10 dingen om te doen in Helsinki in de zomer

Als je van juni tot september in de Finse hoofdstad bent, mag je de verscheidenheid aan zomerattracties, festivals en activiteiten niet missen - lees verder!

Ana Caballero

Ana Caballero

11 minuten lezen

10 dingen om te doen in Helsinki in de zomer

Seurasaari |©Катя

De zomer in Helsinki bruist van het leven en is het seizoen waar reikhalzend naar wordt uitgekeken, vooral voor wie van het buitenleven houdt en wil genieten van de beste lokale activiteiten. Met aangename temperaturen van 9° tot 21° start de stad het hoogseizoen. Natuurlijk kun je geen extreem warm water verwachten in het midden van een van de koudste landen van Europa, maar je kunt wel profiteren van het bijzondere kenmerk van de beroemde witte nachten. Dit is een fenomeen dat optreedt rond de zomerzonnewende, waardoor het nooit helemaal donker wordt in de stad.

Je hoeft je nauwelijks te vervelen, want er zijn boottochten en uitstapjes naar de belangrijkste lokale eilanden. Als je de bezienswaardigheden in je op wilt nemen, geniet dan van de seizoensgebonden sightseeing bustour die alleen beschikbaar is van mei tot oktober. Natuurlijk kun je de kleurrijke seizoensfestivals bijwonen en de middag doorbrengen in de typische Lippakioski-zomercafés. Wil je het meeste uit je vakantie in Helsinki halen, laat me je dan gidsen door de zomer in Helsinki!

1. Geniet van een speedboottocht door Helsinki

motorboot op het water|©Shaun Smith-Milne
motorboot op het water|©Shaun Smith-Milne

Een speedboottocht in Helsinki is een ideale manier om de zomer te beginnen. Deze spannende activiteit neemt je mee langs de kustlijn van de archipel en laat je iconische bezienswaardigheden zien. Bereid je voor op een glimp van het maritieme fort Suomenlinna, vanuit een perspectief dat je de stervormige muur laat waarderen.

Het is onmogelijk om onverschillig te blijven voor het zeegezicht van de stad, vooral wanneer wonderen zoals de Finse onderzeeër Vesikko en de bekroonde Silo 648 voor je ogen verschijnen. Het koele water van de golven en het constante springen van de boot zullen je polsslag versnellen, waardoor je adrenaline blijft pompen.

Houd er rekening mee dat dit een avontuur op eigen risico is, dus kies voor gecertificeerde en betrouwbare bedrijven en ga niet varen als de golven ruw zijn of als het hard waait. Zorg er ook voor dat je bij deze ervaring een drijfpak, drijfvest en snelheidsbril krijgt, essentiële overlevingsuitrusting.

Deze ervaring kan worden gecombineerd met een helikoptervlucht boven Helsinki, voor het geval je de stad vanuit verschillende perspectieven wilt zien, om de bezienswaardigheden vanaf land en zee te bekijken en te genieten van het vrije uitzicht.

Boek een tocht met een motorboot door Helsinki

2. Ontspan op de eilanden van Helsinki

Kaunissaari|©Polly Balitro
Kaunissaari|©Polly Balitro

Helsinki koestert zich in zijn bevoorrechte geografische ligging in het midden van de Baltische Zee, waar de kustlijn wordt gedomineerd door middeleeuwse landschappen. Sommige hebben zelfs kleine kiezelstranden of zachte zandstranden die om je voeten liggen en je een ontspannende ervaring bieden - bekijk de meest paradijselijke voor dit seizoen!

Vartiosaari

Vartiosaari is een oud eiland in het zuidoosten met een interessante geschiedenis, met anekdotes uit de Vikingtijd die verborgen liggen in de bossen, villa's en tuinen. Het ligt op korte afstand en kan worden bereikt met de tweemaal daagse Suomen Saaristokuljetus veerboot. In de zomer vertrekt hij elke dag, maar als je van plan bent Helsinki in de winter te bezoeken, kun je dat alleen in het weekend doen.

Het unieke landschap van deze locatie wordt in de zomer verfraaid met de komst van de schapen van de Haltiala boerderij, die je kunt zien eten in de velden van het eiland. Aan het einde van het seizoen wordt Vartiosaari Day gevierd met kinderruimtes, live entertainment en culturele activiteiten. Daarnaast kun je in deze tijd van het jaar wandelen op de goed gemarkeerde paden of:

 • Neem een verfrissende duik in de kliffen, die overigens worden omringd door vogels, vleermuizen en andere lokale dieren.
 • Pluk bessen en paddenstoelen, die er in de zomer en herfst in overvloed zijn.
 • Beklim het uitkijkpunt Vartiokallio dat uitzicht biedt over de archipel en nabijgelegen steden zoals Porvoo.

