Murano en Burano Dagtrips vanuit Venetië

Deze twee kleurrijke eilandjes maken je reis naar Venetië compleet met extra charme en contrasterende architectuur. Hier lees je hoe je ze kunt bezoeken

Vicky Del Moral

Vicky Del Moral

8 minuten lezen

Murano en Burano Dagtrips vanuit Venetië

Zonsondergang op een kanaal in Burano | ©Fabio Mangione

Als je meerdere dagen in Venetië verblijft, raad ik je ten zeerste aan om een halve dag uit te trekken voor een bezoek aan de andere belangrijkste en mooiste eilanden van de Venetiaanse lagune: Murano, Burano en Torcello.

De meest complete optie

Murano, Burano en Torcello eilanden dagtocht vanuit Venetië

Verken Murano, Burano en Torcello en bezoek een glasblazerij.

Bezoek deze mythische eilanden met een deskundige gids en leer interessante feiten over hun monumenten en straten. Bezoek een glasfabriek en sta versteld van het talent van de ambachtslieden.

Deze excursie van 4,5 uur vanuit Venetië is een ideale gelegenheid om deze prachtige eilanden te bezoeken en hun hoekjes en charmes te leren kennen. Je reist met een gedeelde boot, als een echte local.

Samen met de gids die je tijdens de excursie begeleidt, bezoek je monumenten zoals de kathedraal van Torcello (de eerste kathedraal van Venetië). Daarna bezoek je een glasblazerij en kijk je hoe de ambachtslieden het glas bewerken.

In Burano kun je de kleurrijke vissershuizen en hun traditionele kantwerk bewonderen, dat je ook in de winkel kunt kopen om mee naar huis te nemen als souvenir.

Aanbevolen als... je het meeste uit je verblijf in Venetië wilt halen en geïnteresseerd bent in de omgeving en de glasblaastraditie.


Rondleiding van een halve dag door Murano, Burano en Torcello

Duivelsbrug, eiland Torcello| ©Graeme Churchard
Duivelsbrug, eiland Torcello| ©Graeme Churchard

Als je meer tijd hebt om de omgeving van Venetië te bezoeken, raad ik je deze Engelstalige rondleiding aan om niet alleen Murano te bezoeken, maar ook de prachtige eilanden Burano en Torcello voor een heel goedkope prijs, vanaf € 25. Met deze halve dag excursie(4,5 uur) aan boord van een cruiseschip en vertrek in de ochtend of in de middag vanuit Venetië ontdek je:

 • Murano. Je leert meer over de geschiedenis van deze prachtige stad en geniet van een demonstratie van het maken van verschillende voorwerpen op basis van het beroemde glas tijdens een bezoek aan een traditionele fabriek.
 • Torcello. Op dit oude eiland bezoek je de oude Troon van Attila, de Duivelsbrug en de Kerk van Santa Fosca.
 • Burano. Je bezoekt dit fotogenieke en prachtige eiland bezaaid met kleurrijke huizen en charmante winkeltjes met handgemaakt kant.

Boek een excursie naar Murano, Burano en Torcello

Bezoek aan een glasfabriek in Murano met demonstratie glasblazen

Ambachtelijke bewerking van Murano-glas| ©Frenjamin Benklin
Ambachtelijke bewerking van Murano-glas| ©Frenjamin Benklin

Dit is de voordeligste manier om te ontdekken hoe het beroemde Murano-glas wordt bewerkt. Deze activiteit omvat een glasblazendemonstratie van een half uur in het Engels. Je moet wel op eigen gelegenheid naar Murano en dan terug naar Venetië, aan boord van een van de vele vaporetto's die de reis meerdere keren per dag maken (je kunt een Venetiaanse vervoerspas krijgen waarin de reis naar Murano en andere nabijgelegen eilanden is inbegrepen).

Wat je in de fabriek gaat doen

 • Begrijp waarom glas van het eiland Murano wordt beschouwd als het beste handgemaakte glas ter wereld.
 • Je ontdekt de geschiedenis van deze eeuwenoude kunst met een demonstratie van een meester-ambachtsman die laat zien hoe gesmolten glas wordt gevormd door een combinatie van hitte, blazen en beeldhouwtechnieken.
 • In de expositiehal van de fabriek zie je niet alleen de oorsprong, maar ook kunstwerken gemaakt van Murano-glas.
 • Je krijgt 20% korting op de aankoop van een voorwerp gemaakt van authentiek Murano-glas.
 • Je neemt een klein glazen souvenir mee naar huis.

