Venetië in 3 Dagen: tips, wat te zien, en nog veel meer

Romantische gondeltochten, beroemde operamaskers en basilieken met een eeuwenlange geschiedenis. Leer Venetië, de stad van de kanalen, kennen tijdens een 3-daagse express tour.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

12 minuten lezen

Venetië in 3 Dagen: tips, wat te zien, en nog veel meer

Uitzicht op de Huizen van Venetië | ©Pixabay

Venetië is een van de beroemdste steden van Europa. Elk jaar trekt het miljoenen toeristen die de idyllische kanalen die de stad doorkruisen willen bezoeken en verkennen, evenals de westerse kunst.

Als je altijd al alles hebt willen zien en doen wat er te zien en te doen is in Venetië, maar je hebt maar 3 dagen de tijd, maak je dan geen zorgen! Hier is een express tour waarbij je de must-see plekken in de stad leert kennen. Laten we beginnen!

1. Dag Ontdek het meest klassieke Venetië

Gevel van het Dogenpaleis, Venetië| ©Son of Groucho
Gevel van het Dogenpaleis, Venetië| ©Son of Groucho

Venetië is een kleine stad die je te voet kunt leren kennen, en het heeft ook een geweldig vervoersnetwerk met bussen en vaporetto's.

Met dit in gedachten raad ik je aan om comfortabele schoenen te dragen, zodat je op je eerste dag alle must-see bezienswaardigheden van Venetië kunt leren kennen.

Ga het Dogenpaleis binnen

Het Do genpaleis is een van de beroemdste bezienswaardigheden van de stad. Het was oorspronkelijk een versterkt kasteel en werd na een brand gebruikt als fort en zelfs als gevangenis.

Vandaag de dag vertegenwoordigt het gotische en renaissance architectuur en bevat het werken van Tizziano en Tintoretto die zeker de moeite waard zijn.

Toegang tot het Dogenpaleis kost meestal rond de €30. Ik raad je aan om je kaartje voor het Do genpaleis van tevoren online te reserveren om je plaatsje zeker te stellen en het meeste uit je 3 dagen in Venetië te halen.

Boek tickets voor het Dogenpaleis

Steek de Brug der Zuchten over

Als je het prachtige Dogenpaleis binnengaat, steek je een van de meest emblematische bruggen van de stad over, die je ook toegang geeft tot het San Marcoplein, een van de hoogtepunten van Venetië.

De Brug der Zuchten was de toegang die een van de kanalen kruiste en het Dogenpaleis verbond met de gevangenis.

Vandaag de dag is het een toeristische bezienswaardigheid en kan het vol staan met mensen die foto's maken vanaf de gondels. Als je echter het Dogenpaleis binnengaat, kun je door het centrum lopen en zelfs de kleinste details waarderen.

Boek een tour langs de hoogtepunten van Venetië

San Marcoplein

San Marcoplein| ©Massimo Adami
San Marcoplein| ©Massimo Adami

Na een wandeling door de binnenkant van het Dogenpaleis en het oversteken van de Brug der Zuchten, kom je aan op een van de meest centrale en emblematische plekken van de hele stad: het San Marcoplein, dat toegang geeft tot de belangrijkste gebouwen in heel Venetië.

Het San Marcoplein wordt beschouwd als een van de laagste punten van de hele stad, dus als de zeespiegel stijgt, overstroomt het als eerste. De autoriteiten zijn hier echter aan gewend en hebben loopbruggen aangelegd zodat het dagelijkse leven door kan gaan.

Ik raad je aan om een rondleiding over het San Marcoplein te boeken met een bezoek aan de Basiliek om alles over de geschiedenis te leren van een deskundige gids en ook om het meest emblematische christelijke gebouw te zien dat het herbergt.

Boek een rondleiding over het San Marcoplein en de Basiliek

Laad je batterijen op met een koffie bij Florian

Ik raad je aan om even langs te gaan bij Café Florian, een emblematische plek waar ze een van de rijkste maar ook duurste koffies in de stad verkopen.