Kaunissaari

Kaunissaari is een eiland in de Sipoo archipel, waarvan de aantrekkingskracht ligt in de open zee. Je kunt een boottocht maken rond Helsinki naar de jachthaven en dan het netwerk van paden volgen dat het eiland met elkaar verbindt. Dit kustgebied heeft een strand, maar het is niet veilig om voorbij de kust te zwemmen. Er zijn andere idyllische opties zoals vissen of paddleboarden om de vogels te bekijken die in juni nestelen.

Dit eiland staat bekend om zijn lokale gastronomie. In de restaurants kun je een sauna-ervaring boeken, koud of warm. Een andere lokale attractie is de zoektocht naar de beroemde orak, een beschermde bedreigde diersoort. Als je nog steeds op zoek bent naar vermaak, kun je in de open lucht kamperen, maar let op: er zijn geen toiletten en het is een wilderniservaring die alleen kan worden gedaan in gemarkeerde gebieden.

Als je van plan bent mee te gaan op de beste excursies vanuit Helsinki, kun je tussen 23:00 en 7:00 uur genieten van de rust op het eiland, wanneer er niet veel toeristen rondhangen. Vermijd in deze periode clandestiene paden en respecteer de natuur.

Seurasaari

Een nabijgelegen eiland dat een aangename omgeving biedt met een verscheidenheid aan entertainmentmogelijkheden in de buitenlucht, maar ook een reis terug in de tijd naar het verleden van de archipel. Hier kun je ontspannen op de prachtige stranden, genieten van een voorstelling in het openluchttheater en een rondleiding nemen door een van de beste musea van Helsinki met tentoonstellingen uit de 18e en 20e eeuw waarin oude boerderijen, molens, schuren en huizen bewaard zijn gebleven.

Het meest bijzondere in de zomer is dat je eekhoorns zult zien, die schaamteloos en dol op plezier zijn en altijd klaar staan om te spelen. Natuurlijk moet je uit voorzorg op een veilige afstand blijven, maar je kunt ze wel voeren volgens de instructies van de rangers.

Suomenlinna

Een uitstapje naar Suomenlinna is een must tijdens je verblijf in Helsinki, vooral in de zomer. Je bent er in minder dan 15 minuten met de veerboot, die van 10.00 tot 18.00 uur vaart. Het strand hier is het beste plan voor een ontspannen zomervakantie, hoewel het maar een kleine, privébaai is waar je wat tijd kunt doorbrengen met spetteren. Ik raad je aan jezelf niet te beperken, het eiland heeft veel te bieden. Te beginnen met het Suomenlinna Museum, waar het model van de laatste Finse onderzeeër wordt bewaard.

Een andere, meer ontspannen mogelijkheid is een boottocht rond Helsinki, om het eiland vanaf de zee te bekijken. Je kunt ook genieten van een picknick aan de kust en de schoonheid van het fort verkennen, waarvan de geschiedenis, vereeuwigd achter de muren en kanonnen, je zal boeien. Bovendien vinden er op het eiland in de zomer culturele evenementen plaats die van jaar tot jaar kunnen verschillen en de meeste attracties zijn alleen tijdens dit seizoen geopend.

Boek een rondleiding door Helsinki en Suomenlinna

3. Ontdek verlaten en gerenoveerde gebouwen tijdens de Helsinki Design Week

Designweek in Helsinki|©Petrikje
Designweek in Helsinki|©Petrikje

De Helsinki Design Week of Helsinki Design Week is een jaarlijks evenement met de beste activiteiten van de stad in het zomerseizoen. Het vindt meestal plaats in september in de nazomer en vroege herfst. Je kunt iconische verlaten gebouwen verkennen en meer te weten komen over het herstel- en renovatieproces van sommige van deze gebouwen. Hun verhaal is interessant en enigszins aangrijpend, want sinds 2005 hebben ze ruimtes teruggewonnen zoals het voormalige douaneloods Tulli-ja pakkahuone en het oude havenpakhuis Jätkäsaari.

Dit lokale programma is uitgegroeid tot een iconische culturele activiteit, die je meeneemt op een interessante zoektocht naar vergeten gebouwen in de stad. In feite biedt het ongeveer 250 evenementen in verschillende delen van Helsinki - niet voor niets is het het grootste designfestival in de Scandinavische landen. Voor sommige moet je je registreren en het is aan te raden om het te combineren met een rondleiding door de plaatselijke architectuur om de meest iconische monumenten te zien die tijdens het festival in het oog springen.

