10 dingen om te doen in Helsinki met Kerstmis

Als je een fan bent van Kerstmis, dan biedt Helsinki een aantal van de beste plannen om de feestdagen te beleven te midden van de sneeuw, lichtjes en versieringen die typisch zijn voor het seizoen. Ik zal je vertellen welke alternatieven de Finse hoofdstad te bieden heeft.

Matías Rodríguez

Matías Rodríguez

9 minuten lezen

10 dingen om te doen in Helsinki met Kerstmis

Ice Skating |©Guti

Finland is een van de landen waar de typische westerse kerstgebruiken zijn ontstaan en Helsinki is het epicentrum van deze vieringen op de vooravond van Kerstmis. Helsinki is het epicentrum van deze vieringen op de vooravond van Kerstmis. De hoofdstad ligt niet ver van Fins Lapland, de thuisbasis van de kerstman, en biedt een schat aan activiteiten voor zowel inwoners als bezoekers, variërend van de populaire vlooienmarkten tot feestelijke decoraties en lichtjes.

Enkele van de leukste dingen om te doen in Helsinki met Kerstmis zijn een bezoek aan de themamarkten in de stad, het ontdekken van de decoratieve straatverlichting, genieten van de Linnanmaki kerstcarrousel, het bijwonen van een kerstconcert, een rondleiding door de plaatselijke sauna's, meedoen aan het Santa Lucia Festival, cadeaus kopen bij Stockmann en het ontdekken van de Joulupolku op het eiland Seurasaari.

1. Geniet van de ijsglijbaan en de Linnanmaki kerstcarrousel.

Carrousel bij nacht|©Ben Melander
Carrousel bij nacht|©Ben Melander

Het pretpark Linnanmaki is het grootste en beroemdste pretpark van Helsinki, maar in de kersttijd nemen de omvang en traditie een ondergeschikte plaats in als het een podium wordt dat tot leven komt met de ijsglijbaan en de kerstcarrousel. Met een geschiedenis die teruggaat tot de opening in 1950 is Linnanmaki uitgegroeid tot een culturele trekpleister tijdens de feestdagen.

De Linnanmaki ijsglijbaan is een attractie die het plezier van een typisch spel combineert met het winterse landschap dat kenmerkend is voor de stad. Hier kun je van de glijbaan glijden omringd door feestelijke lichtjes, en daarnaast vind je ook de kerstcarrousel die een klassiek en nostalgisch tintje geeft aan de ervaring, met versierde paarden en kerstliedjesmuziek die de sfeer verwarmt.

Naast de kerstattracties heeft Linnanmaki het hele jaar door achtbanen, attracties en liveshows, waardoor het een must-see bestemming is voor het hele gezin. Door de centrale ligging is het ook een plek die je kunt combineren met andere activiteiten in de buurt, zoals de Flying Cinema of de concerten van de Finse Nationale Opera.

Boek tickets voor Flying Cinema

2. Ontdek de kerstverlichting van de stad vanuit de SkyWheel Helsinki

Skywheel nacht|©Andrey Sulitskiy
Skywheel nacht|©Andrey Sulitskiy

Helsinki is tijdens de kerstperiode beroemd om zijn versieringen en lichtjes, die de stad overspoelen met kleur. Een van de beste manieren om een uniek perspectief van dit gebruik te krijgen is een ritje te maken in een van de cabines van SkyWheel, het reuzenrad in het hart van de Finse hoofdstad, waarmee je de skyline van deze bestemming vanaf 40 meter hoogte kunt ontdekken.

SkyWheel is een relatief moderne attractie in de stad, maar sinds de opening in 2014 is het uitgegroeid tot een van de must-see sites tijdens Kerstmis, omdat het, samen met de helikoptervluchten, het ideale alternatief is om het Senaatsplein versierd met feestelijke verlichting, de kathedraal van Helsinki met zijn seizoensverlichting en de bruisende kerstkraampjes op de Grote Markt van bovenaf te ontdekken.

