Het San Marcoplein in Venetië: een handige gids om het plein ten volle te ontdekken

Wandel over het San Marcoplein en bewonder de ongelooflijke gebouwen, monumenten en geschiedenis.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

9 minuten lezen

Het San Marcoplein in Venetië: een handige gids om het plein ten volle te ontdekken

San Marcoplein, Venetië | ©Claudio Schwarz

Het San Marcoplein (Piazza San Marco) is een open ruimte die de zuidkant van het plein verbindt met de lagune. Het plein ligt tussen het Palazzo Ducale (Dogenpaleis) en de Biblioteca Marciana. Het gebied is ongelooflijk mooi en interessant, en zeker een must-see, zelfs als je maar één dag in Venetië bent.

Het San Marcoplein is het grootste en belangrijkste plein in Venetië en een van de beroemdste in heel Italië. Het inspireerde zelfs Napoleon, die het uiteindelijk de "Salon van Europa" noemde. Het is echter niet het vierkante oppervlak dat het plein zijn welverdiende roem geeft, maar de monumenten eromheen en de interessante dingen die je vanaf het plein kunt doen.

Bezoek de historische zuilen van het San Marcoplein

Zuilen van het San Marcoplein| ©Sean X Liu
Zuilen van het San Marcoplein| ©Sean X Liu

Aan het open einde van het San Marcoplein staan twee grote granieten zuilen. Op de top van de eerste zuil zit St. Theodore (de beschermheilige van de stad vóór San Marco), die een lans vasthoudt waarmee hij een draak zou hebben gedood (dit is een kopie van het origineel dat in het Dogenpaleis is gevonden), en op de tweede zuil staat een leeuw, het symbool van San Marco. Beide beelden werden verondersteld het San Marcoplein en de stad in het algemeen te bewaken.

De oorsprong van deze twee beelden is niet erg duidelijk. Vanaf de 12e eeuw werden ze populair en in de 18e eeuw vonden er openbare executies plaats tussen de twee. Als je de Venetiaanse traditie wilt behouden tijdens je bezoek aan het San Marcoplein, moet je daarom vermijden om tussen de twee zuilen door te lopen. Door de geschiedenis heen zijn ze het middelpunt geweest van een aantal openbare processen en het toneel van verschillende wonderen.

Als je een rondleiding over het San Marcoplein boekt, word je uitgebreid geïnformeerd over deze en andere verhalen en anekdotes die je zullen boeien. Een twee uur durende wandeltour waarbij je niet alleen het plein maar ook de Basiliek ontdekt zonder de lange wachtrij die elke dag voor de poorten te zien is.

Boek een tour over het San Marcoplein

Betreed de Basiliek van San Marco

Ingang tot de San Marco Basiliek| ©Mark Huguet
Ingang tot de San Marco Basiliek| ©Mark Huguet

De Basiliek van San Marco is ongelooflijk mooi en een absolute must-see. Het is het juweel van het San Marcoplein en misschien wel een van de mooiste kerken in heel Italië. De kerk is gebouwd met Byzantijnse accenten en zit vol ongelooflijke details. Ik raad je aan om de fantastische mozaïeken, de relikwieën van Marcus zelf en de vier bronzen paarden (deze hebben een zeer interessante geschiedenis) te bekijken.

Een bezoek aan het interieur van de kerk is gratis. Maar als je niet vroeg komt, moet je er rekening mee houden dat je lang moet wachten voordat je naar binnen kunt: de wachttijden bedragen regelmatig meer dan 45 minuten! Om dit te voorkomen, raad ik aan om 's ochtends in de rij te gaan staan voordat de basiliek haar deuren opent. De Basiliek van San Marco gaat om 9.30 uur open, dus ik raad je aan om er om 8.30 uur te zijn, vooral in het drukke seizoen van juli en augustus.

Een ander, handigeralternatief is om de directe toegang tot de Basiliek van San Marco te boeken, waardoor je niet in de rij hoeft te staan en ook toegang hebt tot de Pala D'Oro en het terras, waarvoor je moet betalen. Je kunt er ook voor kiezen om een rondleiding door de San Marco Basiliek te boeken. Je zult zien hoe snel je binnenkomt in een van de belangrijkste monumenten van Venetië.

Boek je ticket voor de Basiliek van San Marco

Geniet van het uitzicht vanaf de klokkentoren van San Marco

San Marco Klokkentoren| ©Elliott Brown
San Marco Klokkentoren| ©Elliott Brown

Voor het meest iconische uitzicht op Venetië ga je vanaf het San Marcoplein recht naar de San Marco Klokkentoren, het hoogste gebouw dat je vanaf daar ziet en 'onderdeel' van de structuur van dit iconische plein.

