Boottochten in Helsinki

Helsinki is een havenstad, dus een van de beste manieren om de stad te leren kennen is door mee te varen op een van de bootdiensten die deze bestemming aanbiedt. Ik zal je vertellen welke opties je kunt vinden en welke plaatsen je met elke optie kunt bezoeken.

Matías Rodríguez

Matías Rodríguez

9 minuten lezen

Boottochten in Helsinki

The Suomenlinna ferry |©Lucy Huntzinger

Helsinki is de hoofdstad van Finland, een van de belangrijkste steden van Scandinavië en een van de culturele referenties van Europa, maar het is ook een havenstad die is gebouwd rond de Baltische Zee en de omliggende kanalen. Daarom is een boottocht de ideale manier om deze bestemming te leren kennen , zodat je ook de nabijgelegen bezienswaardigheden kunt verkennen.

Een aantal van de leukste dingen om te doen in Helsinki zijn een rondvaart door de waterwegen van de stad, een spannende speedbootexcursie, een kennismaking met Tallinn tijdens een boottocht, een excursie naar het eiland Vallisaari en een privécatamarantour waarbij je je eigen route kunt bepalen.

1. Helsinki rondvaart

Helsinki grachten en haven|©Kevin Oliver
Helsinki grachten en haven|©Kevin Oliver

Een van de mooiste profielen van Helsinki kun je ontdekken vanaf de grachten van de stad, en om dit te ervaren kun je deelnemen aan een boottocht. Tijdens deze rondleidingen krijg je de kans om de Finse hoofdstad vanuit een ander perspectief te ontdekken, via de landschappen van de kanalen die door de stad lopen.

Vanaf het rustige water van de bevaarbare kanalen kun je de architectonische elegantie bekijken die de stad onderscheidt en die opvalt door zowel de kathedraal van Helsinki in het hart van de hoofdstad als het fort Suomenlinna, dat door Unesco tot werelderfgoed werd uitgeroepen en waar je een van de beste musea van deze bestemming kunt ontdekken. Zo kun je vanaf het dek van het schip de fusie tussen het historische en het avant-gardistische aanschouwen.

Naast de panoramische architecturale bezienswaardigheden geeft deze tour je ook de kans om de lokale cultuur te ontdekken. De boten varen regelmatig langs levendige markten langs de grachten, waar je de lokale keuken kunt proeven en de authenticiteit van het dagelijkse leven kunt ontdekken tijdens een van de beste rondleidingen van Helsinki.

Interessante details

 • Prijs: ongeveer 30 euro per persoon.
 • Duur: ongeveer 1,5 uur.
 • Voordelen van deze tours: je ontdekt een van de beste profielen van Helsinki tijdens een ontspannen en veilige tour.
 • Nadelen van deze tochten: in de winter kan het uitzicht vanaf het dek minder zijn, vooral op druilerige of besneeuwde dagen.

Boek een Helsinki Rondvaart

2. Speedboottocht in Helsinki

speedboot op het water|©Shaun Smith-Milne
speedboot op het water|©Shaun Smith-Milne

Als je een van die mensen bent die van spannende ervaringen houden tijdens het reizen, dan mag je een speedboottour door de waterlandschappen van Helsinki niet missen. Deze tochten laten je de stad vanuit een heel ander perspectief ontdekken en aan boord van een krachtige semi-rigide boot beleef je een adrenalinevolle en snelle ontdekkingstocht

. Tijdens deze snelle tochten ontdek je de moderne architectuur van Helsinki, van de strakke wolkenkrabbers tot de iconische gebouwen langs de waterkant. De speedboot neemt je mee door de grachten en biedt uitzicht op de kathedraal van Helsinki, het fort Suomenlinna, het presidentieel paleis en andere iconische monumenten die vanaf het water in de schaduw verschijnen.

Bij deze avonturen krijg je ook de hulp van deskundige lokale gidsen, die je informatie geven over de geschiedenis en cultuur van Helsinki terwijl je een rit op volle snelheid maakt.

