De beste dingen om te doen in het Canal Grande van Venetië

Het Canal Grande van Venetië, omzoomd met meer dan 100 paleizen, prachtige kerken en historische juweeltjes, is niet alleen de belangrijkste verkeersader van de stad, maar ook een toeristische attractie op zich. Hier lees je wat je niet mag missen als je de stad van de kanalen bezoekt.

Katherine Betances

Katherine Betances

10 minuten lezen

De beste dingen om te doen in het Canal Grande van Venetië

Kanaal van Venetië | ©Pixabay

Het Canal Grande van Venetië is al sinds de stichting de belangrijkste handelsroute van de stad. Door de geschiedenis heen zijn op deze historische plek enkele van de belangrijkste architectonische werken van de stad te vinden die vorm en leven hebben gegeven en als decor hebben gediend voor belangrijke gebeurtenissen. Zin in een tochtje over het Canal Grande? Hier zijn een aantal dingen die je kunt zien en doen tijdens een gondelvaart langs het water.

Maak een boottocht langs het Canal Grande

Boottocht langs het Canal Grande| ©Pedro Szekely
Boottocht langs het Canal Grande| ©Pedro Szekely

De beste manier om de rijke architectuur en geschiedenis van Venetië te leren kennen is door een snelle tocht te maken langs de belangrijkste verkeersader van de stad: het Canal Grande. In Venetië vind je verschillende vervoersalternatieven, variërend van een rondleiding of excursie met een gids tot het drijvende openbaar vervoer van de stad, de vaporetto, die met hoge snelheid over het kanaal vaart.

Een rondvaart over het Canal Grande met een deskundige gids is het beste alternatief. Deze persoon kan je alle paleizen en plaatsen van historisch en politiek belang aanwijzen; bovendien bevatten de tochten verschillende stops om dicht bij de meest emblematische gebouwen te komen en een perfect uitzicht te krijgen.

De architectonische rijkdom van Venetië is uniek in zijn soort. Ten tijde van de commerciële en economische groei van deze prachtige stad werd de bouw van paleizen en statige huizen langs het Canal Grande beschouwd als een van de grootste tekenen van rijkdom en weelde. Vandaag de dag kun je langs het kanaal een gevarieerde verzameling bouwstijlen zien en waarderen, variërend van de 12e eeuw tot het einde van de 18e eeuw.

Boek uw Grand Canal cruise

Bezoek de Piazzeta San Marco

San Marco basiliek en de Campanile| ©Massimo Adami
San Marco basiliek en de Campanile| ©Massimo Adami

Piazzetta is een Italiaanse term die vertaald kan worden als "klein plein". Het ligt recht tegenover het Dogenpaleis en is een klein plein dat door velen wordt beschouwd als een verlengstuk van het San Marcoplein.

Vanwege de strategische ligging dient het verschillende functies: het dient als verbindingselement of toegangspunt tot het iconische plein vanaf de lagune, het dient als reliëfruimte voor het Paleis en het dient om de omliggende gebouwen te verbinden met de Bibliotheek van Jacopo Sansovino. De Piazzeta San Marco is goed zichtbaar vanaf de oostelijke ingang van het Canal Grande en biedt een prachtig uitzicht op het San Marcocomplex.

Boek uw Grand Canal rondvaart

Bekijk de Santa Maria della Salute basiliek

Santa Maria della Salute Basiliek| ©Jorge Franganillo
Santa Maria della Salute Basiliek| ©Jorge Franganillo

Santa Maria della Salute is een monumentale barokkerk gelegen aan de monding van het Canal Grande in Venetië. De bouw werd bevolen in 1630 als dank voor de voorzienigheid voor het wegnemen van de pest die op dat moment het kleine Venetië trof en ongeveer honderdduizend Venetianen doodde. Het werk werd uitgevoerd door de architect Baldassare Longhena die, om het grote gewicht van het gebouw te ondersteunen, meer dan een miljoen balken liet vastnagelen aan de vaste grond van de lagune.

De kerk is een van de belangrijkste monumenten van Venetië en een van de belangrijkste werken van de barokbeweging in Italië. Het meest opvallende kenmerk is de imposante koepel, die de vorm van een kroon heeft en waarop het beeld van de Maagd Maria, beschermster van de stad, staat. Tijdens je rondleiding door het interieur mag je het architectonische juweel niet missen:

  • De Madonna della Salute: een beroemd middeleeuws schilderij boven het hoofdaltaar.
  • De marmeren vloer: die opvalt door zijn prachtige inlegwerk in verschillende geometrische vormen.
  • De sacristie: waar werken van de beroemde kunstenaars Tiziano en Tintoretto zijn geplaatst, zoals "De bruiloft te Kana''.