Vanaf de toren zelf heb je een fantastisch uitzicht op het Dogenpaleis, de Basiliek van San Marco, de Lagune van Venetië, het Canal Grande, de Rialtobrug en de Brug der Zuchten.

En in tegenstelling tot de meeste uitzichten vanaf de top, hoef je je bij deze toren niet in te spannen. In plaats van honderden trappen naar de top te beklimmen, kun je gewoon de lift nemen. Ga voor meer informatie over de klokkentoren van San Marco naar de volgende website.

Boek een rondleiding door de San Marco Basiliek

Geniet van een kopje koffie in een van de prachtige cafés op het San Marcoplein

Ingang van Caffe Florian| ©CF
Ingang van Caffe Florian| ©CF

Er zijn verschillende mooie cafés verspreid langs de randen van het San Marcoplein waar je kunt ontspannen na je rondleiding op het San Marcoplein. Ik raad je aan om zowel de Venetiaanse koffie als de gebakjes die ernaast geserveerd worden te proberen. Bovendien hoor je hier zeker live muziek terwijl je geniet van het spectaculaire uitzicht vanaf het plein. De prijzen zijn een beetje opvallend, omdat de locatie in de prijs is inbegrepen. Ontbijten in de Salon d'Europe (Napoleons naam voor het San Marcoplein) kost geld.

Caffe Florian is verreweg het beroemdste café op het plein. Het opende zijn deuren in 1720 en wordt beschouwd als de oudste koffieshop van heel Europa.

Genieten van een Italiaanse koffie in een 300 jaar oud café terwijl je naar de bijna 1000 jaar oude basiliek kijkt en nadenkt over alle bezienswaardigheden van het gebied is iets wat ik je ten zeerste kan aanbevelen.

Boek een rondleiding over het San Marcoplein

Bezoek het Correr Museum op het San Marcoplein

Correr Museum| ©Maria Codina
Correr Museum| ©Maria Codina

Het prachtige Correr Museum ligt direct aan het San Marcoplein en heeft de neiging zich in het volle zicht te verstoppen (dit komt grotendeels door de uitgestrektheid van het plein en de vele historische gebouwen die de locatie omringen). Als je echter een rondleiding over het San Marcoplein boekt, wordt je in detail verteld waar het zich bevindt zodat je het de volgende keer kunt bezoeken.

Als je van kunst houdt, zal dit prachtige museum over kunst en geschiedenis zeker je artistieke dorst lessen. Ondanks de relatief kleine omvang bevat het enkele van de meest curieuze en gewilde kunstwerken in Europa. Ga voor meer informatie naar de officiële website van het museum.

Boek je ticket voor de Basiliek van San Marco

Let op de paarden die de San Marco Basiliek bewaken

De paarden van San Marco| ©Alistair Young
De paarden van San Marco| ©Alistair Young

Als je goed kijkt naar de voorgevel van de San Marco Basiliek, zie je vier van de beroemdste beelden van Venetië: de San Marcopleerpaarden. Ik raad je aan om even te stoppen en ze goed te bekijken, want in het verleden waren ze een van de meest gewaardeerde rellen, die symbool stonden voor macht en status.

In 1797 nam Napoleon de paarden mee en plaatste ze bovenop de Arc de Triomphe in Parijs, totdat ze in 1814 werden teruggebracht naar Venetië, waar ze thuishoorden.

Het is de moeite waard om te weten dat de paarden die naar het San Marcoplein kijken tegenwoordig replica's zijn; je kunt de originelen echter ook zien als je een rondleiding door de San Marcobasiliek boekt.

Boek een rondleiding door de San Marco Basiliek

Vergeet de indrukwekkende klokkentoren van San Marco niet.

Klokkentoren van San Marco| ©Jean-Pol GRANDMONT
Klokkentoren van San Marco| ©Jean-Pol GRANDMONT

Het is moeilijk om op te kijken als je over het San Marcoplein loopt zonder de indrukwekkende Torre dell'Orologio te zien, met zijn prachtige blauwe wijzerplaat versierd met gouden dierenriemsymbolen. De 500 jaar oude gevel is nog steeds intact en net zo opvallend als toen hij voor het eerst werd geopend.

Hoewel het er van binnen misschien niet zo uitziet alsof het veel te bieden heeft, geloof me dat de rondleiding in de San Marco Klokkentoren je een fascinerende en geheime kant van dit prachtige gebouw laat zien. Dus ik raad het ten zeerste aan als je eenmaal met plezier een tour over het San Marcoplein hebt geboekt.

Tours kunnen alleen met een gids worden gedaan, dus je hebt geen andere keuze dan een ticket te boeken via de officiële website van de toren.

