10 Dingen om te doen in Venetië in November

De meest voorkomende tijd van het jaar voor bezoekers aan Venetië is de zomer. De stad van de kanalen biedt echter ook in andere seizoenen meer dan genoeg attracties. Een goed voorbeeld is de maand november.

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

9 minuten lezen

10 Dingen om te doen in Venetië in November

Suspiro Brug, Venetië | ©Alessio Furlan

Na een paar maanden waarin duizenden toeristen massaal de belangrijkste bezienswaardigheden van Venetië bezoeken, wordt de sfeer in november rustiger. Het tempo ligt lager en het is de beste tijd om zonder mensenmassa's over de pleinen, straten en monumenten van de stad te slenteren.

In november viert Venetië bovendien enkele van haar meest intieme evenementen, die bijna alleen voor Venetianen zijn bedacht. Van Allerheiligen tot het Festa della Salute, van de Dodenherdenking tot Sint-Maarten, deze vieringen weerspiegelen veel duidelijker de manier van zijn en leven van de inwoners van de oude Serenissima Republiek.

1. Bezoek de opera in La Fenice

Theater La Fenice| ©Benh LIEU SONG
Theater La Fenice| ©Benh LIEU SONG

Of je nu een operaliefhebber bent of niet, een bezoek aan het legendarische theater La Fenice (dat voor het eerst zijn deuren opende in 1792) moet op je lijstje staan als je in november in Venetië bent.

Alleen al om het prachtige interieur, het atrium en de Apollinische zalen te zien is het de moeite waard om een voorstelling te zien of, als je niet kunt, om het op een ander moment te bezoeken. Bovendien maakt de nabijheid van het San Marcoplein en andere monumenten het een ideale plek om de dagtour af te sluiten.

Zelfs in de maand november heb je het geluk dat er niet zoveel toeristen zijn en kun je genieten van de architectuur zonder overvol te zijn.

Boek tickets voor La Fenice Theater in Venetië

2. Proef de typisch Venetiaanse gerechten van Allerheiligen

Rialto Vismarkt| ©VeneciaU
Rialto Vismarkt| ©VeneciaU

Na de laatste grote feestdag in oktober, Halloween, met een knal te hebben gevierd, richt Venetië haar aandacht op een andere veel traditionelere gebeurtenis: Allerheiligen. Net als in de rest van het land is dit een katholieke feestdag ter ere van alle overledenen.

Als je op deze data in de stad bent, zul je zien dat deze viering twee verschillende aspecten heeft waaraan je kunt deelnemen. Het eerste is religieus, want alle tempels in Venetië houden op deze dag speciale missen.

Het tweede aspect is nauw verbonden met gastronomie. Van oudsher was het de gewoonte om een feestmaaltijd te bereiden die gewijd was aan de doden als een manier om hen te gedenken en respect te tonen. Tegenwoordig kun je een aantal typische gerechten vinden, zoals de gerechten die je kunt zien tijdens de gastronomische rondleidingen door Venetië en de restaurants.

Boek een gastronomische tour in Venetië

3. Bezoek het Dogenpaleis zonder in de rij te staan en met minder toeristen

Gevel van het Dogenpaleis, Venetië| ©Son of Groucho
Gevel van het Dogenpaleis, Venetië| ©Son of Groucho

Het Dogenpaleisbinnengaan is een must tijdens elke reis naar Venetië. In het hoogseizoen betekent dit dat je flink in de rij moet staan voor een bezoek te midden van een groot aantal toeristen, maar in november kun je van dit gebouw genieten zonder de drukte.

Ik verzeker je dat dit een belangrijk verschil maakt in de manier waarop je alle bezienswaardigheden zult waarnemen van een paleis dat de residentie van de Doges en de gevangenis van de Republiek Venetië is geweest.

De beste manier om het interieur te zien is door een rondleiding door het Dogenpaleis te huren, zodat je weet wat je ziet. Over het algemeen zal de rondleiding je meenemen om het volgende te zien:

  • La Scala d'Oro.
  • De verdieping waar de werken van schilders als Tintoretto, Titiaan en Veronese zich bevinden.
  • En de Brug der Zuchten, die in verbinding staat met de kerkers van het paleis en die je kunt oversteken.

Boek je skip-the-line ticket voor het Dogenpaleis

4. Beklim de Campanile voor een uitzicht over Venetië

Klokkentoren van San Marco| ©Elliott Brown
Klokkentoren van San Marco| ©Elliott Brown

November brengt een heel andere sfeer in de stad van de kanalen dan augustus in Venetië of een andere maand van het jaar. Naast de regen daalt soms ook de mist neer op de stad, waardoor een fascinerende laag ontstaat.

Het typische herfstlicht, dat meer gedempt is, in combinatie met de mist kan het beklimmen van de Campanile van de San Marco Basiliek tot een unieke ervaring maken.