Bovendien biedt de SkyWheel niet alleen een panoramisch uitzicht op de iconische bezienswaardigheden van Helsinki, maar vangt hij ook de magische essentie van de stad tijdens de feestdagen. Straten verlicht met twinkelende lichtjes, versierde historische gebouwen en een kerstsfeer die moderniteit combineert met traditionele architectuur maken deze attractie tot een van de epicentra van de festiviteiten in de Finse hoofdstad.

Ga mee met een helikoptervlucht

3. Ontspan in een kerstsauna in Helsinki

Sauna|©Blake
Sauna|©Blake

Een van de wintertradities van Helsinki is genieten van een sauna, een ervaring die ontspanning en de eigenschappen van het plaatselijke klimaat combineert. Tijdens Kerstmis wordt deze gewoonte een van de bekendste activiteiten voor de lokale bevolking, die zich voor de viering wil ontspannen in wat ze "een kerstsauna" noemen.

De kerstsauna is dus een integraal onderdeel van de lokale tradities en is bedoeld om zuivering en rust te bieden voor de festiviteiten op kerstavond. Het is dan ook gebruikelijk dat zowel de lokale bevolking als bezoekers in de weken voorafgaand aan Kerstmis bijeenkomsten organiseren met familie en vrienden in deze sauna's.

Onder de vele beschikbare openbare sauna's zijn plaatsen zoals Kotiharju in de wijk Kallio, de culturele sauna Kulttuurisauna en de Uusi sauna in Jätkäsaari. Deze ruimtes zijn de hele dag geopend en bieden diensten die verder gaan dan de traditionele sauna-ervaring, zoals massages, stoombaden en speciale behandelingen. Je kunt deze gewoonte ook optimaal benutten tijdens een dagexcursie van Helsinki naar Porvoo of Espoo.

Ga mee met een dagexcursie naar Porvoo

4. Woon kerstconcerten bij in Helsinki

Musiikkitalo|©clogz
Musiikkitalo|©clogz

Een van de beste dingen om te doen in een bestemming die een cultus maakt van artistieke expressie is het bijwonen van concerten op verschillende locaties in de stad. Het hoogtepunt is het jaarlijkse kerstconcert in het Helsinki Music House, waar enkele van de beste lokale muzikanten en orkesten samenkomen voor een ontroerende uitvoering van kerstliederen en seizoensklassiekers.

Een ander evenement dat je niet mag missen is het jaarlijkse kerstconcert van het Helsinki University Symphony Orchestra. Dit concert wordt gehouden in de grote zaal van het muziekgebouw van de universiteit en laat een aantal meesterwerken uit de Finse klassieke muziek horen. Het publiek van studenten, docenten en muziekliefhebbers wordt aangevuld door toeristen en bezoekers die komen kijken naar de optredens van de getalenteerde Finse muzikanten.

Naast deze hoofdevenementen worden er in de kerken en concertzalen van de stad ook kerstconcerten gehouden die toegankelijk zijn voor het publiek. Veel van deze evenementen zijn vaak opgenomen in de routes van de beste rondreizen door Helsinki.

Je kunt deze bezienswaardigheden bereiken met het plaatselijke openbaar vervoer of met de hop-on-hop-off bussen van Helsinki, die de concertlocaties in de buurt aandoen.

Koop kaartjes voor de sightseeingbus

5. Bezoek de kerstmarkten van de stad

Kerstmarkt Helsinki|©Mats Halldén
Kerstmarkt Helsinki|©Mats Halldén

Als je de ware kerstsfeer in Helsinki wilt ervaren, mag je de thematische kerstmarkten van de stad niet missen. Ze lijken op de populaire Duitse Christkindlmarkets en markeren het begin van de winter in de Finse hoofdstad met hun opening begin december.