Deze tochten zijn ook perfect om de stad in een snel circuit te ontdekken, wat ideaal is als je Helsinki in 2 dagen of minder wilt zien. Houd er rekening mee dat als je van plan bent de stad in de winter te bezoeken, ik je aanraad vooraf te reserveren om je plek zeker te stellen, want dit wordt beschouwd als een van de beste tours in de Finse hoofdstad.

Interessante details

 • Prijs: ongeveer 155 euro per persoon.
 • Duur: ongeveer anderhalf uur.
 • Voordelen van deze tochten: het is een van de spannendste ervaringen die je in de stad kunt hebben, want je kunt genieten van een adrenalinerit terwijl je de belangrijkste bezienswaardigheden van deze bestemming leert kennen.
 • Nadelen van deze tours: ze bieden geen stops.

Koop een speedboottocht

3. Tallinn Ferry Tour vanuit Helsinki

veerboot in Helsinki|©Sergei Gussev
veerboot in Helsinki|©Sergei Gussev

Als je een hele dag wilt genieten van een ontdekkingstocht door de stad, kun je deelnemen aan een boottocht van Helsinki naar Tallinn. Deze tocht brengt je over de Baltische Zee naar de hoofdstad van Estland en geeft je de kans om de rijke cultuur en eeuwenoude geschiedenis van deze middeleeuwse stad te ervaren.

Bij aankomst in Tallinn wandel je door de geplaveide straten, waar middeleeuwse architectuur en moderne gebouwen op een unieke manier in elkaar overgaan. De Oude Stad, met zijn muren, torens en geplaveide steegjes, neemt je mee op een reis terug in de tijd en het Stadhuisplein, met zijn kleurrijke gebouwen en levendige cafés, is een centraal punt om je tour te beginnen nadat je de skyline van de stad vanaf de Baltische Zee hebt gezien.

Daarnaast kun je de Alexander Nevsky kathedraal bezoeken, een architectonisch meesterwerk met Russische invloeden, en genieten van het panoramische uitzicht vanaf de Toompea heuvel. Tallinn biedt ook mogelijkheden om de rijke kunstscene te ontdekken in tentoonstellingen zoals die in het Kumu Art Museum, die een cultureel perspectief brengen in een van de leukste dingen om te doen vanuit Helsinki.

Interessante details

 • Prijs: ongeveer 170 euro per persoon.
 • Duur: ongeveer 12 uur.
 • Voordelen van deze tours: je maakt kennis met wat beschouwd wordt als een van de mooiste middeleeuwse steden ter wereld.
 • Nadelen van deze tours: de tour in de winter kan tot 3 uur per sectie duren en je kunt minder goed zien door de weersomstandigheden.

Boek tickets voor de veerboot naar Tallinn

4. Boottocht naar het forteiland Vallisaari

bootuitzicht vanaf het eiland|©Tuomo Lindfors
bootuitzicht vanaf het eiland|©Tuomo Lindfors

Tijdens een boottocht naar het forteiland Vallisaari kun je een historische schat voor de kust van Helsinki ontdekken, die meestal niet is opgenomen in het hoofdroutecircuit van de stad, maar desondanks de moeite waard is. Dit kleine eiland, dat ooit werd gebruikt voor militaire doeleinden en als munitieopslagplaats, heeft zich ontwikkeld tot een natuurlijk en cultureel juweeltje.

Vallisaari maakt samen met het buureiland Suomenlinna deel uit van de maritieme archipel van de Finse hoofdstad en de geschiedenis gaat terug tot de 18e eeuw, toen het werd versterkt om de hoofdstad te beschermen tegen mogelijke bedreigingen. In de loop der jaren heeft het eiland verschillende rollen gespeeld, van militaire basis tot beschermd natuurgebied. Vandaag de dag is het een bestemming geworden met een niet te missen landschap.

Als je Vallisaari verkent, krijg je de kans om je onder te dompelen in de geschiedenis via de oude forten en militaire gebouwen. Je kunt ook genieten van de rust van de natuur, met paden die door bossen, kliffen en panoramische uitzichten op zee kronkelen. Een van de beste eigenschappen van deze ervaringen is echter dat je kunt genieten van een panoramisch uitzicht op Suomenlinna vanuit het zuiden, wat zeldzaam is op andere tochten.

