10 beste musea in Helsinki

Helsinki is een van de culturele hoofdsteden van Scandinavië en veel van het rijke erfgoed is te vinden in het gevarieerde aanbod aan musea. Hier vertel ik je welke de beste tentoonstellingen zijn die je in de stad kunt bezoeken en wat je in elk ervan kunt ontdekken.

Matías Rodríguez

Matías Rodríguez

9 minuten lezen

10 beste musea in Helsinki

Helsinki Design Museum |©JOHN LLOYD

Helsinki is de hoofdstad van Finland en ook een van de belangrijkste steden in Scandinavië. Met een erfgoed dat invloeden van de Zweedse en Russische overheersing omvat, onderscheidt deze bestemming zich als een cultureel baken in de regio en veel van de geschiedenis, tradities en gewoonten kun je hier ontdekken in de tentoonstellingen en exposities.

Een aantal van de leukste dingen om te doen in Helsinki zijn een bezoek aan het Suomenlinna Museum, rondkijken in de galerieën van het Nationaal Museum van Finland, lokale hedendaagse kunst ontdekken in Kiasma, Amox Rex bezoeken, de overblijfselen van de oorlog bekijken in het Militair Museum, het eiland Seurasaari bewonderen vanuit de openluchttentoonstelling en Espoo leren kennen via de kunsttentoonstellingen.

1. Suomenlinna Museum

Tentoonstelling in Suomenlinna Museum.|©Leo Holmberg
Tentoonstelling in Suomenlinna Museum.|©Leo Holmberg

Het Suomenlinna Museum, gelegen op het gelijknamige eiland voor de kust van Helsinki, is een tentoonstelling in een maritiem fort uit de 18e eeuw, dat een tastbare getuigenis is van de rijke maritieme en militaire geschiedenis van Finland. In de galerijen biedt dit museum een ervaring die geschiedenis en cultuur combineert in een fascinerende omgeving.

Tijdens de rondleiding door het Suomenlinna Museum ontdek je het dagelijks leven van de soldaten en de bewoners van het fort gedurende verschillende perioden tot aan de uiteindelijke sluiting in 1970. Er zijn militaire relikwieën, foto's en maquettes te zien die de evolutie van Suomenlinna illustreren, van de bouw tot de rol die het speelde in belangrijke gebeurtenissen in de Finse geschiedenis, zoals de Tweede Wereldoorlog.

Tijdens je bezoek kun je oude batterijen, gangen en militaire gebouwen ontdekken en genieten van een panoramisch uitzicht op de Baltische Zee vanaf de vestingmuren. Dit is een van de beste dingen om te doen in de stad, vooral als je van plan bent Helsinki in de zomer te bezoeken, wanneer de skyline meestal helder is.

Naast het rijke historische erfgoed biedt het Suomenlinna Museum ook het hele jaar door educatieve programma's en culturele evenementen. Workshops, lezingen en tijdelijke tentoonstellingen verrijken de bezoekerservaring en geven een uitgebreid overzicht van het belang van Suomenlinna in de defensiegeschiedenis van de stad.

Interessante details

 • Prijs: ongeveer 8 euro per persoon.
 • Openingstijden: maandag t/m zondag van 10.30 tot 17.00 uur.
 • Locatie: Suomenlinna C74, Helsinki.

Koop kaartjes voor Suomenlinna Museum

2. Nationaal Museum van Finland

Het Nationaal Museum van Finland, Helsinki|©Marjaana Pato
Het Nationaal Museum van Finland, Helsinki|©Marjaana Pato

Als je een van de meest traditionele bezienswaardigheden van Helsinki wilt bezoeken, mag je het Nationaal Museum van Finland niet missen. Deze tentoonstelling wordt beschouwd als een culturele schatkamer die de geschiedenis van het land overspant van de prehistorie tot het heden. De galerijen bieden een meeslepende ervaring die bezoekers meeneemt op een reis door de eeuwen heen en de wortels en evolutie van de Finse identiteit verkent.

Van archeologische voorwerpen tot alledaagse voorwerpen, schilderijen en beeldhouwwerken, elk van de galerijen belicht specifieke aspecten van de Finse cultuur en put veel uit het lokale erfgoed. Het museum heeft ook Vikingjuwelen, traditionele Finse kostuums, antiek gereedschap en kunstwerken die de essentie van elke historische periode weergeven.

Het gebouw, gelegen in het hart van de Finse hoofdstad, is een toeristische attractie op zich, want het is gebouwd in een neo-middeleeuwse stijl en heel dicht bij enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad, zoals de kathedraal van Helsinki of de Grote Markt, twee stops die deel uitmaken van de architectonische excursies, die deel uitmaken van de beste rondleidingen op deze bestemming.

