Beste dingen om te doen in Helsinki

Helsinki is een van de belangrijkste steden in de Scandinavische regio en een van de culturele bakens van Noord-Europa. Ik vertel je welke plaatsen je kunt zien en welke activiteiten je kunt doen in deze bestemming om de Finse hoofdstad te ontdekken.

Matías Rodríguez

Matías Rodríguez

10 minuten lezen

Beste dingen om te doen in Helsinki

Art Museum, Helsinki, Finland |©Michael Maiwald

Helsinki is de hoofdstad van Finland en een van de belangrijkste steden van Scandinavië, maar ook een van de culturele bakens van de regio, vooral dankzij het grote aanbod aan musea, activiteiten en monumenten. Tijdens een rondleiding langs deze bezienswaardigheden ontdek je een bestemming met kosmopolitische invloeden en een cultus van avant-gardisme, ondanks de duizenden jaren geschiedenis.

Een aantal van de leukste dingen om te doen in Helsinki zijn een rondleiding door het Suomenlinna Museum, een bezoek aan Temppeliaukio Kirkko, een speedboottocht door de grachten van de stad, het ontdekken van de plaatselijke architectuur tijdens een rondleiding, een bezoek aan de orthodoxe kathedraal van Uspenski, een bezoek aan Porvoo, een bezoek aan het pretpark Linnanmaki en zelfs een helikoptervlucht.

1. Bezoek het Suomenlinna Museum

Suomenlinna museum|©Kevin Utopia
Suomenlinna museum|©Kevin Utopia

Finland, dat net als de rest van Scandinavië een Vikingtraditie heeft, heeft een diepe maritieme en militaire geschiedenis. Een van de beste plekken om dit facet van het land te ontdekken is het Suomenlinna Museum, gelegen voor de kust van de Finse hoofdstad in de oude vestingwerken en militaire gebouwen die dateren uit de 18e eeuw en tot 1970 werden gebruikt voor officiële activiteiten.

Op het eiland Suomenlinna, dat door Unesco tot werelderfgoed werd uitgeroepen, vind je een museum dat het dagelijks leven van de soldaten van het fort door de jaren heen weerspiegelt en galerijen met artefacten, foto's en militaire relikwieën waarmee je meer te weten komt over het krijgersprofiel van de Finnen sinds de onafhankelijkheidsoorlogen. Je leert ook over het belang van dit eiland als strategische plek.

Tijdens de tentoonstellingen krijg je ook de kans om de verschillende militaire technologieën te ontdekken uit de tijd dat het fort actief was, in displays met wapens, uniformen en gereedschappen die werden gebruikt voor de verdediging van deze plek en die Suomenlinna tot een van de beste musea van de stad maken.

Aan de andere kant, als je van plan bent Helsinki in de winter te bezoeken, kun je uit de eerste hand het harde klimaat ervaren dat de soldaten en inwoners van het eiland moesten doorstaan.

Koop tickets voor Suomenlinna Museum

2. Bezoek Temppeliaukio Kirkko

Temppeliaukio Kirkko|©Tim Stahmer
Temppeliaukio Kirkko|©Tim Stahmer

Temppeliaukio Kirkko, ook bekend als de Rotskerk, is een religieus gebouw dat moderne architectuur combineert met de natuurlijke schoonheid van steen. Deze Lutherse kerk werd rechtstreeks in massief gesteente uitgehouwen, waardoor een ondergrondse ruimte ontstond die werd ontworpen door architecten Timo en Tuomo Suomalainen. De kerk werd in 1969 geopend en betovert sindsdien bezoekers van over de hele wereld.

Het unieke van Temppeliaukio Kirkko ligt in het avant-gardistische ontwerp en het creatieve gebruik van natuurlijk gesteente als centraal element. De kale stenen muren en de door daglicht doorboorde koepel creëren een idyllische en unieke omgeving. Daarnaast heeft de akoestiek van de ruimte ervoor gezorgd dat de kerk een populaire locatie is voor concerten en muzikale evenementen, vooral tijdens Kerstmis in Helsinki.

De geschiedenis van Temppeliaukion kirkko is ook diep geworteld in de zoektocht naar een innovatief ontwerp dat harmonieus samengaat met de omgeving. De keuze om de kerk in de rotsen uit te graven weerspiegelt de visie van de architecten om een gebedsplaats te creëren die zou opgaan in de omringende natuur. De kerk is zo een kenmerkend icoon van Helsinki en zijn rijke architecturale erfgoed geworden.