Als je portemonnee en je nieuwsgierigheid het toelaten, gaat er niets boven een goede ristretto om je halverwege de ochtend op te laden en door te gaan met het spannende bezoek aan het centrum van Venetië.

Bezoek de Basiliek van San Marco

Aan de ene kant van het San Marcoplein vind je de San Marcobasiliek, een icoon van de stad dat het religieuze gebouw van Venetië is geworden. Er wordt gezegd dat hier het lichaam van San Marco ligt, meegenomen uit Alexandrië.

De toegang tot de San Marco Basiliek is helemaal gratis. Je moet echter betalen als je toegang wilt tot specifieke gebieden zoals het museum, de schatten of de Gouden Schop.

Een andere optie voor toegang is om de tour te boeken die ik hierboven heb genoemd, of als je alleen geïnteresseerd bent in de Basiliek, boek dan een rondleiding door de San Marco Basiliek.

Boek je rondleiding door de San Marco Basiliek

Lunch bij de Rialtobrug

Het is tijd om een hapje te gaan eten in de restaurants van Venetië en uit te rusten voor de middag. In de omgeving waar je bent, kun je verschillende aanbevolen plekken vinden om de lekkernijen van de Italiaanse gastronomie te proeven.

Een van de plekken die ik aanbeveel om te eten is Pasta e Sugo, een Italiaanse fastfoodzaak die op een steenworp afstand van het San Marcoplein ligt en die je voor een zeer goedkope prijs verse Italiaanse pasta biedt om mee te nemen, op straat op te eten of ter plekke op te eten.

Beklim het uitzichtspunt T Fondaco dei Tedeschi

Uitkijkpunt van T Fondaco dei Tedeschi| ©LVMH
Uitkijkpunt van T Fondaco dei Tedeschi| ©LVMH

Na de lunch stel ik voor om naar het winkelcentrum T Fondaco dei Tedeschi te lopen, dat in het noorden van de stad ligt, op slechts 10 minuten lopen.

Dit winkelcentrum heeft de beste Italiaanse en internationale merken, maar daarnaast respecteert het de Renaissance-esthetiek van de stad en heeft het een van de hoogste observatiedekken van heel Venetië. Klim naar de bovenste verdieping voor het beste uitzicht.

Bezoek de Rialtomarkt

Vanaf het winkelcentrum ben je slechts een paar stappen verwijderd van een van de belangrijkste bruggen van de stad die ook twee belangrijke delen van Venetië met elkaar verbindt: de Rialtobrug.

Je zult de komende dagen tijd hebben om bij deze iconische bezienswaardigheid te stoppen, maar nu steek je hem over om de middag te benutten om de eerste inkopen van je Venetië-reis te doen op de Rialtomarkt.

Hier vind je authentieke Venetiaanse maskers en allerlei typische Venetiaanse souvenirs.

Diner in de buurt van het Canal Grande

Het begint nu donker te worden in Venetië en het is tijd om je klaar te maken voor je tweede dag sightseeing. Omdat je dicht bij het Canal Grande bent, raad ik je aan om wat te gaan eten voordat je teruggaat naar je accommodatie.

Je kunt je aansluiten bij een groep en een foodtour door Venetië boeken of op eigen houtje naar deze plek gaan.

De Trattoria Al Gazzettino bewaart de typische essentie van Venetië en biedt niet alleen typische pastagerechten, maar ook allerlei soorten vlees en zeevruchten van topkwaliteit.

Boek een gastronomische tour door Venetië

Dag 2: Ontdek het meest artistieke Venetië

Toren en Basiliek van San Giorgio| ©Dimitris Kamaras
Toren en Basiliek van San Giorgio| ©Dimitris Kamaras

Voor deze tweede dag heb ik de meest artistieke toeristische attracties van de stad voor je gereserveerd en natuurlijk de traditionele gondelvaart over de kanalen.