Interessante details

 • Prijs: ongeveer 10 euro per persoon.
 • Openingstijden: dinsdag tot zondag van 11.00 tot 18.00 uur.
 • Locatie: Mannerheimintie 34, Helsinki.

Doe mee aan een architectuurrondleiding

3. Kiasma Museum van hedendaagse kunst

Kiasma museum voor hedendaagse kunst|©Wojtek Gurak
Kiasma museum voor hedendaagse kunst|©Wojtek Gurak

Een van de beste alternatieven om de beste kunstwerken van Helsinki te leren kennen is een bezoek aan het Kiasma Museum voor Hedendaagse Kunst. Het museum is gevestigd in een gebouw dat is ontworpen door architect Steven Holl en weerspiegelt de innovatie en moderniteit die kenmerkend zijn voor de collectie. Het museum biedt bezoekers een universum van artistieke expressie dat een breed scala aan vormen en media omvat.

De tentoonstellingen van het Kiasma zijn voorzien van interactieve installaties, avant-garde sculpturen, expressionistische schilderijen, provocerende foto's en geënsceneerde performances die je aandacht zullen trekken. De permanente collectie varieert van werken van opkomende Finse kunstenaars tot internationaal geprezen namen, waardoor je een unieke kijk krijgt op de huidige artistieke trends.

Daarnaast vinden in Kiasma vaak tijdelijke tentoonstellingen plaats die vaak sociaal, politiek en cultureel verankerd zijn, waardoor de kunstervaring een reflectieve dimensie krijgt. Vanwege de nabijheid van de belangrijkste haven van Helsinki kun je dit bezoek combineren met een tochtje op de beste cruiseschepen van de stad of andere activiteiten op de omliggende grachten.

Interessante details

 • Prijs: ongeveer 13 euro per persoon.
 • Openingstijden: dinsdag tot zondag van 10.00 tot 17.00 uur.
 • Locatie: Mannerheiminaukio 2, Helsinki.

Boek een boottocht in Helsinki

4. Amox Rex Museum

Amos Rex - Helsinki|©Reino Kärhä
Amos Rex - Helsinki|©Reino Kärhä

Het Amos Rex Museum is gevestigd in een voormalig ondergronds pakhuis en is een van de andere epicentra van hedendaagse kunst in Helsinki. In de galerijen kun je eclectische en thematische collecties, multimedia-installaties, optredens en andere moderne kunstuitingen ontdekken.

Het museum organiseert ook culturele evenementen, filmvertoningen, concerten en educatieve activiteiten voor kinderen, waardoor het een ideale plek is om te bezoeken als je van plan bent Helsinki met kinderen te bezoeken. Het streven naar interactiviteit en artistieke experimenten maakt het tot een van de beroemdste avant-garde ervaringen in de Finse hoofdstad.

In Amox Rex vind je ook een klein café dat vaak een ontmoetingsplaats is voor lokale kunstenaars, waar je een warm drankje kunt drinken of een pauze kunt inlassen voordat je verder gaat met je rondleiding, wat geruststellend is, vooral als je van plan bent Helsinki in de winter te bezoeken.

Interessante details

 • Prijs: ongeveer 20 euro per persoon.
 • Openingstijden: woensdag tot maandag van 11.00 tot 20.00 uur.
 • Locatie: Mannerheimintie 22-24, Helsinki.

5. Militair museum van Finland

Militair Museum van Manège - Suomenlinna|©Thomas Peddle
Militair Museum van Manège - Suomenlinna|©Thomas Peddle

Finland heeft een Vikingverleden, was betrokken bij de Tweede Wereldoorlog en doorstond de Zweedse en Russische overheersing, dus in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, heeft het een sterk oorlogsverleden. Daarom kun je in het Finse Militaire Museum dit aspect van het land ontdekken.

Het museum is gehuisvest in het voormalige gebouw van de Generale Staf en presenteert een uitgebreide collectie artefacten, uniformen, wapens, documenten en vooral militaire relikwieën die de ontwikkeling van de Finse strijdkrachten vanaf de Onafhankelijkheidsoorlog tot nu weergeven. De nadruk van de galerijen ligt op het demonstreren van de ontwikkeling van Finland als soevereine natie.