Deze klokkentoren van de bijzondere San Marco Basiliek meet 98,5 meter en is het hoogste punt van de stad. Het uitzicht is natuurlijk het hele jaar door geweldig, maar in de herfst ziet de stad er bijna spookachtig uit.

Boek je ticket voor de San Marco Basiliek

5. Maak een uitstapje naar Florence om te genieten van het festival in de Toscaanse regio

Florence bezoeken| ©dorfun
Florence bezoeken| ©dorfun

Wie het geluk heeft om een week of zo in Venetië door te brengen, kan het zich veroorloven om meer dan één excursie elders te maken. Als je eind november op reis bent, raad ik je aan om Florence te bezoeken tijdens het regionale feest van Toscane.

Dit feest is vrij recent, het wordt pas sinds 2000 elke 30 november gehouden. Het viert het feit dat Toscane de eerste plaats ter wereld was waar de doodstraf werd afgeschaft, in 1786.

Hoewel Florence meer dan genoeg bezienswaardigheden heeft om naartoe te gaan, is het bijwonen van de activiteiten die tijdens deze viering plaatsvinden zeker de moeite waard.

Boek een excursie vanuit Venetië

6. Proef de castradina

Castradina eten| ©Heraldo
Castradina eten| ©Heraldo

De meeste festiviteiten die in Venetië plaatsvinden worden weerspiegeld in de rijke gastronomie. De festa della Salute is geen uitzondering en heeft zijn eigen traditionele gerecht dat wordt gegeten in de dagen voor en na 21 november. Als je van lamsvlees houdt, mis dan niet de kans om castradina te proberen.

Het is een smaakvolle soep gemaakt van gezouten, gerookt en gekruid lamsvlees. De traditionele bereidingswijze van castradina vereist meerdere uren koken, zoveel dat de lokale bevolking zegt dat het een hele dag moet sudderen.

Als je in deze tijd van het jaar in Venetië bent, zul je geen moeite hebben om dit gerecht te vinden in de beste restaurants van de stad en tijdens een culinaire tour door Venetië.

Boek een gastronomische tour door Venetië

7. Vier de Dag van de Doden (Ognissanti)

Luchtfotografie van het eiland San Michele| ©Anton Nossik
Luchtfotografie van het eiland San Michele| ©Anton Nossik

Op 2 november is er een ander feest dat gerelateerd is aan de Dag van de Doden. Het is de Ognissanti, wat vertaald kan worden als de Herdenking van de Doden. Hoewel er ook andere begraafplaatsen in de stad zijn, is de interessantste ongetwijfeld die op het eiland San Michele (St. Michael). Tot de invasie van Napoleon vonden begrafenissen in Venetië plaats in kerken en Campi.

Veel illustere Venetianen en buitenlanders liggen begraven op de begraafplaats, zoals Igor Stravinsky, Joseph Brodsky, Sergei Diaghilev, Ezra Pound en Luigi Nono. Het is ook de moeite waard om het bronzen beeld te bekijken dat de Venetianen Doornroosje noemen. Het is een voorstelling van Sonia Kaliensky, een Russische aristocrate die zelfmoord pleegde toen ze liefdesverdriet kreeg tijdens het carnaval van 1907.

De beste manier om Venetië te verkennen en het eiland San Michele te bereiken is met de Venetiaanse vaporetto, net als in de rest van de stad.

8. Wees weer kind tijdens de San Martino Festivals

Snoepjes van het feest van San Martino| ©Aina Prat
Snoepjes van het feest van San Martino| ©Aina Prat

De herdenking van deze heilige is vooral populair bij kinderen. Ze gaan zingend en schreeuwend de straat op terwijl de lokale bevolking hen snoepjes aanbiedt die voor hen zijn klaargemaakt. Als je met kinderen naar Venetië gaat, kun je misschien meedoen aan de festiviteiten en een paar van de zoetigheden proeven.

Het is ook heel traditioneel om op deze dag een merkwaardig gevormd dessert te eten. Het snoepje, een korstdeeg, wordt gebakken in de vorm van de figuur van San Martino zelf te paard met een zwaard en een mantel. Je kunt het in bijna elke banketbakkerij en café in de stad kopen.

Het feest van San Martino is een van de minder bekende feesten van Venetië, overschaduwd door de carnavalsfeesten in februari en de pracht en praal van de Biënnale. Het is echter een herdenking die zeer geliefd is bij de Venetianen en waaraan je moet deelnemen als je toevallig in de stad bent op de dag van de viering, 11 november.

9. Sluit je aan bij de Venetianen bij de Madonna della Salute

Basiliek Santa Maria della Salute| ©Jorge Franganillo
Basiliek Santa Maria della Salute| ©Jorge Franganillo

Venetië viert elk jaar op 21 november de festa della Salute. Tijdens dit feest genieten de Venetianen van het eten en de sfeer voor de Basiliek van Santa Maria della Salute.