Bezoek de basiliek van San Giorgio Maggiore

Je begint deze tweede dag door de Venetiaanse vaporetto te nemen om een architectonisch hoogstandje en een van de beroemdste ansichtkaarten van de stad te bezoeken: de Basiliek van San Giorgio Maggiore.

Binnen kun je genieten van de beroemdste werken van Tintoretto en van de prachtige marmeren gevel. De toegang is helemaal gratis en je hoeft alleen te betalen voor een bezoek aan de Campanile, ongeveer € 5.

Je kunt ook een boottocht op het Canal Grande van Venetië boeken met kaartjes voor de Basilica San Giorgio Maggiore.

Boek een rondvaart over het Canal Grande

Wandeling langs de Riva degli Schiavoni

Terug in het centrale deel van de stad heb je de mogelijkheid om een wandeling te maken langs de Riva degli Schiavoni, waar je een van de beste uitzichten hebt op de basiliek van buitenaf en waar je foto's kunt maken en de waterkant van Venetië kunt zien.

Nadat je een tijdje hebt gerust, kun je westwaarts gaan langs de Riva en teruglopen door het centrale deel waar je kunt stoppen voor een kopje koffie of een ijsje.

Theater Fenice

Theater La Fenice| ©Benh LIEU SONG
Theater La Fenice| ©Benh LIEU SONG

Na slechts 15 minuten lopen vanaf de Riva degli Schiavoni bereik je een van de interessantste culturele bezienswaardigheden van Venetië: het Fenice Theater. Enkele van 's werelds belangrijkste toneelstukken en opera's zijn hier opgevoerd en alleen al het betreden van het theater is een belevenis.

Omdat je een strak schema hebt, raad ik je niet aan om te investeren in het zien van een van de toneelstukken. Ik raad je echter wel aan om een rondleiding door het theater La Fenice in Venetië te boeken om het interieur te bekijken en, met een beetje geluk, een generale repetitie mee te maken.

Boek tickets voor La Fenice Theater Venetië

Steek de Accademia Brug over

Als je het theater verlaat, sta je op een steenworp afstand van de Accademia Brug, een van de mooiste bruggen van Venetië. Het biedt toegang tot de universiteitswijk en trekt elke dag honderden toeristen.

Deze brug is 48 meter lang en is afgesloten door hout en ijzer. Door de jaren heen is het een van de bruggen die het grote kanaal oversteekt en een verbinding vormt met de andere naburige eilandjes.

Dorsoduro, de universiteitswijk

Aan de andere kant van de Academia Brug vind je de universiteitswijk, Dorsoduro genaamd. Deze plek is niet zo toeristisch als het centrum, maar het is erg charmant en aantrekkelijk, dus je kunt ervan genieten zonder de drukte.

In de straatjes vind je emblematische plekken zoals de kerk van San Barnaba (waar een deel van Indiana Jones is opgenomen), de Ponte dei Pugni en Ca' Rezzonico, waarvan het interieur een onopgemerkt maar prachtig ingericht museum heeft. Alleen al het slenteren door de smalle straatjes is de moeite waard.

Boek een rondleiding door Venetië Hoogtepunten

Een typisch Italiaanse lunch

Nu heb je vast trek gekregen. Maak gebruik van het feit dat je in de universiteitswijk bent om de beste Italiaanse gerechten te eten voor een veel lagere prijs dan in het stadscentrum.

In het hart van de wijk Dorsoduro vind je deze traditionele pizzeria met een zeer Italiaanse esthetiek en de beste coupes van de hele wijk.

Voor minder dan 10 euro kun je een heerlijke pizza eten met de toppings van je keuze en een deeg dat elke ochtend met de hand wordt gemaakt en in een houtoven wordt gebakken. Oh, en je kunt ook een gastronomische tour door Venetië boeken!