Boek een bezoek aan Murano met demonstratie glasblazen

Privé-excursie op een typisch Venetiaanse motorboot door Murano, Burano en Torcello

Kerk van Santa Fosca, eiland Torcello| ©Graeme Churchard
Kerk van Santa Fosca, eiland Torcello| ©Graeme Churchard

Dit is de meest complete en gepersonaliseerde excursie van allemaal, en ook de duurste, want het omvat een privétour van een halve dag langs de eilanden Murano, Burano en Torcello met pick-up vanaf uw hotel en privétocht aan boord van een typische Venetiaanse motorboot.

Je krijgt een rondleiding in het Engels om de drie belangrijkste eilanden van de Venetiaanse lagune te bezoeken: Burano, Torcello en Murano, met een bezoek aan een ambachtelijke glasfabriek met een demonstratie van hoe Murano-glas wordt bewerkt door een meester-glasblazer, de ingang van de Basiliek van Santa Maria en San Donato en een rondleiding door de buitenkant van de 17e-eeuwse kerk van St. Peter Martyr.

Vicky's Traveller Tip

Als je een souvenir van Murano-glas wilt kopen, vergelijk dan de prijzen in de winkels of koop het in Burano, dat is meestal goedkoper.

Privérondleiding door Murano per watertaxi met demonstratie glasblazen en ophalen bij het hotel

Boottochten langs de kleurrijke kanalen van Burano
Boottochten langs de kleurrijke kanalen van Burano

Als je het eiland Murano op een meer complete, comfortabele en persoonlijke manier wilt bezoeken, kies dan voor deze privétour met hotel pick-up en watertaxirit over het Canal Grande. Je doet de hele tour met een professionele gids in het Engels en je leert de meest iconische bezienswaardigheden van Venetië kennen in een totaal exclusieve ervaring.

Wat je gaat doen in Murano:

Je bezoekt het historische centrum hand in hand met je gids en ziet bezienswaardigheden zoals de 7e-eeuwse Basiliek van St. Maria en St. Donatus, met drie beuken en een apsis in Byzantijnse stijl, waar de overblijfselen van St. Donatus, bisschop van Ebria, en de vermeende overblijfselen van de draak die hem doodde, zijn ondergebracht, plus een aantal prachtige polychrome marmeren mozaïeken met allegorische voorstellingen van dieren en geometrische motieven

. Je bezoekt een traditionele Murano glasfabriek, de Vetreria Artistica Colleoni, met een demonstratie van het maken van twee glazen voorwerpen door een meester-ambachtsman, een traditie die teruggaat tot 1291.

Je krijgt 20% korting en neemt deel aan een merkwaardige Assepoester-achtige activiteit waarbij je een glazen schoen past die lijkt op die van de sprookjesprinses. Als de schoen jouw maat blijkt te zijn, neem je hem als souvenir mee naar huis.

Houd er rekening mee dat deze tour eindigt in Murano, dat wil zeggen dat het watertaxiticket terug naar Venetië niet is inbegrepen, dus je zult een van de vaporetto's moeten nemen die de reis maken van Murano naar verschillende punten in Venetië, zoals San Marco, het treinstation en Fondamente Nove (kijk hoe ze werken op hun officiële website).

Routebeschrijving

 • Canal Grande
 • Vetreria Artiestica Colleoni
 • Kathedraal van Murano Santi Maria e Donato
 • Wandeling op het eiland Murano

Boek een excursie naar Murano, Burano en Torcello

Hoe kom ik bij Murano en Burano vanuit Venetië?

Zonsondergang in Burano
Zonsondergang in Burano

Het is heel eenvoudig om vanuit Venetië naar de mooiste en belangrijkste eilanden van de Venetiaanse lagune, Murano, Burano en Torcello, te gaan dankzij een van de georganiseerde excursies die ik heb genoemd of op eigen gelegenheid met het openbaar vervoer over water van de stad, de vaporetto.

Je kunt een van de vaporettoboten nemen die zeer regelmatig vanuit Venetië vertrekken, elke 20 minuten, en Murano, Burano en Torcello in ongeveer een half uur bereiken. De vaporetto vertrekt vanaf de halte Fondamente Nove en heeft verschillende lijnen, maar ik raad aan om nummer 12 te nemen omdat deze op dezelfde route stopt bij Murano en Burano.