Boek een rondleiding op het San Marcoplein

Pas op voor hoog water op het San Marcoplein

Acqua alta op het San Marcoplein| ©Javier Valero Iglesias
Acqua alta op het San Marcoplein| ©Javier Valero Iglesias

Acqua Alta is een fenomeen dat periodiek voorkomt in Venetië wanneer de Adriatische Zee stijgt. Wanneer dit gebeurt, komt de stad enigszins onder water te staan, vooral in de lager gelegen gebieden.

Venetië's beroemde acqua alta (hoog water) raakt vaak het San Marcoplein. Als je van november tot februari naar Venetië gaat, zie je het San Marcoplein misschien in een ander licht.

Omdat het San Marcoplein het laagste punt van Venetië is, is het de eerste plek die overstroomt als er acqua alta is. Wanneer dit gebeurt, zetten de autoriteiten houten loopbruggen op voor de lokale bevolking en toeristen. Een paar keer per jaar staat het plein helemaal onder water, maar er is niets om je zorgen over te maken omdat er geen gevaar is. Het is zelfs zo dat veel bezoekers Venetië in zijn overstroomde staat willen zien en over de paden rond het plein willen lopen.

Boek een rondleiding over het San Marcoplein

Geniet van het nachtleven op het San Marcoplein

San Marcoplein bij nacht| ©Sean X Liu
San Marcoplein bij nacht| ©Sean X Liu

Het plein komt 's avonds tot leven als het minder warm is. Het is de moeite waard om over het plein te wandelen tussen de beroemde cafés en te luisteren naar de verschillende bands die live muziek spelen.

Bovendien is het San Marcoplein veruit de beste plek om 's nachts in Venetië te zijn. Ik zeg dit niet alleen vanwege de lichtjes, de monumenten en de aangename temperaturen, maar ook vanwege de sfeer, de ambiance en de vrolijkheid die op dat moment van de dag aanstekelijk werkt. Het lijkt wel of iedereen gelukkig is!

Boek een rondleiding op het San Marcoplein

Volg deze tips om het San Marcoplein te bezoeken

San Marcoplein| ©Toa Herftiba
San Marcoplein| ©Toa Herftiba

Hier zijn enkele tips die je zullen helpen het meeste uit dit iconische plein te halen en ervoor te zorgen dat je onderweg niets mist. Houd in gedachten dat het een must-see is, zelfs als je maar een dag in Venetië bent, en let goed op de beste tijden om van het gebied te genieten en de regels die gelden voor dit UNESCO Werelderfgoed.

Begin je tour door Venetië op het San Marcoplein

Hoewel er genoeg te doen is in de stad, zoals het bekijken van de bruggen van Venetië of het maken van een traditionele gondelvaart, moet je niet vergeten dat het San Marcoplein het beroemdste gebied van de stad is en het dichtst bevolkt met historische monumenten die je per vierkante meter kunt bezichtigen.

Als je begint met een rondleiding op het San Marcoplein kun je de rest van je tijd in Venetië doorbrengen om de andere bezienswaardigheden te bekijken. Het is ook een slimme zet om te beginnen met een rondleiding op het plein, omdat je dan de late drukte kunt vermijden bij sommige monumenten op het plein, zoals de San Marco Basiliek en de San Marco Klokkentoren.

Kom heel vroeg of heel laat

Persoonlijk raad ik aan om het San Marcoplein vanaf 20.00 uur te bezoeken, of je nu in de lente of in de winter in Venetië bent. De reden hiervoor is dat je dan kunt genieten van een volledig verlicht plein, mooier dan normaal en met veel minder drukte.

Als je op zoek bent naar hetzelfde gevoel als je in de zomer naar Venetië gaat, kun je het beste vroeg gaan (tussen 7 en 8 uur 's ochtends). Je kunt dan niet alleen elk detail van het plein beter en comfortabeler bekijken, maar de temperaturen zijn in de vroege ochtenduren ook aangenamer.

Vergeet niet om 's avonds een wandeling over het San Marcoplein te maken

Het San Marcoplein is 's nachts van een ander niveau, niet alleen omdat de iconische monumenten verlicht zijn om nog meer toeristen te boeien, maar gewoon vanwege de nachtelijke sfeer.

's Nachts kun je genieten van de muziek die in bijna elke hoek van het plein weerklinkt, straatartiesten laten je genieten van aangename muziek, zelfs zonder ook maar iets te betalen. Het beste van alles is dat je je energie weer kunt opdoen in een van de vele eetgelegenheden in de buurt van de San Marco Basiliek (op het plein zelf).

Regels waaraan je je moet houden op het San Marcoplein

Eten en drinken is verboden op het San Marcoplein. Strooien en het voeren van duiven is niet toegestaan. Als je eten bij je hebt en nieuwe energie nodig hebt, raad ik je aan om naar de Giardini ex Reali te gaan, een voormalige koninklijke openbare tuin in de buurt van het San Marcoplein.

Boek je toegangskaartje voor de San Marco Basiliek