Grote Kanaalcruises

Als u het geluk hebt binnenkort het prachtige Venetië te bezoeken, is een rondvaart over het Canal Grande de beste manier om gemakkelijk en snel de belangrijkste bezienswaardigheden van de plaats te zien. Vandaag presenteer ik u alle beschikbare alternatieven, en dat zijn er mogelijk meer dan u zich kunt voorstellen!

Katherine Betances

Katherine Betances

9 minuten lezen

Grote Kanaalcruises

Boot tussen de gebouwen van Venetië | ©Pixabay

Langs het Canal Grande van Venetië vindt u monumenten, kerken en paleizen uit verschillende periodes die samen een spectaculair harmonieus geheel vormen. Zoals u kunt begrijpen, is er genoeg te zien en te doen in Venetië, maar uw avontuur beginnen met een cruise over de wateren is de beste manier om de stad te leren kennen. Hier zijn de vele opties voor een Grand Canal cruise die verder gaan dan de Venetiaanse Vaporetto en gondeltochten. Venetië biedt spectaculaire alternatieven!

1. Traditionele gondelvaart op het Canal Grande in Venetië

Het Canal Grande| ©Marco Paiano
Het Canal Grande| ©Marco Paiano

Voor de typische Venetiaanse ervaring is een korte gondelvaart over het Canal Grande een geweldige manier om de belangrijkste architectonische en historische monumenten van dichtbij te bewonderen. Het Canal Grande is een plaats in Venetië waar de belangrijkste gebouwen van de stad staan. Tijdens de gondelvaart wijst de gids u op historische bezienswaardigheden, deelt hij interessante feiten en kunt u dicht bij de gevels van bepaalde gebouwen komen om ze beter te bewonderen. Enkele van de gebouwen die gewoonlijk worden opgenomen zijn:

 • Ponte di Rialto, van de vier bruggen die de twee oevers van het Canal Grande met elkaar verbinden, is de Rialtobrug de mooiste en oudste brug van Venetië
 • Basilica di Santa Maria della Salute, de op één na belangrijkste basiliek van de stad.

Soorten excursies

Deze tours zijn er meestal in twee verschillende formaten waaruit je kunt kiezen.

 • Groepsexcursie Het groepsalternatief is ideaal als je de ervaring van een gondelvaart in Venetië wilt delen met andere toeristen zoals jij. Het is ook de meest economische optie. De maximale capaciteit is 6 personen.
 • Privé Tour Het ideale alternatief als u op zoek bent naar een intieme rit met uw vrienden, familie of partner. Hoewel het iets duurder zou zijn vanwege de privacy, heeft het over het algemeen dezelfde duur en route.

Wat houden deze excursies in?

Naast de klassieke gondeltocht met stops is er ook begeleiding van een getrainde deskundige gids die allerlei historische details over de stad uitlegt. De gidsen in Venetië spreken verschillende talen, zodat u rondleidingen kunt vinden in het Italiaans, Frans, Engels en Spaans.

Nuttige informatie

 • Prijs: Vanaf 30 euro voor groepsrondleidingen, individuele rondleidingen zijn duurder.
 • Duur van de rondleiding: minstens 30 minuten langs het kanaal, waarbij de haltes worden aangedaan.
 • Aanbevolen als... U op zoek bent naar een typische Venetiaanse boot of gondelvaart.

Boek een gondeltocht in Venetië

2. Gondeltocht langs het Canal Grande met serenade

Gondels bij nacht| ©Sergey Galyonkin
Gondels bij nacht| ©Sergey Galyonkin

Een attente gondelier, gekleed in de typische gestreepte kledij van het klassieke Venetiaanse landschap, neemt u mee op een ritje langs het Canal Grande terwijl u geniet van het landschap, de architectuur en een fantastische serenade. De tour bevat stops bij enkele punten van groot toeristisch belang zoals:

 • Peggy Guggeheim Museum: de thuisbasis van de grootste collectie impressionistische kunst in Venetië.
 • Basilica di Santa Maria della Salute: Een van de belangrijkste werken van de 17e-eeuwse Venetiaanse architectuur.
 • Ponte dell'Accademia: De enige houten brug in Venetië, gebouwd na de Oostenrijkse bezetting.

