Dagtrips en Excursies vanuit Venetië

Als een van de meest bezochte bestemmingen in Europa en de wereld, biedt La Serenissima de meest gevarieerde ervaringen. Hier is een compilatie van de meest interessante, zodat je er zoveel mogelijk in je reisroute kunt opnemen.

Katherine Betances

Katherine Betances

10 minuten lezen

Dagtrips en Excursies vanuit Venetië

Canal Grande, uitzicht op de Accademia di Belle Arti di Venezia en de Basilica di Santa Maria | ©Israel Ferrera

Venetië is echt een unieke stad, die op de bucketlist van elke reisliefhebber staat, er is zoveel te zien en te doen in Venetië. Daarom is een excursie of rondleiding zeker de beste beslissing die je kunt nemen om het meeste uit je verblijf te halen en niets interessants te missen. Hier is een lijst met mijn persoonlijke favorieten in de hoop dat ze je zullen inspireren om een geweldige vakantie te hebben.

1. Tour naar Murano en Burano vanuit Venetië

Zonsondergang op een kanaal in Burano| ©Fabio Mangione
Zonsondergang op een kanaal in Burano| ©Fabio Mangione

Deze tour is de ideale keuze voor wie drie dagen of langer in Venetië op vakantie is, omdat je de traditionele eilanden Murano en Burano kunt zien, ten noorden van de lagune en al eeuwenlang beroemd om hun verfijnde vakmanschap.

Wat zie je tijdens deze tours?

Je krijgt de waardevolle gelegenheid om het eiland Murano te bezoeken, met zijn wonderbaarlijke glasindustrie; daarnaast zie je het eiland Burano, beroemd om zijn kantwerk en kleurrijke huizen; de gastronomie van Burano is al even spectaculair. Sommige reisopties omvatten ook een bezoek aan het eiland Torcello vanaf Burano, beroemd omdat dit het eerste bewoonde eiland in de lagune was.

Interessante details

 • Duur van de excursie: Dit kan variëren afhankelijk van het bedrijf dat u inhuurt en de route, maar u moet minstens 3 uur reserveren voor dit type excursie. Als u een langere reis plant, kunt u kiezen voor een volledige dagtocht naar de eilanden en ze grondig leren kennen.
 • Prijs: Je vindt verschillende excursies naar Murano en Burano vanuit Venetië, met opties voor hogere prijzen en meer algemene opties, met prijzen vanaf €30 per persoon.

Boek je excursie naar Murano en Burano

2. Nachtelijke rondleiding door het mysterieuze Venetië

Venetië bij nacht| ©Luca Sartoni
Venetië bij nacht| ©Luca Sartoni

Wie graag luistert naar intrigerende verhalen, bovennatuurlijke legendes en griezelige verhalen zal dit een fascinerende ervaring vinden. Onder begeleiding van een deskundige gids kun je een wandeling maken door smalle steegjes en labyrinten terwijl je geheimen en spookverhalen hoort die zelden in boeken worden verteld.

Wat zie je tijdens deze rondleidingen?

Deze tour neemt je mee door de wijken Castello en Cannaregio om verontrustende verhalen te horen over de voormalige leiders van Venetië, haar meest opmerkelijke burgers. Leer ook het Rialto-gebied kennen, ooit het belangrijkste winkelgebied van het hele eiland. Sommige alternatieven combineren de ervaring met een stop voor een aperitivo bij een bacari.

Interessante details

 • Duur van de tour: De gemiddelde tijd is 1,5 uur. Deze tour vindt altijd plaats bij zonsondergang of zonsondergang en is dus perfect te combineren met andere opties.
 • Prijs: Ongeveer 25€.

Boek een verborgen Venetië tour

3. Gondeltocht met serenade

Gondeltocht op de Rialtobrug| ©Damiano Baschiera
Gondeltocht op de Rialtobrug| ©Damiano Baschiera

Waar anders ter wereld kun je genieten van een soortgelijke ervaring? Ik denk niet dat er iets traditionelers is dan een gondelvaart over het water van het Canal Grande. Het is echt zonde om naar Venetië te reizen en niet van deze ervaring te genieten. Venetiaanse gondeliers nemen je mee op een gedeelde gondelvaart over het water van de lagune in gondels die plaats bieden aan maximaal 6 personen; je kunt de gondel ook huren voor privégebruik.

Wat zie je tijdens deze tochten?

