Hoe Venetië te bereiken (gondel, vaporetto, watertaxi...)

Als je Venetië wilt bezoeken, moet je alle details weten over hoe je je door de stad kunt verplaatsen. Ik zal het je vertellen.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

8 minuten lezen

Hoe Venetië te bereiken (gondel, vaporetto, watertaxi...)

Wandeling in Venetië | © Suzanne Emily O’Connor

Een van de meest ongelofelijke ervaringen in Italië is het verlaten van het treinstation Santa Lucia om de schoonheid van Venetië te aanschouwen. Het voelt alsof je terugreist naar een tijd vóór de auto, waar de enige manier van reizen per boot of te voet is.

Natuurlijk is het vervoer in Venetië uniek en heel anders dan in de meeste andere steden, dus het leren kennen van de verschillende vormen van vervoer in Venetië is synoniem met het leren kennen van Venetië. In deze gids leg ik alle mogelijkheden uit om je te verplaatsen in deze droomarchipel.

Venetië te voet verkennen

San Marcoplein, Venetië| ©Brando
San Marcoplein, Venetië| ©Brando

Wandelen is waarschijnlijk nog steeds de beste manier om je te verplaatsen in de zes sestieri (wijken waarin de stad is verdeeld) van Venetië. De stad van de Lagune is relatief klein (van het treinstation Santa Lucia naar het San Marcoplein loop je in ongeveer dertig minuten, en dit is een van de langste wandelingen) en de belangrijkste bezienswaardigheden zijn meestal goed aangegeven en gemakkelijk te vinden.

Wandelen langs de kanalen is absoluut een unieke ervaring op zich en stelt je in staat om verborgen hoekjes en pleinen te ontdekken die anders onmogelijk te bereiken zouden zijn. In dezelfde lijn geeft het je ook de mogelijkheid om de kleine bruggen en kanalen van Venetië te bekijken, om de sfeer van elk gebied, de cultuur van de Venetianen en de gewoonten van dichterbij te leren kennen.

Je hoeft je ook geen zorgen te maken over hoog water: de stad zet looppaden in voor het geval de straten onderlopen, hoewel het raadzaam is om regenlaarzen mee te nemen, vooral als je in de herfst of in de winter naar Venetië gaat. In elk geval volgen hier enkele tips voor je reis naar Venetië.

Boek een rondleiding door Venetië

Met de vaporetto door Venetië

Vaporetto op het Canal Grande| ©David Jones
Vaporetto op het Canal Grande| ©David Jones

Als lopen niet je ding is, is de beste en meest kosteneffectieve optie om je te verplaatsen per waterbus of vaporetto. De openbare dienst rijdt 24 uur per dag, 7 dagen per week, het hele jaar door. Overdag rijden de waterbussen langs het Canal Grande minder dan 10 minuten per dag. Om de eilanden Murano en Burano te bereiken is de maximale frequentie echter elke 20 minuten. En 's nachts worden de frequenties of wachttijden verdubbeld.

Je kunt op veel plaatsen in Venetië waterbuskaartjes kopen:

  • Bij de automaten voor alle grote haltes.
  • Bij loketten buiten het treinstation, zowel in Rialto als in San Marco.
  • Bij krantenwinkels en tabakswinkels.
  • Aan boord van de waterbus zelf, zolang je maar contant geld hebt.

En als je benieuwd bent naar de prijzen:

  • Een enkeltje kost €7,50 en is 75 minuten geldig.
  • Een ticket voor 1 dag is na validatie 24 uur geldig en kost €20.
  • Er zijn ook 2-daagse, 3-daagse en 7-daagse tickets verkrijgbaar.

Tot slot is het een aanrader om een watervervoerspas te kopen die je kunt gebruiken op elk van de drie Alilaguna-lijnen en die 72 uur geldig is. De pas wordt geactiveerd wanneer je hem voor de eerste keer gebruikt en hiermee kun je onbeperkt in- en uitstappen.

Boek een watervervoerspas

Bus in Venetië

ATVO Bushalte| ©Beccafawley
ATVO Bushalte| ©Beccafawley

Bussen rijden niet in de lagune en hun belangrijkste functie is om Venetië met Mestre te verbinden, en dan ook nog als je rond Mestre wilt reizen. Sommige lijnen komen echter aan in Venetië en stoppen op de Piazzale Roma, niet ver van het treinstation Santa Lucia. Losse kaartjes kosten €1,50 en je kunt een boekje met tien kaartjes kopen voor €14.

