10 dingen om te doen in Helsinki in december

De laatste maand van het jaar gaat niet onopgemerkt voorbij in Helsinki, met de magie van Kerstmis, dromerige sneeuwval en leuke plannen om je warm te houden.

Ana Caballero

Ana Caballero

10 minuten lezen

10 dingen om te doen in Helsinki in december

Winter in Helsinki |©sbally.

December is een koude en donkere maand, maar dat weerhoudt de Finnen er niet van om plezier te maken. In deze tijd van het jaar variëren de temperaturen van 1° tot -4°, zijn de dagen bewolkt en vind je waarschijnlijk gebouwen bedekt met sneeuw, wat een speciaal tintje geeft.

Tijdens dit seizoen raad ik je aan gebruik te maken van de leukste dingen om te doen in Helsinki, zoals een helikoptervlucht maken en genieten van het winterse landschap. Je kunt ook de traditionele Lucia Parade bijwonen, om de kroning en processie vanaf de iconische Lutherse kathedraal Helsingin Tuomiokirkko te bekijken, of genieten van de kerstactiviteiten in Helsinki. Van het proeven van hun heerlijke warme glögi tot het bezoeken van de kerstmarkten. Als deze plannen je nieuwsgierigheid hebben gewekt, lees dan verder!

1. Bekijk een film over sneeuwval in Suomenlinna

Suomenlinna|©Jukka Hernetkoski
Suomenlinna|©Jukka Hernetkoski

Als de temperaturen dalen en de Baltische Zee dichtvriest, kun je waarschijnlijk een glimp opvangen van een Scandinavische sneeuwbui zonder al te ver van de stad te hoeven gaan. Dit fenomeen kun je zien in Suomenlinna als je van plan bent Helsinki in de winter te bezoeken. Het is een fort aan de kust dat op slechts vijftien minuten afstand ligt met de veerboot die elk uur vertrekt, dus er is geen excuus om dit avontuur te missen.

Houd er rekening mee dat de wind tijdens dit seizoen fris is, dus neem warmers, handschoenen en warme jassen mee. Dit eiland heeft een eeuwenlange geschiedenis, want het werd oorspronkelijk gebouwd om het oude Zweden te verdedigen. Vandaag de dag is het de thuisbasis van een vermakelijk leven met winterevenementen en enkele van de beste musea van Helsinki. Maar het meest bijzondere aan dit fort zijn de bezienswaardigheden:

 • Droogdok: dit is het oudste dok op het eiland, gebouwd in 1750. Vandaag kun je genieten van een rondleiding en zien hoe boten worden gerepareerd.
 • Koningstunnel: een ondergrondse gang die het fort verbindt vanaf verschillende punten (zoals het Kustaanmiekka Bastion naar het droogdok). Een rondleiding is misschien een goede optie als je op zoek bent naar dingen om te doen in de winter, aangezien het extra bescherming biedt tegen de bittere kou.
 • Kustaanmiekka Bastion: is een historische bezienswaardigheid die opvalt door zijn stervorm. Het is ommuurd en heeft een gracht, verschillende kanonnen en galerijen die je kunt verkennen.
 • De Vesikko onderzeeër: ontdek hoe het leven was op dit type schip tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij is perfect bewaard gebleven in het Suomenlinna Museum.

Boek een rondleiding door Helsinki en Suomenlinna

2. Bewonder de besneeuwde landschappen van Helsinki vanuit een helikopter

Helsinki van bovenaf|©Felipe Tofani
Helsinki van bovenaf|©Felipe Tofani

Vliegen in een helikopter in december kan een spannende ervaring zijn, want je waant je op de Noordpool op 150 meter boven zeeniveau. Dit is een exclusieve rit van ongeveer twintig minuten, bedoeld voor kleine groepen. Profiteer van deze tijd om bezienswaardigheden te zien zoals het Senaatsplein, het fort Suomenlinna en de orthodoxe kathedraal Uspenski.

Het winterse landschap is de belangrijkste reden waarom ik deze ervaring deze maand aanbeveel, want de sneeuw contrasteert met de koude luchten, torenhoge wolkenkrabbers en het krachtige blauw van de Baltische Zee. Het is ook de beste manier om Helsinki vanuit een ander perspectief te zien en wordt beschouwd als een van de beste lokale tours.

