Gondelritten Tickets

Sommige van de meest spectaculaire gevels en smalle straatjes van Venetië kun je alleen zien vanuit de minikanaaltjes aan boord van een gondel.

Vicky Del Moral

Vicky Del Moral

7 minuten lezen

Gondelritten Tickets

Gondels aangemeerd in het kanaal | ©Antonio Molinari

Venetië bestaat uit 150 kanalen en 455 bruggen die leiden naar het majestueuze Canal Grande. Veel van deze kleine kanalen zijn alleen te zien vanuit de gondels, oorspronkelijk bedoeld als transportmiddel en nu een icoon van romantiek.

De beste optie

Gondelvaart Venetië

De beste manier om langs het Canal Grande te varen in de zuiverste Venetiaanse stijl.

Geniet van een tocht door de kanalen van Venetië met een ritje in een authentieke gondel. Kies of je commentaar aan boord wilt, of je een groepstour wilt of liever een gondel exclusief voor jou en je partner.

Je bezoek aan Venetië is niet compleet zonder een ritje in een van de legendarische gondels die over het Canal Grande varen. Je kunt online een gondelvaart boeken en, eenmaal daar, naar het ontmoetingspunt gaan en je door de gondelier laten meenemen om de mooiste uitzichten van Venetië te aanschouwen.

Bij het boeken kun je kiezen tussen een gedeelde tocht met een groep waarbij de gids je de hoogtepunten vertelt van de monumenten die je te zien krijgt, of, als je dat liever hebt, kun je kiezen voor een privé-gondelvaart zonder gids zodat je van een intiemere ervaring kunt genieten. In beide gevallen kun je het tijdstip van de dag kiezen en duurt de tocht ongeveer 50 minuten.

De beste gondeltochten in Venetië

Gondelvaart bij zonsondergang
Gondelvaart bij zonsondergang

Gondeltocht langs de grachten met stadstour te voet

Rialtobrug| ©Damiano Baschiera
Rialtobrug| ©Damiano Baschiera

Deze tour voldoet aan twee van de must-do's van Venetië: een wandeltour onder begeleiding van een lokale gids die de fascinerende geschiedenis van deze geweldige stad uitlegt en een gondeltocht van 30 minuten langs het Canal Grande en andere waterwegen door kleinere wijken, zoals Fenice.

Deze tour is erg handig omdat je voor iets meer dan de gebruikelijke prijs een gondelvaart krijgt waarbij de begeleide wandeltour door Venetië is inbegrepen. Je begint je wandeltocht in de buurt van het formidabele San Marcoplein en loopt eromheen terwijl je meer leert over de geschiedenis van de stad die bekend staat als 'La Serenissima'.

Wat je te voet ziet

 • Theater La Fenice. Het Fenice Theater was ooit een van de zeven hoofdtheaters in Venetië en is nu het enige operagebouw in de Italiaanse stad.
 • Rialtobrug. De beroemdste, oudste en meest bezochte van de vier bruggen over het Canal Grande in Venetië, met meer dan twee miljoen toeristen per jaar.
 • Palazzo Contarini del Bovolo. Vlakbij de Rialtobrug staat dit kleine 15e-eeuwse paleis, beroemd om zijn spectaculaire en schilderachtige wenteltrap aan de buitenkant.

Wat je ziet vanuit de gondel

 • Canal Grande
 • Rialtobrug
 • San Marco plein
 • Basiliek van Santa Maria della Salute
 • Theater La Fenice
 • Basiliek van Santi Giovanni e Paolo
 • Campo Santa Maria Formosa
 • Venetoinside
 • Bacino gondel
 • Huis van Marco Polo

Gondeltocht langs de grachten met serenade aan boord

Het Canal Grande| ©Marco Paiano
Het Canal Grande| ©Marco Paiano

Wil je je tocht nog iconischer en romantischer maken? Geef een deel van de schijnwerpers aan de persoon die verantwoordelijk is voor het magische gebeuren, de gondelier. Met deze tocht kun je genieten van een plezierige tocht langs het Canal Grande in Venetië, waarbij je een aantal van de indrukwekkende gebouwen en monumenten langs de oevers ziet terwijl een gondelier een serenade brengt met klassieke Italiaanse muziek.