In Venetië kun je alleen met de bus van het vliegveld Marco Polo naar Piazzale Roma met bus 5 van ACTV. Ik moet je vertellen dat dit het laatste deel van Venetië is waar je met de auto kunt komen; op dit punt kun je je alleen te voet of over het water verplaatsen.

In dit opzicht is het een goed idee om een transportkaart te kopen, waarmee je de bus en vaporetto 75 minuten, 24 uur, 48 uur, 72 uur of maximaal 7 dagen kunt gebruiken - de keuze is aan jou!

Met de bus van het vliegveld naar Venetië

De bus doet er ongeveer 25 minuten over tussen het vliegveld en Piazzale Roma en vertrekt elke 15 minuten. Er zijn bagagerekken in de loungeruimte, dus je moet je bagage aan boord nemen.

Je kunt ook de bussen van ATVO nemen. Deze rijden elke 30 minuten en hebben een bagagedepot zodat je je geen zorgen hoeft te maken over het meenemen van je bagage aan boord van de bus. Je kunt tickets kopen op het vliegveld bij aankomst bij de ticketautomaten, of online als je ongeveer weet wanneer je aankomt.

Ga voor meer informatie naar ons artikel over luchthavenvervoer naar Venetië.

Boek je luchthaven shuttle bus transfer

Met de gondel door Venetië

Gondels, Venetië| ©Chen Kirin
Gondels, Venetië| ©Chen Kirin

Eerlijk gezegd is de gondel niet alleen een manier om je door de stad te verplaatsen, maar ook een vervoermiddel, een ervaring en een toeristische attractie. De routes en prijzen van gondelvaarten variëren vaak en worden ter plekke en met elke gondelier afgesproken. Om je niet nieuwsgierig te maken: overdag betaal je tussen de €60-80 voor een ritje van een half uur en 's avonds rond de €80-100.

Een gondel delen is altijd een goede oplossing voor lagere prijzen, hoewel je niet zoveel mensen kunt vervoeren als in een watertaxi. Een gondel kan maximaal 6 personen vervoeren, inclusief de gondelier.

Gondels vind je overal in de stad. De ritten bieden een prachtig uitzicht op het omliggende landschap, ze varen langs het Canal Grande en over enkele van de belangrijkste bruggen en monumenten van Venetië. Het grote voordeel van de gondels is dat ze je de mogelijkheid geven om smalle kanalen en mooie delen van de stad te verkennen die je anders misschien niet zou zien. Ze zijn misschien niet het beste vervoermiddel, maar als je op zoek bent naar zowel plezier als sightseeing, dan zijn ze een aanrader.

Boek een gondelvaart in Venetië

Traghetto

Traghetti in Venetië| ©Dennis Jarvis
Traghetti in Venetië| ©Dennis Jarvis

Traghetti lijken erg op gondels, maar worden alleen gebruikt om het Canal Grande loodrecht over te steken op punten waar geen brug in de buurt is, dus zijn traghetti nuttiger als vervoermiddel dan gondels. Daarom zijn traghetto's nuttiger als vervoermiddel dan gondels.

Vergeet niet dat er slechts vier bruggen over het Canal Grande zijn, dus in plaats van een lange afstand af te leggen op zoek naar een brug als reddingslijn en de reis vervolgens in omgekeerde volgorde te herhalen, raad ik je aan aan boord te gaan van een traghetto zoals de Venetianen doen bij een van de zeven haltes langs het Canal Grande. Traghetti vervoeren passagiers voortdurend heen en weer van de ene oever naar de andere en hun gondelbestuurders zingen niet en dragen geen gestreepte shirts, dus het is een meer transportgerichte en minder artistieke of toeristische manier om je door Venetië te verplaatsen.

Je betaalt 2 euro contant als je instapt en je ziet hoe de lokale bevolking staat in plaats van zit. Dus als je foto's wilt maken, moet je opschieten, want de rit is vrij kort en snel.

Met de watertaxi door Venetië

Watertaxi in Venetië| ©Brando
Watertaxi in Venetië| ©Brando

Taxi's zijn veel duurder dan het openbaar vervoer, maar ze zijn ook de enige luxe en privé manier om je over het water te verplaatsen. Een watertaxi zorgt ervoor dat je reis veel korter duurt, en niet alleen vanwege de snelheid, maar omdat hij rechtstreeks naar de bestemming gaat.