Is het veilig om te vliegen in de winter? Het is heel veilig - helikopters die in deze tijd van het jaar in Helsinki vliegen hebben meestal een ijsdetector en een ontdooiingssysteem. Het belangrijkste is natuurlijk om een betrouwbaar en professioneel bedrijf te kiezen. Vertrouw niet op verdacht vriendelijke aanbiedingen - dit soort ervaringen beginnen bij 467 euro.

Boek een helikoptervlucht

3. Geniet van de kerstsfeer in Porvoo

Kerstelementen|©Chris Heathcote
Kerstelementen|©Chris Heathcote

Porvoo staat bekend om zijn beroemde rode huisjes aan de rivier de Porvoonjoki en ligt op ongeveer 40 minuten van Helsinki. Het is een idyllische plek om de kerstvakantie door te brengen, want het is de op één na oudste stad van Finland, gebouwd in de 14e eeuw.

In feite zijn er nog steeds middeleeuwse elementen bewaard gebleven die mooi contrasteren met de antieke decoraties. Een deel van dit architecturale erfgoed is te zien in de oude stad, waar de kerstmarkt wordt gehouden op het Oude Stadhuisplein. Hier vind je een feestelijke sfeer, met verkopers gekleed in oude kostuums en glühweinproeverijen.

Je kunt op eigen houtje gaan of je inschrijven voor de beste rondleidingen vanuit Helsinki. Tijdens je bezoek aan december kun je profiteren van iconische locaties zoals:

 • Art Factory Christmas Market: hier vind je kraampjes versierd met handwerk, gemaakt door lokale kunstenaars. Als je van plan bent Helsinki in november te bezoeken, kun je zien hoe de markt is opgezet. In december is de markt gevuld met kleurrijke evenementen en vieringen.
 • Porvoon Kaupunginteatteri: dit is een theater in het centrum, waar je een voorstelling van De Notenkraker kunt zien. Het is meestal te zien van de eerste dagen van december tot eerste kerstdag.

Boek een excursie naar Porvoo

4. Woon de Lucia Parade bij

Lucia-optocht|©alperensavaskan
Lucia-optocht|©alperensavaskan

Elke 13 december wordt de Lucia Parade gehouden ter nagedachtenis aan de Italiaanse martelares die symbool staat voor licht en warmte. In de winter wordt zij verondersteld de gids te zijn tijdens de processie door de donkere Scandinavische straten. In de processie zie je kinderen in het wit gekleed en voordat de processie begint wordt een jong meisje gekroond tot de heilige Lucia van Finland in de kathedraal van Helsinki, die een kroon van kaarsen op haar hoofd draagt en de parade leidt.

Hoewel het een religieuze viering is, zijn er ook culturele activiteiten zoals een bezoek van de kerstman op het laatste station van de parade, kerstliedjeskoren en nog veel meer. De gekozen jongedame krijgt meestal ook een rondleiding in een paardenkoets, terwijl de plaatselijke bevolking haar volgt door de hoofdstraten van de stad.

Als je de kroning in de kathedraal wilt zien, raad ik je aan om er vroeg bij te zijn. Het vindt plaats rond 17.00 uur, maar de rijen zijn enorm en het is aan te raden om een stoel te bemachtigen. Buiten vind je schermen met live uitzendingen, maar de winterse kou is niet erg aangenaam voor zo'n lange tijd.

Je kunt deze ervaring combineren met een op maat gemaakte rondleiding door Helsinki, zodat je de bezienswaardigheden kunt verkennen. Ik raad je aan om de plekken te kiezen die je aandacht trokken tijdens de parade of om de kathedraal in detail te bekijken. Het grote voordeel van dit soort activiteiten is dat je de mogelijkheid hebt om vooraf een gesprek met de gids te hebben om de route af te stemmen.

Een privérondleiding huren

5. Probeer de seizoensgerechten van Helsinki

Joulukinkku|©Arto Katajamaa
Joulukinkku|©Arto Katajamaa

De Finse keuken draait om verse seizoensproducten uit de plaatselijke zee en bossen. Verwacht verrukkelijke verrassingen en verfijnde kooktechnieken. In december zijn de gerechten zo gevarieerd en leuk om te bereiden dat ik je zelfs aanraad je op te geven voor een kookles. Dergelijke activiteiten zijn vaak inbegrepen bij de attracties van de Helsinki Card, die trouwens ook kortingen voor restaurants biedt.