In de tentoonstellingen van het Militair Museum kun je ook militaire voertuigen zien, van tanks tot vliegtuigen, die je inzicht geven in de mobilisatie- en defensiegeschiedenis van het land, vooral in de 20e eeuw. Daarnaast biedt het museum een diepgaand inzicht in het leven van de soldaten door de jaren heen, met aandacht voor de toewijding en opoffering die de Finse militaire prestaties hebben gekenmerkt.

De site is bereikbaar met het openbaar vervoer of met de hop-on-hop-off sightseeingbussen van Helsinki die een stop in nabijgelegen gebieden inlassen.

Interessante details

 • Prijs: ongeveer 7 euro per persoon.
 • Openingstijden: maandag tot zondag van 10.00 tot 18.00 uur.
 • Locatie: Maurinkatu 1, Helsinki.

Kaartjes kopen voor de sightseeingbus

6. Openluchtmuseum Seurasaari

Besneeuwde wandeling in Seurasaari, Helsinki|©Timo Newton-Syms
Besneeuwde wandeling in Seurasaari, Helsinki|©Timo Newton-Syms

Voor een uniek museum mag je een bezoek aan het eiland Seurasaari niet missen voor een rondleiding in de open lucht langs de tentoonstellingen. Dit pittoreske eiland herbergt een unieke verzameling historische gebouwen uit verschillende regio's van Finland, die de architectuur en levensstijl van het land van de middeleeuwen tot nu weergeven. Op de kronkelende paden kun je de essentie van Finland op een tastbare manier ontdekken.

De gebouwen in het Seurasaari Openluchtmuseum omvatten boerderijen, huisjes, kerken en windmolens, die allemaal zorgvuldig zijn verplaatst en gereconstrueerd om hun authenticiteit te behouden. De tentoongestelde stukken laten het dagelijks leven, oude gereedschappen, traditionele kleding en feestelijke vieringen zien die deel uitmaakten van het culturele weefsel van Finland in elk tijdperk, dus in plaats van een statische tentoonstelling biedt dit museum een interactieve ervaring.

Bovendien organiseert het museum in verschillende perioden van het jaar thematische evenementen en activiteiten, van traditionele festivals tot ambachtsdemonstraties en volksmuziek. Op deze manier kun je op een leuke en vooral inheemse manier in de plaatselijke cultuur duiken.

Interessante details

 • Prijs: ongeveer 10 euro per persoon.
 • Openingstijden: maandag t/m zondag van 10.00 tot 20.00 uur.
 • Plaats: Seurasaari, Helsinki.

7. Ateneum Museum

Ateneum Museum|©marijoselm324969
Ateneum Museum|©marijoselm324969

Het Ateneum Museum, geopend in 1887 en daarmee een van de oudste musea van de stad, huisvest een rijke collectie werken variërend van de Finse Gouden Eeuw tot hedendaagse kunstuitingen. Het neorenaissance gebouw zelf is een meesterwerk dat dient als de perfecte achtergrond om de diversiteit en evolutie van de Finse kunst door de jaren heen te waarderen.

De permanente collecties van het museum omvatten werken van bekende kunstenaars als Akseli Gallen-Kallela, Eero Järnefelt en Helene Schjerfbeck. Hier kun je een grote verscheidenheid aan kunstuitingen ontdekken, variërend van realistische schilderijen tot symbolisme en modernisme. Daarnaast bieden tijdelijke tentoonstellingen een blik op internationale en hedendaagse kunst en bieden ze bezoekers nieuwe perspectieven en benaderingen.

Het Ateneum Museum biedt echter niet alleen een retrospectief, maar ook een hedendaagse kijk en organiseert culturele evenementen, lezingen en educatieve activiteiten die actieve deelname en de opkomst van nieuwe kunstenaars aanmoedigen. Het ligt in het centrum van de stad en is een ideale attractie om te combineren met een rondleiding door Temppeliaukion Kirkko of Kaisaniemi.

Interessante details

 • Prijs: ongeveer 22 euro per persoon.
 • Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag van 10.00 tot 20.00 uur en zaterdag en zondag van 10.00 tot 17.00 uur.
 • Plaats: Kaivokatu 2, Helsinki.

Boek tickets voor Temppeliaukion Kirkko

8. Stadsmuseum Helsinki

Stadsmuseum Helsinki|©Julia Torbostaeva travels
Stadsmuseum Helsinki|©Julia Torbostaeva travels

Het Stadsmuseum van Helsinki, dat wordt beheerd door het stadsbestuur, herbergt een gevarieerde collectie die zich uitstrekt van de prehistorie tot het heden en biedt bezoekers een uitgebreid overzicht van de ontwikkeling van Helsinki door de eeuwen heen. Deze tentoonstelling is gehuisvest in een monumentaal gebouw en wordt gepresenteerd als een bekrachtiging van het collectieve geheugen van de stad en haar inwoners.