Wat je te zien krijgt tijdens deze gondelvaart

 • Canal Grande. Het Canal Grande, dat bekend staat als 'de mooiste weg ter wereld', is het grootste kanaal van Venetië. Het strekt zich 4 kilometer in een S-vorm uit over de stad en wordt bewaterd door alle waterwegen die eromheen lopen. Van hieruit kun je indrukwekkende paleizen bezichtigen, zoals het 18e-eeuwse Palazzo Grassi en het beroemdste paleis van de stad, het Ca' d'Oro, een gotisch paleis genoemd naar het verguldsel dat het oorspronkelijk sierde.
 • Peggy Guggenheim Collectie. Dit gebouw herbergt een van de belangrijkste kunstcollecties ter wereld, die ontstond toen Peggy Guggenheim, uit New York, in 1949 in Venetië aankwam. Vanuit je gondel zie je het prachtige terras waar Guggenheim zelf altijd lag te zonnen terwijl hij genoot van het uitzicht over het Canal Grande.
 • Palazzo Gritti Badoer. Dit majestueuze paleis dankt zijn naam aan zijn vroegere eigenaars, de machtige Venetiaanse familie van de Gritti. Het meest opvallende lid was de Doge van Venetië tijdens de Renaissance, Andrea Gritti, die de Venetiaanse legers leidde tegen de Liga van Cambrai, die de expansionistische ambities van Venetië in Frankrijk probeerde te stoppen.

Gondeltocht met stadstour en toegang tot de Basiliek van San Marco

Gondelvaart
Gondelvaart

Met deze gondelvaart met rondleiding door de stad en toegang tot de Basiliek van San Marco vervul je 3 dromen in één: een gondelvaart door de schilderachtige kanalen van Venetië, een wandeling door de straten en doorgangen van de stad met het commentaar van een professionele gids en een rondleiding met skip-the-line-toegang tot een van de grootste bezienswaardigheden van Venetië, de Basiliek van San Marco.

San Marco Basiliek

Sinds de bouw in 832 is de San Marco Basiliek de belangrijkste religieuze tempel in Venetië. Dit leer je tijdens de rondleiding in dit pakket, waar je ontdekt dat deze kerk werd gebouwd om de vermeende relikwieën van Marcus de Evangelist, gestolen uit Alexandrië, te huisvesten.

Deze tempel met een Latijns kruis en vijf koepels ligt aan het San Marcoplein en herbergt in zijn vergulde interieur meer dan 4000 vierkante meter mozaïeken, belangrijke werken van beroemde Venetiaanse schilders en 500 zuilen uit de 3e eeuw. Mis niet de Byzantijnse schat van goud en zilver uit de plundering van Constantinopel en het belangrijke Pala d'Oro, een altaarstuk van edelstenen gemaakt door middeleeuwse goudsmeden.

San Marcoplein

De Basiliek van San Marco bevindt zich, niet verrassend, op het San Marcoplein, een van de beroemdste pleinen ter wereld en het centrum van het stads- en sociale leven van Venetië sinds de stichting ervan in de 9e eeuw. Vanaf hier kun je vele historische gebouwen en monumenten bewonderen, zoals het Dogenpaleis, de zuilen van San Marco en San Teodoro, de Campanile toren en de Torre dell'Orologio, een prachtige astronomische klok.

Kerk van Santa Maria Formosa

Deze kerk uit 1492, ontworpen door de renaissance-architect Mauro Codussi, werd gebouwd op de plaats van een 7e-eeuwse tempel die volgens de overlevering een van de acht kerken was die gesticht werden door St. Magnus, bisschop van Oderzo.