Helsinki is een stad met een grote culturele en religieuze diversiteit, maar kerstmarkten zijn een langverwachte traditie voor Finnen van alle gezindten, die van deze plekken een plek maken om samen te komen en feest te vieren. Een van de beroemdste is Tuomaan, dat vier weken lang op de Markt wordt gehouden en waar ambachtelijke en eetkraampjes naast het standbeeld van Havis Amanda staan.

Als je even wilt ontsnappen aan de drukte van de stad en een lokale ervaring wilt opdoen, bezoek dan de Fiskars Kerstmarkt, op een uur rijden van Helsinki, die twee evenementen in één combineert. Het traditionele ambachtscentrum in Fiskars organiseert op kerstavond het Maan Maut voedselfestival en rond de markt vind je seizoensversieringen en een gigantische kerstboom.

Deze markten maken meestal deel uit van de beste rondleidingen in Helsinki op kerstavond en naast het genieten van de sfeer kun je er ook typisch eten en drinken van het seizoen proeven , zoals glühwein, de gekruide glühwein die ook populair is in Duitsland en Denemarken.

6. Doe mee aan het St. Lucia Festival in Helsinki

Lucia-dag, Helsinki|©Jori Samonen
Lucia-dag, Helsinki|©Jori Samonen

Als je deelneemt aan de optocht op St. Lucia Day in Helsinki, krijg je inzicht in een populaire traditie die de donkere wintermaanden in de stad opvrolijkt. Deze parade wordt jaarlijks gehouden op 13 december en is een lokaal evenement dat zowel inwoners als bezoekers aantrekt met zijn magnetische, folkloristische charme.

De optocht begint met een stoet in het wit geklede kinderen die kaarsen dragen die een warme gloed in de duisternis creëren. Op de voorgrond staat een meisje dat Lucia, de Koningin van het Licht, voorstelt, gevolgd door een kinderkoor dat een traditioneel kerstlied zingt. Tijdens de hele optocht doen andere artiesten mee, zoals muziekkorpsen, dansers en verschillende optredens, met als hoogtepunt de verschijning van de kerstman, die de festiviteiten vaak deelt met de kinderen.

De kerstmannenoptocht, die ook populair is in andere steden over de hele wereld, is uitgegroeid tot een evenement dat mensen van alle leeftijden aantrekt en waarbij je je volledig kunt onderdompelen in de uitgesproken kerstsfeer van de stad.

7. Koop kerstcadeaus bij Stockmann en beleef een traditionele kerstervaring.

Stockmann Kerstmis|©Apollostowel
Stockmann Kerstmis|©Apollostowel

Als je wilt deelnemen aan een typische Helsinki-ervaring, mag je de kerstcadeaushop van Stockmann niet missen. Dit iconische warenhuis, opgericht in 1862, is een symbool van de stad dat al generaties lang meegaat en voor Finnen is een bezoek tijdens de kerstperiode een lang gevestigde traditie, waarbij de zoektocht naar cadeaus een unieke ervaring wordt.

Als je de speciale afdelingen voor kerstproducten bij Stockmann verkent, word je ondergedompeld in de feestelijke sfeer die typisch is voor deze plek. Van versieringen voor de kerstboom tot speelgoed voor de kinderen, de winkel wordt een paradijs voor cadeaus.

Naast winkelen biedt Stockmann een unieke gelegenheid om de geschiedenis en cultuur van de stad te verkennen. Je kunt er genieten van de verscheidenheid aan Finse producten, van mode en design tot gastronomisch eten, en ook de gewoonte om cadeaus te kopen in deze populaire eeuwenoude winkel delen met de plaatselijke bevolking.

8. Maak een wandeling langs de kerstverlichting van de stad.

De kerststraten van Helsinki|©Sakari Pönniö
De kerststraten van Helsinki|©Sakari Pönniö

Er zijn veel manieren om de kerstversiering van Helsinki te ontdekken, maar de meest traditionele is om een wandeling door de straten te maken en te kijken hoe de stad tijdens de feestdagen in een winterwonderland verandert. Van de belangrijkste winkelstraten tot de rustige woonwijken, de Finse hoofdstad is helemaal in de ban van Kerstmis.