Je kunt je ook inschrijven voor de beste lokale tours en een foodtour nemen om te proeven:

 • Joulukinkku: de typische geroosterde kerstham, die is bedekt met een saus van mosterd, broodkruimels, suiker en ei. Het wordt meestal geserveerd tijdens kerstdiners.
 • Piparkakut: klassieke Finse kerstkoekjes van peperkoek.
 • Zalm soep: een van de beste gerechten om je warm te houden tijdens je winterse bezoek aan Helsinki.
 • Gehaktballetjes: een heerlijke traktatie met zure roomsaus, augurken en cranberryjam.

Koop de Helsinki Card

6. Vier kerstavond in Helsinki

Kathedraal van Helsinki|©Job Henrique
Kathedraal van Helsinki|©Job Henrique

Helsinki is een magische bestemming om kerst te vieren, te beginnen met de besneeuwde straten die je niet onverschillig zullen laten. De feestelijke sfeer is ongeëvenaard, want de tradities zijn heel verschillend. De Finnen kiezen voor een rustige maar gedenkwaardige kerstavond. Je kunt de dag beginnen met opwarmen met een typische glögi, een gekruide glühwein op smaak gebracht met amandelen, druiven en een beetje wodka.

Later op de dag kun je genieten van een typische maaltijd in een lokaal restaurant, de kerstmarkten bezoeken of genieten van de Tiernapojatshows. Deze voorstellingen vinden meestal plaats op straat en bestaan meestal uit kinderen die kerstliedjes zingen of bijbelse verhalen vertellen (zoals het verhaal van de Drie Wijzen). Als je op zoek bent naar andere soorten entertainment in deze tijd van het jaar, kun je:

 • De kerstconcerten waarderen, een magische ervaring met verschillende opties op de belangrijkste pleinen, kerken en in de kathedraal van Helsinki.
 • De mis op kerstavond bijwonen, een van de meest verwachte religieuze activiteiten. De meest bijzondere worden georganiseerd in de Uspenski orthodoxe kathedraal vanwege de imposante structuur die het tot een van de mooiste tempels van de stad maakt; en in de Temppeliaukio kerk die de voorkeur geniet vanwege de uitstekende akoestiek, de glazen koepel en de constructie op een uitgegraven rots.
 • Bezoek de Hietaniemi begraafplaats, waar veel lokale bewoners komen om offers achter te laten voor hun overleden geliefden, en de plek is gevuld met kaarsen die contrasteren met het lage winterlicht. Het is belangrijk om een respectvolle houding aan te nemen en geen foto's te nemen - het is meer dan een sightseeingtour, het is een kans om lokale tradities van dichtbij te zien.
 • Ontspan in een plaatselijke sauna, een traditie die typisch is voor de wintermaanden. Er zijn openbare en privégelegenheden, maar ook openluchtbaden of -hutten.

7. Begin het nieuwe jaar in Helsinki

Nieuwjaarsvuurwerk in Helsinki|©Niklas Sjöblom
Nieuwjaarsvuurwerk in Helsinki|©Niklas Sjöblom

Oudejaarsavond is een stuk vermakelijker dan kerstavond zelf, omdat Finnen meer energie steken in de voorbereidingen. Sommige mensen nemen een veerboot naar Tallinn of nabijgelegen steden, maar oudejaarsavond ziet er elk jaar geweldig uit in Helsinki. Sinds 1932 verzamelen mensen zich op het Senaatsplein om af te tellen tijdens een volledig gratis evenement.

Meestal vindt het eerste vuurwerk plaats om 18:00 uur. Later, rond 22:00 uur kun je live entertainment en proeverijen van ambachtelijk bier verwachten. Bij het klokkenspel is er meestal meer vuurwerk en daarna gaan de mensen naar privéfeesten. Sommige bars bieden nieuwjaarsarrangementen aan, zoals Ateljee Bar, waarvan het terras ideaal is om de vuurwerkshows te bekijken zonder de drukte.