Boek een gastronomische tour door Venetië

Bezoek de Acqua Alta boekwinkel

Acqua Alta boekwinkel| ©Rodandoporelmundo
Acqua Alta boekwinkel| ©Rodandoporelmundo

Na de lunch kun je van de gelegenheid gebruik maken om je maaltijd te verteren door een wandeling te maken langs de oevers van het Canal Grande tot aan de Rialtobrug. Nadat je deze bent overgestoken, ben je weer terug in het stadscentrum en op slechts een paar minuten afstand kom je bij een van de beroemdste boekhandels van de hele stad, Acqua Alta.

Deze boekhandel is wereldberoemd geworden omdat de ingang heel dicht bij een van de Venetiaanse kanalen ligt en, geconfronteerd met het gevaar van overstromingen als het water stijgt, heeft de eigenaar ervoor gekozen om alle boeken op boten te plaatsen zodat hij de tijd heeft om ze eruit te halen, wat een bohemien en zeevarend uiterlijk geeft.

Maak een gondeltocht

Om deze intense dag af te sluiten laat ik je achter met een van de juwelen in de kroon die, naar ik aanneem, een van de drijfveren zal zijn geweest waarom je naar deze prachtige stad bent gekomen.

Het boeken van een gondeltocht is beroemd geworden over de hele wereld en het is duidelijk dat je op deze express tour niet kunt vertrekken zonder het te hebben ervaren.

Om schrikken en afdingen te vermijden, raad ik je aan om vooraf en online te boeken om een vaste en voordeligere prijs te krijgen. Als je een beetje geld wilt besparen, heb je ook de optie om de gondel met andere toeristen te delen en de kosten te delen.

Boek een gondelvaart in Venetië

Sluit de dag af met een gastronomisch diner

Om deze fantastische dag af te sluiten, is er niets beter dan naar een van de beste restaurants in het centrum te gaan als je uit de gondel stapt.

Deze trattoria is een expert in allerlei Italiaanse pasta- en pizzagerechten. Er zijn verschillende menu's met verse ingrediënten van topkwaliteit.

Mis de desserts niet, want ze maken een van de beste tiramisu van de stad. De prijs per persoon voor het diner kan rond de € 30 liggen, maar ik verzeker je dat het een feest voor je smaakpapillen zal zijn.

Dag 3: Neem afscheid van Venetië met een bezoek aan de eilanden

Murano| ©Kevin Charit
Murano| ©Kevin Charit

Je bent aanbeland op de laatste dag van je bezoek aan Venetië en aangezien je de belangrijkste bezienswaardigheden al hebt bezocht, stel ik voor dat je deze dag wijdt aan een bezoek aan de twee belangrijkste naburige eilanden van de stad en een excursie boekt naar Murano en Burano.

Je hebt misschien het gevoel ver weg te moeten gaan, maar in Venetië is alles heel dichtbij en het kost je slechts 30 minuten om er met de vaporetto te komen.

Zeil naar Murano

Om naar het eiland Murano of "glazen eiland" te gaan, neem je de vaporetto vanaf het station San Zaccaria en stap je op lijn 41. In iets meer dan 30 minuten bereik je Murano. In iets meer dan 30 minuten bereikt u Murano, een eiland vol charmante huizen en een belangrijke glasfabriek.

Als u echter besluit om mee te gaan op een georganiseerde excursie, is alles al gepland en hoeft u alleen maar te gaan naar waar de activiteit aangeeft.

Tijdens de boottocht hebt u de mogelijkheid om langs het eiland Saint Michele te varen, dat al eeuwenlang wordt gebruikt als begraafplaats en de oudste begraafplaats van de stad is geworden.

Boek uw excursie naar Murano en Burano

Glasfabriek

Als je aankomt in Murano, is een van de must-do stops een bezoek boeken aan een glasfabriek. Het eiland staat in heel Italië al jaren bekend om het maken en ontwerpen van allerlei soorten handgemaakt glas.