Interessante details

 • Prijs: ongeveer 25 euro per persoon.
 • Duur: ongeveer 3 uur.
 • Voordelen van deze excursies: je krijgt een weinig bezochte bestemming rond Helsinki te zien, maar met mooie panoramische uitzichten.
 • Nadelen van deze excursies: omdat ze ten zuiden van Suomenlinna liggen en uitkijken op de open zee, bemoeilijken de weersomstandigheden in de winter vaak de tochten rond het eiland.

5. Privé catamarantocht van Helsinki en omliggende eilanden

catamaran sightseeing|©Atypeek Dgn
catamaran sightseeing|©Atypeek Dgn

Als je de exclusiviteit van een privétour wilt ervaren, kun je kiezen voor een geplande catamarantour van Helsinki en de omliggende eilanden. Deze zeetour biedt je de mogelijkheid om de wateren van de Baltische Zee te verkennen in alle comfort en op je eigen tempo, aan boord van boten die ontworpen zijn voor maximaal 20 personen plus bemanning.

Deze privétour staat garant voor een persoonlijke en ontspannen ervaring, ideaal voor kleine groepen, speciale vieringen of gewoon voor diegenen die op zoek zijn naar een intieme manier om de schilderachtige schoonheid van de regio te ontdekken, die vooral schilderachtig wordt tijdens de zomer in Helsinki.

Tijdens de tocht kun je genieten van panoramische uitzichten op de kustlijn en de omliggende eilanden, waarbij je de unieke architectuur van de stad vanuit een maritiem perspectief kunt bekijken. De nabijgelegen eilanden bieden een verscheidenheid aan fascinerende bestemmingen, zoals Suomenlinna, bekend om zijn militaire museum en landschappen, of Vallisaari, een natuurlijk juweeltje met een rijke militaire geschiedenis en een unieke biodiversiteit.

De flexibiliteit van een privécatamarantour stelt je ook in staat om een route op maat te maken, of je nu geniet van een picknick op een rustig eiland, historische locaties verkent of geniet van het weidse uitzicht vanaf het dek van de boot.

Interessante details

 • Prijs: ongeveer 850 euro per boot, voor maximaal 20 personen.
 • Duur: ongeveer 4 uur.
 • Voordelen van deze excursies: je kunt de route en het tempo van de tocht kiezen op basis van je interesses.
 • Nadelen van deze excursies: het kan een duur alternatief zijn als je niet van plan bent om de stad met een grote groep te bezoeken.

Hoe boek je een excursie vanuit Helsinki?

vrouw achter de computer|©KATRIN BOLOVTSOVA
vrouw achter de computer|©KATRIN BOLOVTSOVA

Boottours in Helsinki kunnen van tevoren online worden geboekt of je kunt ze boeken zodra je in de stad aankomt, hoewel je er rekening mee moet houden dat als je van plan bent om de Finse hoofdstad in de zomer te bezoeken, het raadzaam is om je plaats op de tours van tevoren vast te leggen, vanwege de vraag die door het hoogseizoen wordt gegenereerd.

Je kunt de boottours ook combineren met de beste stadstours of hop-on-hop-off bus tours van Helsinki, waarbij je een compleet beeld van Helsinki krijgt door op verschillende punten te stoppen.

Koop een kaartje voor de sightseeingbus

Tips voor een boottocht in Helsinki

Nachtboot|©michael_jeddah
Nachtboot|©michael_jeddah

Om het meeste uit je boottocht in Helsinki te halen, is het belangrijk om een paar tips in gedachten te houden die je ervaring onvergetelijk zullen maken, zoals het controleren van de weersomstandigheden voordat je gaat varen, want het weer in de Baltische Zee kan guur zijn. Het beste alternatief om ongelukken te voorkomen is om warme kleren in te pakken en, indien nodig, een regenjack om je tegen de regen te beschermen.