In de galerijen van het Stedelijk Museum vind je tentoonstellingen die de stedelijke geschiedenis van Helsinki beschrijven, van de stichting tot de transformatie tot de moderne metropool die het vandaag de dag is en die ertoe heeft geleid dat Helsinki wordt beschouwd als een van de culturele en financiële hoofdsteden van Noord-Europa.

Kunstvoorwerpen, historische foto's, kaarten en duizenden documenten getuigen van het dagelijks leven, architectonische monumenten en sociale veranderingen die de stad in de loop der tijd hebben gevormd. Daarnaast presenteert het museum tijdelijke tentoonstellingen die specifieke aspecten van de cultuur van Helsinki belichten en een dynamisch en hedendaags perspectief bieden.

Als culturele promotor van de Finse hoofdstad biedt het Stedelijk Museum gereduceerde tarieven tijdens het feestseizoen, dat het hoogseizoen van de stad markeert, en is het ook opgenomen in de toeristische pas Helsinki Card.

Interessante details

 • Prijs: ongeveer 9 euro per persoon.
 • Openingstijden: maandag tot zondag van 11.00 tot 19.00 uur.
 • Locatie: Aleksanterinkatu 16-18, Helsinki.

Koop de Helsinki-kaart

9. Museum voor moderne kunst Espoo

EMMA - Espoon modernin taiteen museum|©Tuomo Lindfors
EMMA - Espoon modernin taiteen museum|©Tuomo Lindfors

Hoewel het Museum voor Moderne Kunst eigenlijk niet in Helsinki ligt, maar in Espoo, zo'n 20 kilometer van de Finse hoofdstad, is het een levendige enclave die alle vormen van hedendaagse creativiteit viert. Deze tentoonstelling , die wordt beschouwd als een baken van artistieke innovatie, biedt bezoekers de kans om te genieten van moderne kunst en ook om de op een na grootste stad van Finland te leren kennen.

In de galerijen van het Espoo Museum of Modern Art kun je een collectie schilderijen, beeldhouwwerken, multimedia-installaties en werken van lokale en internationale kunstenaars bekijken. Daarnaast belichten tijdelijke tentoonstellingen vaak de nieuwste artistieke trends en stromingen, waardoor je een frisse en dynamische kijk krijgt op creativiteit op het wereldtoneel.

Een van de meest interessante facetten van het Espoo Museum zijn de culturele evenementen en educatieve activiteiten, die interactieve ervaringen aanmoedigen en gesprekken met kunstenaars, participerende workshops en onafhankelijke filmvertoningen als aanvulling op de tentoonstellingen omvatten.

In elk geval zal dit museum je ook het perfecte excuus bieden om een van de beste rondleidingen vanuit Helsinki te nemen en de prachtige stad Espoo en het belang van haar historische centrum te leren kennen.

Interessante details

 • Prijs: ongeveer 20 euro per persoon.
 • Openingstijden: dinsdag tot zondag van 11.00 tot 17.00 uur.
 • Locatie: Ahertajantie 5, Espoo.

10. Helsinki Kunstmuseum

Helsinki Kunstmuseum|©Isaiah King
Helsinki Kunstmuseum|©Isaiah King

Het Kunstmuseum van Helsinki is niet overbodig alleen omdat het een thema behandelt dat in veel tentoonstellingen in de stad voorkomt. Het is een van de weinige musea in de Finse hoofdstad met een collectie klassieke kunst die perfect combineert met hedendaagse kunstvoorstellingen.

De permanente collecties van het museum omvatten ook galerijen met toegepaste kunst, zodat je een compleet overzicht krijgt van een van de artistieke stromingen die de Finse kunstgeschiedenis hebben gevormd. In de gangen van dit museum worden ook beeldhouwwerken en schilderijen van Europese kunstenaars tentoongesteld.

Tijdelijke tentoonstellingen , variërend van Chinese vazen tot islamitische kunst, zijn ook te zien, waardoor dit museum niet alleen een venster op de plaatselijke cultuur is, maar ook een showcase van de onderlinge verbondenheid van Helsinki als wereldhoofdstad met de rest van de wereld.

Interessante details

 • Prijs: ongeveer 18 euro per persoon.
 • Openingstijden: dinsdag van 10.00 tot 17.30 uur en woensdag tot en met zondag van 11.30 tot 19.00 uur.
 • Locatie: Eteläinen Rautatiekatu 8, Helsinki.