Je kunt hier direct een souvenir kopen, want in Venetië gaan de prijzen omhoog. Het is zeker de moeite waard om een stukje van het eiland mee te nemen.

Als je hebt gekozen voor een georganiseerde excursie, is deze activiteit misschien al inbegrepen, maar zo niet, dan raad ik je aan om dit bezoek van tevoren te boeken.

Boek een bezoek aan Murano met een demonstratie glasblazen

Kerk van Santa Maria degli Angeli en de vuurtoren

Twee van de belangrijkste bezienswaardigheden die je kunt bezoeken tijdens je ochtend op het eiland Murano zijn de kerk van Santa Maria degli Angeli, die erg belangrijk werd in de 16e eeuw en die een spectaculair Byzantijns mozaïek bewaart, en de vuurtoren van Murano, gebouwd in marmer en die het hele eiland bekroont.

Lunch op het eiland

Lunch in Restaurant alla Vecchia Pescheria| ©Polina
Lunch in Restaurant alla Vecchia Pescheria| ©Polina

Voordat je naar Burano vertrekt, kun je van de gelegenheid gebruikmaken om een hapje te eten in een van de vele eetgelegenheden op het eiland.

In tegenstelling tot het centrum van Venetië, waar trattoria's en pizzeria's de boventoon voeren, kun je op Murano de zee inademen en voor een redelijke prijs goede vis eten in gelegenheden als Restaurant alla Vecchia Pescheria, waar gebakken vis hun specialiteit is.

Middag in Burano

Na de lunch is er niets beters dan de middag door te brengen op het naburige eiland Burano. Neem daarvoor de vaporetto vanaf Murano en in slechts 20 minuten ben je er. En als het bij je rondleiding is inbegrepen, ga dan waar je gids heeft gezegd dat je heen moet gaan.

Het dorp Burano staat vol met schilderachtige, kleine, kleurrijke huisjes die de aandacht trekken van alle bezoekers.

Een wandeling langs de visserskanalen en het nemen van een paar foto's maakt de trip de moeite waard en is een mooie manier om afscheid te nemen van deze driedaagse rondreis door Venetië, nadat je alle essentiële dingen op een intense maar onvergetelijke manier hebt gezien.

Neem afscheid van Venetië met een diner bij zonsondergang

Tegen de tijd dat je terug bent in het centrum van Venetië zal het zeker schemeren en ik kan geen betere manier bedenken om afscheid te nemen van de stad dan door te gaan eten in een van de trattoria's in de buurt van het San Marcoplein om je Venetiaanse ervaring af te ronden.

Koop tickets voor 24 of 72 uur om geld te besparen

De Grand Canal Vaporetti| ©SBA73
De Grand Canal Vaporetti| ©SBA73

Wanneer je verwacht een vervoersbewijs meer dan één keer per dag te gebruiken, raad ik je aan om een 24-uurs kaartje te kopen.

Dit type kaartje is geldig voor het aantal dagen dat je kiest en geeft je onbeperkt reizen, dus je kunt de kosten van ongeveer €20 meer dan opvangen, vooral voor de derde dag reizen tussen de eilanden.

Je kunt ook een 72-urige reispas kopen, die je misschien veel interessanter vindt voor je driedaagse reis naar Venetië.

Boek een 72-uurs Venetië Vervoerspas

Reisschema per dag

 • Dag 1
 • Leer het centrum van Venetië kennen
 • Dogenpaleis
 • San Marcoplein en Basiliek
 • Rialtomarkt
 • Dag 2
 • Ontdek de wijken
 • Basiliek van San Giorgio Maggiore
 • Dorsoduro
 • Gondeltocht
 • Dag 3
 • Bezoek de naburige eilanden
 • Murano en de glasblazerij
 • Burano
 • Afscheid in het centrum