Soorten excursies

Dit type excursie wordt meestal aangeboden in twee verschillende formaten

 • Groepsexcursie Met gondels die ontworpen zijn voor groepen van maximaal 6 personen, kan het een gedeelde tocht zijn met andere toeristen. Vanaf het verzamelpunt vertrekken 8 of 9 gondels en zingt een Italiaanse muzikant voor iedereen.
 • Privé tocht U krijgt een privé gondel voor 4 of 6 personen; ideaal voor een privé familie tocht of een romantisch uitstapje met uw partner.

Wat houden deze excursies in?

Naast de gondelvaart kunt u bij dit soort tochten genieten van een groep muzikanten onder leiding van een professionele zanger die prachtige Italiaanse ballades zingt terwijl u door het water glijdt. De gidsen spreken meestal meerdere talen, zodat u wellicht een tocht kunt vinden in het Spaans of een andere taal die u gemakkelijk kunt begrijpen.

Nuttige informatie

 • Prijs: De groepsoptie kost ongeveer €40 per persoon, privé-opties kosten altijd iets meer.
 • Duur van de tour: Aangezien de tour over het algemeen alleen het Grand Canal bestrijkt, kan deze in maximaal 35 minuten worden gedaan.
 • Aanbevolen als... U een uniek en speciaal moment wilt delen met uw vrienden, familie of partner. Het is een soort ervaring die het best wordt beleefd in het gezelschap van bijzondere mensen.

3. Privé gondeltocht over het Canal Grande met exclusieve fotograaf

Mensen die uitgaan in gondels| ©gnuckx
Mensen die uitgaan in gondels| ©gnuckx

Onder begeleiding van een deskundige gondelier en een professionele fotograaf kunt u genieten van een romantische tocht over het Canal Grande terwijl u uitzonderlijke foto's maakt.

Wat houden deze excursies in?

Sommige alternatieven omvatten fotostops op andere locaties dan de gondel op het Canal Grande. Deze locaties zijn meestal plaatsen in Venetië met een grote visuele aantrekkingskracht, zoals het San Marcoplein en de prachtige Brug der Zuchten. In de meeste gevallen levert de fotograaf de klant een digitaal fotoalbum met het afgesproken aantal foto's. Sommige bedrijven omvatten ook de reis van en naar uw hotel.

Nuttige informatie

 • Prijs: Dit is een dienst van topkwaliteit met een prijs van ongeveer 600 €.
 • Duur van de excursie: De gondeltocht, inclusief de nodige stops om foto's te nemen, duurt naar schatting 2 uur.
 • Aanbevolen als... u een heel bijzonder moment wilt vieren en koesteren; het is een fantastisch idee als u op huwelijksreis bent in Venetië, als u uw jubileum of verjaardag viert; ook als u een origineel huwelijksaanzoek wilt doen en de ervaring wilt documenteren.

Boek uw Grand Canal Cruise

4. Grand Canal Cruise met wandeling door de stad

Basiliek Santa Maria della Salute| ©Jorge Franganillo
Basiliek Santa Maria della Salute| ©Jorge Franganillo

Ga op avontuur en leer interessante details over de stad Venetië en haar belangrijkste toeristische attracties. Na een wandeling door verschillende smalle straatjes, pleinen en de belangrijkste historische monumenten van Venetië met een plaatselijke deskundige gids, sluit u uw excursie af met een rustige wandeling langs het Venetiaanse water van het Canal Grande.

De route van de tour kan veranderen afhankelijk van het bedrijf dat u kiest om in te huren, de verwachte tijd en de duur van de tour. Enkele van de monumenten of historische plaatsen die u kunt verwachten zijn echter:

 • Piazza San Marco, een must op elke excursie naar Venetië, is het populairste plein van Venetië.
 • Casa di Marco Polo, beroemde Italiaanse ambassadeur en koopman.
 • Basilica di Santa Maria della Salute, een van de belangrijkste werken van de Venetiaanse barokarchitectuur.
 • Teatro La Fenice, het belangrijkste theater van Venetië en een van de beroemdste operagebouwen ter wereld.

Wat houden deze excursies in?