Boek uw rondvaart op het Canal Grande

Bezoek het Palazzo Ducale

Buitenkant van het Palazzo Ducale| ©Paris Orlando
Buitenkant van het Palazzo Ducale| ©Paris Orlando

Je kunt Venetië zeker niet verlaten zonder een bezoek aan een van de meest iconische monumenten: het Palazzo Ducale. Het bevindt zich op het San Marcoplein en wordt beschouwd als het symbool van de stad. Het is een gebouw in gotisch-renaissancestijl gemaakt van roze marmer en was meer dan 1000 jaar lang het officiële thuis van de heersers van Venetië, de Doges. Het prachtige gebouw werd in 1677 getroffen door een grote brand, waarna het werd herbouwd om nog meer pracht en praal uit te stralen. Binnen in het Dogenpaleis vind je een fantastische collectie Renaissance en Venetiaanse kunst uit alle periodes.

Een voorbeeld is het schilderij Il Paradiso van Tintoretto, dat bekend staat als het grootste olieverfschilderij ter wereld. Andere hoogtepunten van een rondleiding door het Dogenpaleis zijn:

  • Rondleiding door de prachtige Gouden Trap, beschouwd als een van de rijkst versierde trappen ter wereld.
  • Bezoek de Congreszaal om het beroemde plafond met fresco's en andere architecturale details te bewonderen.
  • Steek de Brug der Zuchten over, waar veroordeelde gevangenen door een klein raam een laatste blik naar buiten wierpen voordat ze werden veroordeeld.

Boek tickets voor het Dogenpaleis

Bezoek Santa Maria di Nazareth

Kerk van Santa Maria di Nazareth| ©TracyElaine
Kerk van Santa Maria di Nazareth| ©TracyElaine

Gelegen in de wijk Cannaregio in Venetië, vlakbij de brug Ponte degli Scalzi en het station Santa Lucia is nog een prachtig werk van de Venetiaanse barok. Het ontwerp van Santa Maria di Nazareth werd in 1962 aan architect Baldassare Longhena gegeven door de orde van de Ongeschoeide Karmelieten, wat een van de redenen is waarom de kerk in de volksmond Gli Scalzi wordt genoemd.

De prachtige façade, volledig bekleed met marmer, is waar de mooie zuilen en de beelden van de heiligen, elk geplaatst in onafhankelijke nissen, opvallen. Het interieur, ook rijkelijk versierd in de zuiverste barokstijl, staat ook vol met gekleurde marmeren zuilen, spiraalvormen, vergulde bloemmotieven en prachtige fresco's.

In de tweede kapel, aan de rechterkant van de structuur, vind je het beroemde fresco van Tiepolo genaamd De glorie van Sint Teresa. In de derde kapel, links van de structuur, bevindt zich het fresco Christus Orlando in de Hof van Getsemane.

Bekijk de Koninklijke tuinen

Koninklijke tuinen| ©trolvag
Koninklijke tuinen| ©trolvag

Tijdens een bezoek aan het Canal Grande in Venetië is het de moeite waard om een van de weinige groene longen van de stad te bekijken. Giardinetti Realiligt tussen het San Marcoplein en de San Marcopleinvijver. Vanwege de nabijheid van zulke belangrijke architectonische monumenten van Venetië is het dé plek om te ontspannen en een ontspannen wandeling te maken na je bezoek aan de Basiliek van San Marco of het Dogenpaleis.

De tuin werd aangelegd in opdracht van keizer Napoleon in het begin van de 19e eeuw en bevat een verscheidenheid aan bomen en bloemen, aangevuld met smalle paden en zitjes die de tuin een intieme sfeer geven. Het is niet ongewoon om de lokale bevolking en toeristen op deze prachtige plek in de zon te zien zitten.

Bewonder de Peggy Guggenheim Museum Collectie

Ingang tot de Peggy Guggenheim Museumcollectie| ©Viator.com
Ingang tot de Peggy Guggenheim Museumcollectie| ©Viator.com

In de wijk Dorsoduro, net voorbij Santa Maria della Salutte ligt het Peggy Guggenheim Museum, een must voor alle liefhebbers van laat 20e-eeuwse kunst. Het museum herbergt de schatten van de in Amerika geboren kunstverzamelaar Peggy Guggenheim, waaronder kubistische, abstracte en surrealistische beelden van belangrijke figuren uit de moderne kunst zoals Pablo Picasso, Vassily Kandinsky, Joan Miro, Salvador Dalí, Alexander Calder en nog veel meer.

