 5 uur.
 • Voordelen van deze rondleidingen: je bezoekt een van de populairste bezienswaardigheden van Helsinki en leert meer over de intrigerende geschiedenis tijdens een rondleiding.
 • Nadelen van deze rondleidingen: je hebt niet veel vrije tijd om de bezienswaardigheden op eigen houtje te verkennen.

Doe mee aan een rondleiding op het eiland Suomenlinna

5. Gepersonaliseerde privérondleiding in Helsinki

sightseeing per veerboot in Helsinki|©Sebastien Michel
sightseeing per veerboot in Helsinki|©Sebastien Michel

Als je liever je eigen route uitstippelt en je niet aansluit bij andere groepen, kun je ervoor kiezen om de stad te verkennen tijdens een persoonlijke privétour, waarbij je volledige controle hebt over het tempo en de route van de excursie. Deze opties geven je ook de vrijheid om je dag af te stemmen op je interesses en voorkeuren.

Tot de aanbevolen bezienswaardigheden die het meest door toeristen worden bezocht behoren de iconische Temppeliaukion kirkko, uitgehouwen in de rots, en het historische Suomenlinna Fort, met zijn militaire architectuur en panoramische uitzichten vanaf de wallen. Je kunt ook de levendige Hakaniemi vlooienmarkt verkennen om het authentieke plaatselijke leven te ervaren.

Met een gepersonaliseerde privétour is geen enkele hoek van Helsinki voor jou verboden terrein. Van bekende attracties tot verborgen juweeltjes, deze ervaring staat garant voor een verkenning op maat die bij jouw interesses past en ervoor zorgt dat elk moment onvergetelijk is. Natuurlijk hangt de tour af van je organisatie en je onderzoek naar de beste bezienswaardigheden van de stad.

Interessante details

 • Prijs: ongeveer 58 euro per persoon voor de snelste opties.
 • Duur: tussen 2 en 6 uur.
 • Voordelen van deze tours: je kunt je eigen route bepalen en het tempo van de tour bepalen.
 • Nadelen van deze tours: je moet van tevoren wat onderzoek doen om de tours te kiezen, anders moet je afgaan op de aanbevelingen van de gids en meer betalen voor tours die vergelijkbaar zijn met de tours die beschikbaar zijn voor gedeelde groepen.

Boek een privétour

6. Speedboottour in Helsinki

michael_jeddah|©Alphonso Mancuso
michael_jeddah|©Alphonso Mancuso

Als je een van de beste tours in Helsinki wilt combineren met een avontuurlijke tour, kun je aan boord gaan van een speedboottour om de stad te ontdekken vanuit een adrenalinevol en snel perspectief. Deze unieke ervaring neemt je mee door de wateren van de Baltische Zee en langs de pittoreske kanalen van de Finse hoofdstad.

Van de kathedraal tot het fort Suomenlinna, elke bestemming wordt een must-see ervaring, zodat je kunt genieten van weidse uitzichten en unieke momenten kunt vastleggen op een van de beste boottochten in Helsinki. Bovendien kun je dankzij de snelheid van de boot meerdere locaties in recordtijd verkennen, wat ideaal is als je van plan bent om de stad in 3 dagen of minder te verkennen.

Tijdens deze excursies kun je ook nabijgelegen eilanden bezoeken en plaatsen ontdekken die anders moeilijk te bereiken zijn, wat een extra dosis avontuur toevoegt aan je zeereis.

Interessante details

 • Prijs: ongeveer 155 euro per persoon.
 • Duur: ongeveer anderhalf uur.
 • Voordelen van deze excursies: je kunt in korte tijd veel plaatsen in de stad bezoeken en er een spannende avontuurlijke ervaring van maken.
 • Nadelen van deze tours: er zijn geen stops inbegrepen.

Koop een speedboottour

7. Flying Cinema Experience Tour

Vliegende bioscoop|©Anne Pietarinen
Vliegende bioscoop|©Anne Pietarinen

Als je zin hebt in een andere ervaring tijdens je rondreis door Helsinki, kun je de magie van de cinema ontdekken tijdens een Flying Cinema Experience Tour. Deze innovatieve attractie combineert ultramoderne technologie met de rijke geschiedenis en landschappelijke schoonheid van de stad en biedt je een unieke ervaring die je meevoert door tijd en ruimte.