Qua prijs kost een taxirit tussen €100 en €130 per enkele reis voor maximaal 4 personen. Er kunnen maximaal 10 personen in een taxi; vanaf de vijfde passagier wordt echter een extra tarief van ongeveer €15 in rekening gebracht.

Je kunt ook een watertaxi huren om je van het vliegveld naar het centrum van Venetië te brengen of een rit terug naar de luchthaven Marco Polo boeken als je klaar bent met je verblijf in Venetië.

Boek een transfer van de luchthaven met de watertaxi

Venetië Veerboot

Venetië Veerboot| ©Mark Brennan
Venetië Veerboot| ©Mark Brennan

De veerdienstheeft twee hoofdlijnen, 17 en 11, die Venetië verbinden en stoppen in de belangrijkste gebieden van elke wijk. Lijn 11 begint bij Lido en vaart zuidwaarts naar Pellestrina, terwijl lijn 17 begint bij het Cavallino strand en noordwaarts vaart.

De veerboot is een geweldige optie als je van het ene eind naar het andere wilt zonder veel te hoeven stoppen. De prijzen hangen een beetje af van waar je heen en weer wilt, hoewel opgemerkt moet worden dat ze vaak na verloop van tijd worden aangepast. De minimumprijs om in te stappen is echter €8 per persoon.

Kaartjes voor het openbaar vervoer in Venetië

De Vaporetti op het Canal Grande| ©SBA73
De Vaporetti op het Canal Grande| ©SBA73

De enige boten in Venetië waarvoor kaartjes gelden zijn de vaporetti, aangezien voor alle andere boten direct moet worden betaald, waarvan de prijs varieert afhankelijk van de lengte of afstand van de reis. Als je geïnteresseerd bent in vaporetti-tickets kun je verschillende tickets kopen, afhankelijk van je verblijf:

De beste optie is echter om een vervoerskaart te kopen die niet alleen de vaporetto maar ook de bussen omvat, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over hoe je je moet verplaatsen en alleen maar hoeft te bedenken waar je heen wilt.

Nadat je een kaartje hebt gekocht, moet je het valideren voordat je op de vaporetto stapt. De validatieautomaten staan meestal aan de rand van het voetpad dat naar de vaporetto-halte leidt en als je het kaartje valideert, zie je een tijdstempel op je kaartje. Ik raad je aan om niet vals te spelen en te valideren wanneer je moet, ongeacht of je gevraagd wordt om je kaartje te laten zien of niet.

Koop een Venetië Vervoerskaart

Hoe verplaatsen Venetianen zich in Venetië?

Lopend over het water| ©Honza Soukup
Lopend over het water| ©Honza Soukup

Venetianen verplaatsen zich meestal het liefst te voet en gebruiken het openbaar vervoer alleen als dat nodig is, bijvoorbeeld als ze over het water moeten.

Je zult zien hoe Venetianen roeiboten vooral gebruiken voor sport of voor het plezier van het roeien, terwijl motorboten meer als transportmiddel worden gebruikt, hetzij om zich te verplaatsen of om hun goederen te vervoeren.

Je te voet verplaatsen is de snelste en meest efficiënte manier van transport in Venetië, als je maar weet hoe je op je bestemming moet komen natuurlijk!

Boek een rondleiding door Venetië

Tips om je te verplaatsen in Venetië

Rialtobrug, Venetië| ©Ivan PC
Rialtobrug, Venetië| ©Ivan PC

Waar mogelijk raad ik je aan om te voet te gaan, zoals de echte Venetianen dat doen. Zo kun je genieten van de meest toeristische gebieden en monumenten, zoals de Rialtobrug, de Brug der Zuchten of de San Marco-basiliek zelf. Bovendien vermijd je de rijen bij de automaten en de drukte in het algemeen. Om nog maar te zwijgen over het feit dat de meest interessante plekken om te eten in Venetië niet bepaald in de buurt van de vaporetti-haltes liggen.

Ik raad je ook aan om van Venetië te genieten vanaf het water, ongeacht het vervoermiddel dat je gebruikt, natuurlijk zijn de gondels de meest comfortabele optie. Als je Venetië vanaf het water bekijkt, krijg je een heel ander beeld van het leven in de stad!

Wandelen en een rondvaart maken in een roeiboot zijn niet alleen mooie en leuke activiteiten, maar ook manieren om de stad te ontdekken en tegelijkertijd je ecologische voetafdruk te verkleinen.

Boek een gondelvaart in Venetië