Boek een architectuurrondleiding

4. Tour door de stad met de Helsinki Sightseeing Bus

gele bus|©.carleS
gele bus|©.carleS

De sightseeing bustour in Helsinki is een activiteit die je dit seizoen niet mag missen, want het is een seizoensgebonden tour die alleen van mei tot oktober rijdt. Als jij een van die reizigers bent die graag verdwaalt in de straten van een onbekende stad, aarzel dan niet om te profiteren van het mooie weer en de langere dagen in de Finse hoofdstad. Aan boord van deze raadselachtige dubbeldekker kun je bezienswaardigheden ontdekken en profiteren van het 360° uitzicht dat je niet onverschillig zal laten.

Bovendien kun je genieten van ongeveer 19 gratis haltes, waar je kunt in- en uitstappen zolang het ticket actief is. Over het algemeen kun je kiezen tussen een geldigheidsduur van 24 of 48 uur om comfortabel in je eigen tempo te reizen. Andere voordelen van deze tour zijn gratis WiFi, een audiogids om je te helpen de stad te leren kennen en airconditioning zodat je niet in de hitte zit te baden. Deze tour is ideaal als je van plan bent om minstens 3 dagen in Helsinki te blijven en kan worden gecombineerd met de lokale boottours.

Hier zijn enkele van de bezienswaardigheden die je kunt zien:

 • Regeringspaleis, de officiële residentie van de president van Finland.
 • Zweeds Theater, een prachtig theater met verschillende culturele programma's in het Zweeds, Fins en Engels.
 • Kiasma Museum: een van de beste musea in Helsinki met hedendaagse kunstcollecties. De toegang is inbegrepen bij de Helsinki Card, die je toegang geeft tot verschillende attracties in de hoofdstad.

Boek een sightseeing bustour

5. Leer de stad per fiets kennen

helsinki fiets|©Michael W Andersen
helsinki fiets|©Michael W Andersen

De stad krijgt een unieke uitstraling in de zomer, dus veel mensen huren een fiets om de stad te verkennen. Er zijn apps die audiogidsen of begeerde routes bieden, evenals een realtime kaart zodat je niets mist. Over het algemeen kun je profiteren van de speciale fietspaden en genieten van de frisse lucht die zo kenmerkend is voor de Scandinavische landen.

In de zomer kan het een geweldige manier zijn om optimaal te profiteren van het mooie weer en het extra zonlicht dat je de mogelijkheid geeft om langer te fietsen. Natuurlijk kun je ook stedelijke paden verkennen en in beweging blijven tijdens je vakantie. Daarnaast zijn Finnen dol op motorsport en milieuvriendelijk vervoer, iets wat je tijdens je bezoek zult ontdekken.

Deze tour is seizoensgebonden en is mogelijk van april tot oktober tegen betaalbare prijzen. Je kunt de steden, eilanden, bossen en kustgebieden verkennen. Je kunt op eigen houtje genieten van een fietsvakantie in Helsinki, maar als je een zorgvuldig geplande route wilt, kun je je aansluiten bij de beste lokale tours. Een persoonlijke tour kan een goede optie zijn om te profiteren van de privacy, exclusiviteit en kennis van een professionele gids.

Doe mee aan een privétour door Helsinki

6. Profiteer van buitenactiviteiten in Helsinki

Botanische tuin in het Kaisaniemi Park.|©From Manhattan to Havana
Botanische tuin in het Kaisaniemi Park.|©From Manhattan to Havana

Voor zwoele zomerdagen gaat er niets boven de buitenlucht. Er zijn mogelijkheden voor alle smaken en leeftijden, waar je wordt omringd door natuurlijke schoonheid en de beste activiteiten in Helsinki. Hier zijn de must-visit opties voor dit seizoen:

 • Kunstdistrict: de levendige energie van Helsinki wordt versterkt in de kleurrijke straten van dit gebied, dat kunst tot leven brengt en gevuld is met muurschilderingen, kunstgalerieën en opvallende tentoonstellingen.
 • Helsinki Zoo in Korkeasaari: Deze dierentuin is een must-see, want het geld van de entreegelden wordt gebruikt om bedreigde diersoorten te beschermen. Hier kun je dieren per continent en beschermingscentra bekijken. De toegangsprijs begint bij 20 euro.
 • Botanische tuin van Kaisaniem: deze tuin valt op door de frisse lucht die je kunt inademen tussen de planten en bloemen, en soms worden er openluchtconcerten en -festivals georganiseerd.
 • Helsinki Canal Cruise: een ontspannende activiteit waarbij je rond het eiland Korkeasaari, de Straat Hevossalmi, het eiland Villinki, het eiland Vartiosaari, het zeefort Suomenlinna en het eind 19e-eeuwse Degerö-kanaal vaart. Aan boord verrijkt het commentaar van de audiogids de ervaring.