Over de geschiedenis van het museum, deze ruimte was voorbestemd om het paleis van de familie Garnier te worden waarvoor de werken werden gestart in 1749; het werk werd nooit voltooid, dus in 1949 werd het enige het museum dat we vandaag kennen.

Geniet van de markten

Rialto Vismarkt| ©VeneciaU
Rialto Vismarkt| ©VeneciaU

De Rialto Vismarkt werd opgericht in 1907 en werd al snel een verplichte stop tijdens een gastronomische tour door Venetië. De verse Venetiaanse zeevruchten die hier worden verkocht, kun je in de verte ruiken als je met de vaporetto of gondel over het water van het Canal Grande vaart.

Hoewel het veel minder oud is dan andere gebouwen, heeft de gevel prachtige elementen die kenmerkend zijn voor de gotische architectuur, een combinatie van zichtbare bakstenen, spitsbogen en zorgvuldig gebeeldhouwde kapitelen. De bouw verliep volgens de traditionele methode die al sinds de oudheid in Venetië wordt gebruikt: 18.000 larikshouten palen werden ingegraven om de funderingen van dit bouwwerk op te trekken.

Bewonder de gevels van de Venetiaanse paleizen of Ca's.

Hoekpaleis della Ca' Grande| ©Wolfgang Moroder
Hoekpaleis della Ca' Grande| ©Wolfgang Moroder

Aangezien het Canal Grande van Venetië de belangrijkste doorgangsweg van de stad was en nog steeds is, vind je langs de route talloze Venetiaanse huizen en paleizen die je helpen een beetje van de cultuur en geschiedenis van deze indrukwekkende stad te begrijpen. Een rondleiding door een aantal van deze huizen is een van de leukste dingen om te doen in Venetië, of je nu drie of vier dagen in Venetië bent. Hier is een lijst van de Venetiaanse paleizen die je vanaf het Canal Grande kunt bewonderen.

Palazzo Esquina della Ca' Grande

Dit paleis ligt tegenover het Guggenheim en werd in 1545 gebouwd door architect Jacopo Sansovino voor de familie Corronodo, een van de traditionele Venetiaanse families. De architectuur , die volledig is geïnspireerd op het klassieke Rome, maakt het tot een gebouw in Renaissancestijl in plaats van de Byzantijnse stijl die kenmerkend is voor Venetië. Om dit op te merken moet je goed kijken naar de Dorische, Ionische en Korinthische zuilen, strategisch geplaatst op elk van de kleine balkons die dienen als uitgangen naar elk van de grote ramen op de tweede en derde verdieping.

Palazzo Grassi

Palazzo Grassi ligt in San Marco en werd in de 18e eeuw ontworpen door Giorgio Massari. In de afgelopen decennia is het weer in de publieke belangstelling gekomen nadat het was overgenomen door het bedrijf Fiat en omgetoverd tot een tentoonstellingshal. Het gebouw heeft zowel barokke als klassieke stijlen, met een architectonisch plan dat nogal atypisch is voor de Venetiaanse architectuur, bestaande uit vier vleugels van drie verdiepingen rond een centrale rechthoekige binnenplaats. In dit gebouw worden enkele van de belangrijkste evenementen en beurzen van Venetië gehouden.

Ca' Rezzonico

Ca' Rezzonico is een groot gebouw waarin tegenwoordig het Museum van het 18e-eeuwse Venetië is gevestigd, een must voor iedereen die van klassieke kunst houdt. De collectie van het museum geeft een nauwkeurig inzicht in het Venetiaanse leven tijdens de rococoperiode. Het is een museum in situ met bewonderenswaardige en nogal eigenaardige esthetische kenmerken, waar bijna alle tentoongestelde kunst speciaal voor dit museum werd gemaakt. Het ontwerp en de bouw werden in twee fasen uitgevoerd, de eerste door de meest invloedrijke architect in renaissancistisch Venetië: Baldasare Longhena in 1660; de tweede door Giorgio Massair zelf bijna een eeuw later.

Ca' Foscari

Universiteit van Ca' Foscari.| ©Gloyra
Universiteit van Ca' Foscari.| ©Gloyra

De grote kliko van Ca' Foscari wordt beschouwd als een van de belangrijkste en mooiste gebouwen van Venetië en rijst imposant op uit het water met een prachtig uitgevoerde laatgotische bouwstijl. Ten tijde van de bouw bracht het belangrijke vernieuwingen in de Venetiaanse architectuur, omdat het het eerste gebouw met vier verdiepingen langs het kanaal was. De familie Foscari werd uit Venetië verdreven en het gebouw kreeg verschillende bestemmingen. Tegenwoordig doet het dienst als administratief hoofdkwartier van de Ca' Foscari Universiteit.