Als u dit type service boekt, maakt u een ritje over het Canal Grande in een handgemaakte Venetiaanse gondel of een gedeelde boot. Bovendien krijgt u de gelegenheid om historische Venetiaanse gebouwen te bezichtigen in gezelschap van een gids die u interessante feiten over de stad zal vertellen. Dit soort tours zijn meestal beschikbaar in verschillende talen.

Nuttige informatie over de Grand Canal Cruise

 • Prijs: Deze ervaring is beschikbaar vanaf 45 euro per persoon.
 • Duur van de tour: De wandeling met de gondelvaart op het Canal Grande duurt ongeveer 3 uur
 • Aanbevolen indien... U een kort verblijf heeft in de stad Venetië, één of twee dagen, en u de belangrijkste bezienswaardigheden wilt bekijken. Ook als het de eerste keer is dat u de prachtige stad bezoekt en u snel alles wilt opsnuiven wat het te bieden heeft.

Boek uw Grand Canal Cruise

5. Gondeltocht op het Canal Grande met historische rondleiding door Venetië

Dogepaleis| ©Didier Descouens
Dogepaleis| ©Didier Descouens

In tegenstelling tot de vorige excursie omvat dit type tour niet alleen een wandeling door de prachtige Venetiaanse straten, maar een rondleiding in verschillende historische gebouwen zoals basilieken en paleizen. Dit is een fantastische manier om tijd, geld en moeite te besparen op uw reis naar Venetië.

Er zij op gewezen dat de excursiemogelijkheden en bezoeken kunnen variëren naargelang het bedrijf dat u inhuurt en de lengte van de excursie. De meeste historische rondleidingen door Venetië bevatten echter stops bij de monumenten die het meest interessant zijn voor toeristen die de stad bezoeken. Dit zijn:

 • Doge's Palace of Dogenpaleis Het meest luxueuze en indrukwekkende Venetiaanse paleis is een must op elke reis naar Venetië.
 • Basilica di San Marco De beroemdste van de vele religieuze gebouwen van Venetië, deBasilica ligt direct naast het Dogenpaleis, dus het is geweldig om de twee op dezelfde dag te combineren.
 • Piazza San Marco Net buiten de basiliek ligt het beroemdste plein van Venetië.
 • Ponte di Rialto De beroemdste en door de Venetianen meest geliefde van de vele bruggen die de Venetiaanse kanalen met elkaar verbinden.

Wat houden deze excursies in?

Dit type tour omvat de begeleiding van een deskundige gids die allerlei interessante details uitlegt over de paleizen en historische gebouwen die deel uitmaken van de tour. Daarnaast zijn skip-the-line toegangskaartjes voor plaatsen als het Dogepaleis en de San Marco basiliek inbegrepen.

Nuttige informatie

 • Prijs: Beschikbaar vanaf 115 euro voor kortere tochten. Voor langere tochten geldt een hogere prijs.
 • Duur van de tour: Deze kan variëren afhankelijk van de tours die zijn opgenomen in elke specifieke excursie. De minimale tijd is echter meestal 3 uur en maximaal 5 uur.
 • Aanbevolen als... U twee of drie dagen in Venetië verblijft. Deze tour neemt een groot deel van de route van één dag in beslag, maar geeft u de kans om de hoogtepunten van de hoofdstad en de belangrijkste historische gebouwen te zien.

Boek uw Grand Canal Cruise

6. Nachtcruise op het Canal Grande onder de lichtjes van Venetië

Genieten van de nacht op de gondels| ©Šarūnas Burdulis
Genieten van de nacht op de gondels| ©Šarūnas Burdulis

s Nachts of bij zonsondergang het Canal Grande in Venetië bevaren is een magische ervaring op elk niveau. Met dit type tocht kunt u genieten van een prachtige zonsondergang over het water van het kanaal of van de lichtshow die 's nachts de belangrijkste paleizen en historische gebouwen langs het kanaal kleurt.

Door het tijdschema van de rondleiding zien de meeste mensen de gevels van de gebouwen alleen van veraf. Als u alleen geïnteresseerd bent in de architectonische kant van de zaak, is een rondvaart over het Canal Grande overdag misschien verrijkender. Of allebei, als je de tijd hebt.