Boek een Helsinki Rondvaart

7. Bezoek de festivals van Helsinki

Flow festival Helsinki|©pedroko_75
Flow festival Helsinki|©pedroko_75

Zomerkleuren staan in contrast met energieke evenementen, dus het is geen verrassing dat het aanbod van festivals en buitenactiviteiten tijdens dit seizoen aanzienlijk toeneemt. De meeste evenementen die in deze tijd van het jaar plaatsvinden, draaien om muziek:

 • Art Festival of Helsinki Festival: wordt elk jaar aan het einde van het seizoen gehouden en omvat optredens van het plaatselijke orkest, hedendaagse muziekshows en andere culturele evenementen.
 • Flow Festival: Van folk tot indie, je kunt genieten van verschillende muziekgenres en een gevarieerd artistiek programma.
 • World Village Festival: Dit gratis festival vindt plaats tussen mei en juni in de dorpen van Helsinki.

8. Mis het Midzomerfestival niet

Midzomer in Seurasaari, Helsinki|©Ninara
Midzomer in Seurasaari, Helsinki|©Ninara

Midzomer is een jaarlijkse astronomische gebeurtenis die op 21 juni in heel Finland plaatsvindt. Het vindt plaats wanneer de zon op haar hoogste punt staat en er meer licht is dan op enige andere dag van het jaar, en men gelooft zelfs dat het een poort naar de natuur is die een nieuw begin inluidt.

In de hoofdstad vind je tal van activiteiten en een levendige sfeer. Het hoogtepunt is echter Midzomerdag in Finland. Vroeger vond deze plaats op 23 juni, maar sindsdien is het samengevoegd tot één groot feest.

Op deze dag wordt het helemaal niet donker, wat het festival een speciale charme geeft en het een van de leukste dingen maakt om te doen in Helsinki om de zomer mee in te luiden. Over het algemeen worden er vreugdevuren of kokko's aangestoken om boze geesten af te weren, terwijl anderen ervoor kiezen om te ontspannen in de typische sauna's en te wachten op de middernachtzon.

Bereid ook je beste pak voor, want misschien kom je wel op een bruiloft. Veel koppels kiezen ervoor om zowel in het openbaar als privé te trouwen, om te profiteren van de magie van de zonnewende.

9. Bezoek Lippakioski, de beroemde zomercafés van Helsinki

Lippakioski|©Harri_1970
Lippakioski|©Harri_1970

In de zomer duiken de beroemde zomercafés of Lippakioski op, gekenmerkt door kleine kiosken die al sinds de jaren 1920 een traditie zijn. Ze zijn te herkennen aan de houten kraampjes waar traditioneel snoep en frisdrank worden verkocht. Je vindt ze in verschillende schilderachtige gebieden zoals Arabia, Hakaniemi en Harju. Er zijn ten minste 19 opties in de stad, dus er is geen excuus om niet snel een stop te maken en de lokale tradities te verkennen.

Dit is een van de leukste dingen om dit seizoen in Helsinki te doen, omdat er de afgelopen jaren andere kioskformules zijn ontstaan. Bijvoorbeeld de R-kioski, een nationale keten die het oude formaat heeft behouden en vooral kranten, eten en drinken verkoopt.

Er zijn ook eetkiosken waar ik je aanraad om de Grillimakkara-worstjes te proberen of bakkerijkiosken om de beroemde Korvapuusti-kaneelbroodjes te proberen. Als je liever ergens zit waar het wat gezelliger is, zijn de Moomin themacafés ideaal, omdat ze geïnspireerd zijn op het stripboek van de Finse schrijfster Tove Jansson.

10. Leef je uit in het pretpark Linnanmäki in Helsinki

Linnanmäki, Helsinki.|©Visa Kopu
Linnanmäki, Helsinki.|©Visa Kopu

Linnanmäki is een populair zomerpretpark dat alleen open is van april tot september. Het park bestaat al bijna een eeuw, met een verleidelijk aanbod voor alle leeftijden. Geniet van de adrenalinekick op de draaimolens, treinritten, turbulente achtbanen en interactieve zones voor kinderen. Andere entertainmentopties zijn shows, theatervoorstellingen, schietspellen en souvenirstalletjes.

In september kun je profiteren van het iik!week Horror Festival, waar een spookachtige sfeer hangt die geschikt is voor 15-plussers. Ik raad je aan je verkleed te kleden om bij het thema te blijven, en vergeet niet dat de toegangsprijs vanaf 47 euro begint.