De oorsprong is heel bijzonder: een pestepidemie decimeerde de Venetiaanse bevolking in 1630. Om het einde van deze epidemie te vieren, gaf de Senaat van de Republiek Venetië opdracht tot de bouw van de Basiliek van Santa Maria della Salute.

Deze oorsprong verklaart de naam van de viering, het Feast of Our Lady of Health in het Engels. De kerk ligt in de setiere (wijk) Dorsoduro en de gemeente installeert een tijdelijke brug over het Canal Grande zodat alle Venetianen de kerk op die dag kunnen bereiken.

Redenen om de basiliek op deze feestdag te bezoeken

De kerk zelf is zeker een bezoek waard vanwege haar schoonheid, maar 21 november is de enige dag van het jaar waarop toegang tot het gebied onder de koepel is toegestaan, omdat de doorgang normaal gesproken wordt beperkt door dikke cordons.

Volgens de legende ben je het hele jaar door gezond als je op een bronzen schijf stapt die zich in het midden van de kerk onder de grote kroonluchter bevindt.

10. Mis de Biënnale van Venetië niet

Toegang tot de Biënnale van Venetië| ©Naturpuur
Toegang tot de Biënnale van Venetië| ©Naturpuur

In november eindigt de Biënnale van Venetië, het belangrijkste artistieke en architectonische evenement ter wereld. Het vindt zijn oorsprong in 1895, toen het werd geboren met het doel om allerlei kunstdisciplines te promoten: film, muziek, theater, architectuur, dans en beeldende kunst.

Ondanks de naam worden er elk jaar activiteiten georganiseerd, waarbij de Internationale Architectuurtentoonstelling en de Internationale Kunsttentoonstelling elkaar afwisselen. De hele stad neemt deel aan dit evenement en de activiteiten zijn verdeeld over drie locaties: de nationale paviljoens, het internationale hoofdkwartier en verschillende gebouwen, ontheiligde kerken en paleizen verspreid over Venetië.

Als je in deze periode naar Venetië reist, raad ik je aan naar een toeristenbureau te gaan om een van de specifieke brochures over de Biënnale te halen. Daarin kun je zien welke activiteiten er op een bepaald moment op het programma staan en de activiteiten kiezen waarin je geïnteresseerd bent.

Het weer in Venetië in november

Ochtenden in Venetië| ©Martin Pettitt
Ochtenden in Venetië| ©Martin Pettitt

November in Venetië wordt gekenmerkt door vochtigheid, weinig zonlicht en vroege ochtendmist. Daarnaast zijn er volgens historische gegevens ongeveer zes dagen met neerslag gedurende de maand.

Het is altijd aan te raden om voor de zekerheid het weer te checken voordat je op reis gaat, maar statistieken laten zien dat de maxima rond de 12 graden schommelen en de minima rond de 5 graden. Houd er rekening mee dat de eerder genoemde vochtigheid en wind zorgen voor een lagere gevoelstemperatuur.

Toeristische aankomsten in Venetië in november

Varen op het Canal Grande| ©Pedro Szekely
Varen op het Canal Grande| ©Pedro Szekely

Als er een maand is die laagseizoen genoemd kan worden in Venetië, dan is het wel november. Na de laatste stuiptrekkingen van het massatoerisme in oktober en voor de komst van Kerstmis in Venetië encarnaval, beleeft de stad een korte periode van rust.

In de praktijk betekent dit lagere prijzen voor vluchten en hotels, maar ook dat je veel rustiger door de straten kunt lopen. Ook worden de wachtrijen bij monumenten tot een minimum beperkt en wordt de sfeer veel lokaler en intiemer.

Vind je weg in Venetië: de wijken

Rialtobrug| ©Shaun Dunmall
Rialtobrug| ©Shaun Dunmall

Ondanks haar kleine omvang is het niet gemakkelijk om je weg te vinden in een stad als Venetië. Door de smalle straatjes en kanalen kun je gemakkelijk verdwalen, zelfs als je een mobiele app gebruikt.

Een goed idee is om op zijn minst de wijken te kennen waarin de stad is verdeeld. Dit zal je helpen om je routes te plannen en een idee te krijgen van waar elke plaats zich bevindt:

  • San Marco: het meest toeristische en centrale deel van de stad, met de meeste bezienswaardigheden voor een kort verblijf.
  • San Polo: deze wijk ligt vlakbij de Rialtobrug en is een van de levendigste wijken van de hele stad.
  • Castello: de grootste wijk van de stad, van het gebied van het Dogenpaleis tot de Arsenale.
  • Cannaregio: ligt in het noorden, net boven het Canal Grande. Het is de dichtstbevolkte wijk van de stad.
  • Santa Croce: naast San Polo. Hoewel hier minder toeristen komen, zijn de smalle straatjes en kerken erg interessant.
  • Dorsoduro: omvat het zuidwestelijke gebied en het eiland Guidecca. Het heeft een zeer studentikoze sfeer en daardoor een levendige sfeer.