De gondeltocht wordt gecombineerd met een rondleiding door het Canal Grande van Venetië om de architectonische juweeltjes te bewonderen die door de geschiedenis heen langs deze belangrijke commerciële verkeersader zijn gebouwd. Daarnaast zal een getalenteerde zangeres de meest romantische Venetiaanse ballades voor je ten gehore brengen.

Interessante details

 • Duur van de tour: Dit zijn meestal korte tours, maar je moet rekening houden met ten minste 30 minuten voor de reis plus de tijd die nodig is om bij het ontmoetingspunt te komen.
 • Prijs: Serenaded gondeltochten zijn beschikbaar vanaf €30 per persoon, als je een gondel nodig hebt voor privégebruik zul je een hogere prijs moeten betalen.

Boek uw gondelvaart

4. Maak een wandeling door de straten van Venetië.

San Marcoplein| ©Toa Herftiba
San Marcoplein| ©Toa Herftiba

Een professionele gids neemt een kleine groep toeristen mee langs de belangrijkste schatten van de stad; deze rondleidingen vinden meestal overdag plaats om de prachtige architectuur van de Venetiaanse gebouwen in detail te bewonderen.

Wat zie je tijdens deze rondleidingen?

Tijdens dit type rondleiding worden architecturale juweeltjes en belangrijke Venetiaanse monumenten verkend. De route kan variëren afhankelijk van het bedrijf dat je kiest in te huren, maar sommige alternatieven omvatten: Rondleiding over het San Marcoplein, stop om het Casa di Marco Polo te zien, uitzicht op de Basiliek van Santa Maria della Salutte, langs het Teatro La Fenice, de Basilica dei Santi Giovanni e Paolo, ect.

Interessante details

 • Duur van de tour: Je moet ten minste een uur van je reisschema reserveren voor deze tour. In combinatie met andere alternatieven zoals een gondeltocht kan de tour worden uitgebreid tot ongeveer drie uur.
 • Prijs: Afhankelijk van de duur en de route van de stops in de tour kan de initiële prijs variëren tussen €30 en €60.

Boek een privétour door Venetië

5. Legendarisch Venetië: bekijk de San Marco Basiliek en het Dogenpaleis

Ingang tot de Basiliek van San Marco| ©Mark Huguet
Ingang tot de Basiliek van San Marco| ©Mark Huguet

Een deskundige gids over de architectuur en geschiedenis van Venetië neemt een kleine groep toeristen mee om twee van de meest weelderige juwelen van de Venetiaanse architectuur te zien: het Dogenpaleis en de Basiliek van San Marco. Als je geïnteresseerd bent in kunst, geschiedenis of architectuur, is dit een tour die je niet mag missen. Het beste deel? Als je een rondleiding met gids huurt, hoef je niet in de rij te staan voor de ingang en kun je de rondleiding binnen heel snel doen. Ideaal voor wie maar een dagje in Venetië is.

Wat zie je tijdens deze rondleidingen?

Je krijgt de kans om het interieur van het Dogenpaleis met al zijn geheimen te zien, evenals het interieur van de Basiliek van San Marco met al zijn prachtige schatten die lang geleden uit andere landen en tijden zijn meegenomen.

Interessante details

Boek een rondleiding over het San Marcoplein en de Basiliek

6. Excursie naar de Dolomieten en het bergdorp Cortina

Met zoveel architectonische en culturele rijkdom die de stad Venetië te bieden heeft, wil je misschien ontsnappen aan de massa's toeristen en je een dag afzonderen van de natuur. Een echte aanrader is een excursie naar het Dolomietengebergte, waar je idyllische landschappen, spectaculaire meren en charmante dorpjes kunt bewonderen.

Wat zie je tijdens deze excursie?

Met een chauffeur-gids in een kleine groep ontdek je het perfecte landschap op een ansichtkaart: de indrukwekkende rotsen die bekend staan als de Drie Toppen van Lavaredo, het ontspannende Lago di Misurina of het prachtige alpendorp Cortina D'Ampezzo.

Interessante details

 • Duur van de excursie: Ongeveer 9 uur
 • Prijs: Vanaf 166 euro inclusief vervoer in een minibus met chauffeur-gids.

Boek een excursie naar de Dolomieten

7. Een dagtocht om de regio Padua te ontdekken per cruiseschip.

Rondreizen door Padua| ©Gary Bembridge
Rondreizen door Padua| ©Gary Bembridge

Als je vijf of meer dagen in Venetië verblijft, is een van de activiteiten die je in je reisschema moet opnemen een cruisebezoek aan de stad Padua. Padua ligt in de regio Veneto, heeft een prachtig historisch centrum en ligt slechts 38 km naar het westen. De bestemming is een favoriet dagje uit voor de inwoners van Venetië.