In de Finse hoofdstad zijn de decoratieve lichtjes niet zomaar een ornament, maar een waar icoon van het feestelijke landschap en ze omvatten niet alleen de gevels van de huizen van de inwoners, maar ook openbare gebouwen, zoals de kathedraal van Helsinki en de senaat. Daarom kun je tijdens een rondleiding langs de versieringen ook de architectuur van de stad ontdekken, op eigen houtje of als onderdeel van een van de beste rondleidingen door de stad.

Bezoek tijdens de rondleiding zeker de Alekanterinkatu straat, een van de winkelcentra van Helsinki, waar de lichtshow wordt gecombineerd met etalages versierd met kerstmotieven. Esplanadi Park is ook een ideale plek voor een wandeling langs versierde paden die de magie van het seizoen weerspiegelen.

Doe mee aan een architectuurrondleiding

9. Ontdek de Jouloupolku op het eiland Seurasaari

Besneeuwde wandeling in Seurasaari, Helsinki|©Timo Newton-Syms
Besneeuwde wandeling in Seurasaari, Helsinki|©Timo Newton-Syms

Voor een magische ervaring die de ware essentie van de Finse kerst opsnuift, mag je de traditie van Joulupolku op het eiland Seurasaari niet missen. Joulupolku, wat zich laat vertalen als Kerstroute, is een viering die plaatsvindt in deze pittoreske hoek van Helsinki en elders in het land en waarbij versierde paden worden gecreëerd om de kerstsfeer te vinden.

Dit jaarlijkse evenement vindt zijn oorsprong in de jaren 1920 en is uitgegroeid tot een van de meest geliefde feesten van de stad. De Joulupolku op het eiland Seurasaari voert bezoekers langs kaarsverlichte paden en feestelijke versieringen met traditionele Finse personages zoals Tuomo-karhu, de kerstbeer.

Je kunt ook het Seurasaari Openluchtmuseum bezoeken, dat wordt beschouwd als een van de beste musea in Helsinki.

Tijdens de rondleiding kun je genieten van de interpretatie van scènes uit het plaatselijke leven en Finse kersttradities, die een authentiek en vertederend inzicht geven in de cultuur van het land. De oude houten huizen op het eiland, vervoerd uit verschillende delen van Finland, worden tijdens dit evenement opengesteld voor het publiek en bieden een kijkje in de plaatselijke geschiedenis en gebruiken.

10. Beleef een schaatservaring

Schaatsen|©Bel Marcilio
Schaatsen|©Bel Marcilio

In Helsinki valt de kerstperiode samen met het begin van de winter in de stad, dus een van de meest traditionele activiteiten die je in deze bestemming kunt vinden is schaatsen. Deelnemen aan deze wintersport is een ideale manier om een traditioneel gebruik te combineren met de geest van Kerstmis.

Helsinki heeft verschillende schaatsbanen verspreid over de stad, met mogelijkheden voor alle niveaus en leeftijden. Het populaire Esplanadi Park heeft een openluchtijsbaan omringd door elegante plaatselijke architectuur, wat een schilderachtige en centrale ervaring biedt. Ook het Malmi Ice Park en de Töölön ijsbaan zijn perfecte plekken om te genieten van schaatsen met het gezin, met goed onderhouden faciliteiten en een feestelijke sfeer in de omgeving.

Schaatsen in Helsinki is niet alleen een leuke activiteit, maar ook een kans om in contact te komen met de Finse traditie en de vreugde van de feestdagen. De ijsbanen worden vaak omringd door feestelijke decoraties, reusachtige kerstbomen en concerten en muzikale optredens, kerstliederen en Finse volksgenres. En als je geluk hebt, kun je zelfs de kerstman ontmoeten.