The Flying Cinema nodigt je uit voor een virtuele reis door Helsinki, waar je de sensatie ervaart van het vliegen over de meest iconische bezienswaardigheden van de stad. Dankzij het panoramische scherm en de meeslepende speciale effecten heb je het gevoel dat je boven de kathedraal zweeft, door de grachten vaart en de meest pittoreske hoekjes van de Finse hoofdstad verkent.

Wat deze tour tot een van de beste van Helsinki maakt, is de combinatie van entertainment en educatie. Naast de niet te missen beelden krijg je gedetailleerde informatie over de geschiedenis, architectuur en bezienswaardigheden van elke plek waar je overheen vliegt. Het is de perfecte keuze voor wie op zoek is naar een nieuwe en meeslepende manier om Helsinki te ontdekken.

Interessante details

 • Prijs: ongeveer 12 euro per persoon.
 • Duur: ongeveer 12 minuten.
 • Voordelen van deze tours: je krijgt de beste bezienswaardigheden van de stad te zien in een meeslepende ervaring zoals geen ander.
 • Nadelen van deze rondleidingen: de projectie is algemeen, dus je kunt niet kiezen tussen verschillende soorten interactieve rondleidingen.

Koop tickets voor Flying Cinema

8. Hop on hop off sightseeing bustour in Helsinki

Hop-on hop-off stadstour|©Mike Brocklebank
Hop-on hop-off stadstour|©Mike Brocklebank

Een van de traditionele ervaringen die je in Helsinki kunt opdoen is een tour door de stad met de hop-on-hop-off sightseeingbus. Met deze service kun je tijdens de geldigheidsduur van de pas zo vaak in- en uitstappen als je wilt bij een van de 19 haltes op de belangrijkste punten van de Finse hoofdstad.

Je kunt kiezen voor 1 of 2 passen voor een hele dag, die ingaan op het moment van activering en waarmee je de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad kunt ontdekken, waaronder de beste musea van Helsinki en de kusttour, die ook de cruiseterminal omvat. Je kunt ook in de bus stappen voor de end-to-end tour, die ongeveer 1,5 uur duurt.

Dit alternatief biedt je een ideale optie om een route op je eigen tempo te plannen. Je kunt ook tijd besparen op de transfers tussen de haltes, omdat de bussen elke 30 minuten rijden , hoewel dit in de winter kan worden verlengd.

Haltes in de sightseeingbus

 • Senaatsplein, de nulkilometer van Helsinki
 • Olympia Terminal, een van de belangrijkste overstappunten in de stad.
 • Café Ursula / Kaivopuisto Park, een van de culinaire hotspots van Helsinki
 • Compass Square, een van Helsinki's meest bezochte locaties aan het water
 • Eira, de luxe wijk van Helsinki
 • Hernesaari Cruise Terminal - Dok 1, de cruiseterminal van de stad
 • Hernesaari Cruise Terminal - Dok 2, de cruiseterminal van de stad
 • Loyly, het beroemdste saunagebied van de stad
 • Vlooienmarkt / Bulevardi, de plaatselijke vlooienmarkt
 • Zweeds Theater, een van de beroemdste culturele locaties in Helsinki
 • Marktplein, het havenplein van de stad
 • Amox Rex / Kiasma / Kunstmuseum, het populairste museumcircuit van Helsinki
 • Temppeliaukio kerk, de tempel gebouwd in de rots en een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Helsinki
 • Sibelius Monument, het hart van het Sibelius Park, een van de grootste groene longen van de stad
 • Olympisch Stadion, het sportcentrum van Helsinki
 • Nationale Opera, de thuisbasis van het Fins Filharmonisch Orkest
 • Nationaal Museum / Parlement, de oudste wijk van de stad
 • Ateneum Kunstmuseum, een van de toonaangevende kunstmusea van Helsinki
 • Botanische tuin, een ideale plek om te ontspannen tussen rondleidingen door en om te schaatsen in de winter

Interessante details

 • Prijs: ongeveer 37 euro per persoon voor de optie met een volledige dagkaart.
 • Duur: De volledige tour duurt ongeveer 1,5 uur.
 • Voordelen van deze excursies: je kunt zelf een route uitstippelen in je eigen tempo.
 • Nadelen van deze excursies: In de zomer en lente rijdt er elke 30 minuten een bus, maar in de winter kan dit tussen de 45 minuten en 1 uur duren.