Wat zie je tijdens deze excursies?

Excursies van dit type bestaan uit een cruise langs de Riviera del Brenta; het idee is om toeristen niet alleen naar de eindbestemming in Padua te brengen, maar ze ook de hoogtepunten onderweg te laten zien. Hoewel het enigszins kan veranderen afhankelijk van het bedrijf dat je inhuurt, zijn enkele stops die in je trip kunnen worden opgenomen: Villa Foscari, het Nationaal Museum en de tuinen van Villa Pisani, het historische centrum van Padua.

Interessante details

 • Duur van de tour: De complete tour inclusief de terugreis naar het centrum van Praag duurt 9 tot 10 uur. Voor deze tour moet je een hele dag reserveren, dus het is ideaal als je meerdere dagen in Venetië bent.
 • Prijs: Dit type ervaring is meestal beschikbaar vanaf €100, de prijs is inclusief vervoer en in de meeste gevallen inclusief toegang tot de tuinen en paleizen op de route van de tour.

Boek een tour vanuit Venetië

8. Bekijk het platteland buiten Venetië

Proeven van Prosecco wijn| ©Melissa Wang
Proeven van Prosecco wijn| ©Melissa Wang

Maak een tour door de wijnstreek net buiten Venetië. Een lokale wijnexpert neemt de groep mee van het centrum van La Serenissima naar het hart van het platteland om de schoonheid van de landschappen, de prachtige wijngaarden en het proces van het maken van deze heerlijke drank in je op te nemen.

Wat zie je tijdens deze rondleidingen?

Geniet van proeverijen en leer het stap-voor-stap-proces van het maken van prosecco, de lokale naam voor de beroemde Italiaanse mousserende wijn. De ervaring is inclusief toegang tot de wijngaarden, proeverijen in de kelders en een bezoek aan een lokaal restaurant tijdens de lunch.

Interessante details

 • Duur van de excursie: Met een gemiddelde duur van 6-7 uur moet je een dag uittrekken voor dit avontuur. Excursies van dit type beginnen meestal vroeg in de ochtend vanaf een belangrijk ontmoetingspunt in Venetië, zoals het San Marcoplein, op weg naar de Italiaanse wijngebieden Valdobbiadene Conegliano.
 • Prijs: Dit type ervaring is beschikbaar vanaf €130 per deelnemer.

Boek een tour vanuit Venetië

9. Venetiaanse gastronomische tour: Rialtomarkt en proeverij

Rialto Vismarkt| ©VeneciaU
Rialto Vismarkt| ©VeneciaU

Het is onmogelijk om Venetië te verlaten zonder te genieten van de fantastische gastronomie. Tijdens dit type excursie neemt een gids, een expert in Italiaanse gastronomie, een kleine groep toeristen mee naar de Rialtomarkt, terwijl hij de gastronomische traditie van de Serenissima verkent. Begeleid deze ervaring met historische feiten en geheime plekjes die meestal niet in reisgidsen staan.

Wat zie je tijdens deze tours?

Naast het bekijken van de beroemde Rialtomarkt en de merkwaardige architectuur, krijg je de kans om verschillende proeverijen te proberen in restaurants en bars die hoog aangeschreven staan bij de lokale bevolking; Italiaanse wijnen zijn vaak inbegrepen als onderdeel van de ervaring.

Interessante details

 • Duur van de tour: Dit kan enigszins variëren afhankelijk van het bedrijf dat je inhuurt, maar ik raad aan om een minimum van 2,5 uur te boeken voor deze tour; sommige kunnen tot 3,5 uur uittrekken voor de totale tour.
 • Prijs: Wanneer verschillende bars en restaurants zijn inbegrepen, betaal je ongeveer €90 voor deze ervaring.

Boek een food tour door Venetië

10. Doe de alternatieve Venetië tour

Op het platteland van Barnaba| ©Didier Descouens
Op het platteland van Barnaba| ©Didier Descouens

Als je eenmaal het klassieke Venetië hebt ervaren, inclusief een rondvaart over het Canal Grande, een bezoek aan het Dogenpaleis, het Piazza en de San Marco Basiliek, is de volgende stap een alternatieve Venetië tour om de pareltjes van architectuur en geschiedenis te ontdekken die je niet ziet tijdens de meer conventionele sightseeing tours. Het is een ideale aanvulling als je een vier- of zevendaagse vakantie in Venetië doorbrengt.