Boek tickets om Temppeliaukion Kirkko te bezoeken

3. Geniet van een speedboottocht in Helsinki

Boottocht Helsinki|©Mika Meskanen
Boottocht Helsinki|©Mika Meskanen

Genieten van een speedboottocht in Helsinki is een spannende ervaring waarmee je de stad vanuit een uniek perspectief kunt verkennen. Deze speedboten in de Finse hoofdstad, bekend als RIB boten, bieden een combinatie van snelheid, adrenaline en de mogelijkheid om de charmes van Helsinki vanaf de Baltische Zee te ontdekken.

Tijdens de speedboottocht kun je de skyline van de kathedraal van Helsinki, het presidentieel paleis en het zeefort Suomenlinna ontdekken. Dankzij de snelheid en wendbaarheid van de speedboot kun je de kustlijn en de omliggende archipels op een leuke en efficiënte manier verkennen, wat ideaal is als je van plan bent Helsinki in 3 dagen of minder te bezoeken en een glimp van de skyline van deze stad wilt opvangen.

Tijdens de tour word je bijgestaan door een deskundige lokale gids die tips, informatie en weetjes over de gebouwen, monumenten en natuurwonderen onderweg met je deelt. Bovendien bieden speedboten een dynamisch alternatief voor de ervaringen van de beste cruises in Helsinki, die meestal gericht zijn op rondvaarten door de grachten.

Koop een speedboottour

4. Laat je verrassen door de architectuur van Helsinki

Senaatsplein|©Glen Wash Ivanovic
Senaatsplein|©Glen Wash Ivanovic

Je kunt niet zeggen dat je Helsinki hebt ervaren tot je de verschillende stijlen en periodes hebt ontdekt die het unieke uiterlijk van de Finse hoofdstad hebben gevormd. Een van de beste manieren om dit profiel van de stad te leren kennen is een rondleiding door de plaatselijke architectuur.

Deze rondleidingen beginnen meestal bij de kathedraal van Helsinki, een architectonisch icoon dat neoklassieke elementen combineert op een toplocatie tegenover het Senaatsplein. Van daaruit kun je ook de functionalistische elegantie verkennen van het door Eliel Saarinen ontworpen Centraal Station van Helsinki, dat bekend staat om zijn gevel en multifunctionele interieur vol artistieke details.

Deze rondleidingen nemen je ook mee door de wijk Kallio, die bekend staat om zijn gebouwen in Jugendstil-stijl, een soort Finse art nouveau. Je kunt ook het Nationaal Museum van Finland bezoeken, beroemd om zijn romantische architectuur, en Temppeliaukio bekijken, de uit de rotsen gehouwen Lutherse kerk die vaak voorkomt op de beste tours door Helsinki.

Sommige rondleidingen kunnen worden aangepast aan de specifieke interesses van de deelnemers, of ze nu de voorkeur geven aan de klassieke charme van oude bouwwerken of aan de hedendaagse architectonische avant-garde die deze stad ook kenmerkt.

Doe mee aan een architectuurrondleiding

5. Bezoek de Uspensky Orthodoxe Kathedraal

Uspenski orthodoxe kathedraal - Helsinki|©Cláudio Amaral
Uspenski orthodoxe kathedraal - Helsinki|©Cláudio Amaral

Helsinki is een multiculturele smeltkroes met voornamelijk Zweedse en Russische invloeden, en binnen die laatste is de orthodoxe religie aanwezig in de vorm van de Uspenski orthodoxe kathedraal, een architectonisch meesterwerk dat opvalt door zijn omvang en ligging op een heuveltop.

Deze kathedraal, die tussen 1862 en 1868 werd gebouwd, is een van de grootste in zijn soort buiten Rusland, en de roodgekleurde koepels zijn onlosmakelijk verbonden met de skyline van Helsinki, dus deze mag niet ontbreken op je route door de stad, of je hem nu op eigen houtje bezoekt, tijdens een privé-excursie of tijdens een van de beste rondleidingen door Helsinki.

In de Uspenski orthodoxe kathedraal kun je de ingewikkelde details van de koepels en gevels bewonderen, evenals de fresco's die het interieur van het religieuze gebouw sieren. De rijkdom aan iconen en versieringen, een typisch kenmerk van orthodoxe kerken, weerspiegelt het belang van deze religie in Noord-Europa.

Daarnaast is de kathedraal ook een ontmoetingsplaats voor religieuze en culturele evenementen, en een van de beste plekken om te bezoeken in de stad in december, wanneer de orthodoxen zich voorbereiden op Kerstmis, dat, in tegenstelling tot het katholicisme, tot 7 januari van het volgende jaar duurt.