Tickets kopen voor de sightseeingbus

Hoe boek je een tour in Helsinki?

vrouw met telefoon in de hand|©Andrea Piacquadio
vrouw met telefoon in de hand|©Andrea Piacquadio

Je kunt een tour in Helsinki zowel van tevoren online boeken als wanneer je eenmaal in de stad bent, maar als je van plan bent om de Finse hoofdstad in de zomer of tijdens het hoogseizoen te bezoeken, raad ik je aan om met een bevestigde boeking in de stad aan te komen. Zo kun je je plaats in de ervaringen veiligstellen en ook geld besparen, want de tarieven zijn dynamisch.

Houd er ook rekening mee dat als je van tevoren boekt, je de tijd hebt om een uitgebreide route door de stad samen te stellen, wat handig is als je van plan bent om Helsinki in 2 dagen of minder te bezoeken. Dit zal niet alleen bijdragen aan een efficiëntere tour, maar zal je ook in staat stellen om het meeste uit je reis te halen zonder jezelf te overbelasten.

Helsinki sightseeing tips

Helsinki. Hop On Hop Off Bus Tour|©Carme Balagué
Helsinki. Hop On Hop Off Bus Tour|©Carme Balagué

Als eerste stap krijg je in Helsinki te maken met het weer, dat in de winter erg koud is, dus zorg ervoor dat je je gepast kleedt. Mackintoshirts en jassen zijn essentieel om het je comfortabel te maken terwijl je de bezienswaardigheden ontdekt en geniet van de unieke sfeer van Helsinki en zorgen ervoor dat je veel tijd buiten kunt doorbrengen zonder al te veel ongemak behalve dat je sneeuw en motregen moet verdragen.

Houd aan de andere kant een open geest om jezelf onder te dompelen in de Finse cultuur. Communiceer met de lokale bevolking, ontdek lokale tradities en geniet van de unieke gastvrijheid die Helsinki te bieden heeft. Dit is ideaal om deel te nemen aan lokale activiteiten of om plaatsen te bezoeken die door de Finnen veel worden bezocht, zoals de populaire Hakaniemi Markt.

Wat zijn de voordelen van een rondleiding met gids versus een bezoek aan Helsinki op eigen gelegenheid?

Helsinki|©Sebastien Michel
Helsinki|©Sebastien Michel

Ten eerste moet je bedenken dat je met de hulp van een deskundige lokale gids toegang krijgt tot waardevolle informatie en lokale anekdotes die je in je eentje niet zou vinden. Geschiedenis, cultuur en weinig bekende details komen tot leven als je Helsinki verkent, dus als je een diepgaand inzicht wilt krijgen, is een rondleiding met gids het perfecte alternatief.

Daarnaast zijn comfort en efficiëntie cruciale factoren bij het kiezen van een rondleiding met gids. Goed geplande routes zorgen ervoor dat je het meeste uit je tijd haalt en dat je de hoogtepunten bezoekt zonder je zorgen te maken over de logistiek. Op deze manier voorkom je tijdverspilling en ontdek je de stad effectiever, waardoor je sightseeingervaring geoptimaliseerd wordt.

Tot slot, hoewel het op eigen houtje verkennen van de stad zijn charme heeft, biedt een rondleiding met gids in Helsinki een perfecte balans tussen comfort en deskundige kennis, een ideaal aanbod om van de stad te genieten, vooral als je van plan bent om de Finse hoofdstad in de winter te bezoeken, wanneer het weer en de vrieskou sommige ervaringen vaak bemoeilijken.