De meeste bedrijven die dit soort rondleidingen aanbieden, maken gebruik van autochtone Venetiaanse gidsen, met enige specialisatie in kunst, architectuur en/of geschiedenis, en de gidsen spreken meestal ten minste twee talen: Engels en Italiaans. Voordat je boekt, kun je de beschikbaarheid van Engelssprekende gidsen controleren als de tour dit niet vermeldt.

Wat zie je tijdens deze tours?

Je tourprogramma omvat een rondleiding langs de verborgen juweeltjes van Venetië en hoewel de route kan veranderen afhankelijk van het bedrijf dat je kiest, kun je verwachten dat je een aantal van de volgende bestemmingen te zien krijgt: Een bezoek aan het platteland van Barnaba, kennismaking met de meer artistieke kant van Venetië in de wijk Dorsoduro met zijn palazzo's, mooiste kerken en musea.

Interessante details

 • Duur van de tour: Afhankelijk van de route van je reis kan het zijn dat je meer tijd nodig hebt, maar als algemene regel duurt dit soort ervaring gemiddeld ongeveer 2 uur, altijd beginnend vanaf een bekend punt in het gebied rond het Canal Grande.
 • Prijs: De meer gespecialiseerde historische tours zijn over het algemeen ook iets duurder, je kunt een gemiddelde prijs van €30 verwachten voor deze ervaring.

Boek een rondleiding door Venetië

11. Doe een Joodse Getto Tour in Venetië

Basiliek Santa Maria della Salute| ©Jorge Franganillo
Basiliek Santa Maria della Salute| ©Jorge Franganillo

Verken Venetië ver weg van de drukte met een rondleiding door de Joodse wijk La Serenissima. Gelegen in de wijk Cannaregio staat het bij de lokale bevolking bekend als il Ghetto. De Joden die vanaf de 16e eeuw in Venetië aankwamen, werden gedwongen zich in dit gebied te vestigen, dat ooit enigszins van de rest van de stad was afgescheiden door grote kanalen. Nu, eeuwen later, heeft het gebied een bijzondere architectuur en charme die het zeker onderscheidt van de rest van wat je in Venetië vindt.

Wat zie je tijdens deze tours?

Een plaatselijke gids geeft je een diepgaand inzicht in de wijk Cannaregio, de geschiedenis en de evolutie ervan; afhankelijk van de tour die je kiest, kan een kleine proeverij van lokaal straatvoedsel zijn inbegrepen. Alle excursies van dit type bevatten een verplichte stop bij de Joodse synagogen en een bezoek aan de majestueuze Basilica Santa Maria della Salute. Vanuit de wijk Cannaregio is het mogelijk om de Basiliek van San Marco vanuit een ander perspectief te zien, dus neem je camera mee om foto's te maken.

Interessante details

 • Duur van de tour: Deze kan variëren afhankelijk van het bedrijf dat je inhuurt. De minimale tijd die nodig is om Cannaregio en haar geheimen te leren kennen is twee uur, langere tours kunnen tot 4 uur duren.

 • Prijs: Dit soort ervaringen wordt gedaan in kleine groepen toeristen, dus de prijs ligt rond de €80 of meer per tour.

Boek een rondleiding door Venetië

Veelgestelde vragen

 • Wat zijn de beste dagtochten vanuit Venetië?

  Buiten Verona, Murano en Burano nemen veel avonturiers de hogesnelheidstrein naar Florence om de populaire Toscaanse stad te bekijken. Autoliefhebbers kunnen het hoofdkantoor van Lamborghini bezoeken en de testbaan van Ferrari in Maranello.

 • Wat is er te zien in Torcello?

  Hoewel Torcello niet zo beroemd is als Murano en Burano, biedt het een andere omgeving dan de drukte van Venetië en is het er veel rustiger. De belangrijkste attractie van het eiland is de kathedraal van Santa Maria Assunta en de Duivelsbrug.

 • Is het de moeite waard om de Dolomieten te bezoeken vanuit Venetië?

  Aangezien het Dolomietengebergte op slechts 2 uur rijden ligt, is het eigenlijk een perfecte bestemming voor een dagtocht tijdens je verblijf in Venetië. De Dolomieten zijn perfect om te wandelen en een minder bekend deel van Italië te ervaren.