Ca' da Mosto

Hoewel het niet een van de meest indrukwekkende gevels van de paleizen aan het Canal Grande van Venetië is, heeft Ca' da Mosto een enorm historisch gewicht als het oudste paleis aan het kanaal, gebouwd in de 13e eeuw. De gevel is niet zo versierd, gedetailleerd en symmetrisch als die van andere gebouwen; opvallend zijn daarentegen de drie toegangsbogen, waarvan er één breder is dan de andere en niet in het midden maar aan de zijkant van het gebouw op waterniveau is geplaatst. Het interieur is momenteel een ruïne, maar er wordt een restauratie overwogen om er een luxe hotel van te maken.

Ca' d'Oro

Het Palazzo de Santa Sofia wordt door de Venetianen liefkozend het Gouden Huis of Ca' d' Oro genoemd. Dit prachtige 15e-eeuwse paleis kan gemakkelijk worden gekwalificeerd als het mooiste paleis in heel Venetië, waardoor het een verplichte stop is op elke tocht langs het Canal Grande. Het werd gebouwd in opdracht van de Contarini familie en er wordt gezegd dat de imposante gevel ooit volledig bedekt was met bladgoud; hoewel het niet meer bestaat, blijft de Venetiaanse gotische architectuur van de plek net zo indrukwekkend dankzij de delicate lijnen en sappige decoratie. Vandaag de dag huisvest het de Giorgio Franchetti Galerij.

Ca' Pesaro

Een andere spectaculaire Venetiaanse Ca' kan worden gevonden in de wijk Santa Croce; dit gebouw doet dienst als de Internationale Galerie voor Moderne Kunst van Venetië en hoewel de collectie iets minder indrukwekkend is dan die van het Peggy Guggenheim Museum, is het zeker een bezoek waard.

Boek je Grand Canal Cruise

Steek elke brug over op het Canal Grande

Rialtobrug| ©Shaun Dunmall
Rialtobrug| ©Shaun Dunmall

Een van de belangrijkste elementen van Venetië zijn de vele bruggen, die fungeren als verbindingsaders tussen de kleine eilanden. Langs het Canal Grande vind je 4 grote, mooie en imposante bruggen.

Ponte di Rialto (Rialtobrug)

De eerste brug die hier werd gebouwd was een houten brug in 1118; bijna 150 jaar later, in 1588, werd de Rialtobrug gebouwd die we vandaag de dag kennen. De brug is in totaal 22 meter hoog en wordt aan de basis ondersteund door ongeveer 6.000 houten palen aan beide uiteinden. De Rialtobrug is niet alleen de oudste, maar ook de interessantste met allerlei verhalen en geheimen.

Ponte dell'Accademia en de Academie voor Schone Kunsten

Met de Oostenrijkse invasie van Venetië werd in 1815 een tweede brug gebouwd om de twee oevers van het Canal Grande met elkaar te verbinden. In 1932 werd de brug vervangen door een prachtige houten brug die aanvankelijk bedoeld was om plaats te maken voor de definitieve bouw van een stenen brug. Het bouwwerk won echter de genegenheid van de Venetianen die de vervanging jaren later niet accepteerden.

Ponte della Costituzione (Grondwetbrug)

De Grondwetbrug is een van de moderne toevoegingen aan het klassieke Venetië. De brug werd in 2007 gebouwd en werd ontworpen door de getalenteerde Spaanse architect Santiago Calatrava. Het was de bedoeling om aan het einde van het Canal Grande een nieuw verbindingselement tussen de twee oevers te hebben. Calatrava's ontwerp is er niet op gericht om de meer traditionele Venetiaanse stijlen te imiteren, maar een ontwerp dat past bij deze tijd, wordt gekenmerkt door een gebogen en elegante lijn die vorm krijgt dankzij de betonnen structuur. De brug is volledig bekleed met een combinatie van marmer en glas.

Ponte degli Scalzi (Brug op blote voeten)

De architect Eugenio Miozzi kreeg de opdracht om een nieuw verbindingselement te bouwen bij de uitgang van het station Santa Lucia, ter vervanging van een oude stenen brug die in 1858 op dezelfde plek werd gebouwd. Voor de Ponte degli Scalizi koos Miozzi voor een stenen ontwerp.