Boek een privérondleiding

6. Leer Porvoo kennen

Porvoo|©Svetlana Belokon
Porvoo|©Svetlana Belokon

Als je Porvoo op eigen houtje of tijdens een dagtour vanuit Helsinki ontdekt, kun je een van de oudste en meest pittoreske stadjes van Finland bezoeken. Deze stad ligt ongeveer 50 kilometer ten oosten van de hoofdstad en staat bekend om zijn geplaveide straten, kleurrijke huizen en rijke geschiedenis die teruggaat tot de 14e eeuw.

Het historische centrum van Porvoo staat bekend om zijn pastelkleurige houten huizen, waar vaak ambachtelijke winkeltjes, kunstgalerieën en gezellige cafés in zijn gevestigd. Je kunt ook de kathedraal van Porvoo verkennen, een middeleeuws gebouw dat de skyline van de stad domineert en heel dicht bij de Oude Brug ligt, een stenen structuur die de twee zijden van deze bestemming verbindt

. Tijdens je tour krijg je ook de kans om de lokale cultuur te ontdekken door ambachtelijke winkels te bezoeken en de Finse keuken te proeven in lokale restaurants. Porvoo staat bekend om zijn ambachtelijke producten, zoals aardewerk, textiel en snoepgoed, en ook om zijn drukke haven, vanwaar je aan boord kunt gaan van een veerboot om Tallinn of de Finse Golf te bezoeken.

Ga mee op een tour om Porvoo te bezoeken

7. Proef de lokale keuken op de Markt.

Kalakukko|©Mikko Kuhna
Kalakukko|©Mikko Kuhna

Als je een van de interessantste profielen van Helsinki wilt leren kennen, mag je het proeven van de plaatselijke keuken niet overslaan en een van de beste manieren om dat te doen is rond te dwalen over de Grote Markt. Deze plek is een ontmoetingsplaats voor lokale verkopers die een verscheidenheid aan verse producten en culinaire hoogstandjes aanbieden die de rijkdom van de Finse keuken weerspiegelen.

Een van de opties die je kunt proberen is de beroemde kalakukko, een pastei gevuld met vis en gerookt vlees, verpakt in een traditioneel deeg. Dit gerecht is een voorproefje van het culinaire erfgoed van Finland en is een populaire keuze voor bezoekers, of je Helsinki nu in de zomer of in de winter bezoekt.

Een ander gerecht dat je zeker moet proberen tijdens je rondreis is hernekeitto, een groene erwtensoep, meestal geserveerd met mosterd en roggebrood. Dit is een klassieker in de Finse keuken en benadrukt de voorkeur van het land voor verse, natuurlijke ingrediënten. Daarnaast bieden de kraampjes op het plein specialiteiten zoals karjalanpiirakka, een pastei gevuld met rijst, wortels en aardappelpuree, vergezeld van ei en boter.

In Helsinki kun je verse lokale producten proeven, zoals wilde bessen, paddenstoelen en vis. De nabijheid van de Baltische Zee staat garant voor kwaliteitsproducten en verkopers bieden van alles aan, van gerookte zalm tot gemarineerde haring. Het marktplein is ook een ontmoetingsplaats voor rondleidingen door de stad, die je alleen of met de Helsinki Card kunt boeken, zodat je een culinaire ervaring kunt combineren met een niet te missen sightseeingtour.

Koop de Helsinki Card sightseeingpas

8. Bezoek pretpark Linnanmaki

Draaimolen, Linnanmäki|©Sami Oinonen
Draaimolen, Linnanmäki|©Sami Oinonen

Bezoek het pretpark Linnanmaki in Helsinki en ontdek een wereld vol plezier en entertainment voor het hele gezin. Dit iconische park biedt een grote verscheidenheid aan attracties, spellen en shows voor bezoekers van alle leeftijden. Van achtbanen tot klassieke carrousels, Linnanmaki is een plek die adrenalineverhogende ervaringen combineert met een rustige omgeving.

Een van de hoogtepunten is de Vuoristorata achtbaan, een vintage installatie die al deel uitmaakt van het park sinds de opening in 1951. Daarnaast heeft Linnanmaki attracties en interactieve activiteiten, evenals liveshows die bezoekers de hele dag vermaken.

Het park heeft ook een sociale functie, want de Linnanmaki Foundation is opgericht om geld in te zamelen voor kansarme kinderen in Finland, en deze organisatie wordt gefinancierd door de entreegelden van de attracties. Het is daarom een van de meest gerespecteerde locaties door de lokale bevolking en ook een van de populairste bij toeristen, vooral degenen die naar Helsinki komen met kinderen of gezinnen.

Bovendien kun je vanwege de locatie in het stadscentrum ook genieten van andere amusementsalternatieven in de stad, zoals de Flying Cinema of de concerten van de Finse Nationale Opera.