Routebeschrijving per gondel

 • Canal Grande
 • San Marcoplein
 • Basiliek van San Marco
 • Theater La Fenice
 • Basiliek van Santi Giovanni e Paolo
 • Santa Maria Formosa Kerk

Gondeltocht en toegang tot de Basiliek van San Marco en het Dogenpaleis

San Marco Basiliek en de Campanile| ©Massimo Adami
San Marco Basiliek en de Campanile| ©Massimo Adami

Dit is het meest complete pakket, met een combinatie van een gondelvaart en toegang tot de Basiliek en het Dogenpaleis, zodat je geen van de bezienswaardigheden van de stad hoeft te missen. Met deze tour doorkruis je het Canal Grande en zijn charmantste zijrivieren tijdens een gondeltocht en krijg je toegang tot de San Marco Basiliek en het Dogenpaleis zonder wachtrijen en met een rondleiding, evenals andere prachtige paleizen rond het San Marcoplein.

Het geeft je ook toegang tot een audiogids met een digitale kaart van de 5 wijken van Venetië en informatie over meer dan 200 bezienswaardigheden om je eigen wandeltocht door de stad te maken.

Dogenpaleis

Het Dogenpaleis op het San Marcoplein is een van de symbolen van Venetië en de voormalige zetel van de politieke macht in de stad. Het veranderde van een versterkt kasteel in de 9e eeuw en residentie van de Doges naar een gevangenis van de Republiek. Vanuit de machtshallen bepaalden tot 120 doges (hertogen) bijna een eeuw lang het lot van Venetië.

Zowel het exterieur als het interieur zijn spectaculair, met prachtige zalen gevuld met honderden meesterwerken van onder andere Titiaan, Tintoretto en Bellini. Via de beroemde 17e-eeuwse barokke Brug der Zuchten begonnen de ter dood veroordeelden aan het laatste deel van hun leven terwijl ze uit hun ramen keken en voor de laatste keer naar de lagune van Venetië verlangden.

Basiliek van San Marco

Dit is een unieke rondleiding waarbij je, naast een rondleiding door de Basilica di San Marco, een deel van de rondleiding comfortabel zittend in het midden van de Basilica kunt volgen.

Grand Canal

Tijdens je gondeltocht langs het Canal Grande zie je het huis van Mozart, het theater La Fenice, de Peggy Guggenheim Collectie, de Punta della Dogana, de Accademia Brug en de Ponte di Rialto, tussen paleizen die je sprakeloos zullen maken. Voor mij is dit absoluut het beste deel van de tour, omdat het je Venetië vanuit een ander gezichtspunt laat waarderen.

Boek een gondeltocht in Venetië

Over gondelvaart prijzen

Luchtfoto van de grachten
Luchtfoto van de grachten

Een gondelvaart in Venetië is niet de goedkoopste activiteit ter wereld, maar het is naar mijn mening wel een unieke ervaring. Venetië wordt verondersteld 'officiële' prijzen te hebben voor gondelritjes op de grachten, maar de realiteit is dat het ter plekke heel moeilijk is om te weten of de gondeliers die je vanaf hun aanlegsteiger blijven roepen om hun dienst te huren, je de echte prijs in rekening brengen of dat het 'piraten' zijn.

De gemiddelde prijs voor een standaard gondelvaart van 40 minuten door de kanalen van Venetië is 80 euro per gondelvaart, ongeacht het aantal personen en met ruimte voor maximaal zes passagiers. Houd er rekening mee dat de prijzen 's avonds na 19.00 uur stijgen tot 100 euro per tocht.

Daarom denk ik dat het een goede optie is om de service van tevoren te boeken of zelfs te combineren met een andere activiteit om het rendabeler te maken.

Je kunt meer informatie vinden in dit bericht waarin ik uitleg hoeveel een gondelvaart in Venetië kost.

Boek een gondelvaart in Venetië

Andere interessante activiteiten in Venetië

Typische kleurrijke huizen van Murano| ©Harshit Jain
Typische kleurrijke huizen van Murano| ©Harshit Jain

Heb je ook zo'n zin in een gondelvaart in Venetië? Als je van deze activiteit hebt genoten, wil je vast ook de betoverende eilanden Murano en Burano bezoeken. Hier is mijn gids voor de eilanden Murano en Burano Murano en Burano Dagtrips vanuit Venetië zodat je je bezoek kunt organiseren.