Het draait niet alleen om feesten en vieringen tot het ochtendgloren, je moet ook de lokale tradities van dichtbij meemaken. De beroemdste vindt plaats om 12:00 uur precies, wanneer je kunt deelnemen aan de tinnen functie om te raden hoe je toekomst eruit zal zien.

De plaatselijke smeden helpen je een hoefijzer te smelten en gieten het in een pan met water. Afhankelijk van de vorm die het metaal aanneemt, kun je goede of slechte voortekens verwachten. Dit is zeker de meest authentieke manier om Gelukkig Nieuwjaar of Hyvää uutta vuottate zeggen !

8. Profiteer van de kerstmarkten in Helsinki

Kerstmarkt Helsinki|©Vicky Brock
Kerstmarkt Helsinki|©Vicky Brock

Kerstmarkten zijn natuurlijk een klassieker die je niet mag missen. Ze brengen een contrast van smaken, geuren, tradities en geluiden samen die je de authentieke kant van Helsinki laten zien. En ze zijn ongetwijfeld een van de beste dingen om in de winter in de stad te doen. Hier vind je alles om de energie van Noord-Europa op te snuiven: van de bubbels van de klassieke glögi tot de geuren van de Finse keuken.

Het koude klimaat staat ver af van het warme welkom dat je te wachten staat op de beste lokale markten, waaronder:

 • Helsinki Kerstmarkt: Helsinki 's oudste kerstmarkt ligt midden op het Senaatsplein, met alles wat je maar nodig kunt hebben. Er zijn ongeveer 100 kraampjes en hier komt de kerstman langs om de kerstactiviteiten van de stad te leiden. Bovendien is er een antieke draaimolen, ideaal als je met kinderen gaat.
 • Turku Kerstmarkt: Dit is een markt in Turku, de oudste stad van Finland, op een uur van Helsinki. Er zijn twee locaties, waarvan die op het Oude Grote Plein opvalt door de familiaire sfeer, de aandoenlijke kerstfiguren en de vrolijke drukte die je zal vermaken. De Market Square heeft meer evenementen voor volwassenen en ambachtelijke kraampjes.

9. Veel plezier met wintersport in Helsinki

man in de sneeuw|©Bruce Marsland
man in de sneeuw|©Bruce Marsland

Wintersport is een leuke en gezonde activiteit, ideaal om optimaal te genieten van de leukste dingen om te doen in Helsinki. Tijdens je vakantie zijn er verschillende mogelijkheden, geschikt voor alle leeftijden en fysieke vaardigheden, waaronder:

 • Langlaufen: dit is een leuke activiteit, ideaal als je op zoek bent naar dingen om te doen in Helsinki in de winter. Met je ski's en stokken kun je een intense zoektocht beleven, waarbij je de sporen volgt die in de sneeuw worden weerspiegeld. De beste plek hiervoor is Paloheinä op dertig minuten van de stad.
 • Sleetochten: Waan je op de Noordpool tijdens een winteravontuur waarbij je zelf de slee kunt voortduwen, of husky- of rendierritten kunt huren. Houd er rekening mee dat het belangrijk is om te kiezen voor diervriendelijke ritten, bij voorkeur op ethische boerderijen, waar ze niet meer worden belast dan de aanbevolen dagelijkse belasting.

10. Sneeuwscooteren in Helsinki

persoon in oto in de sneeuw|©Elena Paschinger
persoon in oto in de sneeuw|©Elena Paschinger

De Oostzee wordt meestal per veerboot of sightseeingcruise verkend. In de winter worden dergelijke seizoensgebonden tochten om veiligheidsredenen meestal niet aangeboden. In plaats daarvan kun je, terwijl het water bevroren is, op sneeuwscootersafari gaan om je bloed te laten pompen van de adrenaline, de wilde dieren te verkennen en te profiteren van de beboste paden. In de verte zie je mensen bezig met ijsvissen, een traditionele activiteit in dit gebied tijdens dit seizoen.

Voor dit soort ervaringen is het essentieel om een wetsuit, laarzen, handschoenen, bivakmuts en helm te dragen. Maar als je besluit mee te doen aan de beste tochten in Helsinki, kun je de planningsdetails vergeten. Over het algemeen kun je je aan het einde van deze activiteit opwarmen bij een kampvuur en marshmallows koken, alsof je in een kerstfilm zit.