Prijzen van de vaporetto

De prijs van een enkele reis van een uur met de vaporetto is 6,5 euro, dus als je dit vervoermiddel gaat gebruiken om je door Venetië en het omliggende gebied te verplaatsen, raad ik je aan om een van de vervoerskaarten van de stad aan te schaffen.

Deze kaarten bevatten toegang tot alle vaporetto's die in Venetië en de nabijgelegen eilanden varen, met nachtritten op het Canal Grande, toegang tot andere interessante wijken zoals Dorsoduro en zelfs alle bussen naar Lido, voor een veel gunstigere prijs, omdat je betaalt voor hele dagen onbeperkt gebruik. De prijzen van de Venice transport cards, die gebruikt kunnen worden van 4.30 tot 12.30 uur, zijn:

 • 1 dag: 20,00€.
 • 2 dagen: 30,00
 • 3 dagen: 40,00
 • 7 dagen: 60,00

Boek je vervoerspas in Venetië

Waarom het de moeite waard is om Murano, Burano en Torcello te bezoeken

Murano| ©Dimitris Kamaras
Murano| ©Dimitris Kamaras

Murano

Op het eiland Murano kun je door een gezellig en authentiek stadje slenteren langs prachtige grachten, straatjes en unieke winkeltjes, waar je de verscheidenheid aan glazen voorwerpen ontdekt die de glazen ambachtslieden kunnen maken.

Precies zien hoe ze deze unieke stukken maken in een van de vele fabrieken in het centrum van het eiland is een van de essentiële dingen om te doen in Murano, dankzij demonstraties van glasmeesters die deze traditie in ere houden die de stad tussen 1400 en 1500 zo welvarend maakte als het centrum van de glasproductie in Europa.

Je kunt op elke dag naar Murano gaan, hoewel je zaterdag beter kunt vermijden, want dan zijn de glasblazerijen meestal gesloten. De kerken Santa Maria e San Donato en San Pietro Martir zijn ook een must-see in Murano.

Torcello

Torcello is het oudste eiland in de Venetiaanse lagune en dateert uit de 5e en 6e eeuw. Deze stad heeft een groot historisch erfgoed, vol met sierlijke gebouwen waaronder de paleizen, zoals de oude Troon van Attila.

De beroemde Duivelsbrug bewaart het uiterlijk van de oude Venetiaanse bruggen en de kerken, zoals de kathedraal van Santa Maria Assunta, gesticht in de 7e eeuw, en de overblijfselen van de doopkapel in de kerk van Santa Fosca, een prachtig voorbeeld van Byzantijnse kunst en gelegen aan het centrale plein van Torcello.

Burano

Dit pittoreske stadje met niet meer dan 4.000 inwoners is beroemd om zijn koekjes, zijn gewaardeerde zeevruchten, voor de productie van het beste kantwerk van Europa, een traditie die teruggaat tot de 16e eeuw, en voor zijn kleurrijke vissershuisjes. Volgens de legende schilderden de zeelieden elk huis in een andere kleur zodat ze het op mistige dagen van hun boten en in de verte konden onderscheiden.

Als je het kant van Burano wilt bewonderen, ga dan naar een van de vele plaatselijke winkels en ambachtelijke kraampjes op het centrale plein, Piazza Baldassare Galuppi, en bezoek het museum van de oude Kantschool. Burano heeft geen grote attracties, afgezien van de licht scheve klokkentoren van de kerk van San Martino Vescovo, die je overal op het eiland kunt zien, maar alleen al om door de charmante straatjes te slenteren is het een bezoek waard.

Boek een reis naar Murano, Burano en Torcello

Andere interessante activiteiten

Detail van de San Marco Basiliek in Venetië| ©Timoune Aracama
Detail van de San Marco Basiliek in Venetië| ©Timoune Aracama

Als je de geschiedenis en kunst van de belangrijkste monumenten van de stad en de kleine eilanden van Venetië wilt ontdekken, mag je de toegang tot het Dogenpaleis en een bezoek aan de Basiliek van San Marco niet missen. Mis ook zeker niet het indrukwekkende San Marcoplein of een van de meest iconische activiteiten in de stad: de gondeltochten door de kanalen van Venetië.

Hier zijn mijn artikelen over het onderwerp zodat je alle details kunt bekijken: Doge's Palace tickets in Venetië: beste opties, snelle toegang, rondleidingen en meer, San Marco Basilica tickets in Venetië: alle informatie die je nodig hebt y Gondelritten Tickets.

Boek een excursie naar Murano, Burano en Torcello