Soorten excursies

 • Groepsreis U deelt de gondel of boot met andere toeristen; bij sommige groepsreizen wordt een stop ingelast voor een hapje bij een straatstalletje.
 • Privé Tour U krijgt de gondel of watertaxi voor exclusief gebruik van u en uw gezelschap. De maximale capaciteit is meestal maximaal 6 personen.

Wat houden deze excursies in?

Sommige excursies zijn inclusief diner stops in Venetiaanse restaurants. Sommige omvatten de aanwezigheid van muzikanten die de avond harmoniseren met prachtige liederen, terwijl andere uitgebreidere rondleidingen omvatten die het Canal Grande en enkele zijkanalen aandoen.

Nuttige informatie

 • Prijs: De prijs varieert volgens verschillende kenmerken, er zijn alternatieven vanaf 37 euro voor groepsrondleidingen of tot 375 euro voor privérondleidingen.
 • Duur van de rondleiding: Een minimumtijd van 30 minuten voor kortere rondleidingen of tot twee uur voor langere rondleidingen met andere ervaringen.
 • Aanbevolen als... U wilt genieten van een originele romantische en familiale avond. Zelfs als u de Grand Canal tour overdag doet, biedt de avond een nieuwe kijk op de stad die ik ten minste één keer tijdens een reis naar Venetië aanbeveel.

Boek uw Grand Canal Cruise

7. Grand Canal Cruise en bezoek aan de andere eilanden in de Lagune van Venetië

Per boot op het Canal Grande| ©Pedro Szekely
Per boot op het Canal Grande| ©Pedro Szekely

Sommige cruises met motorboten op het Canal Grande combineren een tocht van een halve dag langs de belangrijkste kanalen van Venetië met een bezoek aan de eilanden ten noorden van de lagune.

Hoewel het waar is dat de route kan veranderen afhankelijk van het bedrijf dat u inhuurt, is het ook waar dat dit type ervaring meestal stops bevat bij het San Marcoplein, het Dogenpaleis en de San Marcobasiliek. Dan is het op naar Murano en Burano voor een rondleiding op beide eilanden in een paar uur. Dit type ervaring is een uitstekende manier om de meest indrukwekkende bezienswaardigheden van Venetië en omgeving in één reis te zien.

Wat houden deze excursies in?

Alle rondleidingen van dit type omvatten vervoer binnen Venetië, vervoer naar de eilanden Murano en Burano, en een deskundige gids die u gedurende de hele reis begeleidt. Op de eilanden zijn er stops om de glaskunst op het eiland Murano en de kantwerkkunst op het eiland Burano te bekijken.

Nuttige informatie over de Grand Canal Cruise

 • Prijs: Voor dit soort ervaring is de prijs gewoonlijk meer dan 150 euro per persoon; hoewel het zeker geen zeer economisch alternatief is, kunt u het overwegen als ook de entreegelden voor de monumenten zijn inbegrepen.
 • Duur van de tour: U moet een volledige dag reserveren als u deze tour wilt doen; de ochtend wordt meestal gereserveerd voor de meest indrukwekkende bezienswaardigheden op het eiland Venetië, terwijl de middag wordt gereserveerd voor de noordelijke eilanden.
 • Aanbevolen als... Als u een meerdaagse reis naar Venetië plant, is een bezoek aan de eilanden Murano en Burano meestal een leuke ervaring die u een rustigere, minder drukke kant van Venetië laat zien.

Boek uw Grand Canal Cruise

Veelgestelde vragen

 • Hoe lang duurt een Grand Canal cruise?

  De meeste Grand Canal cruises duren tussen de 1-2 uur, omdat ze meestal een rondvaart maken door enkele van de kleinere kanalen om u een beter beeld te geven van het hart van de stad.

 • Waarom is het Canal Grande van Venetië zo beroemd?

  Het Canal Grande van Venetië is zelf een wonder van civiele techniek en vormt het belangrijkste punt van de infrastructuur van de stad. Omdat Venetië een volledig autovrije stad is, hangt het grootste deel van de in- en uitvoer van de stad af van het Canal Grande.

 • Is het mogelijk om in het Grand Canal te zwemmen?

  Dat kan niet, want onlangs is er een wet aangenomen die bepaalt dat je tot 500 euro boete kunt krijgen als je in een van de kanalen van Venetië valt.