Vergeet ook niet om de verschillende bootroutes te onderzoeken en de route te kiezen die het beste bij jouw interesses past. Sommige tochten richten zich op geschiedenis en architectuur, terwijl andere panoramische uitzichten bieden op de natuur en de omliggende eilanden. Als je kiest voor een rondleiding met gids, haal dan het meeste uit je bezoek en leer meer over de rijke geschiedenis en cultuur van Helsinki met de hulp van deskundige lokale gidsen.

Vergeet tot slot niet een camera mee te nemen om foto's te maken. Het uitzicht vanaf het water biedt unieke perspectieven op de stad en de eilanden, en je zult die speciale details willen onthouden. Als je van plan bent Helsinki tijdens de kerst te bezoeken, wil je de feestelijke verlichting en versieringen in de haven vastleggen, vooral als het donker is.

Wat is de beste tijd van het jaar voor een boottocht in Helsinki?

Dagje varen in Helsinki|©Mika Meskanen
Dagje varen in Helsinki|©Mika Meskanen

De beste tijd voor een boottocht in Helsinki hangt af van je voorkeuren en wat je wilt beleven. Tijdens de zomermaanden, van juni tot augustus, kun je genieten van aangename temperaturen en lange dagen, zodat je de schoonheid van de stad en de eilanden in volle pracht kunt bewonderen. In deze periode bieden boottochten meestal een levendige en zonnige sfeer, perfect om de Baltische wateren te verkennen.

Als je op zoek bent naar een rustigere ervaring en de besneeuwde landschappen wilt bewonderen, kan het winterseizoen van december tot maart betoverend zijn. Boottochten bieden een uniek perspectief op de besneeuwde stad en bevroren eilanden, wat een magische omgeving creëert. Houd er wel rekening mee dat de temperaturen koud zijn, dus kleed je goed aan en wees voorbereid op de strenge Finse winter.

De lente en de herfst bieden een balans tussen deze twee opties. De lente, van april tot mei, brengt een vernieuwing van de natuur, terwijl de herfst, van september tot oktober, warme kleuren en een rustigere sfeer biedt. In beide seizoenen kun je de wateren van Helsinki verkennen met gematigde temperaturen en minder toeristen, een ideaal voorstel voor een productief verblijf in Helsinki van 3 dagen of minder.

Wat zijn de must-see plekken tijdens een boottocht in Helsinki?

Het eiland Suomenlinna vanaf de veerboot|©Rixikardo
Het eiland Suomenlinna vanaf de veerboot|©Rixikardo

Als je een boottocht door Helsinki maakt, zijn er verschillende plekken die je beslist moet zien om een compleet beeld van de stad en haar charmes vanaf het water te krijgen. Tijdens deze tour mag je de eilanden Suomenlinna en Vallisaari niet missen. Deze maritieme forten bieden een fascinerend inzicht in de militaire geschiedenis van de regio en een spectaculair panoramisch uitzicht.

Helsinki Kathedraal, met zijn kenmerkende groene koepel en ligging aan het water, is een andere must-see. Dit architecturale meesterwerk is het best te zien vanaf het water, waardoor je een uniek perspectief hebt op een van de meest prominente iconen van de stad. Mis ook de kleinere eilanden rond de hoofdstad niet, die betoverende uitzichten en minder bekende bezienswaardigheden bieden.

Mis ook een adrenalinerijke speedboottocht niet, die je langs veel van dezelfde bezienswaardigheden brengt als de andere boottochten, maar dan op een veel hogere snelheid. Als je een fan bent van deze avontuurlijke tochten, kun je deze ervaring aanvullen met een helikoptervlucht om de hoofdstad vanuit land, zee en lucht te bekijken.

Tot slot moet je zeker de grachten van de stad verkennen, die tussen historische gebouwen en moderne avant-gardistische bouwwerken kronkelen. De grachten geven je een schilderachtig perspectief van Helsinki, onthullen verborgen plekjes en zorgen voor een authentieke en trotse ervaring voor de plaatselijke bevolking.

Maak een helikoptervlucht door Helsinki