Boek tickets voor Flying Cinema

9. Maak een helikoptervlucht door Helsinki

Mensen in een helikopter|©Jori Samonen
Mensen in een helikopter|©Jori Samonen

Ben jij zo iemand die bij een bezoek aan een bestemming de spannendste activiteiten wil ontdekken? Als het antwoord ja is, dan bieden de populaire helikoptertours van Helsinki je de kans om de belangrijkste bezienswaardigheden van Helsinki vanuit een ander perspectief te bekijken.

Deze activiteit stelt je in staat om het panoramische uitzicht op de stad van bovenaf te bekijken en de emblematische monumenten, zoals de kathedraal van Helsinki en de senaat, te ontdekken vanuit een fascinerend perspectief dat de harmonieuze combinatie van klassieke en moderne architectuur onthult die de Finse hoofdstad kenmerkt.

Tijdens de tour krijg je ook de Baltische Zee te zien, bewonder je de kustlijn van Helsinki en de kustarchitectuur langs de kanalen. De omliggende eilanden, zoals Suomenlinna en Vallisaari, geven je een glimp van de natuurlijke wonderen die de grootste stad van Finland omringen. Bovendien kun je met de helikopter de stad in korte tijd zien, een ideale optie als je van plan bent Helsinki in minder dan 2 dagen te bezoeken.

Tijdens de ervaring krijg je ook uitleg van de piloot en een deskundige lokale gids, wat de tour zal verrijken en je gedetailleerde informatie zal geven over de bezienswaardigheden en de lokale cultuur.

Ga mee met een helikoptervlucht

10. Ontdek de beste bezienswaardigheden van de stad met een sightseeingbus.

Olympia Terminal|©Kevin Utopia
Olympia Terminal|©Kevin Utopia

Als je de bezienswaardigheden van Helsinki op een traditionele manier wilt zien, kun je kiezen voor een sightseeing bustour, een ervaring waarmee je de hoogtepunten van de Finse hoofdstad op een voordelige en effectieve manier kunt verkennen. Met deze hop-on-hop-off bussen kun je bij verschillende strategische haltes in- en uitstappen om op je eigen tempo van de stad te genieten.

Tot de iconische bezienswaardigheden die je vanuit de bus kunt zien, behoren de kathedraal van Helsinki, de moderne architectuur van de Oodi-bibliotheek en de Hakaniemi-markt. De bus brengt je echter ook naar meer afgelegen plekken, zoals de haven van Helsinki, waar je kunt genieten van het uitzicht op zee en het levendige havenleven met cafés en restaurants kunt ontdekken.

Tourbussen bieden niet alleen een uitgebreid overzicht van de stad, maar hebben ook vaak opgenomen commentaar of live gidsen die informatie geven over de geschiedenis en cultuur van Helsinki. Als je van plan bent Helsinki vanaf november te bezoeken, kun je vanuit deze bussen ook de karakteristieke kerstverlichting en -versieringen van de stad ontdekken.

Helsinki hop on-hop off bushaltes lijst

 • Senaatsplein, het epicentrum van Helsinki en trefpunt voor rondleidingen.
 • Olympia Terminal, de belangrijkste pier van de stad.
 • Kaivopuisto Park, een van de populairste groene longen van de Finse hoofdstad.
 • Compass Square, het meest bezochte droge plein van de stad.
 • Eira, een wijk die bekend staat om zijn traditionele architectuur en historische charme.
 • Hernesaari LHB & LHC Cruise Terminal, de drukste in de stad.
 • Loyly, het epicentrum van de Finse saunacultuur.
 • Vlooienmarkt, Helsinki's toevluchtsoord voor tweedehands schatten.
 • Zweeds Theater, een van de meest bezochte culturele locaties van de stad.
 • Centrale Markt, de ideale plek om te lunchen en het startpunt van de rondvaart.
 • Amox Rex / Kiasma / Kunstmuseum, Helsinki's "Museumeiland".
 • Temppeliaukio kerk, een van de meesterwerken van de plaatselijke architectuur.
 • Sibelius Monument, een eerbetoon aan de Finse componist Jean Sibelius.
 • Olympisch Stadion, epicentrum van de sportgeschiedenis van Helsinki.
 • Nationale Opera, het culturele reservoir van de stad.
 • Nationaal Museum / Parlement, een van de meest traditionele locaties van Helsinki.
 • Ateneum Kunstmuseum / Centraal Station, een combinatie van meesterwerken en traditionele architectuur.
 • Botanische tuin, het natuurlijke hart van Helsinki.

Koop kaartjes voor de sightseeingbus